skanzen

skanzen | foto: archiv

Do skanzenu za svatebními koláči

S přípravami tradičních svatebních pokrmů se mohou v sobotu seznámit návštěvníci skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska v rámci programu "Co člověku šmakuje, tím se neotráví". Akce navazuje na celosezónní výstavu, která přibližuje přípravy a průběh svatby na Hlinecku od poloviny 19. století do třetiny 20. století, řekla ředitelka Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Svatební jídla a tradiční svatební pečiva budou pracovníci souboru připravovat v jednotlivých roubených chalupách skanzenu.

"Pokud budou mít návštěvníci zájem, mohou ochutnat různé kynuté koláče a bábovky, dozvědět se, jakým způsobem se zdobily velké svatební koláče, či jak chutná krupičník a jídlo zvané svarba," přiblížila sobotní program Vojancová.
Návštěvníci si navíc budou moci zakoupit i malované perníčky, drobnou drátovanou keramiku a především recepty na předváděné pokrmy.

Soubor lidových staveb Vysočina, jehož nejznámějšími expozicemi jsou skanzen Veselý Kopec a památková rezervace Betlém Hlinsko, navštívilo v uplynulém roce více než 97.000 lidí. Velkou část z nich přilákaly právě akce připomínající lidové
obyčeje.