Jak voní Dubrovník bez turistů. Kouzlo místní kuchyně odhalíte po sezoně

Po hlavní turistické sezóně, kdy se přeplněné ulice starého Dubrovníku vylidní a profoukne je podzimní vítr, se zklidněným městem mezi hradbami linou nádherné vůně. V půli října zde totiž pravidelně probíhá Good Food Festival – svátek dobrého jídla, vína, středomořské kuchyně a vyhlášených restaurací.
Good Food Festival

Good Food Festival | foto: Martina Procházková, iDNES.cz

Letošní svátek všech gurmánů proběhl už popáté a připadl na týden od 15. do 21. října. Načasovaný je na dobu, kdy vyleštěné ulice nádherného města ztichnou a trousí se jimi jen skupinky turistů. Slunce už tolik nepraží, ale restaurace se na zimu ještě nezavřely. Nejlepší čas zjistit, jak chutná Dubrovník.

Je až neskutečné, jak je Dubrovník po konci hlavní turistické sezóny jiný. Najednou je tu totiž prostor a čas vnímat zdejší život, místní lidi, jejich kuchyni i denní rytmus. A oni mají prostor a čas vám to všechno ukázat. Ať už si zaplatíte unikátní menu v jedné z místních restaurací, projdete se ulicemi a restauracemi Dubrovníku v rámci gastro tour Dubrovník na talíři, nebo zůstanete na hlavní ulici a počkáte si na nejdelší stůl plný dobrot, který usiluje o zápis v Guinessově knize rekordů.

Klima Dubrovníku je středomořské - mírné, teplé, slunečné. Průměrná roční teplota je tu 18 stupňů a místní si užívají 2 600 slunečných hodin ročně. Taková porce slunečních paprsků ovlivňuje i to, co tu roste, a tedy chorvatskou kuchyni. 

„Okolí Dubrovníku je pokryto vinicemi, olivovými sady a citrusy. Sklízíme pomeranče, citrony, granátová jablka, kapary, lilky, rajčata, levanduli. Vaříme z lokálních potravin, využíváme to, co zrovna dozrává a co nám dává moře,“ popisuje Marija Turkalj, jedna z průvodkyň Dubrovnik Food Story. Ta spolu se sestrou provádí turisty starým Dubrovníkem a vodí je do vybraných restaurací na ochutnávková menu. Konečný výběr restaurací je na průvodkyních, které prohlídku a povídání vždy přizpůsobí chutím a přáním turistů.

Good Food Festival

  • Koná se každý rok v říjnu po celém Dubrovníku. Letošní festival proběhl popáté, v týdnu od 15. do 21. října
  • Program festivalu je k dostání v turistických infocentrech. Najdete v nich program, ceny, kontakty a nabídky jednotlivých barů, hotelů a restaurací. Večerní menu se v jednotlivých restauracích pohybuje většinou od 135 do 200 kun.
  • V rámci festivalu využijte komentované prohlídky Dubrovník na talíři, kde vás průvodci z Dubrovnik Food Story provedou v malé skupince místními restauracemi a seznámí vás s životem a kuchyní v Dubrovníku. Cena prohlídky včetně ochutnávek stojí 590 kun na osobu.
  • Highlightem celého festivalu je nedělní Dubrovačka trpeza - Stůl Dubrovníku. Abyste mohli ochutnat nabízené delikatesy, je třeba si před akcí zakoupit kupony (35 kun na jídlo - talíř nabraný u jednoho stolu, 15 kun za sklenku vína). Výtěžek z akce jde na podporu mentálně postižených dětí v Chorvatsku.

S jejich doprovodem tedy máme celý Dubrovník doslova na talíři. „Používáme spousty domácího olivového oleje, denně pečeme domácí chleba. Jídlo je tu lehké, zdravé. Chutě Dubrovníku a okolí jsou přirozené, bez kupy koření,“ dovídáme se od Mariji, která v Dubrovníku vyrostla a žije. Po cestě mezi restauracemi nám popisuje zvyky i kuchyni Chorvatů, ale i jejich denní režim a stravování.

