Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Burger ze zlata, sushi z karbanátků. Kuchaři v Dubaji musí šokovat

aktualizováno 
Dubaj je jedna z největších laboratoří multikulturalismu na světě. Ve městě dvakrát větším než Praha tvoří cizinci ze všech koutů světa 80 procent populace, což se projevuje v neskutečně pestré kulinární nabídce. Největší přehlídkou tamní gastronomie je slavný Food festival, který probíhá na přelomu února a března.

Na prostorné pláži nedaleko legendární „plachetnice“ Burdž Al-Arab, jíž stále patří titul nejluxusnějšího hotelu světa, je od rána do večera otevřen jeden z hlavních magnetů gastronomického festivalu.

Beach Canteen je přehlídka světové street food v moderní, značně kreativní podobě. Za relativně slušné peníze (hlavní porce stojí od 150 do 300 korun) zde můžete ochutnat věci, na které v Evropě moc nenarazíte.

Fotogalerie

Velký zájem je třeba o burger z velbloudího masa, jehož spotřeba v Emirátech roste a zvláště maso z mladých velbloudů je považováno za mimořádnou delikatesu.

Návštěvníci se nebojí experimentovat, většina „foodies“ sem přichází právě proto, aby ochutnala něco nového a výjimečného.

Místo tuňáka falafel

„Na thajské curry či nepálské knedlíčky momo si můžu zajít v Berlíně, tady hledám co možná nejbláznivější pokrmy. A musím říct, že dubajští kuchaři umí překvapit,“ říká německá studentka Silvia Maierová. Do Dubaje přiletěla se svými přáteli především kvůli probíhajícímu food festivalu, který začal poslední únorový týden a potrvá do 11. března. A zapojilo se do něj na tisíc podniků.

„Před chvíli jsem ochutnala, jak tomu tady říkají, arabské sushi, kde jsou uvnitř klasického rýžového válečku zabalené kousky falafelu, tedy cizrnového karbanátku a humus. Bylo to výborné, navíc to v puse krásně křupalo. A skončili jsme u zmrzliny připravené z velbloudího mléka,“ chlubí se Silvia svými netradičními gastronomickými úlovky.

Hranolky v různých podobách, úplně vpravo s parmazánem a lanýži.

Hranolky v různých podobách, úplně vpravo s parmazánem a lanýži.

Klepeta pod Khalifou

Nejpůsobivější částí gastronomického festivalu je akce nazvaná „Ochutnávka světa“ (Eat The World) konající se v samotném srdci Dubaje pod nejvyšším mrakodrapem světa Burdž Chalífa hned vedle nové Opery. Zde se na rozdíl od pláže platí poměrně vysoké vstupné 350 korun, hraje tu živá hudba a také jídla v kulisách světově proslulé atrakce jsou o poznání rafinovanější, provokativnější a dražší.

Za příklad může posloužit originální burger plněný klepetem z měkkoschránkového kraba, které se jí celé, nebo třeba hranolky posypané lanýžem.

Jedním z nejbláznivějších pokrmů je burger namíchaný z nejdražších delikates, tedy hlavně ze slavného masa japonského skotu wagyu a doplněného tučnými kachními játry foie gras, lanýžem a šafránem. Navíc samotná bulka je ozdobena plátky čtyřiadvaceti karátového zlata, které je jedlé.

Přestávka. I ve dvou mají návštěvníci co dělat, aby pokořili burger Khalifa v...

I ve dvou mají návštěvníci co dělat, aby pokořili burger Khalifa v pozlacené bulce prodávaný v přepočtu za 1 600 korun.

A ještě jednou burger, tentokrát plněný smaženým měkkoschránkovým krabem.

A ještě jednou burger, tentokrát plněný smaženým měkkoschránkovým krabem.

Název burgeru je hříčkou se jménem mrakodrapu, jmenuje se totiž Burg Khalifa. A perličkou je, že hned druhý den po zahájení festivalu se tu na zlatý burger zastavil druhý nejmocnější muž v Dubaji, korunní princ vlivného emirátu. Jenom připomeňme, že pozlacený burger je poměrně rozšířenou atrakcí a třeba v Praze ho pod jménem Oligarch burger prodává George Prime steak na Starém Městě.

Skvosty libanonské kuchyně

Do Food festivalu jsou zapojené také nejlepší dubajské restaurace, které vytvořily speciální tříchodové festivalové menu za zvýhodněnou cenu 199 dirhamů, což je zhruba 1 400 korun. Mimochodem, jde o luxusní restaurace, v nichž večeře pro dva stojí obvykle deset až dvacet tisíc korun, a to bez alkoholu, který je v Dubaji mimořádně drahý.

Například v restauraci Al Nafoorah v hotelu Jumeirah Zabeel Saray, která je považovaná za nejlepší libanonskou restauraci ve městě, mohou hosté v rámci festivalového menu ochutnat kuřecí játra s omáčkou z granátového jablka, smažené knedlíčky plněné jehněčím masem a piniovými oříšky a vynikající, nad ohněm grilované kuřecí kostky marinované v arabském koření a servírované s jemným česnekovým krémem.

Velbloudí restaurace

Většinu specialit, které jsou představené na festivalu, samozřejmě najdete v běžné nabídce dubajských podniků. Pokud vás lákají jídla z velbloudů, zastavte se v restauraci Local House v historické čtvrti Al Fahidi u Creeku, která je zaměřená na speciality z velbloudího masa (mají tu i velbloudí kebab či burger).

Velmi úspěšné jsou také zmrzliny připravené z velbloudího mléka.

Velmi úspěšné jsou také zmrzliny připravené z velbloudího mléka.

Opět velbloudí burger, tentokrát ve stylu McDonald‘s.

Opět velbloudí burger, tentokrát ve stylu McDonald‘s.

Skvělé plody moře nabízí nová libanonská restauraci Ibn AlBahr a zajímavý průsečík japonské a peruánské kuchyně můžete ochutnat v podniku Aji. Pokud nechcete objevovat dubajskou gastronomii na vlastní pěst, můžete si vybrat z bohaté nabídky organizovaných kulinárních výletů. Výpravy za specialitami vyšší gastronomie nabízí FooDiva (foodiva.net), street food se věnuje Flavours of Dubai (arabian-adventures.com).

Tajné poklady místních

Krátce před festivalem proběhla v Dubaji prestižní anketa, v níž cizinci žijící v tomto městě vybírali skryté kulinární klenoty v podobě svých nejoblíbenějších restauracích, kam může zajít běžný návštěvník města a neutratí v nich majlant (večeře pro dva by měla stát maximálně tisíc korun).

Do první desítky se dostala například thajská restaurace Tuk Tuk Thai, pákistánská restaurace Desi Adda, libanonský podnik Ka’ak Al Manara, podnik s nejlepším kebabem ve městě Al Ustad Special Kabab (fungující 40 let) či japonská restaurace Yakitate.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Další z rubriky

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.