Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Do největší zmrzlinárny v Česku. Mají i makovou, chystají vepřo-knedlo-zelo

  18:55aktualizováno  18:55
Máte mrkvovou? zavtipkují občas lidé v cukrárně poblíž cyklostezky u jezera na kraji Stráže pod Ralskem. Máme, odpovídají tu. V tomto vyhlášeném podniku, který přitahuje turisty jako magnet už devátý rok, totiž nabízejí snad nejvíc druhů zmrzlin u nás. Nyní chystají i špekovou a vepřo-knedlo-zelo.

Prodejna zmrzliny U Schwarzkopfa u Stráže pod Ralskem | foto: Fiala BřetislavČTK

Ve vyhlášeném podniku U Schwarzkopfa si návštěvníci mohou denně vybrat z více než 90 druhů zmrzliny od běžných příchutí přes alkoholové až po specialitky, jako je třeba kaštanová nebo třená bábovka.

Vyzkoušeli byste zmrzlinu vepřo-knedlo-zelo?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 25. července 2009. Anketa je uzavřena.

NE 1962

ANO 819

Máte mrkvovou?

"Máte i mrkvovou?" neodpustí si čas od času některý ze zákazníků oblíbený vtípek. "Máme a je moc dobrá, chcete ochutnat?" odpovídá Ivana Jablonovská, která zmrzliny vyrábí a často také vymýšlí. Firma patří jejímu partnerovi, Němci Heinrichu Schwarzkopfovi. Do Čech se dostal zhruba před 14 lety.

"Přistál jsem tady s rogalem," popisuje s trochou nadsázky sedmašedesátiletý podnikatel, který pracoval jako programátor pro Lufthansu. V Česku nejprve prodával drogerii. "Lidé nám ale pořád říkali, že když jsme u jezera, měli bychom prodávat zmrzlinu, hrozně nás tím štvali," poznamenala Jablonovská.

Přesto se v roce 2000 pustili do prodeje zmrzliny. Nejdřív kupovali hotovou, pak ale zjistili, že si ji mohou snadno vyrábět sami. Zmrzlinu vyrábějí jen z kvalitních surovin s přidáním koncentrátu od špičkových italských dodavatelů. "Lidé se často bojí v létě salmonelózy, to ale nemusí, protože se zmrzlina vyrábí ze sušeného mléka a vejce se nepoužívají," dodala Jablonovská. Celkem má v sortimentu 217 druhů zmrzliny, které obměňuje, takže zákazník může vždy ochutnat něco nového.

"Nejvíc mě naštve, když chce někdo točenou zmrzlinu nebo nanuka na špejli, tak to opravdu nemám," zdůraznila.

Ve Stráži vyrábějí pravou italskou zmrzlinu. Nejvíc na odbyt jdou podle Jablonovské tradiční příchutě jako vanilková nebo čokoládová, z tradičních ovocných jahodová. Na výběr je ale několik desítek ovocných zmrzlin bez smetany a smutní nemusí být ani diabetici nebo lidé alergičtí na lepek.

"Vždycky mi bylo líto dětí, které si nemohly dopřát zmrzlinu, a tak jsem hledala možnosti, jak i jim vyjít vstříc," vysvětlila Jablonovská. Dnes tak cukrárna každý den nabízí také zmrzliny bezlepkové a pro diabetiky.

V prodejně zmrzliny U Schwarzkopfa u Stráže pod Ralskem nabízejí před 90 druhů zmrzlin

24 kopečků na posezení

Máchův kraj

Kromě zmrzliny U Schwarzkopfů se můžete v Horeckém rybníku (jinak také vodní nádrž Horka) vykoupat. Nejlépe ale v pořadí 1. vykoupat, 2. zmrzlina.

Oblíbené je na Horce také vodní lyžování.

Z dalšího koupání lze doporučit nedaleký Hamr na Jezeře, a asi 20 km odsud pak Máchovo jezero.

Výběr je tak široký, že lidé často mají problém si vybrat. Málokdo nakonec zůstane u jediného kopečku, rekordmankou byla ale podle Jablonovské křehká blondýnka, která si jich nechala nasázet 24. "Sledovala jsem ji, nevím, kam to dala, ale opravdu je snědla a ještě si přišla pro šest kopečků citronové na cestu," poznamenala zmrzlinářka.

Sama má nejraději teplou zmrzlinu, její druh zase všem doporučuje piňakoládu. Čerstvou novinkou je ale zmrzlina maková. "Chystám se taky na zmrzlinu s moravským uzeným a špekovou, také špenátovou a brokolicovou," poznamenala. Zaujal ji také nápad jedné zákaznice "vepřo, knedlo, zelo do kornoutu". "To musím zkusit," poznamenala zmrzlinářka.

O tom, že zákazníkům opravdu chutná, svědčí dlouhé fronty hlavně o víkendech. Cukrárna je často doslova v obležení, i když motorizovaným zákazníkům komplikuje nákup zákaz zastavení. Navzdory tomu prodej každý rok stoupá.

"Před pěti lety jsem za sezonu vyrobila 18 tun zmrzliny, letos to bude dvojnásobek," poznamenala Jablonovská. Většina se přitom prodá přímo z pultu u okénka výrobní firmy. "Jezdí sem ale také někteří podnikatelé z Doks a České Lípy," poznamenala. Zatím zmrzlinu dělají jen od dubna do konce září. "Plánujeme ale vybudovat cukrárnu a kavárnu, jen na to musíme vydělat," poznamenala. Kopeček zmrzliny přijde ve Stráži na desetikorunu, alkoholová na dvojnásobek, kornout je v ceně.

Zmrzlina na cestách

Jaké nejzajímavější zmrzliny jste na svých cestách ochutnali? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři v diskuzi.


Zdroj: Mapy © PLANstudio

Autoři: ,


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Izrael postavil své první mezinárodní letiště. Teroristé zde nemají šanci

Nové letiště postavili v Negevské poušti a pojmenovali po astronautu Ramonovi a...

První letadla s turisty tady sice mají začít přistávat v zimě, ale už je hotovo. Izrael nedávno slavnostně otevřel...



Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Makarskou Češi milují, k nádherně zbarveným jezerům zabloudí málokterý

Modré jezero v Imotski

Krajina kolem Makarské si získala srdce českých turistů už v první polovině 20. století a dodnes patří mezi námi...

Další z rubriky

Divoké meandry i nejmenší náměstí. Hezký výlet k soutoku Odry a Olše

Soutok Odry a Olzy (vpravo)

Výlet plný drobných ale nečekaných objevů vás zavede k nejnižšímu místu Slezska na soutoku Odry a Olše. Cestou spatříte...

Nejhezčí kout Vysočiny i parádní skály. Jarní výlet do Žďárských vrchů

Nejvyšší kóta Devíti skal

Roztodivná skaliska trčící ze země do úctyhodných výšek jsou pro Žďárské vrchy typické. Některá převyšují okolní stromy...

Hadí vrch, Březník i zmizelá ves. Tři nejhezčí procházky Šumavou

Hadí vrch. Výhled

Nádherné výhledy, pořádné výšlapy, překrásná krajina a nikde nikdo. Šumava je krásná po celý rok. Na začátku jara ji...

Najdete na iDNES.cz