Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý důl. Díky tomu, že se zde doslova a do písmene zastavil čas, vědci mohou velmi přesně popsat i gastronomické návyky Pompejanů. Že staří Římané holdovali vínu, jsme asi tušili, ale že si také pochutnávali na mase žiraf a plameňáků?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J90i35ř52í 41B60o15č41e89k 6771214435833

a což teprve dršťky z divočáka smažené v loji z pratura.....s medem

0/0
7.1.2018 13:58

T58o29m90á35š 21P87l20á17n33k13a 5724658756379

Císaře Julia Ceasara?? No to snad ne. Jinak jsem někde četl, že například čočková a hrachová polévka pochází z tohoto období a moc se nezměnila. Pochopitelně až na použité koření. Škoda, že toho o antické kuchyni víme tak málo.

+3/0
6.1.2018 18:55
Foto

M16a67r30e38k 42C44e22r17n52y 5398406567

Jinymi slovy bastila i chudina zdraveji nez my ted....to jsme to dopracovali;-D

+6/0
6.1.2018 18:55
Foto

L64e80n88k93a 14M24a18t31o51u51š68k83o29v70á 9980677376839

Moje babička dělávala rajčatovou marmeládu. Nebyla dobrá. A prosím, nepleťte si to s kečupem, opravdu píšu o marmeládě.

+2/−1
6.1.2018 18:26
Foto

M11a49r68e94k 38C13e83r20n90y 5158506237

Tu dela mamka furt a je moc dobra.

+1/0
6.1.2018 18:55

K17a82r81e81l 56T63r52o52n23n77e60r 2616284830264

Několik návodů na domácí výrobu je k nalezení v tak řečené "Sandtnerce" z roku 1924 - Zavařenina z rajských jablíček, Americký džem z rajských jablíček a Americký džem z rajských jablíček na jiný způsob

+2/0
6.1.2018 20:06

L77u69d57ě25k 50K17o84v11á56ř 9545248214932

Od španělského Heliose to někdy vozí i do ČR: http://heliosesvida.es/mermeladas/extra-340gr/tomate/

+1/0
7.1.2018 16:13

J64o10s40e97f 39V46a10l54a 9760453873273

k rybi omacce - vyrabi se stale treba pod nazvem colatura di Alici v regionu Salerno. Ovsem nazvem kecup byste Itala urazili. Kecup patri pouze do barbarskych kuchyni, treba americkych....colatura je spise koreni nez omacka, tedy bud srovnani s worchesterskou omackou nebo s maggi. Cena colatury se pohybuje v astronomickych vyskach desitek eur za lahvicku

+4/0
6.1.2018 18:15

P20e73t40r 58V35č89e43l76i83š 7985935229448

"Zvlášť bílý pšeničný chléb byl velmi drahý a mohli si ho dovolit jen bohatí, naopak černý ječný chléb byl určen pro chudé a otroky"

Dnes přesně naopak ;-D

+14/0
6.1.2018 15:39

M91i97c65h74a96l 79T10u18r37e40c29e23k 6593319306541

Njn, tehdy nevedeli, ze tmavy je zdravejsi.

+2/0
6.1.2018 16:46

J79a77n 24J80í79c61h89a 8740360268951

A svetly chutnejsi..;)

+1/−1
6.1.2018 19:16

P88a31v59e86l 26S40o14b27o11t17k56a 5210704

jj, a Bůh je za to potrestal!!

+2/−3
6.1.2018 12:59

T90i47b20o64r 13V27i15z75v83a55r63y 9544244433305

Jaguáří lalůčky! Pěnkaví mozečky! Vydří čumáčky!

+2/0
6.1.2018 0:20

J21a28r13o84s32l52a83v 22K47o18t68l35a43b89a 3250367

Ježkovy voči!

+8/0
6.1.2018 15:38
Foto

M77a69r67e69k 19C70e52r63n71y 5228776837

a wolf nippel chips....

0/0
6.1.2018 18:57
Foto

M55a75r41e61k 85C89e82r80n95y 5388176847

...nipple...;-)

0/0
6.1.2018 18:57

K68a93r35e52l 64H18r45u49b49ý 3651475289454

dobrá volba :-P

0/0
6.1.2018 18:58







Najdete na iDNES.cz