Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fish&chips: britský jídelní fenomén, který začíná dobývat i Česko

aktualizováno 
Zatímco Amerika má svůj burger a arabský svět nejrůznější kebaby, Británie dala světu smaženou rybu s hranolky. Jeden ze symbolů viktoriánské Anglie před pár lety oslavil již 150. výročí a rozhodně se nedá říct, že by jeho obliba byla na ústupu. A pozor, fish&chips můžete ochutnat také v Česku.

Smažená treska s hranolky podávaná tradičně na speciálních, tedy hygienicky neškodných novinách. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Fish&chips je typické hospodské či fastfoodové jídlo, které se v domácnostech příliš nedělá. Plných devadesát procent milovníků smažené tresky s hranolky si svou oblíbenou pochoutku kupuje v bistru nebo v restauraci, přičemž dvě třetiny z nich si dávají fish&chips častěji než jednou za měsíc. Před rokem a půl proběhl na ostrovech velký průzkum obyčejů a zvyklostí spjatých s fish&chips, který odhalil spoustu krajových rozdílů.

Kečup nebo curry

Zatímco Evropa dochucuje rybu citronem, ve Spojeném království se používá sladový ocet, kterým se dochucují hranolky. Zhruba třetina konzumentů si ke smažené tresce navíc objednává ještě hráškovou kaši. To ještě chápeme, ale další chuťové kombinace spjaté s konzumací fish&chips již jsou vyhraněně britské. Čtvrtina lidí si totiž své oblíbené jídlo dochucuje kečupem, zatímco každý pátý dává přednost curry omáčce. Naopak mezi mladšími roste obliba majonézy, kterou volí jako doplněk opět každý pátý.

Na kulturu stolování se v tomto případě příliš nehledí: polovina lidí jí rybu s hranolky přímo z papírových krabiček či tácků, které nahradily tradiční noviny.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o...

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o čerstvé suroviny.

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber,...

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny.

Angličané proti Skotům

Rozdíly panují také mezi jednotlivými oblastmi Spojeného království. Například v Birminghamu, kde žije největší indická komunita, vítězí jako příloha curry omáčka používaná na každou druhou porci, zatímco obyvatelé Newcastlu jsou zase fanoušci kečupu, kterému holduje 40 procent zákazníků.

A třeba v severoirském Belfastu, kde žije nejvíc milovníků smažené tresky, si britskou specialitu užívají jako plnohodnotné jídlo a ve dvou třetinách případů ji servírují na talíř a nikoliv na tácek. A ještě jeden rozdíl. Zatímco ve Skotku dávají přednost tresce skvrnité (haddock), Angličané preferují tresku obecnou.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na...

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na fish&chips.

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené...

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené tresky.

Lovit, aby něco zbylo

Moderní britská bistra už dávno nenabízejí jednu verzi fish&chips. Naopak, zákazník si může vybrat z více druhů ryb i příloh. Zastavme se na skok v bistru Wolfies nedaleko nádraží v Hove, které je podle znalců nejlepším podnikem tohoto druhu v oblíbeném letovisku Brightonu. Místní bistro deklaruje nejen místo původu svých ryb – tedy arktickou oblast severního Atlantiku, kde jsou tresky tradičně nejlepší, ale současně garantuje lov dodržující pravidla trvalé udržitelnosti.

Fotogalerie

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí smažené tresky, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny. Vedle tresky obecné mají i tresku skvrnitou, ale také třeba smaženého platýze či rejnoka. A jako doplněk tu nabízejí nejen curry omáčku, ale také vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu či nakládanou cibuli.

Kdo usmažil Fish & chips?

Legendární britské jídlo, které je kromě Spojeného království oblíbené také v Austrálii, na Novém Zélandu či v Kanadě, vzniklo ve druhé polovině 19. století, přičemž v kolonce data narození se uvádí buď rok 1858, nebo 1863. Ať to bylo tak či tak, novinka se velmi rychle rozšířila po celé Británii.

Víkend v Londýně

Vyrazte na prodloužený víkend do Londýna a přitom ochutnejte zmíněné speciality. S Raketa.cz navíc ušetříte.