Od restaurace k restauraci

Dubrovník živí turisté. Proto, jako v každém jiném turisticky milovaném místě, je i v Dubrovníku řada různých restaurací, které se orientují na chutě přijíždějících zákazníků. Najdete tu i italskou, řeckou nebo tureckou kuchyni. Ti, co půjdou za autenticitou, skončí v jedné z tavern nebo konob.

Tradičních restaurací s domácí kuchyní je tu naštěstí většina. My s Marijou to bereme od začátku, tedy od předkrmu. Na stole v rodinné restauraci Marco Polo na nás čekají ústřice, ančovičky naložené v soli i marinované v citronové šťávě, mladý kraví sýr, uzený tuňák a víno z ostrova Pelješac. 

Malé rybičky mě zaujaly nejvíce, v Česku známe takzvaná „očka“, ale tyhle jsou nesrovnatelně lepší.

„V každé rodině najdete sklenici solených nebo kyselých ančoviček. Nakládáme si je sami a jsou tím prvním, co nabízíme návštěvě, když přijde na sklenku vína. Nechystáme složité pohoštění, vytahujeme jen ančovičky,“ popisuje Marija. Rybky nakládají do sklenice proložené solí nebo do octa či citronové šťávy. Proces trvá několik týdnů, ale výsledek stojí za to. Jen sůl, olej nebo citron, nic navíc. A navíc tato delikatesa nemusí být v ledničce.

Po cestě k další restauraci občas šlápneme na kulaté kamenné poklopy. „Vypadají jako kanály, ale ve skutečnosti v minulosti sloužily jako zásobárna pitné vody pro domy ve starém Dubrovníku a také jako lednice. Pod kamenným poklopem v zemi je chladno a stálá teplota. Lidé našli ideální způsob jak potraviny uchovat,“ vysvětluje Marija.

V restauraci Kopun přináší jídla, která Chorvaté vaří při rodinných setkáních: sporchi makaruli – „špinavé těstoviny“ kořeněné mimo jiné skořicí, kohouta v hořkých dubrovnických pomerančích s medem a kroupami, černé rizoto se sépií, k tomu lokální víno. 

Gastro tour Dubrovník na talíři je náročná a vyplatí se na ni jít s prázdným žaludkem. Jsme v polovině a ochutnáváme od každého jen trošku, ale máme pocit, že už do sebe nevpravíme ani kousek z chorvatských dobrot.

Ovšem jen do té chvilky, než si sedneme k nabídce v restauraci Tavulin, která vyrukovala s dokonalým, v kouři a větru sušeným dalmatským pršutem, salátem z chobotnice s černými olivami, kapary a rukolou. A k tomu nabízí další ochutnávku lokálních kravích a ovčích sýrů.

Dokonale usušený pršut, salát z chobotnice s černými olivami a kapary a kraví a ovčí sýry.

Tříhodinová cesta ulicemi starého Dubrovníku pak končí v útulné cukrárně Lucin kantun těsně u hradeb starého města, kde připravují dobroty přímo za pultem před očima zákazníků.

Určitě tu ochutnejte tradiční dezert Dubrovačka rozata - karamelový krém, rozházený štrúdl, nebo výbornou čokoládovou pěnu. A k silné kávě nezapomeňte pro dobré trávení jednu z tradičních chorvatských pálenek z vína - rakiji. Kromě té klasické vyrábějí Chorvati i třešňovou, medovou, bylinkovou, fíkovou, pomerančovou nebo dokonalou ořechovou.

Čaj o páté za pár kun

Labužníci, kterým by dlouhá a vyčerpávající cesta dubrovnickou kuchyní nestačila, mohou v rámci festivalu využít speciálně nabízených menu v mnoha dubrovnických restauracích a hotelech. V nabídce jsou po celý týden brunche, obědy, ochutnávky, čaje o páté i večeře o několika chodech trvajících do pozdních nočních hodin.

