Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Italská vánoční horečka s panettone

  15:30aktualizováno  15:30
Každý rok před Vánoci zachvátí Itálii panettonová horečka. Ať už vejdete do kterékoli prodejny potravin, všude narazíte na palety desítek druhů této "italské vánočky". I kdybyste si myseli, že vy ji k životu nepotřebujete, nakonec s ní prostě odejdete. Vánoce bez panettone totiž nejsou v Itálii Vánoce.

I kdybyste se totiž náhodou pokoušeli důmyslné nástrahy prodejců ignorovat, při nekonečném čekání ve frontě u pokladny budete jenom nevěřícně zírat, jak všichni před vámi, a buďte si jisti že i ti, co přijdou na řadu po vás, skládají na pokladní pás od 2 do 22 balíků panettone.

Pokud jste to nikdy neviděli, tak jediné, k čemu by se to snad vzdáleně dalo přirovnat, je naše předvánoční šílení a fronty na banány a rozinky v dobách "vzkvétajícího" socialismu. Zásadní rozdíl je v tom, že v rozvinutém kapitalismu panettone nikdy nedojde a tak si každá rodina může odnést domů prakticky tolik, kolik unese.

Abych pravdu řekla, tak to stále nejsem schopná pochopit. Na dotaz co s tolika panettone dělají, mi všichni samozřejmě odpověděli, že se jimi vzájemně obdarovávají jednotlivé rodiny. Jenomže když každá rodina dá druhé rodině třeba jen jedno balení, tak podle všech zákonitostí a podle provázanosti rodinných klanů v Itálii se musí panettone zase nakonec někde nahromadit.

Symbol Milána

Díky svému úspěchu a slávě se stal panettone, vedle La Scally a Dómu, jedním ze symbolů města odkud pochází, tedy Milána.

Legend o vzniku této pochoutky je mnoho, ale snad nejrozšířenější je ta, která odkazuje ke dvoru milánského vévody Lodovica il Moro. Jednou na Štědrý večer se dvornímu kuchaři nepodařil připravit specielní dezert, který pro tuto sváteční příležitost chystal. Aby se vyhnul nepříjemnostem a vzteku vévody, předložil na stůl co bylo náhodou k dispozici, tedy to, co si upekl pro sebe kuchařský pomocník Toni ze zbytků z kuchyně.

"Pane dolce" neboli sladký Toniho chleba z kynutého těsta, rozinek a kandovaného ovoce měl takový úspěch, že si vévoda milého Toniho hned zavolal a když zjistil, že se ještě tato pochoutka nijak nejmenuje, pojmenoval ji Toniho chléb neboli "Il pan del Toni" neboli "panettone".

Vzhledem ke svému vzniku se rozvinula tradice konzumovat tento "sladký chleba" v rodinném kruhu na štědrý den. K tomu se váže i vzájemné obdarovávání se panettone, kterých jak se zdá nikdy není dost.

Panettone - jak na ni

Co potřebujete:

500 g mouky
4 vajíčka
2 žloutky
20 g droždí
150 g cukru
100 g mandlí
150 g másla 
100 g kandované pomerančové kůry
1 sklenice mléka
50 g cukru krystal

Z poloviny množství mouky a droždí rozpuštěného v trošce teplého mléka vytvořte bochánek, který přikryjte ubrouskem a nechte vykynout.

Jakmile zvětší svůj objem dvakrát, smíchejte zbylou mouku s celými vajíčky, jedním žloutkem, cukrem, máslem, trochou soli, pomerančovou kůrou a zbylým mlékem.

Vytvarujte do požadovaného tvaru s papírem na pečení po obvodu bochánku.

Potřete povrch vrstvou másla, zbylým žloutkem a posypejte oloupanými a nasekanými mandlemi a cukrem.

Nechte kynout na teplém místě. Když zvětší svůj objem dvakrát, dejte péct nejprve ve vysoké teplotě, pak teplotu snižte. Pečte přibližně jednu hodinu.

 

Italské obchody s paletami panettone

Panettone

Autoři:




Nejčtenější

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Další z rubriky

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...
Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a...  celý článek

Barely ropy zkrátka k Dubaji patří. Snímek byl pořízen 4. srpna 1961.
Před padesáti lety bylo v Dubaji 13 aut. Neznámá fakta o ropné metropoli

Perla pouště. Marnotratná, krásná, fascinující. Ačkoli je Dubaj známá svým oslnivým luxusním životním stylem a světovými rekordy, její kořeny sahají do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.