Expanzi smažené tresky umožnil především průmyslový lov v Severním moři, který významně snížil ceny ryb, a pak také bouřlivý rozvoj železniční dopravy. Fish&chips se stalo typickým jídlem britské dělnické třídy a současně společenským fenoménem, který je srovnatelný snad jen s americkým burgerem. V celé Británii dnes funguje více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Za rybou k Irům

V Česku smažená treska s hranolky dlouhá léta chyběla a dodnes můžeme podniky specializující se na britskou klasiku spočítat na prstech. Většinou byla k mání jen v irských hospodách, které se objevily v devadesátých letech v české metropoli. Na velmi dobré fish&chips se tak dlouhá léta chodilo třeba do James Joyce Irish Pubu na Starém Městě v Praze.

Kulinářské cesty po světě

Před několika lety otevřelo brány první typicky britské bistro Fish&chips 21 Dlouhá Street, které se zaměřilo právě na prezentaci britské klasiky připravované z kvalitních surovin. V nabídce není jen treska, ale také smažený hejk či halibut. Hosté si mohou vybrat ze dvou druhů těstíček (pivní a bylinkové) a také si přiobjednat výbornou majonézu, třeba česnekovou či citronovou. Ceny jsou srovnatelné se zmíněným Brightonem – za porci zaplatíte 195 či 245 korun včetně hranolků.

O pár let později následovalo i stylové bistro Fish&chips v Myslíkově ulici, kde nabízejí tresku s hranolky.

V Brně se chodí na Fish&chips do bistra Ocean48.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Dvě mrtvoly v rokli. V Mexiku zavraždili cyklisty na cestě kolem světa

Zavraždění cyklisté Krzysztof Chmielewski z Polska (vlevo) a Holger Hagenbusch...

Je to případ, který opět připoutal pozornost světové veřejnosti k eskalující epidemii násilí v Mexiku. Tamní policie...

Z plynárny ve skalách bude penzion. Nový majitel neodolal kouzlu místa

Objekt bývalé plynárny v Hřensku.

Sto let starý kamenný dům v Hřensku schovaný v úzké skalní rokli, který původně sloužil jako plynárna, získal nový...



Další velepočin lezce Ondry. V Rumunsku zdolal dvě nejtěžší cesty

Adam Ondra vylezl v norském Flatangeru nejtěžší sportovní cestu světa, a zavedl...

Český lezec Adam Ondra opět posunul hranice nejen své, ale i všech svých soupeřů: zdolal hned dvě nejtěžší cesty...

Na Vltavu vypluly benátské gondoly, parašutista podletěl most

Slavnosti Navalis na Vltavě v Praze (15. května 2018)

Vltava v centru Prahy v úterý večer patřila Svatojánským slavnostem Navalis. Letos je zpestřily dvě válečné gondoly z...

Plasty jsou i v nejhlubším koutě Země. V Mariánském příkopu našli igelitku

Plasty v Mariánském příkopu

Přívalu plastového odpadu neunikl ani nejhlubší kout světových oceánů: bezmála 11 kilometrů hluboký Mariánský příkop....

Další z rubriky

Útěk před pylem do solného dolu. Vělička je největší atrakcí Polska

Hlavní podzemní sál – kaple sv. Kunhuty z roku 1896 - je bohatě zdobený reliéfy.

Nejslavnější solný důl světa navštíví ročně téměř dva miliony lidí. Většina z nich přes den, ale někteří do něj...

Horské štíty, hluboké kaňony a nádherné treky. Mallorca jak ji neznáte

Toto je jediný směrovník, který při okruhu přes Puig de Galatzó potkáte.

Létu se raději vyhněte, ten pravý čas je teď. Vyražte na Mallorce do krásných hor a přelidněné letní pláže přenechte...

Trabantí cirkus hraje svoji pevnost Boyard. A našel ztracené město

Symbol Hampi je kamenný kočár. Ale kočár je zabetonovaný, takže jedeme dál se...

Konečně jedeme! Sice pomaleji, než by se nám hodilo, ale zase ne tak pomalu, že bychom to nečekali. A stojí to za to....

Najdete na iDNES.cz