Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý důl. Díky tomu, že se zde doslova a do písmene zastavil čas, vědci mohou velmi přesně popsat i gastronomické návyky Pompejanů. Že staří Římané holdovali vínu, jsme asi tušili, ale že si také pochutnávali na mase žiraf a plameňáků?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J10i95ř23í 43B54o88č64e66k 6401794435953

a což teprve dršťky z divočáka smažené v loji z pratura.....s medem

7.1.2018 13:58

T85o85m41á64š 27P10l85á47n29k31a 5504248486119

Císaře Julia Ceasara?? No to snad ne. Jinak jsem někde četl, že například čočková a hrachová polévka pochází z tohoto období a moc se nezměnila. Pochopitelně až na použité koření. Škoda, že toho o antické kuchyni víme tak málo.

6.1.2018 18:55
Foto

M12a95r24e28k 73C13e57r92n28y 5518176277

Jinymi slovy bastila i chudina zdraveji nez my ted....to jsme to dopracovali;-D

6.1.2018 18:55
Foto

L30e43n45k30a 50M39a26t50o29u36š58k53o30v95á 9170737736789

Moje babička dělávala rajčatovou marmeládu. Nebyla dobrá. A prosím, nepleťte si to s kečupem, opravdu píšu o marmeládě.

6.1.2018 18:26
Foto

M55a97r93e53k 86C68e52r22n15y 5398476917

Tu dela mamka furt a je moc dobra.

6.1.2018 18:55

K66a88r56e98l 79T52r12o97n79n20e97r 2976814740464

Několik návodů na domácí výrobu je k nalezení v tak řečené "Sandtnerce" z roku 1924 - Zavařenina z rajských jablíček, Americký džem z rajských jablíček a Americký džem z rajských jablíček na jiný způsob

6.1.2018 20:06

L70u97d76ě95k 82K29o49v94á19ř 9325758554752

Od španělského Heliose to někdy vozí i do ČR: http://heliosesvida.es/mermeladas/extra-340gr/tomate/

7.1.2018 16:13

J77o38s33e86f 12V36a69l68a 9950303263633

k rybi omacce - vyrabi se stale treba pod nazvem colatura di Alici v regionu Salerno. Ovsem nazvem kecup byste Itala urazili. Kecup patri pouze do barbarskych kuchyni, treba americkych....colatura je spise koreni nez omacka, tedy bud srovnani s worchesterskou omackou nebo s maggi. Cena colatury se pohybuje v astronomickych vyskach desitek eur za lahvicku

6.1.2018 18:15

P71e74t97r 44V10č94e71l22i31š 7805245389428

"Zvlášť bílý pšeničný chléb byl velmi drahý a mohli si ho dovolit jen bohatí, naopak černý ječný chléb byl určen pro chudé a otroky"

Dnes přesně naopak ;-D

6.1.2018 15:39

M64i72c26h93a47l 76T13u95r35e29c51e86k 6213959546141

Njn, tehdy nevedeli, ze tmavy je zdravejsi.

6.1.2018 16:46

J76a73n 76J59í41c20h53a 8510600198371

A svetly chutnejsi..;)

6.1.2018 19:16

P14a43v54e96l 24S94o53b46o62t52k74a 5570534

jj, a Bůh je za to potrestal!!

6.1.2018 12:59

T23i67b46o54r 55V57i87z98v26a17r54y 9164464773115

Jaguáří lalůčky! Pěnkaví mozečky! Vydří čumáčky!

6.1.2018 0:20

J53a29r74o42s38l49a98v 61K80o32t37l91a66b58a 3910617

Ježkovy voči!

6.1.2018 15:38
Foto

M11a25r33e46k 73C73e97r94n13y 5308376867

a wolf nippel chips....

6.1.2018 18:57
Foto

M35a98r89e76k 26C52e92r43n77y 5428296147

...nipple...;-)

6.1.2018 18:57

K24a15r65e32l 28H64r31u49b34ý 3551525899224

dobrá volba :-P

6.1.2018 18:58







Najdete na iDNES.cz