Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A69n70t30o30n40í18n 23S34e85b19e16r72a 7513108940969

Terorismus je cin motivovany zvracenym politickym (v urcite zemi politika = nabozenstvi) myslenim. Takze pokud se nezajimal o politiku nebo koran tak to nebyl terorista, ale jen magor. To pisou dobre...

0/0
26.2.2017 8:25

P35a91v82e93l 41J39a19r47o44š 5125297176173

Lašská jizba není v Sedlišti, ale v Sedlištích. (ty Sedliště, nikoli ta Sedliště).

0/0
22.2.2017 18:25

P21e64t60r 41C14e51r18v30e65n65y 1103920245

Polevka je Grunt v Myslikove asi rok neexistuje a drstkova tam nikdy za moc nestala.

+1/0
22.2.2017 16:15

J52a74r81o98s78l16a34v 83Z28a82j94i58c97e32k 6354281117337

Ten jablecny Calvados je neco jako svestkova slivovice?

+2/0
22.2.2017 9:23

K10a11r69e34l 77F12i30e43d78l39e40r 6351977679519

pořádná nádražní hospoda / bufáč ... toto mizí, místo toho se objevují nákupní zóny, fast foody atd. s drahým nájmem ...

+2/0
22.2.2017 8:51
Foto

J66o57s20e68f 37K76o44ř88e33n25s16k61ý 5180772327171

Z pár korun vyšplhala cena přes stovku,proto drštková polévka mizí z nabídky. Ty předvařené ulehčí práci i zápach po bytě a ostatní záleží také na zelenině a koření. Nešvarem jsou někdy prodávané polévky s trochou drštěk a tak silně zahuštěné, že se skoro jedná o kaši .[>-]

+4/0
21.2.2017 21:33

A96n64t63o39n67í46n 50S53e47b29e48r75a 7983858590419

Jsem byl u toho kdyz se to vari a ten smrad je horor. Jidlo ma vonet uz pri priprave. Nikdy bych to nejedl....

+3/−2
21.2.2017 18:31

R38a10d87i63m 96T50o65b43i75á85š 2633722684336

někomu zas vadí smrad " při vaření zelí...

+1/0
21.2.2017 22:01

J97o36s81e74f 76R94i40c30h11t22e19r 9896295617773

Dršťky se jedí skoro v každé kultuře. Třeba čínani je dělají i na studeno s pepřovou omáčkou, katalánci zas mají dršťky s cizrnou. Obojí vynikající.

+1/0
21.2.2017 14:10

D58a38v91i85d 15Š73t54a79m80b50e62r87a 4772754944776

Dneska je to sakra luxusní potravina.

+1/0
21.2.2017 12:10

R26a55d21i47m 73T98o13b55i39á40š 2263892964436

drštky mám rád...ale nechápu proč stojí nyní cca 100.-/kg...taky jsou o.k. mnohem levnější vepřové žaludky...ty si dělám s vepřovou nožkou, paprikou a medvědím česnekem...také majoránkou, libečkem...

0/0
21.2.2017 11:01

P45a72v17l15a 82K98v57a97p24i53l26o85v29á 7859978294447

Vepřový dršťky jsou humáč. Většina levnejch dršťkovek v hospodách je z vepřových drštěk, a proto jsou hnusný. A proč bych nedala 100,-/kg dobrých hovězích, když jsou tak luxusní? 8-o

+1/−1
21.2.2017 20:24

R52a83d65i97m 52T55o62b74i13á98š 2613692244766

to je věc názoru a co komu chutná...jestli hovězí dršky nebo vepřové žaludky...mnoho lidí by nevzalo do huby kozí dršky nebo mlíko či pajšl...

0/0
21.2.2017 22:00

L21u44c18i42e 56K15a78ň27o95v62á 9726398356

Nepoznám rozdíl, mezi zakoupenými vybělenými a těmi "neopracovanými". Je to rychlejší, bez hodin práce a smradu. si pamatuju, že dříve to matinka musela pořádně očistit, několikrát měnit vodu během vaření... o tom smradu ani nemluvím. Nakonec dosáhla... né tak bílých jako se dají nyní koupit, ale rozhodně k tomu měli blízko. Chuť mi připadá stále stejná. Pokud ovšem panu redaktorovi chutnají ty téměř neočištěné ..... tak.. dobrou chuť ;-)

+2/−2
21.2.2017 10:09

J27o86s10e82f 20M85i55k59u91l53í86k 8814977146

Dobrý nápad, asi se stavím u řežníka.

