Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A15n37t77o52n73í10n 68S50e55b91e17r80a 7753938430389

Terorismus je cin motivovany zvracenym politickym (v urcite zemi politika = nabozenstvi) myslenim. Takze pokud se nezajimal o politiku nebo koran tak to nebyl terorista, ale jen magor. To pisou dobre...

0/0
26.2.2017 8:25

P75a62v47e73l 15J68a13r61o38š 5895237636843

Lašská jizba není v Sedlišti, ale v Sedlištích. (ty Sedliště, nikoli ta Sedliště).

0/0
22.2.2017 18:25

P15e47t77r 36C80e21r11v45e15n96y 1543310195

Polevka je Grunt v Myslikove asi rok neexistuje a drstkova tam nikdy za moc nestala.

+1/0
22.2.2017 16:15

J54a52r91o25s95l24a16v 11Z27a41j64i31c58e76k 6474631877877

Ten jablecny Calvados je neco jako svestkova slivovice?

+2/0
22.2.2017 9:23

K94a31r72e29l 21F95i78e40d88l45e83r 6541537929309

pořádná nádražní hospoda / bufáč ... toto mizí, místo toho se objevují nákupní zóny, fast foody atd. s drahým nájmem ...

+2/0
22.2.2017 8:51
Foto

J23o52s17e46f 32K87o94ř32e30n82s87k11ý 5880262327221

Z pár korun vyšplhala cena přes stovku,proto drštková polévka mizí z nabídky. Ty předvařené ulehčí práci i zápach po bytě a ostatní záleží také na zelenině a koření. Nešvarem jsou někdy prodávané polévky s trochou drštěk a tak silně zahuštěné, že se skoro jedná o kaši .[>-]

+4/0
21.2.2017 21:33

A49n82t34o34n20í23n 74S22e13b79e22r68a 7613188960289

Jsem byl u toho kdyz se to vari a ten smrad je horor. Jidlo ma vonet uz pri priprave. Nikdy bych to nejedl....

+3/−2
21.2.2017 18:31

R22a24d21i54m 58T68o65b67i21á42š 2713392934726

někomu zas vadí smrad " při vaření zelí...

+1/0
21.2.2017 22:01

J66o89s15e21f 58R44i40c27h17t20e72r 9946765697793

Dršťky se jedí skoro v každé kultuře. Třeba čínani je dělají i na studeno s pepřovou omáčkou, katalánci zas mají dršťky s cizrnou. Obojí vynikající.

+1/0
21.2.2017 14:10

D14a18v68i76d 55Š40t57a66m53b38e50r61a 4932254494186

Dneska je to sakra luxusní potravina.

+1/0
21.2.2017 12:10

R32a96d67i62m 34T31o89b89i18á48š 2293442834776

drštky mám rád...ale nechápu proč stojí nyní cca 100.-/kg...taky jsou o.k. mnohem levnější vepřové žaludky...ty si dělám s vepřovou nožkou, paprikou a medvědím česnekem...také majoránkou, libečkem...

0/0
21.2.2017 11:01

P70a61v59l52a 65K25v98a46p16i22l61o64v58á 7639288894187

Vepřový dršťky jsou humáč. Většina levnejch dršťkovek v hospodách je z vepřových drštěk, a proto jsou hnusný. A proč bych nedala 100,-/kg dobrých hovězích, když jsou tak luxusní? 8-o

+1/−1
21.2.2017 20:24

R83a22d14i41m 52T47o89b17i95á68š 2493422714616

to je věc názoru a co komu chutná...jestli hovězí dršky nebo vepřové žaludky...mnoho lidí by nevzalo do huby kozí dršky nebo mlíko či pajšl...

0/0
21.2.2017 22:00

L85u14c93i85e 84K46a93ň78o43v95á 9706418196

Nepoznám rozdíl, mezi zakoupenými vybělenými a těmi "neopracovanými". Je to rychlejší, bez hodin práce a smradu. si pamatuju, že dříve to matinka musela pořádně očistit, několikrát měnit vodu během vaření... o tom smradu ani nemluvím. Nakonec dosáhla... né tak bílých jako se dají nyní koupit, ale rozhodně k tomu měli blízko. Chuť mi připadá stále stejná. Pokud ovšem panu redaktorovi chutnají ty téměř neočištěné ..... tak.. dobrou chuť ;-)

+2/−2
21.2.2017 10:09

J97o15s41e81f 15M94i43k86u90l46í87k 8634657896

Dobrý nápad, asi se stavím u řežníka.

