Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

aktualizováno 
Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Zadělávané „malostranské“ dršťky se žampiony, šunkou a brambůrky | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Tak například v Číně se připravuje pikantní studený salát z hovězích drštěk se zeleninou a zázvorem, v Peru připravují dršťky ochucené mátou a kořením na grilu. V Mexiku se pro změnu vaří slavná pikantní dršťková polévka Menudo s chilli, cibulí, citronem, koriandrem a oreganem.

Skvostný recept na dršťky mají také Francouzi, kde se v Normandii kolem města Caen připravují dršťky s telecími nožičkami, bílým vínem, česnekem a tymiánem. A pokud chcete dodržovat originální chuť slavné speciality, neměla by chybět ani kapka kvalitního jablečného Calvadosu.

S Italem do Říma

Na výtečné zadělávané dršťky se již tradičně chodí do útulných restaurací v romantické římské čtvrti Trastevere, kde se připravují slavné trippa alla romana, tedy dršťky připravené s kořenovou zeleninou, cibulí, pálivými papričkami, rajčaty, bílým vínem a pancetou, které se dochutí mátou a sýrem pecorino.

V římské kuchyni mají tradiční místo vnitřnosti a velmi populární jsou zde...

V římské kuchyni mají tradiční místo vnitřnosti a velmi populární jsou zde zadělávané dršťky.

V centru Říma je spousta hospůdek, v nichž nabízejí slavné Trippa alla Romana.

V centru Říma je spoustu hospůdek, v nichž nabízejí slavné Trippa alla Romana.

Další variace podobné římské úpravě najdete v mnoha koutech Itálie, oblíbené jsou hlavně dršťky florentinské, milánské, případně pisánské. Ve všech případech jsou dršťky lahodné a krásně měkoučké, až se rozpadají na jazyku, ale hlavně jejich chuť je fantastická. (Recept kuchaře Emanuela Ridiho najdete na jeho webu.)

Z Uher do celé říše

Česká dršťková polévka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do celé střední Evropy. Říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě, ale v posledních letech se vytratila téměř odevšud (kam se chodí na výbornou dršťkovou, si ještě řekneme).

Fotogalerie

Maďaři ovšem připravují také dršťkový perkelt, tedy jednoduchý, nezahuštěný guláš, jehož nezbytnou složkou je mletá paprika a česnek.

Také na Slovensku byly dršťky oblíbenější než u nás a často se připravovaly třeba obalované v trojobalu nebo v těstíčku a pak osmažené. Obvykle se podávají s brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Malostranská Konírna

V českých restauracích dršťky moc nefrčí a specialit z hovězích žaludků je jako šafránu. Jednu z mála výjimek představuje oblíbená malostranská restaurace Konírna s nabídkou staropražských pokrmů.

A nechybějí ani dršťky, které šéfkuchař David Korecký nabízí hned ve dvou verzích. A to buď na smetaně se žampiony, pražskou šunkou a pečenými brambůrky, nebo se sladkou paprikou a pikantní klobásou (v prvním případě zaplatíte 175 korun, ve druhém o 30 korun méně).

Zadělávané dršťky na paprice s pikantní klobásou z pražské Konírny

Zadělávané dršťky na paprice s pikantní klobásou z pražské Konírny

Šéfkuchař nepoužívá předvařené dršťky, ale syrové, které vaří celkem třikrát ve slané vodě, dvakrát hodinu a naposledy zhruba tři hodiny. Poté už je nakrájí a připraví z nich jídlo. Vedle výše uvedených specialit nedávno připravoval také dršťky na způsob Stroganov s houbami a okurkami.

Dršťky na černém pivu

Zajímavým tip pro gurmety představují zadělávané dršťky s čerstvými lanýži a majoránkou. Velmi chutnou úpravu nabízí tradiční plzeňská restaurace U Mansfelda, která stojí jen pár desítek metrů od náměstí Republiky. Šéfkuchař je zde připravuje na tmavém pivu se slaninou, česnekem a cibulí a můžete si je dát buď s chlebem nebo s bramborákem.

