Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tak má vypadat fastfood. Deset nejlepších pouličních stánků v Evropě

aktualizováno 
Zapomeňte na mastné klobásy a nazelenalé párky v rohlíku. Odborníci na gastronomii sestavili žebříček nejlepších pouličních stánků v Evropě, na jejichž návštěvu vaše chuťové buňky nezapomenou.

Hija de Sanchez nabízí několik druhů tacos. | foto: Kyle John

Oběd v pouličním stánku je vždycky tak trochu loterie, ze které si můžete odnést žaludeční problémy, ale výjimečný chuťový zážitek jen málokdy.

Důkazem toho, že rychlé občerstvení se nemusí omezovat jen na klobásy a hot dogy, je žebříček nejlepších fastfoodů Evropy, který ve spolupráci se třiasedmdesáti gastronomickými experty sestavil easyJet Traveller magazine.

Šéfkuchařka na ulici

Jednoznačným vítězem se stal stánek Hija de Sanchez, který najdete v Kodani a specializuje se na mexické tacos. Provozuje ho Rosio Sanchezová, která byla pět let šéfkuchařkou v legendární restauraci Noma oceněné dvěma michelinskými hvězdami.

Fotogalerie

V roce 2015 se tato výjimečná kuchařka rozhodla zúročit dědictví po svých mexických předcích (sama vyrostla v Chicagu a je dcerou mexických imigrantů) a začala provozovat fastfood zaměřený na tacos (mimochodem „hija“ znamená ve španělštině „dcera“).

„Většinu své kariéry jsem pracovala ve špičkových restauracích. Dělala jsem to ráda, ale postupem času jsem začala toužit po práci na místě, které by bylo obyčejnější, lépe přístupné běžným lidem a více souznělo s mou duší,“ uvádí Rosio Sanchezová na svých internetových stránkách.

„Myslím, že většina šéfkuchařů chce dosahovat stále lepších výsledků a stoupat výš a výš. Ale před pár lety jsem zjistila, že to není cesta pro mě. Nechtěla jsem skončit se svou vlastní špičkovou a drahou restaurací. A když jsem to zkombinovala se skutečností, že v Evropě je problém najít dobré mexické jídlo, vznikla z toho taqueria – moje další kuchařské dobrodružství,“ doplňuje Sanchezová.

Rosio při výrobě tacos kombinuje ingredience dovezené z Mexika s lokálními dánskými surovinami, jako je třeba čerstvý sýr. K tomu ručně vyráběné tortilly, kvalitní maso a výsledkem jsou tacos, za kterými sem míří tisíce strávníků.

Nabídka tacos se v Hija de Sanchez mění každý den podle dostupnosti ingrediencí.

Nabídka tacos se v Hija de Sanchez mění každý den podle dostupnosti ingrediencí.

Parádní domácí limonády? Je libo citronovou, ananasovou nebo ibiškovou?

Parádní domácí limonády? Je libo citrónovou, ananasovou nebo ibiškovou?

Sympatické jsou i ceny. Dvojice tacos vás například vyjde na sto dánských korun, což je v přepočtu tři 340 českých korun.

Rybí kuchyně, vafle i hot dogy

Na druhém místě se v gastronomickém žebříčku umístil fastfood Sea Me v Lisabonu. João Vaz a Rui Gaspar ho založili v oblasti, kde se původně nacházely staré rybářské obchody, a vzdávají jim hold i svým menu. Právě olihně z jejich jídelníčku upoutaly pozornost gastronomických expertů. Kuchaři kombinují tradiční portugalskou kuchyni s japonskou a vaří výhradně z čerstvých ryb a plodů moře.

Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně proč není kebab v našich fast foodech tak dobrý jako třeba v Německu nebo přímo v Turecku?

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...

Bronz potom patří pařížskému Miam Miam, kde najdete ty nejlepší citronové palačinky v Paříži. Dlouhé fronty (ve stánku vaří jediný kuchař) se stojí i na pohankové palačinky plněné čerstvou zeleninou a roztaveným sýrem.

Čtvrté místo získal AmsterDAM Good Cookies díky svým vaflím, které nabízí ve třech příchutích: tradiční, med v kombinaci s meruňkami a ovocné.

Mordi e Vai v Římě je pátým nejlepším evropským fastfoodem a pochutnat si tu můžete na geniálních sendvičích z tradičních italských surovin. Dalšími oceněnými jsou potom berlínský BERLIN se svým kimči, nebo Aleppo Bahebek v Oslu, kde nabízejí mix mezinárodních kuchyní.

Na osmém místě se umístil Lángos Máshogy v Budapešti, deváté místo potom obsadil Korvar Kiosk ve Stockholmu s nabídkou pětadvaceti různých druhů hot dogů. Desátým nejlepším pouličním občerstvením je londýnský Yum Bun, který nabízí tradiční asijskou kuchyni.

Farmářské fast foody

V posledních letech zažívá pouliční občerstvení velký rozmach. V roce 2016 dostaly michelinskou hvězdu například stánky v Singapuru Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle a Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Přitom kuře v sojové omáčce s rýží, které je nejprodávanějším pokrmem v prvním z nich, si můžete vychutnat v přepočtu už za 35 korun.

Podle deníku Independent slaví v rámci fastfoodů obrovský úspěch regionální kuchyně. Ale lidem už nestačí jen stánek s vývěsním štítem slibujícím indickou kuchyni. Stále více se zajímají o to, odkud pochází ingredience (ideálně od farmáře), jaká je historie jídla, které si dávají, a jak se připravuje. Nabídka a kvalita pouličního občerstvení v řadě zemí ve světě zkrátka stále stoupá.

Hija de Sanchez se specializuje na mexické tacos, najdete ho v Kodani.

Hija de Sanchez se specializuje na mexické tacos, najdete ho v Kodani.

Co se týká Čechů, ti patří mezi skutečné milovníky rychlého občerstvení. Podle průzkumu, který v roce 2017 provedla agentura Nielsen Admosphere, chodí alespoň jednou měsíčně do fastfoodu téměř 40 procent Čechů.

Celá polovina z českých návštěvníků fastfoodů však preferuje řetězce a není asi příliš překvapivé, že nejvíc navštěvovaný je McDonald’s. Ten se však vůbec neprobojoval do první trojky fastfoodů z hlediska kvality jídla. Za nejchutnější považují Češi jídla servírovaná řetězcích Ugo, Döner kebab a Bageterie Boulevard (v tomto pořadí). McDonald’s spolu s Burger Kingem, byly hodnoceny jako řetězce s nejhorší kvalitou jídla.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Největší jeskynní hrad světa má příběh, kterému se turisté vždy zasmějí

Predjamský hrad

Na jihozápadě Slovinska jen třicet minut jízdy od dálnice A1 stojí unikátní pohádkový hrad Predjama. Je vytesaný do...

Plavba na výletních lodích. Na co dávat pozor, aby z dovolené nebylo peklo

Bazén na zaoceánském parníku - reklama vs. realita.

Koupíte si lístky na výletní lodě v očekávání nekonečné romantiky a luxusní dovolené. Ale místo toho se ve finále...



Další velepočin lezce Ondry. V Rumunsku zdolal dvě nejtěžší cesty

Adam Ondra vylezl v norském Flatangeru nejtěžší sportovní cestu světa, a zavedl...

Český lezec Adam Ondra opět posunul hranice nejen své, ale i všech svých soupeřů: zdolal hned dvě nejtěžší cesty...

Elektrokolo už není jen pro staré, vyšlape s vámi tuk z těla

Elektrokolo Guewer Cross

Hoďte za hlavu představu, že jsou elektrokola vhodná jenom pro pecivály a penzisty. Když chcete hubnout, vyrazit na...

Starostové poslali vládě otevřený dopis, nechtějí lodě na Berounce

Okolí soutoku Vltavy a Berounky se změní na zelenou zónu pro odpočinek Pražanů

Starostové obcí kolem Berounky požadují po vládě vyškrtnutí toku známého z knih Oty Pavla ze seznamu vodních cest....

Další z rubriky

Některé španělské pláže jsou zavřené kvůli žahavci. K panice není důvod

Pro člověka je žahnutí měchýřovky portugalské bolestivé, avšak málokdy smrtelné.

Úřady několika měst na jihovýchodním pobřeží Španělska nařídily uzavřít některé pláže. V předchozím týdnu se tam...

Tady by se bál i Hitchcock. Ptačí svět v deltě Okavanga nemá obdoby

Tisíce ptáků všech možných druhů sedí na stromech kolem laguny v deltě řeky...

V poslední divočině Afriky leží ptačí New York. Řvalo to tam, jako by zrovna řešili českou politiku. Ti ptáci mě...

Plavba na výletních lodích. Na co dávat pozor, aby z dovolené nebylo peklo

Bazén na zaoceánském parníku - reklama vs. realita.

Koupíte si lístky na výletní lodě v očekávání nekonečné romantiky a luxusní dovolené. Ale místo toho se ve finále...

Najdete na iDNES.cz