Seznam restaurací i podrobný rozpis najdete v průvodci festivalem, který je každoročně k dostání v turistických informačních centrech. Kromě pohoštění má většina restaurací připraveny tématické večery, workshopy nebo doprovodný kulturní program. A je to také báječná příležitost poznat známé šéfkuchaře.

Good Food Festival

Místo v restauracích je většinou třeba si dopředu rezervovat. Večerní menu stojí od 130 do 200 kun (470 až 720 Kč) podle restaurace. Čaj o páté se sladkým či slaným pohoštěním si ale například v proslaveném 200 let starém dubrovnickém hotelu Hilton užijete i za 65 kun (240 Kč).

„Není to příležitost jen pro turisty, ale i pro místní, kteří jinak běžně do restaurací nechodí. Většina rodin totiž navštěvuje restaurace jen při zvláštních příležitostech a denně vaří teplou večeři doma po příchodu z práce. Dobré restaurace a slavné hotely jsou pro ně drahé. V rámci Food Festivalu tak mají možnost ochutnat věci, které si běžně nedopřejí,“ vysvětluje Marija Turkalj.

Rekordně dlouhý stůl

Spousta místních i turistů ale s nedočkavostí vyhlíží poslední den a hlavní událost celého festivalu: akci Dubrovačka trpeza - Stůl Dubrovníku. Vše se opět odehrává mezi hradbami, kde po celé délce hlavní ulice Stradun nechalo město rozložit rekordně dlouhý stůl. Na něj vyskládají svůj um a dobroty známé hotely, restaurace, cukrárny, pekárny i vinaři.  

Good Food Festival
Good Food Festival

Hlavní akce Good Food Festivalu - Stůl Dubrovníku

„Zájemci si koupí kupon na jídlo za symbolickou cenu 35 kun (130 Kč) a na víno za 15 kun (55 Kč). Ty pak smění u vybraného stolu za delikatesy, na které mají chuť. Akci pořádá město s turistickou kanceláří a výtěžek pravidelně putuje na pomoc dětem s Downovým syndromem,“ popsala pravidla ředitelka komunikace z Dubrovnické turistické centrály Sandra Milovčević.

A pak teprve začíná ta pravá zábava: boj o jídlo. Jestliže platilo, že na gastro tour má smysl jít hladový, největší akci festivalu berte spíše jako ochutnávku. Kolem pásek, které obehnaly rekordně dlouhý stůl, se totiž již tlačí turisté i místní s kupony, plastovými talířky a sklenicemi. Očima hledají stůl, který se jim nejvíce zamlouvá a před ním pak zaujímají strategickou pozici. Na korzování a dlouhé vybírání nebude v momentě, kdy se pásky přestřihnou, v žádném případě čas. Je třeba jít najisto a jednat rychle. Krása a nazdobené stoly nevydrží déle než 10 až 15 minut.

Je to nepřenosná zkušenost. Místní, kteří si Stůl Dubrovníku už zažili, jej právě kvůli bojům o dobroty dokážou oželet. Ovšem ti, kteří prochází kolem stolu v době, kdy se na lesklé dlažbě Stradunu vše teprve rodí, nemají nejmenší šanci. Barevné variace delikates a vůně grilovaného masa, mořských plodů, citrusů, čokolády i pečiva nalákají i ty, kteří právě vyšli sytí z restaurace.

Turisté i místní už si hledají strategickou pozici. Později nebude čas vybírat.

Good Food Festival se každoročně koná v Dubrovníku

Good Food Festival se každoročně koná v Dubrovníku

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Království mechu a červených bran. Fušimi Inari je portálem do japonské pohádky

29. dubna 2024

Kilometry tunelů z červených bran torii, hustý les, v němž vládne mech a divoká prasata, tajuplné...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...