Italská vánoční horečka s panettone

  15:30aktualizováno  15:30
Každý rok před Vánoci zachvátí Itálii panettonová horečka. Ať už vejdete do kterékoli prodejny potravin, všude narazíte na palety desítek druhů této "italské vánočky". I kdybyste si myseli, že vy ji k životu nepotřebujete, nakonec s ní prostě odejdete. Vánoce bez panettone totiž nejsou v Itálii Vánoce.

I kdybyste se totiž náhodou pokoušeli důmyslné nástrahy prodejců ignorovat, při nekonečném čekání ve frontě u pokladny budete jenom nevěřícně zírat, jak všichni před vámi, a buďte si jisti že i ti, co přijdou na řadu po vás, skládají na pokladní pás od 2 do 22 balíků panettone.

Pokud jste to nikdy neviděli, tak jediné, k čemu by se to snad vzdáleně dalo přirovnat, je naše předvánoční šílení a fronty na banány a rozinky v dobách "vzkvétajícího" socialismu. Zásadní rozdíl je v tom, že v rozvinutém kapitalismu panettone nikdy nedojde a tak si každá rodina může odnést domů prakticky tolik, kolik unese.

Abych pravdu řekla, tak to stále nejsem schopná pochopit. Na dotaz co s tolika panettone dělají, mi všichni samozřejmě odpověděli, že se jimi vzájemně obdarovávají jednotlivé rodiny. Jenomže když každá rodina dá druhé rodině třeba jen jedno balení, tak podle všech zákonitostí a podle provázanosti rodinných klanů v Itálii se musí panettone zase nakonec někde nahromadit.

Symbol Milána

Díky svému úspěchu a slávě se stal panettone, vedle La Scally a Dómu, jedním ze symbolů města odkud pochází, tedy Milána.

Legend o vzniku této pochoutky je mnoho, ale snad nejrozšířenější je ta, která odkazuje ke dvoru milánského vévody Lodovica il Moro. Jednou na Štědrý večer se dvornímu kuchaři nepodařil připravit specielní dezert, který pro tuto sváteční příležitost chystal. Aby se vyhnul nepříjemnostem a vzteku vévody, předložil na stůl co bylo náhodou k dispozici, tedy to, co si upekl pro sebe kuchařský pomocník Toni ze zbytků z kuchyně.

"Pane dolce" neboli sladký Toniho chleba z kynutého těsta, rozinek a kandovaného ovoce měl takový úspěch, že si vévoda milého Toniho hned zavolal a když zjistil, že se ještě tato pochoutka nijak nejmenuje, pojmenoval ji Toniho chléb neboli "Il pan del Toni" neboli "panettone".

Vzhledem ke svému vzniku se rozvinula tradice konzumovat tento "sladký chleba" v rodinném kruhu na štědrý den. K tomu se váže i vzájemné obdarovávání se panettone, kterých jak se zdá nikdy není dost.

Panettone - jak na ni

Co potřebujete:

500 g mouky
4 vajíčka
2 žloutky
20 g droždí
150 g cukru
100 g mandlí
150 g másla 
100 g kandované pomerančové kůry
1 sklenice mléka
50 g cukru krystal

Z poloviny množství mouky a droždí rozpuštěného v trošce teplého mléka vytvořte bochánek, který přikryjte ubrouskem a nechte vykynout.

Jakmile zvětší svůj objem dvakrát, smíchejte zbylou mouku s celými vajíčky, jedním žloutkem, cukrem, máslem, trochou soli, pomerančovou kůrou a zbylým mlékem.

Vytvarujte do požadovaného tvaru s papírem na pečení po obvodu bochánku.

Potřete povrch vrstvou másla, zbylým žloutkem a posypejte oloupanými a nasekanými mandlemi a cukrem.

Nechte kynout na teplém místě. Když zvětší svůj objem dvakrát, dejte péct nejprve ve vysoké teplotě, pak teplotu snižte. Pečte přibližně jednu hodinu.

 

Italské obchody s paletami panettone

Panettone

Autoři:

Nejčtenější

Therme Erding. Největší termály na světě máme u sousedů

Therme Erding

Pokud existují lázně, kde mají nejvíc netradičních nápadů, pak jsou to bezesporu Therme Erding. Lokalita, kterou zatím...

Znáte Česko? Vyzkoušejte si kvíz a soutěžte o atlas

Pražský hrad - chrám sv. Víta. Ukázka z encyklopedie Český atlas

Atlasy a encyklopedie se v knihovnách nikdy neztratí. Zkuste si náš vědomostní kvíz o památkách a zajímavostech Česka....

Ztroskotání na ostrově. Češi radí Čechům, jak si zachránit život

V 1.díle seriálu CESTUJ BEZPEČNĚ se dozvíte, jak přežít na opuštěném ostrově

Stačí málo a vaše romantická dovolená v jihovýchodní Asii se může změnit v menší hororový film. Ztroskotání na...

Zachraňte si zadek, posviťte si do tmy. Vánoční dárky pro cestovatele

Vyrážet do světa bez zvídavosti je jedním z největších hříchů pod sluncem.

Některé dárky pro cestovatele, milovníky lyžování a outdooru nemusí okouzlit cenou, naopak jejich největší předností...

Pražský hrad otevře Dům sokolníka, utajenou budovu u jízdárny

Dům sokolníka na Pražském hradě pochází z druhé poloviny 16. století.

I na Pražském hradě, nejnavštěvovanějším místě v celém Česku, jsou místa skrytá očím běžných turistů. Jedním z nich je...

Další z rubriky

Na konci roku chtějí Češi do Paříže, Londýna nebo za teplem do Dubaje

Vánoční Paříž je letos nejoblíbenější destinací Čechů

Kam nejraději lítají Češi na konci roku? Nejčastějšími destinacemi v období Vánoc a Nového roku je Paříž, Londýn,...

Boj proti davům: vstupné do Tádž Mahalu zdražilo o 400 procent

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Indická vláda zdražila vstupné do klenotu Tádž Mahal o 400 procent. Opatření zavedla pro domácí návštěvníky. Jde o...

Turistický svět objevuje Srbsko. Nejvíce se v zemi líbí Číňanům

Bělěhrad je jako tavící kotel Balkánského poloostrova. Nebude to trvat dlouho a...

Srbsko letos čeká rekordní příjmy z turistiky. Podle ministra obchodu, cestovního ruchu a telekomunikací Rasima Ljajiče...

Najdete na iDNES.cz