Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Italská kuchyně není jen těstoviny a pizza

  12:50aktualizováno  12:50
V Česku, stejně jako všude po světě, je dnes spousta italských restaurací, takže psát o špagetách či pizze asi nemá smysl. Tím totiž výčet italských specialit zdaleka nekončí. Itálie je rozmanitá země a v oblasti jídla to platí dvojnásob. V Itálii se výborně najíte, i když neholdujete těstovinám, pizze či šťávě z rajských jablíček.

Italské rissoto na 100 způsobů
Jako předkrm, kterému zde říkají "primo", se místo těstovin nabízí "risotto", ze kterého se stalo české "rizoto".

V Pádské nížině mezi Milánem a Turínem se pěstuje vynikající rýže, která svou kvalitou předčí produkci asijskou či americkou. Klasické rizoto může být "alla milanese" - po milánsku, na cibulce se šafránem, anebo s hříbky "con funghi porcini".

Pokud máte rádi "mořské potvory", můžete si dát "alla marinara".

Je libo brodo nebo minestrone?
Máte-li po česku chuť na polévku, výběr je přirozeně chudší než u nás, něco dobrého se však najde. Mimo "brodo" - vývaru z hovězího, kuřecího či rybího masa - je nejlepší specialitou "minestrone", hustá zeleninová polévka, do které je možné si přidat nastrouhaný parmezán. V zimě se jí teplá, v létě studená - je to velmi občerstvující jídlo.

Nechme stranou ryby, bez kterých se drtivá většina Středoevropanů klidně obejde. V Itálii existuje obrovský výběr specialit z vepřového masa, nejtěžší je vybrat si.

Porchetta s rozmarýnem a šalvějí
V celé střední Itálii najdete v pouličních kioscích, řeznictvích či dobrých potravinových obchodech (tzv. porchetta, čte se porketta) na rožni dobře vypečené studené prasátko, kořeněné podle místního zvyku: žádný kmín, ale rozmarýn a trochu šalvěje. Na požádání vám ukrojí 100 či 200 gramů, vloží do housky či chleba, a pokud máte po ruce trochu studeného bílého vína, už skoro nic jiného k životu nepotřebujete.

Itálie: země mnoha tváří

Uzeninám vévodí salsicce či soppressata
Za ochutnání stojí i klobásy, kterým se tady říká "salsicce" - u nás se jim podobají "taliáni". Pečou se na pánvi - mohou být z mletého masa, ale ještě lepší jsou z masa krájeného, pokud možno se semínky fenyklu, které jim dávají vůni a chuť.

V jižní Itálii, v okolí Neapole a ještě více v Kalábrii (na špičce "boty") se dělá výborný salám s paprikou, který se velmi podobá čabajce. Ještě lepší je "soppressata", opět salám s paprikou, jehož forma se podobá naší tlačence.

Hovězí maso prošlo i v Itálii velkou krizí, ale jedna specialita snad stojí za zmínku. V Toskánsku prodávají "bistecca fiorentina", obrovský kus masa pečený na roštu, vážící minimálně 400 gramů. Maso pochází z jedné místní chráněné rasy, je vynikající, ale pokud nemáte rádi "krvavé", raději si je neberte.

Ani den bez zeleniny
Italská kuchyně je především bohatá na zeleninu. V létě se jí zelenina syrová, v zimě vařená. Hlávkový salát se zde neservíruje často, ale v každé italské oblasti existuje alespoň pět až šest různých druhů salátu. Některé druhy jsou pro nás trochu nezvyklé, protože mají nahořklou chuť. V Římě dostanete od podzimu do jara "puntarelle" - zvláštní salát naložený v nálevu z oleje, česneku a sardelové pasty. Všem Čechům, kterým jsem jej nabídl, obrovsky chutnal.

U zeleniny je nutné si zapamatovat jednu důležitou věc: podnebí je jiné, a tak stejný druh zeleniny nedává stejný plod jako u nás. Například syrová italská paprika je téměř nestravitelná, protože má velmi silnou slupku. Totéž často platí i o salátové okurce. Také pití je v Itálii důležitá věc, ale zasloužilo by si zvláštní pojednání.

Zeleninu a ovoce je nejvýhodnější nakuppovat na trhu nebo ve velkých supermarketech. V malých obchodech stojí o 30 procent více.

Těstoviny, dobré víno, zelenina...to je nejčastější italská kombinace

Autoři: ,




Nejčtenější

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Karaoke z Islandu
Přijeďte a zlomíte si jazyk. Nejtěžší karaoke píseň má přilákat turisty

Že je váš rodný jazyk komplikovaný a turisté vás nedokážou ve vaší řeči ani pozdravit? Udělejte z toho výhodu. Originální karaoke písnička s komplikovanými...  celý článek

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Před letošní cestou na Gašerbrum I. měl obavu, zda v něm výstup nerozvíří...
Bál jsem se, že na Gašerbrumu najdu parťákovy ostatky, říká Marek Holeček

Letos poprvé vylezl jihozápadní stěnou na osmitisícovku Gašerbrum I. Před čtyřmi lety tam při druhém společném pokusu tragicky zahynul jeho parťák Zdeněk...  celý článek

Další z rubriky

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.