Dovolená v Itálii: jak se vyznat v tamní kuchyni

  13:09aktualizováno  25. května 2006 7:50
Italská kuchyně - to jsou těstoviny na sto způsobů, pizza, kvalitní vína, nadýchané dezerty, zmrzlina a silná káva. Každý kraj Itálie však má své speciality. Pokud se do této země chystáte na dovolenou, je dobré se v nich trochu vyznat. Kolik co stojí - v článku.

Špagety se například rozšířily z Boloně. Těstoviny s mořskými plody a škeblemi se nejvíce servírují v severní části Itálie, uhlířské špagety neboli Spagetti alla Carbonara jsou zase typické pro oblast Říma a Lazia.

Těstoviny se v Itálii vaří kratší dobu než u nás. Jednoduchá pomůcka, ne však vždy praktikovatelná :-) - správně uvařené jsou tehdy, když se hodí z vařící vody na stěnu a udrží se.
 
V Itálii se setkáme s více druhy makaronů než jinde. Fettucine, linguine a tagliatelle jsou dlouhé ploché nudle, obvykle podávané s hustou omáčkou. Ravioli a tortelini jsou těstoviny plněné různými náplněmi. Penne a rigatoni jsou rourovité těstoviny. Lasagne a caneloni se řadí mezi těstoviny v plátu. Fusili jsou vřeténka, conchiglie jsou mušličky, farfalle mašličky, pastina a orso jsou malé tvary do polévek.

Italové jedí špagety pouze jako předkrm, nikoli jako hlavní chod, a nikdy nepoužívají kečup, ale vždy jen vařená a rozmačkaná rajčata.

Předkrmem může být také hustá zeleninová polévka Minestrone nebo rybí polévka Brodo di Pesce či sýry kombinované se zeleninou, například mozarella s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem.

Druhý chod tvoří hlavně maso či ryba s přílohou, ale i sama pizza. Ta se narodila téměř před sto lety v Neapoli. Specialitou je zde tenoučká pizza Napoletana s rajčaty, česnekem, bazalkou a sardelemi. Jako dezert se podává ovoce, zmrzlina, sýr, zákusek nebo jogurt.

K jídlu se v Itálii pije především minerální voda nebo víno. Každý kraj má své speciality. Na severu se víno pije s vodou jako střik, všude jinde je to považováno labužníky za zločin.

"Mezi špičku italských bílých vín patří v polední době Sauvignon St. Valentin 2004 z vinařství St. Michael Eppan z oblasti Alto Adige, z červených zas Brunello di Montalcino 1998 z vinařství Biondi Santi z Toskánska," říká znalec a odborník na italská vína Jiří Markuzzi.

K dezertu se podává espresso ochucené například grappou, silným destilátem z vinných hroznů nebo likérem. Silná, sladká káva s croissantem slouží většině Italů i jako snídaně. Někteří místo espressa upřednostňují bílou kávu - Caffelatte.

Čím láká italská gastronomie?

Špagety

Jen v Itálii mají špagety tolik variací, které nikde jinde nenajdete. Oblíbené jsou Spagetti alle Vongole se škeblemi v pikantní omáčce z chili papriček, boloňská specialita Spagetti al Ragú s hovězím masem v rajčatové omáčce či Spagetti alla Carbonara připravené ze slaniny, vajec a parmezánu.

Pizza

Pravá italská pizza je tenoučká, křupavá a obrovská, v klasickém tvaru velkých slaných koláčů.

Ta nejjednodušší bývá pokryta jen rajčaty, sýrem a aromatickým kořením. Oblíbené jsou pizzy s čerstvými dary moře či sardelemi. Dobrá pizzerie se pozná podle kvalitní pece na dřevěné uhlí.

Tiramisu

Nejznámější italský dezert se připravuje z kávou nasáklého piškotu a sýru mascarpone. Jen Italové ho umí připravit tak lehce, že se po něm budete vznášet.

K dalším lákadlům patří například Torta di Limone z citronů a šlehačky, Torta di Riso - rýžový koláč s ovocnou polevou a sezonním ovocem nebo tradiční římský sýrový koláč Torta di Ricotta.

Minestrone a brodo

Máte-li po česku chuť na polévku, výběr je přirozeně chudší než u nás, něco dobrého se však najde. Mimo "brodo" - vývaru z hovězího, kuřecího či rybího masa - je nejlepší specialitou "minestrone", hustá zeleninová polévka, do které je možné si přidat nastrouhaný parmezán. V zimě se jí teplá, v létě studená - je to velmi občerstvující jídlo.