+4/0
21.2.2017 9:55

M12a33r53t47i59n 11N27o75v79o22t68n49ý 1568217230

kvalitní dobrá držtková polévka se z ekonomických důvodů nedá prodávat talíř za 25,- Kč. To by jste prodělávali. Mám to vyzkoušené. Držtky jsou dneska pěkně drahej artikl. Proto asi z českých bufáčů mizí ;-(

+9/0
21.2.2017 9:49

P80a94v42l46a 16K17v11a10p34i62l50o34v73á 7329488134827

Dala bych vám + velmi ráda, ale proboha jsou to dšťky!

0/−1
21.2.2017 20:21

D60u91š56a28n 41N77i93k61o95d38e65m 9835699914233

dšťky??????? 8-o Když už někoho opravujete, dejte si pozor co sama píšete.

+3/0
21.2.2017 21:40
Foto

M48i53r54o40s79l61a64v 65S49t82e28i72n37e61r 4240912280296

Ve Francii, tedy v Paříži, dostanete držťkovou stejnou jako v Čechách z pojízdného buzfetu, třeba u schodiště Sacré Coeur.

V Jižních Čechách té nabídky ubývá. Držťková, nabízená jako polotovar v pytlíku není držťková, vaří se z vepřových bachorů a tím se nemůže s tou pravou ani srovnat, jedině snad přehnanou cenou.

V Blatné v bufetu Miška bývá zásadně v pátek a v sobotu opravdu klasika, za 25 Kč talíř. Vedle v bufetu "U mlsouna" je ve stejné dny o něco lacinější ale i o něco méně drštěk. Velmi kvalitní držťkovou má restaurace na hrázi rybníka Labuť, v Myšticích.

V řeznictví na Horním náměstí v Písku je kolísající kvalita, někdy výborná, jindy jaksi jinak kořeněná, také 25 Kč. Stálou kvalitu má malá restaurace ve Všechově u silnice před Táborem.

Když někam v ČR jedu, zajímá mě především česká tradiční kuchyně.

+2/0
21.2.2017 9:17

V22á30c25l42a28v 28K97r14á79l 1315479199860

A co ve Štěkni, Ražicích nebo Kestřanech?

0/0
21.2.2017 10:22

V85á18c94l93a93v 69P83o47u43s77t73k83a 3900781632

Štěkni ;-D

0/0
21.2.2017 11:37
Foto

M12i42r76o26s44l68a36v 72S93t50e49i73n19e41r 4520772790406

Díky, až pojedu s vnuky rýžovat zlato, jistě se tam rozhlédneme!

+1/0
22.2.2017 21:11

K86a34t78e66ř76i75n58a 50D55r37a39h45o78k26o85u30p86i45l61o20v45á 9916441682313

Jen jezte dršťky, alespoň na mě zůstane to ostatní kvalitní maso. ;-D

+8/−12
21.2.2017 8:09

M84a61r27t16i67n 13N90o48v15o34t11n86ý 1538917310

Kateřino, nevíš, co je dobré ;-)

+9/0
21.2.2017 9:51

K88a15t33e57ř56i18n29a 62D38r56a31h16o85k44o70u65p49i26l49o70v18á 9556591162323

Chutě jsou subjektivní, ale při dobrém jídle se mi nedělá špatně od žaludku (pun intended).

+2/−6
21.2.2017 10:19

M14i43c90h72a92l 98N97o39v38á62k 6882825258166

od vás bych nechtěl ani ohřátý párek....Rv

+5/0
21.2.2017 11:26

M91a37r40t20i30n 33P41l34a98t87i83l 9401773971428

Dršťky s telátky. Hlavně je potřeba si uvědomit, že ta telátka byla většinou nemocná nebo vykrmena s velkou dávkou antibiotik. Svezou se ze všech možných koutů Evropy a aby neuhynula na nemoci, dopují se za svůj krátký život 2-3 dávkami ATB.