+4/0
21.2.2017 9:55

M16a31r38t43i31n 13N19o17v52o71t80n29ý 1118477880

kvalitní dobrá držtková polévka se z ekonomických důvodů nedá prodávat talíř za 25,- Kč. To by jste prodělávali. Mám to vyzkoušené. Držtky jsou dneska pěkně drahej artikl. Proto asi z českých bufáčů mizí ;-(

+9/0
21.2.2017 9:49

P21a36v72l34a 67K62v90a91p22i16l19o32v32á 7339618204387

Dala bych vám + velmi ráda, ale proboha jsou to dšťky!

0/−1
21.2.2017 20:21

D49u82š49a83n 74N59i63k31o81d55e16m 9805809714953

dšťky??????? 8-o Když už někoho opravujete, dejte si pozor co sama píšete.

+3/0
21.2.2017 21:40
Foto

M33i29r28o28s29l16a22v 93S25t28e20i98n78e56r 6968244313965

Ve Francii, tedy v Paříži, dostanete držťkovou stejnou jako v Čechách z pojízdného buzfetu, třeba u schodiště Sacré Coeur.

V Jižních Čechách té nabídky ubývá. Držťková, nabízená jako polotovar v pytlíku není držťková, vaří se z vepřových bachorů a tím se nemůže s tou pravou ani srovnat, jedině snad přehnanou cenou.

V Blatné v bufetu Miška bývá zásadně v pátek a v sobotu opravdu klasika, za 25 Kč talíř. Vedle v bufetu "U mlsouna" je ve stejné dny o něco lacinější ale i o něco méně drštěk. Velmi kvalitní držťkovou má restaurace na hrázi rybníka Labuť, v Myšticích.

V řeznictví na Horním náměstí v Písku je kolísající kvalita, někdy výborná, jindy jaksi jinak kořeněná, také 25 Kč. Stálou kvalitu má malá restaurace ve Všechově u silnice před Táborem.

Když někam v ČR jedu, zajímá mě především česká tradiční kuchyně.

+2/0
21.2.2017 9:17

V78á27c72l38a57v 14K89r78á61l 1815209299250

A co ve Štěkni, Ražicích nebo Kestřanech?

0/0
21.2.2017 10:22

V70á85c13l13a14v 42P14o26u55s67t30k72a 3740801172

Štěkni ;-D

0/0
21.2.2017 11:37
Foto

M34i67r33o19s11l63a98v 67S86t28e39i49n66e46r 6958914773535

Díky, až pojedu s vnuky rýžovat zlato, jistě se tam rozhlédneme!

+1/0
22.2.2017 21:11

K41a17t94e73ř23i91n97a 75D38r57a54h96o57k49o79u31p55i51l79o55v30á 9576831672723

Jen jezte dršťky, alespoň na mě zůstane to ostatní kvalitní maso. ;-D

+8/−12
21.2.2017 8:09

M62a47r95t17i33n 77N24o88v64o78t16n93ý 1418697570

Kateřino, nevíš, co je dobré ;-)

+9/0
21.2.2017 9:51

K79a52t18e11ř19i46n47a 17D93r24a66h49o71k30o68u73p43i41l36o27v84á 9736971242683

Chutě jsou subjektivní, ale při dobrém jídle se mi nedělá špatně od žaludku (pun intended).

+2/−6
21.2.2017 10:19

M88i28c50h55a47l 61N97o71v36á46k 6282475478296

od vás bych nechtěl ani ohřátý párek....Rv

+5/0
21.2.2017 11:26

M65a68r32t38i67n 61P57l54a24t30i46l 9781753561948

Dršťky s telátky. Hlavně je potřeba si uvědomit, že ta telátka byla většinou nemocná nebo vykrmena s velkou dávkou antibiotik. Svezou se ze všech možných koutů Evropy a aby neuhynula na nemoci, dopují se za svůj krátký život 2-3 dávkami ATB.