Oblíbená je také celá řada rybích polévek - Brodo di Pesce - obvykle z více druhů ryb a šafránu.

 

Víno

V této době patří ke špičce bílá vína ze severní oblasti Alto Adige, jako je například Sauvignon St. Valentin 2004, z červených vín je odborníkem na italské víno doporučováno Brunello di Montalcino 1998 z oblasti Toskánska. Kvalita však něco stojí.


Espreso

Silnou černou kávou v jakoukoli denní dobu nepohrdne žádný Říman, pro kterého má skoro důležitější postavení než víno. Ke snídani nebo odpoledne si je zas možné dát typické cappuccino s nadýchanou mléčnou pěnou nebo caffelatte s větším množstvím mléka.

Kolik co stojí na dovolené v Itálii

Ceny jsou orientační 

chléb 1 kg

40 - 80 korun (1,3 až 2,8 eura)

pečivo 1 kus

6,20 korun (0,2 eura)

mléko 1 l

16 až 25 korun (0,5 až 0,8 eura)

máslo 250 g

34 až 40 korun (1,1 až 1,3 eura)

jogurt 125 ml

od 15 korun (0,5 eura)

vajíčka 10 kusů

24 korun (0,77 eura)

sýr balený plátkový 100 g

od 24,80 korun (0,8 eura)

sýr mozzarella 1 kg

od 160 korun (od 5,2 eura)

těstoviny 1/2kg

od 12 korun (od 0,4 eura)

rýže 1 kg

40,30 korun (1,3 eura)

brambory 1 kg

15,50 korun (0,5 eura)

uzeniny 100 g

od 31 korun (1 eura)

salámy a uzeniny 1 kg

od 247 korun (od 8 eur)

kuře chlazené 1 kg

145 korun (4,7 euro)

sůl 1 kg 

6,20 korun (0,2 eura)

cukr 1 kg

31 korun (1 euro)

čokoláda 100 g 

od 28 korun (od 0,9 eura)

olivový olej

od 99 korun (od 3,2 eura)

ovoce - sezonní 1 kg 

31 korun (1 euro)

rajské, okurka 1kg

31 korun (1 euro)

čerstvé papriky 1 kg 

50 korun (1,6 eura)

limonáda 1,5 l 

od 16 korun (0,5 eura)

coca-cola 1,5 l 

19 korun (0,6 eura)

pivo plech 0,5 l

od 22 korun (0,7 eura)

víno 0,7 l

od 59 korun (od 1,9 eura)

pizza v restauraci

160 korun (5,2 eura)

Ostatní

pohled 

16 korun (0,5 eura)

slunečník a 2 lehátka na týden

1078 korun (35 eur)

pronájem šlapadla na hodinu

246 korun (8 eur)

bezolovnatý benzin 95

32,90 korun/litr (1,06 eura)

nafta 1 l 

27 korun (0,87 eura)

automobil na den

zhruba 1550 korun (50 eur)

 

Špagety



Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Ať žijí duchové. Podívejte se, kde skřítkové a tesaři vylezli z mechu

A ještě jeden snímek z poválečných oprav chátrající památky

Vy cizáci, zmizte! Tak odháněl ze svého hradu rytíř Brtník nezvané hosty. Dnešní hrad Krakovec je ovšem na hosty dobře...



Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...

Podzimní balada v Tatrách. Dokonalý výhled z Barance vyváží náročnou dřinu

Vrchol Barance

Štíty pocukrované jinovatkou, modrá obloha bez bouřek, téměř nekonečná dohlednost a námaha bez potu. To vše čeká na...

Nenápadný klenot Saského Švýcarska. Údolím Křinice těsně před zavíračkou

V kaňonu Křinice

Ideální doba pro návštěvu Českého nebo Saského Švýcarska nastala právě teď. Letní humbuk je definitivně pryč a blíží se...

Další z rubriky

Nenápadný klenot Saského Švýcarska. Údolím Křinice těsně před zavíračkou

V kaňonu Křinice

Ideální doba pro návštěvu Českého nebo Saského Švýcarska nastala právě teď. Letní humbuk je definitivně pryč a blíží se...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

VIDEO: Okrasné pole v Číně zničili turisté. Kvůli selfie

Růžová tráva v Číně

Jen dva týdny trvalo, než se turistům podařilo zničit políčko s okrasnou pampovou trávou v čínské provincii Če-ťiang. V...



Najdete na iDNES.cz