náhledy
Když se rozhodnete vydat do Provence, asi se vás všichni budou ptát na víno a na levanduli. Přitom to nejlepší z této jižní části Francie se odehrává na talíři. Ať se dostanete do hotelu v Marseille, do sýrárny v malém městě nebo na oběd na venkově, oči budou žasnout a žaludek prozpěvovat. Toto je jednoduchý předkrm - nakrájené okurky a jahody, mírně posolené.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Před obědem v každé lepší restauraci dostanete takzvaný amuse-bouche, potěšení pro ústa. Je to maličký předkrm, který má nabudit chuťové pohárky. Takto vypadá potěšení od kuchaře v restauraci Miramar v Marseille - chobotnička s pestem a toustík s lanýžem. Cena je zahrnuta v menu.
Autor: iDNES.cz
Každý předkrm francouzské kuchyně je požitek sám o sobě. Toto je filet z tuňáka á la tatarský biftek - na povrchu je osmahnutý, ale uvnitř syrový. Politý je octem s pomerančovou šťávou a posypaný kešu oříšky. Za celé menu (předkrm, hlavní jídlo a dezert) v hotelu Grand Tulip v Marseille jsme dali 35 eur.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Ani malé bistro nad velkou prodejnou sýra v Aix en Provence se nenechalo zahanbit. Jako předkrm servírovalo plátek paštiky fois gras s toustíkem a brusinkovou omáčkou.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Provensálci se nebojí kombinovat pro nás nezvyklé chutě. Takže jako předkrm vám naservírují dva druhy rajčat nakrájených na plátky a zakápnutých olejem a ozdobí je nahoře hromádkou sladkých broskví nakrájených na kostky. A bylo to dobré.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Ač by tvar masa napovídal, že šlo o žabku, byl to telecí řízek plněný parmazánem. Místo ohromné přílohy stačily dva pidikopečky bramborové kaše a kousek chřestu. Nejzajímavější na tomto hlavním chodu v marseillském hotelu Grand Tulip byl plněný cuketový květ. Uvnitř se skrývala směs z uzeniny a mozzarelly. Celá cuketka byla úžasně křupavá.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Prý to není nic těžkého vyrobit pravý domácí ratatouille. Nakrájíte lilky, cukety, papriky a rajčata a vaříte. A dochucujete. Ovšem dlouho.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Pravou provensálskou bylinkou je rozmarýn. A kromě levandule a vína mají i svůj typický med. A když kuřecí prsa naložíte do medu a rozmarýnu, nemůže to chutnat špatně.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Tohle je porce běžného oběda v provensálské restauraci. Trhané salátky a domácí pečené brambory doplňují tatarský biftek z hovězího masa, na menu byla i verze z lososa. To, co vypadá jako mrkev, jsou proužky lahodného sýra.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Aneb když se řekne denní menu. Porce ryby pečená na plátkách lilku prokládaná zeleninou nepotřebovala víc než malou bramboru. Za celé menu v restauraci nad sýrárnou v Aix en Provence jsme dali 25 eur.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Nejen francouzská hymna Marseillaisa, ale i slavná rybí polévka bujabéza (Bouillabaissa) se zrodila v Marseille. Než jí dostanete vrchovatý talíř, naservírují vám v restauraci Miramar jako předkrm toustíky s česnekem a paprikovou pastou.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Přestože receptů na pravou bujabézu je mnoho, základem jsou ryby. V rodinách se málokdy vaří pro méně než deset lidí, protože čím víc druhů ryb obsahuje, tím je lepší. V té pravé nesmí chybět kostnatá ryba ropušnice. Tohle jsou ryby, ze kterých jsme dostali bujabézu my.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
První talíř polévky je naprosto čistý.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Až v tom druhém je výběr z ryb, které daly polévce chuť.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Takto vypadal druhý talíř pravé marseillské bujabézy. Majitel restaurace Miramar je předsedou organizace za čistotu bujabézy a tou svou se proslavil za hranicemi města. Pozor, není to levná záležitost. Za dvoutalířový chod s předkrmem dáte 65 eur na osobu.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Po žádném jídle v Provence nesmí chybět sladká tečka. Kostičky byly hodně čokoládové, to, co vypadá jako naše linecké, bylo křehké těsto s citronovou lehkou pěnou a na špejli lízátka z karamelu, tenká a křehká.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Buď si jako dezert můžete objednat jednu konkrétní sladkost, třeba tvarohový koláček s ovocem...
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Dezert z hotelu Carcarille za 9 eur. Na piškotovém těstu byly maliny a kopečky z lehoučkého krému.
Autor: Pavla Šťastná, pro iDNES.cz
... nebo překvapení zvané café gourmand. To vám na tácku ke kávě přinesou tři kousky minidezertů, ale nikdy nevíte jakých. Ve skleničce byla pistáciová pěna, vpředu tvarohový koláček, vzadu kousek brownies.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Dezert z hotelu Carcarille za 15 eur - výběr z crème brûlée
Autor: Pavla Šťastná, pro iDNES.cz
Dezert v podání domácí kuchyně - hruškový koláč Bourdaloue. Je to starý provensálský recept a vtip je v tom, že se na hrušky dávají plátky mandlí.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Ovšem typickým provensálským zákuskem jsou sýry. Většinou dostanete na výběr aspoň tři, toto jsou všechno kozí, každý obalený v jiném druhu koření. Vlevo jsou k nim ořechy, ve skleničce vpravo provensálský med.
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz
Sýry se jmenovkami jako dezert pro dva
Autor: Petra Škraňková, iDNES.cz