Za dršťkový ráj můžeme považovat slezskou hospodu Lašská jizba v Sedlišti, kde mají na menu hned pět jídel z drštěk, třeba v bramborovém těstě, smažené s pepřem či na špeku se zakysanou smetanou (ceny jsou zde příznivé - od 80 do 100 korun).

Legenda v Lokálech

Na závěr se vrátíme ke slavné polévce, která reprezentovala tehdejší Československo na Expu 67 v Montrealu. Bohužel, dršťková polévka z hospod mizí a když už se někde objeví, často je připravená z předvařených a bělených drštěk, jejichž chuť není moc valná. Často se také objevuje vegetariánská verze dršťkové polévky, kde jsou hovězí žaludky nahrazeny hlívou.

Hotovou dršťkovou polévku je možné koupit také ve sklenici.

Hotovou dršťkovou polévku je možné koupit také ve sklenici.

Dršťková polévka z prášku. Je to rychlé řešení, ale bez chuti.

Dršťková polévka z prášku. Je to rychlé řešení, ale bez chuti.

Na kvalitní dršťkovou polévku se vydejte do některé z restaurací Lokál, v současné době je třeba k dostání v pražském Karlíně nebo v Plzni.

Velmi často mají dršťkovou také ve speciální polévkové restauraci Polévka je Grund v Myslíkově ulici, v Brně naopak můžete vyzkoušet pivnici U Čápa. Závěrem jen připomeňme, že dršťky nemají nic společného se slovem držka (výraz vznikl ze slova drzý), zatímco dršťky mají svůj původ ve slově dršť, které patřilo vyvrženým vnitřnostem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Hádanka pro zarputilé lyžaře. Kolikrát za den se dá objet Sella Ronda?

Sasso Lungo

Přiznávám, byla to magořina, ale nádherná. Za necelých sedm hodin jsme ujeli 73 kilometrů sjezdovek po oranžovém...

S dcerkou zažila únos, přesto spolu cestují dál. Dítě boří bariéry, říká

Cestovatelka Ilona Bittnerová navázala v Tanzanii řadu přátelství, zde pózuje s...

Vydat se s malým potomkem do Afriky? Cestovatelka Ilona Bittnerová si nemůže podobné výlety vynachválit - navzdory...



Nová spojení i výhodnější ceny. Kam cestovat železnicí ve střední Evropě

Moc pěkné svezení. Německý Intercity Express třetí generace na rychlotrati...

Železniční cestování nejen po střední Evropě je již několik let na vzestupu. Tratě se postupně zrychlují, objevují se...

Nejlepší hi-tech novinky pro rok 2018. Co nás čeká příští rok na svahu

Sportovní veletrh ISPO 2018 se konal poslední lednový týden v Mnichově.

Speciální stahovací rukavice na běžky, revoluční freeridové boty s možností připnout mačky nebo nepromokavá péřovka...

Trajektům mezi Helsinkami a Tallinnem uleví nejdelší podmořský tunel

Jižní přístav s katedrálou Uspenski ve finských Helsinkách

Finsko a Estonsko plánují železniční tunel pod mořem až za 20 miliard eur, který bude dlouhý 103 kilometrů a povede až...

Další z rubriky

Enigma, hackeři, tajní agenti. V New Yorku otevřeli muzeum špionáže

Anonymous vyhlásili válku Islámskému státu

Novou muzejní atrakci dnes mají možnost poprvé vidět návštěvníci newyorského Manhattanu. Expozice je má seznámit s...

VIDEO: Balzám na duši. Časosběrné video z krajů Pána Prstenů vám dodá klid

Západ slunce nad pláží Wharariki

Uplynulo hodně vody, než Jiří Baják mohl spatřit zemi, která ho tak učarovala ve filmové sérii Pána Prstenů. A...

VIDEO: Ponořte se do nejdelší zatopené jeskyně světa

Potápěči při měření nejdelšího podvodního jeskynního systému Sac Actun u...

V polovině ledna se potápěčům na poloostrově Yucatán podařilo najít propojení dvou velkých zatopených jeskyní, které...

Najdete na iDNES.cz