Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Fish&chips: britský jídelní fenomén, který začíná dobývat i Česko

aktualizováno 
Zatímco Amerika má svůj burger a arabský svět nejrůznější kebaby, Británie dala světu smaženou rybu s hranolky. Jeden ze symbolů viktoriánské Anglie před pár lety oslavil již 150. výročí a rozhodně se nedá říct, že by jeho obliba byla na ústupu. A pozor, fish&chips můžete ochutnat také v Česku.

Smažená treska s hranolky podávaná tradičně na speciálních, tedy hygienicky neškodných novinách. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Fish&chips je typické hospodské či fastfoodové jídlo, které se v domácnostech příliš nedělá. Plných devadesát procent milovníků smažené tresky s hranolky si svou oblíbenou pochoutku kupuje v bistru nebo v restauraci, přičemž dvě třetiny z nich si dávají fish&chips častěji než jednou za měsíc. Před rokem a půl proběhl na ostrovech velký průzkum obyčejů a zvyklostí spjatých s fish&chips, který odhalil spoustu krajových rozdílů.

Kečup nebo curry

Zatímco Evropa dochucuje rybu citronem, ve Spojeném království se používá sladový ocet, kterým se dochucují hranolky. Zhruba třetina konzumentů si ke smažené tresce navíc objednává ještě hráškovou kaši. To ještě chápeme, ale další chuťové kombinace spjaté s konzumací fish&chips již jsou vyhraněně britské. Čtvrtina lidí si totiž své oblíbené jídlo dochucuje kečupem, zatímco každý pátý dává přednost curry omáčce. Naopak mezi mladšími roste obliba majonézy, kterou volí jako doplněk opět každý pátý.

Na kulturu stolování se v tomto případě příliš nehledí: polovina lidí jí rybu s hranolky přímo z papírových krabiček či tácků, které nahradily tradiční noviny.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o...

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o čerstvé suroviny.

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber,...

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny.

Angličané proti Skotům

Rozdíly panují také mezi jednotlivými oblastmi Spojeného království. Například v Birminghamu, kde žije největší indická komunita, vítězí jako příloha curry omáčka používaná na každou druhou porci, zatímco obyvatelé Newcastlu jsou zase fanoušci kečupu, kterému holduje 40 procent zákazníků.

A třeba v severoirském Belfastu, kde žije nejvíc milovníků smažené tresky, si britskou specialitu užívají jako plnohodnotné jídlo a ve dvou třetinách případů ji servírují na talíř a nikoliv na tácek. A ještě jeden rozdíl. Zatímco ve Skotku dávají přednost tresce skvrnité (haddock), Angličané preferují tresku obecnou.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na...

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na fish&chips.

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené...

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené tresky.

Lovit, aby něco zbylo

Moderní britská bistra už dávno nenabízejí jednu verzi fish&chips. Naopak, zákazník si může vybrat z více druhů ryb i příloh. Zastavme se na skok v bistru Wolfies nedaleko nádraží v Hove, které je podle znalců nejlepším podnikem tohoto druhu v oblíbeném letovisku Brightonu. Místní bistro deklaruje nejen místo původu svých ryb – tedy arktickou oblast severního Atlantiku, kde jsou tresky tradičně nejlepší, ale současně garantuje lov dodržující pravidla trvalé udržitelnosti.

Fotogalerie

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí smažené tresky, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny. Vedle tresky obecné mají i tresku skvrnitou, ale také třeba smaženého platýze či rejnoka. A jako doplněk tu nabízejí nejen curry omáčku, ale také vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu či nakládanou cibuli.

Kdo usmažil Fish & chips?

Legendární britské jídlo, které je kromě Spojeného království oblíbené také v Austrálii, na Novém Zélandu či v Kanadě, vzniklo ve druhé polovině 19. století, přičemž v kolonce data narození se uvádí buď rok 1858, nebo 1863. Ať to bylo tak či tak, novinka se velmi rychle rozšířila po celé Británii.

Víkend v Londýně

Vyrazte na prodloužený víkend do Londýna a přitom ochutnejte zmíněné speciality. S Raketa.cz navíc ušetříte.

Expanzi smažené tresky umožnil především průmyslový lov v Severním moři, který významně snížil ceny ryb, a pak také bouřlivý rozvoj železniční dopravy. Fish&chips se stalo typickým jídlem britské dělnické třídy a současně společenským fenoménem, který je srovnatelný snad jen s americkým burgerem. V celé Británii dnes funguje více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Za rybou k Irům

V Česku smažená treska s hranolky dlouhá léta chyběla a dodnes můžeme podniky specializující se na britskou klasiku spočítat na prstech. Většinou byla k mání jen v irských hospodách, které se objevily v devadesátých letech v české metropoli. Na velmi dobré fish&chips se tak dlouhá léta chodilo třeba do James Joyce Irish Pubu na Starém Městě v Praze.

Kulinářské cesty po světě

Před několika lety otevřelo brány první typicky britské bistro Fish&chips 21 Dlouhá Street, které se zaměřilo právě na prezentaci britské klasiky připravované z kvalitních surovin. V nabídce není jen treska, ale také smažený hejk či halibut. Hosté si mohou vybrat ze dvou druhů těstíček (pivní a bylinkové) a také si přiobjednat výbornou majonézu, třeba česnekovou či citronovou. Ceny jsou srovnatelné se zmíněným Brightonem – za porci zaplatíte 195 či 245 korun včetně hranolků.

O pár let později následovalo i stylové bistro Fish&chips v Myslíkově ulici, kde nabízejí tresku s hranolky.

V Brně se chodí na Fish&chips do bistra Ocean48.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Další z rubriky

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Pláž Maho na ostrově Svatý Martin nabízí dechberoucí podívanou
Turistická sezona se stále prodlužuje, hurikán Irma mění cílové destinace

Hitem letošního podzimu budou Kapverdské ostrovy, výrazně také vzrostla poptávka po dovolené v Turecku a v Egyptě. Prodlužování sezony je trendem posledních...  celý článek

Pláž v řeckém Nafpliu je malá, kamenitá, ale krásná.
Pozdní léto u moře. Pět prověřených tipů v Evropě a blízkém okolí

Menší vedro, nižší ceny a většinou žádné davy návštěvníků jako v červenci či srpnu. To jsou ve zkratce hlavní výhody dovolené u moře na přelomu léta a podzimu....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.