náhledy
Panettone je legendární sladký chléb ochucený kandovaným pomerančem, citronem či rozinkami.
Autor: Profimedia.cz
Každý rok se v celé Itálii prodá zhruba 120 milionů kusů panettone, další miliony připraví zdatnější kuchařky doma.
Autor: Profimedia.cz
V přímořských regionech Itálie jsou o Vánocích oblíbené mořské ryby a plody moře.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Jednou z velkých výhod italských kuchařů a kuchařek jsou všudypřítomné trhy s neustálou nabídkou zeleniny a ovoce.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Ani na vánočním stole nebude chybět tradiční italská pasta.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Kuchyně Jižního Tyrolska je od zbytku Itálie značně odlišná. Národním pokrmem jsou kulaté knedlíky, které zdobí také vánoční tabuli.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V mnoha rodinách na Sardinii se o vánocích připravují artyčoky.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Andělský most v centru Říma pozná většina návštěvníků Věčného města. Seznámit se podrobně s italskou kuchyní je ale mnohem náročnější úkol, který zabere mnoho měsíců.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Oblíbeným vánočním jídlem jsou také špagety, v luxusní verzi mohou být servírované třeba s polovinou humra.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Slavné mušle vongole jsou oblíbené po celé Itálii, o vánocích jim holdují hlavně v Neapoli.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Solená treska zvaná baccala se jako vánoční jídlo objevuje v mnoha podobách víceméně po celé Itálii.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V minulých stoletích byla Itálie (hlavně její jižní polovina) poměrně chudou zemí, maso bylo drahé, naopak ryby si mohl nachytat každý.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V přímořských regionech Itálie jsou o Vánocích oblíbené mořské ryby a plody moře.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V minulých stoletích byla Itálie (hlavně její jižní polovina) poměrně chudou zemí, maso bylo drahé, naopak ryby si mohl nachytat každý.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Vývar ze slepice nebo z kapouna patří k dalším tradičním vánočním pokrmům.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Kuře pečené v hrnci s česnekem a zeleninou a posléze natrhané na malé kousky je oblíbené hlavně v kraji Marche.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Další velká vánoční láska. Vedle dobrého jídla si Italové potrpí také na betlémy.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Zapečené panettone s ovocnou omáčkou
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V Marche se o Vánocích servíruje slepičí vývar se slavnými nudlemi passatelli, které se připravují ze strouhanky, vajec a parmazánu.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Na jehněčích kotletkách si pochutnávají hlavně Italové z regionu Lazio, který obklopuje Řím.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz