S módními brunchy se v poslední době roztrhl pytel. Zatímco ještě před pár lety podávaly typický brunch především luxusní hotely, dnes víkendové hodování zařazující do své nabídky čím dál častěji i normální restaurace. A umožňují tak svým hostům poznat a ochutnat během dvou (tří, čtyř...) hodin řadu exotických jídel. Oproti běžné večeři, skládající se ze dvou až tří chodů, nabízí brunch deset, patnáct nebo klidně i dvacet různých pokrmů v porcích, jaké si sami naberete.
A lákavá je také forma placení, neboť za fixní poplatek několika set korun můžete konzumovat vše, co se na bohaté tabuli objeví. Ani ceny nemusejí být nijak závratné. Přestože u nás se pohybují většinou od 500 korun výše (nejčastěji v rozmezí 590 až 990), třeba v berlínském Kreuzbergu v mexické restauraci Que Pasa nabízejí nedělení brunch za pouhých 6 eur, což je nějakých 160 korun. Ale samozřejmě tam nedostanete humra ani langusty.
Snídaně pro spáče
Nejprve trochu historie. Brunch vymysleli v Anglii na konci 19. století, poprvé se tento výraz, který vznikl jako spojení anglických slov breakfast a lunch, objevil v roce 1895. V první polovině 20. století se pak rozšířil dále do světa, především do Spojených států.
Může se hoditChcete si užít nejen gastronomického cestování? Vyberte si dovolenou svých snů na Dovolená.iDNES.cz. |
Podstatou brunche ovšem není jen dobré jídlo či dokonce přejídání, ale především setkávání s přáteli či s rodinou, nebo třeba oslava narozenin či životního výročí. Proto brunch patří výhradně na víkend, konkrétně na neděli (byť se občas objevuje také v sobotu). Po dlouhém sobotním večeru se totiž nikomu nechtělo vstávat a vařit, a tak se místo snídaně chodilo až na časný oběd. A to stále platí. Pro brunch je většinou vyhrazena doba od jedenácti hodin dopoledne do tří odpoledne.
Z Řecka do Mexika
Brunch milují především lidé v anglosaských zemích. V Česku se koncept brunche rozjížděl pomalu, ale v poslední době si můžeme vybírat z desítek nejrůznějších brunchů, včetně těch exotických. Třeba v oblíbené restauraci Botanika nedaleko Kladna se střídají brunche skandinávské, slovenské, mexické, řecké či dokonce lovecké. A tak během několika nedělí poznáte pořádný kus světa.
Všem brunchům je společná uvolněná atmosféra, při jídle se neustále mluví, hosté si chodí pro přídavky a děti si hrají klidně na zemi. A to i v těch nejluxusnějších restauracích. A kam na zajímavý brunch vyrazit? Záleží na tom, zda dáváte přednost tradici, chcete si užít romantiku či ochutnat exotické pokrmy? A také je důležité, zda s sebou berete své potomky a jak jsou děti staré.
Všechny chutě Indie
Jednou ze žhavých novinek pražského kulinárního podzimu je velmi vydařený indický brunch v restauraci V Zátiší, kde již několik let vládne šéfkuchař Mahavir Kanswal, který má v kuchyni dokonce speciální indickou pec tandoor. Ten se při přípravě brunche inspiroval v indických ulicích a pojal ho jako pestrou kombinaci „street food“, kterému se v Indii říká chaat.
Právě tyto jednoduché chuťovky připravuje šéfkuchař přímo před očima hostů, další indické speciality jsou pak servírované na stůl, přičemž hosté mohou ochutnat speciality z jižní Indie, Pandžábu a Bombaje, které jsou vyhlášené pro svou pestrost chutí a vůní. Při jedné návštěvě čeká na hosta kolem patnácti jídel v malých porcích, třeba dušená ryba v banánových listech, omáčka rajta, proslulý dhal či jehněčí kofta curry.
Hurá na Saharu
Značně exotický brunch můžete navštívit na náměstí Míru v Cafe Sahara. Jak je již z názvu patrné, podnik se zaměřuje na arabskou kuchyni a také sobotní či nedělní brunch hostům představuje typická jídla ze severu Afriky, ať už je to populární kuskus či cizrnová pasta v češtině s poněkud zavádějícím názvem hummus.
Ve francouzské restauraci Art Nouveau se zase pořádají brunche thajské, indonéské či třeba rakouskouherské. A v restauraci Sezóna se nedávno konal brunch japonský. Naopak milovníkům luxusního jídla můžeme doporučit brunch v restauraci Zinc v hotelu Hilton, který je podle mnoha labužníků zřejmě nejlepší v metropoli. V bohaté nabídce totiž nechybí tygří krevety, ústřice, humři či hovězí steak.
Co znamená roast
V restauraci Mlýnec na Novotného lávce, která má nádherný výhled na Karlův Most, zase ožívá duch anglického venkova s typickými specialitami jako jsou např. pečená masa, grilované ryby či klasický yorkshirský puding, což je vlastně jakýsi muffin připravený ze slaného těsta. V Mlýnci však neprobíhá klasický brunch, ale roast, kdy se všechna jídla servírují v malých porcích přímo na stůl, takže hosté nemusejí odbíhat od stolu a mohou se v poklidu věnovat konverzaci a konzumaci.
Naopak francouzský brunch je možné ochutnat ve vinném sklepě Le Winstub (součást domu francouzské gastronomie La Gare), kde jsou v nabídce ústřice, francouzské sýry, grilované ryby či masa na rožni. A jak je to s cenami? Například oba výše uvedené brunche stojí dospělého zhruba 900 korun (tedy 890 a 895) přičemž cena zahrnuje též sklenku aperitivu a neomezenou konzumaci vína, piva a nealkoholických nápojů.
Mají si kde hrát
Pokud vyrážíte na brunch s malými dětmi, ideálním místem je oblíbená Hergetova Cihelna, kde je pro děti každou neděli připraven tematický program, od vystoupení kouzelníků a klaunů až po malování obličejů a fotografování. A spousta atrakcí čeká na děti také v restauraci Žofín Garden na Slovanském ostrově, k jejímž unikátům patří umělá tráva na celé ploše venkovní restaurace. Zde se nedělní brunche konají celoročně v zahradním stanu (který je od podzimu do jara vyhříván) a mají opět bohatý animační program, ať už je to příprava na Halloween či hra na to, že restauraci obsadili mimozemšťani. Ani dospělí samozřejmě nepřijdou zkrátka, neboť i zde se stoly prohýbají pod nejrůznějšími dobrotami a na roštech se grilují šťavnatá selátka.
A ještě jedna drobnost na závěr. Protože brunche vyhledávají expati, tedy cizinci žijící v Česku, připravte se na to, že často až polovina hostů v restauraci mluví anglicky.