Diskuze

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza. Jsou výjimečné svou lahodnou chutí i tím, že se už od středověku připravují výhradně z kvalitního masa.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ty Norimberské jsou fak výýýýbornéééé. Byl jsem si dvakrát :-)

0 0
možnosti
JP

tak každá klobása má něco dobrého, důležité jsou kvalitní suroviny. Mě to koření tam trochu vadí - římský kmín a sladká hořčice nemusím.

0 0
možnosti
Foto

Sladká, kremžská hořčice je jenom k weisswurstům, ty s těmi norimbergskými nemají ale opravdu nic společného, ohřívají se v horké vodě ,v těch weissvurstech je petržel a telecí maso, ze střívka se vycucávají.

Ke grilovaným norimbergskům vuřtíkům se podává dušené zelí.

0 0
možnosti
LP

Škoda, že těch kvalitních z kvalitního masa je čím dál méně.

5 0
možnosti
JH

Norimberské klobásy nejsou špatné, ale je to přesně, jak píše dole pan Novotný: Nejlepší klobásy (i tvrdé salámy) mají Maďaři. Ty nemají konkurenci.

3 1
možnosti
LP

Přesně tak, klobásy od slovenské menšiny v Maďarsku, to jsou nejlepší na světě. Čabajky jsou z Békešské Čáby a tam žije početná slovenská menšina, ta je kolébka těch výborných klobás, čabajek. Každoročně je tam v říjnu velký čabajkový festival, veletrh, který doporučuji navštívit, je to obrovský zážitek a hrdě se hlásí i ke slovenským kořenům této pochoutky zde. Výborná jsou z masa vepřového odrůda mangalica. A tyto klobásy jsou výborné i z blízkého Rumunska, neboť i tam žije slovenská menšina, která naučila své okolí vyrábět i pochutnávat si na této znamenité dobrotě. Fakt je, že po tomto ochutnání vyznívají norimberské klobásky dosti mdle.

2 1
možnosti
Foto

P38e16t25r 23Š48r82a24i12e80r

17. 2. 2017 11:58

Základ článku dobrej ale nakonec se to pokazí brutálním Product Placement (Amaso, Lokál ... ) :-P Jinak na české "bavorské" klobásky jsem narazil kupodivu U tří růží a ty byly fakt k nerozeznání. Naštěstí mají originál norimberské klobásky často i řetězce (Lidl, Norma, Kaufland) a když si k nim koupíte i patřičnou německou hořčici a uděláte si je na grilu s dřevěným uhlím, můžete se zasnít, mňam ... :-P

5 0
možnosti
Foto

Opravdu typická příloha je kysané zelí, dušené na nakrájené cibulce a nakrájeném špeku, když je cibulka už sklovitá, přidá se zelí, bobkový list a piment. Zelí se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, je skoro suché, podává se teplé k těm vuřtíkům z grilu. Hořčice je v Bavorsku často sladká, v Čechách zvaná Kremžská, ale k norimberským vuřtíkům bych ji nepotřeboval. Ta patří k "weissvuřtům", což jsou v kotli vařené vuřty z telecího (jistě i jiného) masa s petrželí. Ty vuřty musí být v pravém střívku, které "znalec" vycucává.

2 0
možnosti
Foto

Norimberské klobásky jsou dědictví středověku. Vězni v městských vězeních byli odkázáni na podporu svých příbuzných, jinak hladověli. Proto se musely klobásky vejít do otvoru v zámku, ty bývaly ve středověku asi jako malíček.

Samozřejmě jich moc nemohli nastrkat, tak dbali na kvalitu.

V bavorských zahradních restauracích, "Biergarten" patří ty norimberské klobásky ogrilované a s kysaným zelím k základnímu sortimentu, jako příloha k mázu (1litr) silného piva. Další příloha je t.zv. "précl", což je pšeničný preclík z tužšího rohlíkového těsta, před pečením máčený v sodném louhu, poté posypaný hrubou mořskou solí z Itálie a upečený do zlatova.

11 0
možnosti
Foto

P76e78t27r 64Š92r92a81i87e61r

17. 2. 2017 12:00

Tak tohle mi zní spíše jako historka pro turisty ale na druhé straně to vypadá, že se v Bavorsku orientujete ... ;-)

5 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 2
možnosti
MK

M53a32r28e31k 88K76l93u63f59a

16. 2. 2017 15:13

Mohu potvrdit, že v Maďarsku (nejen) klobásy fakt umějí.

V neděli jsem odtud přijel a několik párů jsem si přivezl.

0 0
možnosti
IM

I29v44a42n 91M58i27n18á75ř

16. 2. 2017 13:20

Byly doby, kdy každý řezník měl (i u nás) svou - více, či méně - proslavenou specialitu. Z tohoto důvodu i přivelké konkurenci, měl stálou klientelu. Tato tradice je v Bavorsku, nejen uzenáři, stále dodržována. Potěšitelná je skutečnost, že je ani sebeagresívnější supermarkety z trhu nevytlačí !

14 0
možnosti
MB

To se autorovi bude krásně nakupovat, až tuhle reklamu ukáže majiteli obchodu či restaurace... Nebo si to vybral dopředu?

1 3
možnosti
VK

Byl jsem před třemi roky v Norimberku na "slavných" vánočních trzích, ale tam prodávané klobásky mě zklamaly. Mně osobně chutnají pravé moravské klobásky.[>-]R^

1 1
možnosti
SS

Proc jste to slavne dal do uvozovek ? Mate pocit, ze brnenske ( kdyz pisete o moravskch klobasach ) vanocni trhy jsou slavnejsi ? Nebo ktere jine vanocni trhy jsou slavnejsi ?

1 0
možnosti