Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

aktualizováno 
Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a strašidelné vydlabané dýně jsou k vidění na každém rohu, ve střední Evropě začíná dýňová sezóna už na začátku října. Místo strašení patří lahodná tykev hlavně kuchařům a kuchařkám, neboť z jejich dužniny je možné vykouzlit nespočet úžasných delikates.

Pražma královská podávaná s dýňovým triem v restauraci V Zátiší. | foto: Archiv restaurace V Zátiší

Nejslavnějším jídlem z dýně je v Evropě bez pochyb lahodná dýňová polévka, která se podzim co podzim objevuje v nabídce tisíců středoevropských restaurací.

Ale dýňová sezóna není jen o polévkách, neboť z jemné a nasládlé dužniny je možné připravit desítky dalších velmi zajímavých pokrmů – od italského dýňového rizota se šafránem až po efektní orientální speciality, jako je třeba pikantní dýňové curry. Zkušení šéfkuchaři navíc dýně velmi rádi používají jako přílohy, oblíbené je především dýňové pyré.

Lahodný krém

Začněme tradiční polévkou, která je pro mnohé gurmety téměř synonymem podzimu. Dýňová polévka má desítky různých podob, od nudných a řídkých „břeček“ až po chuťově opulentní krémy, kterých se ani po dvou talířích nedokážete nabažit.

Dýňovou polévku můžete připravit v desítkách nejrůznějších verzích a úpravách....

Dýňovou polévku můžete připravit v desítkách nejrůznějších verzích a úpravách. V Rakousku ji dochucují dýňovým olejem.

Nápadům se meze nekladou. Těstoviny s grilovanou dýní, omáčkou z pečených...

Nápadům se meze nekladou. Těstoviny s grilovanou dýní, omáčkou z pečených paprik, piniovými oříšky a parmazánem.

Zřejmě nejlepší pověst má vídeňská, lehce pikantní dýňová polévka, vykouzlená z mnoha ingrediencí, obvykle z bílého vína, slepičího vývaru, zázvoru, chilli, kurkumy, pomerančové šťávy, šlehačky a muškátového oříšku.

Pokud si budete dělat dýňovou polévku doma, upečte nejprve dýni v troubě, neboť pak je její chuť mnohem lepší než v případě dýně vařené. A polévku dochuťte také několika kapkami dýňového oleje.

Polévka s kaviárem

A kam na dýňovou polévku zajít? Výbornou dýňovou polévku s pečenými paprikami připravuje šéfkuchař Lukáš Nevyjel v pražské restauraci Nota Bene nedaleko náměstí I. P. Pavlova. Musíte mít ale krapet štěstí, protože v restauraci není stálý jídelní lístek a šéfkuchař vaří jen z těch surovin, které ten den koupí.

Fotogalerie

Skvělou variaci dýňové polévky s krevetovými noky a chilli olejem můžete ochutnat v karlovarské restauraci Promenáda, zatímco pražský hotel Hoffmeister v rámci svého říjnového dýňového menu servíruje luxusní polévku z dýně se zauzeným filátkem ze pstruha a kaviárem.

Velmi dobrou „dýňovku“ vaří v Hliněné baště v Průhonicích, jejíž šéfkuchař navíc pro letošní podzim připravil jako novinku slané francouzské koláče quiche, plněné pečenou dýní, kozím sýrem a restovanými piniovými oříšky či candáta pečeného na másle a podávaného s dýňovým pyré.

Tekutá dýně

Speciality z dýní už se probojovaly také do moderních fast foodů, třeba do oblíbené sítě UGO Salaterií, které fungují nejen v Praze, ale také v Brně, v Hradci Králové či v Ostravě. Novinkou letošního podzimu je teplý veganský salát s quinoou, pečenou dýní a jablkem, který je ozdobený slunečnicovým a dýňovým semínkem a dochucený pomerančovou zálivkou s jablečným octem.

Srnčí s dýňovou omáčkou v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích

Srnčí s dýňovou omáčkou v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích

Pro masožravce je navíc připraven s kuřecím masem (bude k mání až do poloviny prosince). Z dýně se tu připravuje také unikátní drink, jehož součástí je dále mango, pomeranč a jablko. A samozřejmě nechybí polévka, tentokrát v lehce orientální verzi, tedy s kokosovým mlékem a kari, která je oblíbená jako dokonalý životabudič zvláště v čase podzimních plískanic.

