Diskuze

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy v kurzu? V první části naší retrospektivy se zaměříme na Prahu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V těch letech byla sekaná i v blízkém zahraničí dominující nabídka. V Polsku "kotlet mielony" z "sosiem pomidorowym". Těch omáček ovšem bylo více, důležité bylo, semlet do té fašírky všechno, co bylo třeba co nejdříve prodat.

0 0
možnosti
Foto

Ta sekaná "svíčková" je v podstatě Beef Stroganoff, docela náročné jídlo pro senióry s menším počtem zubů.

Svíčková už tehdy nebyla ze svíčkové, ale z polévkového masa, umně změkčeného.

Nejlepší tatarku jsem tehdy jedl v Polsku, dodne ji nikde v ČR nedokázali tak perfektně udělat. Ale i v Polsku je mnohé už jenom dějinami.

Nejlepší typicky český řízek s bramborovým salátem, čtvrt kila šunky přes celý talíř, k tomu brusinky a citron, dostanete v Bavorsku, v restauraci u pivovaru Aying. Za 9,80 EUR, tedy asi 250 Kč. Stejné množství vepřové pečeně s křupavou kůrkou, omáčkou a knedlíkem jako dělová koule tam mají za 230 Kč.

0 0
možnosti

je velky rozdil mezi sekanou svickovou a Stroganoffem

0 0
možnosti

J31a75n 42D59l72o96u76h97ý

3. 4. 2019 14:55

..... v Hostivici...

0 0
možnosti
Foto

Sekanou, čevapčiči, čufty, ruský biftek, karbanátky jsme měli v 60. letech v menze každý den..však jsme také proto uspořádali jeden večer stávku a přes 200 studentů na večeři nešlo a jídlo nemělo "zaplaceno" lístky...to byla mela i soudruzi STB to vyšetřovali!

1 0
možnosti
Foto

My měli zase v internátě v Pobřežní ulici v Karlíně. Anno Domini 1955, hody, když naše hospodářka nakoupila kachny. Pro výrostky ve věku kolem 16-17 pravé požehnání, k tomu hory knedlíků a zelí. Dodnes na tu dívku v dobrém vzpomínám, dnes jistě už stařenka.

0 0
možnosti

"otevřené již od časného rána (často od sedmi hodin)" - milý autore, nevím jak vy, ale představte si, že někteří lidé chodí do práce od 6hod, to je, co ?! ;-D

1 0
možnosti

Tak ono je to dost relativní, ale řekla bych, že na na restauraci je to poměrně časná hodina...

Pro takového pekaře je naopak i ta vaše šestá dost pozdní doba...

3 0
možnosti

Vaclav Vavra, 27/3 21:49

"Dneska jíte párky z jakési pěny, salmoneové hovězí Bůh ví odkud, napíchané maso vodou i jinými přísadami a éčky, zkuste ochutnat prejt, nebo právě tu sekanou tehdy z masa a dnes z odpadu, a svíčkovou český obyvatel neviděl nikde desítky let.

Děláte si redaktore iDnesu srandu z lidí?";-D

Vavro, moc jsi me rozesmal svym prispevkem a nadavanim na kvalitu potravin v Cesku. Ty s tvou neustalou kritikou Ceska a vseho co tam je k jidlu, k videni, sluzeb, neustalym stezovanim a vyctem vseho, co ti v Cesku vadi natolik, ze se tam podle sveho priznani zdrzujes pri kazde navsteve jen 10 dni.

Nejlegracnejsi na tom je, ze tohle je od cloveka, ktery se tu pasuje coby gurman "par excellence" a nedavno se tu chlubil, jak on v USA kupuje jen ty nejkvalitnejsi potraviny. Mezi jinym v nich vyjmenoval syr Jarlsberg. Syr norskeho stylu vyrabeny v licenci v USA, ktery patri mezi ty nejobycejnejsi syry a cenove je "lidovy".