+2/−5
21.2.2017 8:00

J25o65s10e88f 65M82i24k29u64l98í28k 8674277126

a co tím chcete říct? Nejíst?

+3/0
21.2.2017 9:54

R28o64m72a21n 85S38t49o84n23e34k 1169433309121

mužu vas uklidnit, takove maso nesmin na pulty obchodu

0/0
22.2.2017 6:41

P23a74v60e83l 41P38e48l96o15u67š94e51k 2921195720926

Dobrou držťkovou mají v Melikaně na D1a to jak originální tak se z Hlívy ustřičné tak dobrou chuť. Dříve jsem ji také nevyhledával ale teď si ji dam rád když na ni narazím

0/0
21.2.2017 7:21

J28i14ř76í 60M86a12c54e90k 3925835184181

Proč označujete dršťky po římsku (trippa alla romana) jako zadělávané? Pokud vím, jíška se do nich nedává.

+1/0
21.2.2017 6:58
Foto

V32o79j86t52e18c63h 45P32á69n78i70k 21S43r32. 5221791124237

Hlívu nakrájet, na cibulce a s červenou paprikou podusit, pak zalít vodou se sáčkovou polévkou, povařit, a nakonec přidat majoránku.

Skuste to a pochutnáte si!

+1/−8
21.2.2017 6:15

J45o31s80e46f 72R29i40c74h21t30e89r 9526745197573

a ven!

+2/−1
21.2.2017 14:02

V61i54k96t14o58r 28S32v39o11b80o83d80a 8632808842886

Já tedy sežeru kde co, při cestování rád experimentuji. Nemám problém ani s hmyzem a různým jiným hnusem fialovým. Má hranice jsou oči a mozky všech zvířat (z půlky psychický, z půlky gastronomický) - to nedávám. No a pak kravské žaludky, z toho se mi nevím proč dělá blbě od bachoru a psychický problém s tím nemám žádný.

+4/−2
21.2.2017 2:52

V19l69a21d47i44s88l90a15v 74N32o27h20e69j23l 7228277258241

ja za to nemuzu, pred 36ti lety jsem se ve skolce po drstkove polevce poblinkal a od ty doby se mi zveda kufr jen citim tu vuni (pro me smrad). je to takove prokleti asi. ;-D verim, ze to muze byt dobry jinak. jeste bych pripomnel znamy vtip: "Prijde chlap do reznictvi a pta se: Mate zmrzly drstky? a reznik: Ne, my si tady topime." ;-)R^

+8/−1
21.2.2017 1:45

M39a73r93e56k 71K21a63l46i98n81a 3909434515648

Vám vařili dršťkovou ve školce???

+1/0
21.2.2017 7:31

M51a18r52t17i85n 27S52l85í32v78a 5928882147202

Ne. Ve školní kuchyni.

0/0
21.2.2017 8:16
Foto

M22i85r66o54s17l69a33v 23S77t54e32i21n64e53r 4540482490336

Tam nejspíš z finančních důvodů vařili tu polévku z vepřových bachorů, pak se nedivím, že mnohým strávníkům bylo šoufl.

Tento druh falešné dršťkové se nabízí skoro všude v obchodech třeba Jednoty- Coopu ve sklenici nebo v hadičce a to za dost přemrštěnou cenu, když ji porovnám s kvalitou.

0/0
21.2.2017 9:23

M23i74c13h82a94l 68N40o92v44á45k 6842885468586

vaří se stále, ale s kuřecím masem

0/0
21.2.2017 11:28

R34o95m90a91n 21B67a29j72e19r 2284953869635

Já to mám s tím kufrem podobně, na základce kdo nesnědl polévku, tak nemohl pro hlavní jídlo, takže když byla dršťková, tak jsem neobědval.;-O

+4/−1
21.2.2017 8:15

R41o77m12a62n 18B14a89j15e18r 2504813919325

Jo a ještě mlíková a taková chlebová, ty jsem taky nedal.;-D

+6/−1
21.2.2017 8:18







Najdete na iDNES.cz