+2/−5
21.2.2017 8:00

J58o65s83e29f 82M67i89k98u54l95í52k 8394127526

a co tím chcete říct? Nejíst?

+3/0
21.2.2017 9:54

R81o31m53a77n 72S14t87o26n22e50k 1689533679801

mužu vas uklidnit, takove maso nesmin na pulty obchodu

0/0
22.2.2017 6:41

P78a90v66e48l 16P52e27l45o79u56š30e20k 2721795980656

Dobrou držťkovou mají v Melikaně na D1a to jak originální tak se z Hlívy ustřičné tak dobrou chuť. Dříve jsem ji také nevyhledával ale teď si ji dam rád když na ni narazím

0/0
21.2.2017 7:21

J18i74ř33í 70M52a73c74e87k 3395815184951

Proč označujete dršťky po římsku (trippa alla romana) jako zadělávané? Pokud vím, jíška se do nich nedává.

+1/0
21.2.2017 6:58
Foto

V39o60j12t95e20c18h 87P57á46n85i84k 17S12r73. 5331661984347

Hlívu nakrájet, na cibulce a s červenou paprikou podusit, pak zalít vodou se sáčkovou polévkou, povařit, a nakonec přidat majoránku.

Skuste to a pochutnáte si!

+1/−8
21.2.2017 6:15

J88o60s13e74f 45R82i25c16h95t90e60r 9836395197233

a ven!

+2/−1
21.2.2017 14:02

V65i43k82t45o21r 31S25v43o22b79o11d72a 8582478842736

Já tedy sežeru kde co, při cestování rád experimentuji. Nemám problém ani s hmyzem a různým jiným hnusem fialovým. Má hranice jsou oči a mozky všech zvířat (z půlky psychický, z půlky gastronomický) - to nedávám. No a pak kravské žaludky, z toho se mi nevím proč dělá blbě od bachoru a psychický problém s tím nemám žádný.

+4/−2
21.2.2017 2:52

V50l98a78d78i43s60l55a45v 94N98o29h57e14j27l 7368727288721

ja za to nemuzu, pred 36ti lety jsem se ve skolce po drstkove polevce poblinkal a od ty doby se mi zveda kufr jen citim tu vuni (pro me smrad). je to takove prokleti asi. ;-D verim, ze to muze byt dobry jinak. jeste bych pripomnel znamy vtip: "Prijde chlap do reznictvi a pta se: Mate zmrzly drstky? a reznik: Ne, my si tady topime." ;-)R^

+8/−1
21.2.2017 1:45

M28a37r21e45k 83K90a75l79i12n11a 3869444395428

Vám vařili dršťkovou ve školce???

+1/0
21.2.2017 7:31

M55a90r80t15i94n 58S66l29í48v83a 5268632267962

Ne. Ve školní kuchyni.

0/0
21.2.2017 8:16
Foto

M16i49r61o37s54l30a35v 49S88t59e33i97n75e41r 6728214163625

Tam nejspíš z finančních důvodů vařili tu polévku z vepřových bachorů, pak se nedivím, že mnohým strávníkům bylo šoufl.

Tento druh falešné dršťkové se nabízí skoro všude v obchodech třeba Jednoty- Coopu ve sklenici nebo v hadičce a to za dost přemrštěnou cenu, když ji porovnám s kvalitou.

0/0
21.2.2017 9:23

M52i38c75h98a32l 76N15o98v34á44k 6212575288866

vaří se stále, ale s kuřecím masem

0/0
21.2.2017 11:28

R28o73m56a65n 18B88a52j95e67r 2814383639845

Já to mám s tím kufrem podobně, na základce kdo nesnědl polévku, tak nemohl pro hlavní jídlo, takže když byla dršťková, tak jsem neobědval.;-O

+4/−1
21.2.2017 8:15

R55o23m85a40n 87B87a27j74e38r 2434623139195

Jo a ještě mlíková a taková chlebová, ty jsem taky nedal.;-D

+6/−1
21.2.2017 8:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.