Dýňový dort z Karlína

Zajímavý příspěvek do dýňové sezóny vytvořila Lana Mayer, šéfkuchařka karlínské kavárny Můj šálek kávy, která je pověstná svými kreativními variacemi cheesecaků.

Dýňový cheesecake z dílny skvělé cukrářky z karlínské kavárny Můj šálek kávy

Dýňový cheesecake z dílny skvělé cukrářky z karlínské kavárny Můj šálek kávy

Obvykle má v nabídce čtyři až pět druhů těchto dortů, například fíkový, pekanový či meruňkový, na letošní podzim připravila novinku v podobě dýňového cheesecaku, který se rychle zařadil mezi oblíbené položky zdejší „kouzelné“ cukrářské vitríny.

Jinak jsou dýňové dorty oblíbené hlavně ve Spojených státech, kde se voňavé, krásně oranžové dýňové koláče připravují v každé tradiční rodině. U nás můžete dýňový koláč ochutnat třeba v moderních kavárnách severočeského řetězce Lagarto (Most, Teplice, Chomutov). A ještě jeden tip: pražská řemeslná zmrzlinárna Creme de la Creme bude mít v nabídce na přelomu října a listopadu dýňovou zmrzlinu.

Zachráněná tykev

Velmi zvláštní akci spojenou s dýněmi připravila na konec října restaurace V Zátiší. V rámci kampaně proti plýtvání s potravinami s názvem Zachraň jídlo bude šéfkuchař podniku Igor Chramec vařit z dýní nestandardních tvarů, které by jinak zůstaly nevyužité na poli, byť chutnají výborně a do obchodů se nedostanou jen kvůli svému vzhledu.

Grilovaná dýně je skvělou přílohou k masu.

Grilovaná dýně je skvělou přílohou k masu.

Z nich bude šéf kuchyně připravovat nejen polévku z muškátové dýně, cizrny, kokosového mléka a koriandru, ale také trojkombinaci v podobě dýňových „špaget“, dýňového pyré a nakládané dýně, která bude doprovázet pečenou pražmu. Dalším chodem bude srnčí podávané s kuskusem vařeným v dýňové šťávě, grilovanou dýní a dýňovým čatní.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Další velepočin lezce Ondry. V Rumunsku zdolal dvě nejtěžší cesty

Adam Ondra vylezl v norském Flatangeru nejtěžší sportovní cestu světa, a zavedl...

Český lezec Adam Ondra opět posunul hranice nejen své, ale i všech svých soupeřů: zdolal hned dvě nejtěžší cesty...

Na Vltavu vypluly benátské gondoly, parašutista podletěl most

Slavnosti Navalis na Vltavě v Praze (15. května 2018)

Vltava v centru Prahy v úterý večer patřila Svatojánským slavnostem Navalis. Letos je zpestřily dvě válečné gondoly z...



Elektrokolo už není jen pro staré, vyšlape s vámi tuk z těla

Elektrokolo Guewer Cross

Hoďte za hlavu představu, že jsou elektrokola vhodná jenom pro pecivály a penzisty. Když chcete hubnout, vyrazit na...

Plasty jsou i v nejhlubším koutě Země. V Mariánském příkopu našli igelitku

Plasty v Mariánském příkopu

Přívalu plastového odpadu neunikl ani nejhlubší kout světových oceánů: bezmála 11 kilometrů hluboký Mariánský příkop....

Hlavně aby tam nebyly děti. Zájem Čechů o hotely pro dospělé roste

Popularita tkzv. Adults only hotelů u Čechů neustále roste.

Během posledních let se čím dál více Čechů ubytovává v hotelech, kam mají děti vstup zakázán. Nejvíc „adult only“...

Další z rubriky

Za zdmi Windsoru. Z dřevěného hradu nad Temží se stala legenda Anglie

Hrad Windsor

Na královském sídle u Londýna se chystá svatba roku. Nahlédněte do spletitých dějin jednoho z nejslavnějších hradů...

Trabantí cirkus hraje svoji pevnost Boyard. A našel ztracené město

Symbol Hampi je kamenný kočár. Ale kočár je zabetonovaný, takže jedeme dál se...

Konečně jedeme! Sice pomaleji, než by se nám hodilo, ale zase ne tak pomalu, že bychom to nečekali. A stojí to za to....

Hlavně aby tam nebyly děti. Zájem Čechů o hotely pro dospělé roste

Popularita tkzv. Adults only hotelů u Čechů neustále roste.

Během posledních let se čím dál více Čechů ubytovává v hotelech, kam mají děti vstup zakázán. Nejvíc „adult only“...

Najdete na iDNES.cz