Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Fiktivní restaurace byla jedničkou Londýna na webu TripAdvisor

  12:32aktualizováno  12:32
Na začátku listopadu figuroval na pozici nejlépe hodnocené restaurace v Londýně serveru TripAdvisor podnik s názvem The Shed At Dulwich (Kůlna v Dulwichi). Jeho profil podpořený desítkami recenzí nadšených zákazníků sliboval jedinečný gastronomický zážitek. Ovšem restaurace existovala pouze ve virtuálním prostoru.

Fotografie jednoho z nabízených pokrmů londýnské restaurace The Shed At Dulwich vznikla pomocí pěny na holení a obarvené houbičky na nádobí. | foto: The Shed At Dulwich

Stránku na cestovatelském webu TripAdvisor založil v květnu Oobah Butler, spolupracovník magazínu Vice, který zrod fiktivní restaurace a její cestu na výsluní popsal ve středečním článku. Dříve prý pracoval jako tvůrce falešných recenzí restaurací, za které od jejich provozovatelů dostával po 13 dolarech (asi 280 korun). Tato zkušenost mu na jaře vnukla myšlenku vytvořit zcela virtuální restauraci.

„Jednoho dne, jak jsem seděl v kůlně, která je mým domovem, zjevil se mi nápad: Za současného klimatu dezinformací a ochoty společnosti uvěřit absolutním sr****m možná může falešná restaurace uspět,“ popsal Butler. „V tu chvíli se to stalo mým posláním. Opravdu to udělám: proměním svoji kůlnu v nejlépe hodnocenou restauraci Londýna na TripAdvisoru,“ dodal.

Zaregistrovat nový podnik na cestovatelském webu zabralo necelý měsíc. Nebylo přitom ani nutné uvádět jeho přesnou adresu, protože The Shed At Dulwich byla restaurací „pouze pro hosty s rezervací“.

Současně bylo potřeba obstarat fotografie nabízených pokrmů a příznivé recenze. O druhou část se postarali Butlerovi přátelé, fotografie pak nafotil sám Butler, pouze s tím, že na snímcích jsou místo jídla materiály jako pěna na holení či obarvené houbičky na nádobí a v jednom případě dokonce i autorova noha.

Do srpna pronikla Dulwichská kůlna do první dvoustovky nejlepších londýnských restaurací a s rostoucí prestiží se hromadili zájemci o pohoštění. Zaskočený Butler na telefonáty odpovídal, že podnik je plně zarezervovaný na týdny dopředu. „Došlo mi, co se děje: Rezervace, nedostatek informací a celková exkluzivita toho místa jsou tak atraktivní, že lidé nepoužívají rozum,“ napsal.

Na vrchol londýnské gastronomie se The Shed At Dulwich dostala 1. listopadu, po šesti měsících dezinformační kampaně. „Restaurace, která neexistuje, je momentálně na prvním místě v jednom z největších měst světa na jednom z nejdůvěryhodnějších světových webů s recenzemi,“ uvedl Butler. Svůj projekt pak korunoval slavnostním otevřením restaurace, kde nic netušícím hostům naservíroval mražené polotovary.

Fiktivní podnik byl londýnskou jedničkou asi dva týdny, krátce poté jeho profil TripAdvisor smazal. Společnost přitom na svých stránkách uvádí, že věnuje „značné úsilí tomu, aby obsah na TripAdvisoru odrážel opravdové zkušenosti opravdových cestovatelů“.

„Obecně jsou jedinými, kdo vytváří falešné restaurace, novináři, kteří se nás snaží zkoušet. Jelikož není žádný důvod, proč by někdo měl v běžném životě chtít vytvářet falešné restaurace, není to problém, se kterým se běžně setkáváme. Takže tento ‚test‘ není příkladem z reálného života,“ napsala Butlerovi společnost TripAdvisor.

„To beru, neumím si představit, že by se jim tohle stávalo často,“ reagoval Butler.

Autor:



Nejčtenější

Michelinské kuře z bufetu za 35 korun. Recept neprodal ani za miliony

Chan Hon Meng obdržel za své grilované kuře michelinskou hvězdu.

Když za své originální kuře v sójové omáčce, které nabízí v obyčejném bufetu v Singapuru, dostal Chan Hon Meng...

Satelity zmapovaly zrod nejmladšího ostrova na světě. Jsou mu tři roky

Ostrov Hunga Tonga-Hunga Ha’apai na snímku z 28. dubna 2015

Nejnovější ostrov světa, který se vytvořil před třemi roky při erupci podmořské sopky v odlehlé části Tichého oceánu,...



Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak ochutnat výbornou polskou kuchyni,...

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie našich severních sousedů...

Vzhůru do Afriky. A s dětmi. Pohodová dovolená v Senegalu bez turistů

Senegalská vozidla a vozítka se vyznačují zběsilou konstrukcí a prakticky...

Není to typicky dovolenková destinace, kde byste potkali davy turistů, ale o to větší kouzlo Senegal má. S rodinou se...

Žijeme v nádherné zemi s úžasnou přírodou a lidmi, říká Iveta Toušlová

Iveta Toušlová

Rodačka z Vimperka má cestování v genech. Proto není divu, že před 14 lety stála u zrodu úspěšného pořadu České...



Další z rubriky

Pořádné vybavení a prací prášek. Deset osvědčených dárků pro milovníky hor

Vysoká (754 m) a Schneeberg (2076 m) z Vápenné

Pokud chcete udělat radost někomu, kdo se rád toulá mimo civilizaci a zabloudí i do zasněžených hor, můžete najít...

VIDEO: A přece se točí. Hypnotický ledový kolotoč na řece v Mongolsku

Proud řeky v Mongolsku točí kus ledu stále dokola. Zaujalo to i místní umělce

Částečně zamrzlá řeka Yimin u města Hulunbuir vykouzlila krásný přírodní úkaz v podobě ledového disku, který se...

Máte pěkné auto, jste upír. Kvůli pověrám v Malawi zasahuje i armáda

Měsíc nad Manilou, hlavním městem Filipín.

„Nejsou to žádné tlachy. Pili mou krev.“ Již týdny rozsévají podobné povídačky o útocích upírů v africkém Malawi chaos....



Najdete na iDNES.cz