Dokonce prodavany i kdejakou obycejnou samoskou v Australii, jakozto obycejny syr taktez za lidove ceny. Dovazeny obycejny americky syr je levnejsi nez rada skutecne kvalitnich australskych syru z mleka od krav na cistych pastvinach v Gipslandu, na ostrove King, v Jizni Australii a Tasmanii.

Nektere tyto syry byly v Australii vyvinuty CESKYMI syrarskymi odborniky na Tasmanii a v jihovychodni Australii - Gipslandu.

6 1
možnosti

Máme se dnes nesrovnatelně lépe, ale přesto se rád podívám ke Dvěma Kočkám nebo do Zlatého Kříže.

1 0
možnosti

Zlaty Kriz v Jungmance?R^

Dve Kocky v Praze neznam, ale pred lety jsem navstivil ty v TaboreR^R^

0 0
možnosti

Vanilkový pohár U Myšáka ve Vodičkově ulici s karamelem a griliášem ... tak to byla mňamka. A jahodový koktejt v Koruně.

4 0
možnosti

Tak Myšák byl naprosto bezkonkurenční. Škoda, že to už tak po rekonstrukci není.

1 0
možnosti

Není to zaas tak dávno co ministr zemědělství veřejně prohlásil, že by se nestyděl dát svým dětem a vnoučatům ochutnat potraviny z dob totality. Měly totiž své normy a soudruh ředitel by za dnešní jakost uzenin musel jít i se svojí legitimací KSČ do basy. Tam se taková kvalita jako je ta dnešní NEPROMÍJELA.

Do uzenin jde většinou jen odpad, ale holt některé výrobny mají ten odpad ještě slušný. Normy dnes nejsou a každý si vyrábí co chce.

Dnešní móda jezdit nakupovat maso přímo na jatkách, není ideální ale řešení to je. V prodejně nevíte co nakupujete za maso a odklud vlastně je.

Šťastný to vegetarián který tohle řešit nemusí.

3 11
možnosti

K ministrovi MZe poslat OSPOD. Dnes vím, co jím. Dříve jsem věděl kulový.

Do uzenin, který já kupuji, jde kvalita. Odpad nekupuji. Normy jsou pořád a hlídají se.

5 0
možnosti

Dneska jíte párky z jakési pěny, salmoneové hovězí Bůh ví odkud, napíchané maso vodou i jinými přísadami a éčky, zkuste ochutnat prejt, nebo právě tu sekanou tehdy z masa a dnes z odpadu, a svíčkovou český obyvatel neviděl nikde desítky let.

Děláte si redaktore iDnesu srandu z lidí?

Zeptejte se jich jak a co jedí dnes !!!"!!

1 8
možnosti

Nežil jste v té době, tak se k ní nevyjadřujte. Že si koupíte pěnu místo masa je vaše chyba. Proč si dobrovolně kupujete odpad a pak tady brečíte? Trochu nelogický, ne?

13 1
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  16.4 10:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor na omyl. Tyto úchvatné přírodní divy ve skutečnosti stvořil člověk

10. dubna 2024

Obdivujeme se jejich majestátu, žasneme nad jejich krásou a těší nás, co všechno jimi všemocná...

Očima šotouše: prohlédněte si nejkrásnější fotografie laminátek v Česku

9. dubna 2024  14:16

V březnu jsme se v naší fotografické soutěži pro milovníky železnice zaměřili na jednu z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Váháte, kam na dovolenou? Toulání po Dánsku vás nabije pozitivní energií

12. dubna 2024

Dříve jsme chtěli vidět celý svět, dnes máme chuť jezdit jen do zemí, ve kterých se cítíme dobře....

VIDEO: Konec všech křivd. Vodní festival v Myanmaru vítá Nový rok

16. dubna 2024  14:01

Buddhistický festival Thingyan patří v Myanmaru mezi nejdůležitější svátky celého roku. Polévání a...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  16.4 10:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Po stopách templářů. Pět míst, kde nahlédnete do historie tajemného řádu

16. dubna 2024

Premium Je tomu více než 700 let, co byl zrušen rytířský řád templářů. Jeho bohatství, vliv a také...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...