Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza. Jsou výjimečné svou lahodnou chutí i tím, že se už od středověku připravují výhradně z kvalitního masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J55a92n 56Š21e24b67e60s75t51a 6377600880305

Ty Norimberské jsou fak výýýýbornéééé. Byl jsem si dvakrát :-)

0/0
22.2.2017 0:40

J62a75r50o10m12í18r 13P72o79p84l72e76r 4523761461454

tak každá klobása má něco dobrého, důležité jsou kvalitní suroviny. Mě to koření tam trochu vadí - římský kmín a sladká hořčice nemusím.

0/0
21.2.2017 12:04
Foto

M33i95r11o38s52l34a87v 87S62t72e71i13n38e30r 6888534233965

Sladká, kremžská hořčice je jenom k weisswurstům, ty s těmi norimbergskými nemají ale opravdu nic společného, ohřívají se v horké vodě ,v těch weissvurstech je petržel a telecí maso, ze střívka se vycucávají.

Ke grilovaným norimbergskům vuřtíkům se podává dušené zelí.

0/0
22.2.2017 17:45

L90u50c35i90a86n 37P57a81p77a50z78i74a78n 5444637731225

Škoda, že těch kvalitních z kvalitního masa je čím dál méně.

+5/0
18.2.2017 1:39

J84a35r11o41s10l13a78v 95H73o87r24á28k 8662874805369

Norimberské klobásy nejsou špatné, ale je to přesně, jak píše dole pan Novotný: Nejlepší klobásy (i tvrdé salámy) mají Maďaři. Ty nemají konkurenci.

+3/−1
17.2.2017 13:16

L27u85c59i17a75n 24P33a87p72a59z18i53a97n 5974587281125

Přesně tak, klobásy od slovenské menšiny v Maďarsku, to jsou nejlepší na světě. Čabajky jsou z Békešské Čáby a tam žije početná slovenská menšina, ta je kolébka těch výborných klobás, čabajek. Každoročně je tam v říjnu velký čabajkový festival, veletrh, který doporučuji navštívit, je to obrovský zážitek a hrdě se hlásí i ke slovenským kořenům této pochoutky zde. Výborná jsou z masa vepřového odrůda mangalica. A tyto klobásy jsou výborné i z blízkého Rumunska, neboť i tam žije slovenská menšina, která naučila své okolí vyrábět i pochutnávat si na této znamenité dobrotě. Fakt je, že po tomto ochutnání vyznívají norimberské klobásky dosti mdle.

+2/−1
18.2.2017 1:43
Foto

P28e56t53r 19Š27r94a76i46e75r 9673692682117

Základ článku dobrej ale nakonec se to pokazí brutálním Product Placement (Amaso, Lokál ... ) :-P Jinak na české "bavorské" klobásky jsem narazil kupodivu U tří růží a ty byly fakt k nerozeznání. Naštěstí mají originál norimberské klobásky často i řetězce (Lidl, Norma, Kaufland) a když si k nim koupíte i patřičnou německou hořčici a uděláte si je na grilu s dřevěným uhlím, můžete se zasnít, mňam ... :-P

+5/0
17.2.2017 11:58
Foto

M51i32r91o24s70l68a49v 50S34t21e75i91n86e11r 6158304773705

Opravdu typická příloha je kysané zelí, dušené na nakrájené cibulce a nakrájeném špeku, když je cibulka už sklovitá, přidá se zelí, bobkový list a piment. Zelí se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, je skoro suché, podává se teplé k těm vuřtíkům z grilu. Hořčice je v Bavorsku často sladká, v Čechách zvaná Kremžská, ale k norimberským vuřtíkům bych ji nepotřeboval. Ta patří k "weissvuřtům", což jsou v kotli vařené vuřty z telecího (jistě i jiného) masa s petrželí. Ty vuřty musí být v pravém střívku, které "znalec" vycucává.

+2/0
18.2.2017 19:08
Foto

M68i66r73o56s69l85a59v 79S19t90e47i16n22e81r 6648794443465

Norimberské klobásky jsou dědictví středověku. Vězni v městských vězeních byli odkázáni na podporu svých příbuzných, jinak hladověli. Proto se musely klobásky vejít do otvoru v zámku, ty bývaly ve středověku asi jako malíček.

Samozřejmě jich moc nemohli nastrkat, tak dbali na kvalitu.

V bavorských zahradních restauracích, "Biergarten" patří ty norimberské klobásky ogrilované a s kysaným zelím k základnímu sortimentu, jako příloha k mázu (1litr) silného piva. Další příloha je t.zv. "précl", což je pšeničný preclík z tužšího rohlíkového těsta, před pečením máčený v sodném louhu, poté posypaný hrubou mořskou solí z Itálie a upečený do zlatova.

+11/0
16.2.2017 20:51
Foto

P84e58t57r 34Š16r36a35i68e52r 9143962262157

Tak tohle mi zní spíše jako historka pro turisty ale na druhé straně to vypadá, že se v Bavorsku orientujete ... ;-)

+5/0
17.2.2017 12:00
Foto

M76i18r92o22s98l25a91v 52S82t32e33i61n36e68r 6688404403555

Po 40 letech bych snad mohl být už akceptován i domorodci. Jsem v Bavorsku od r. 1975.

+5/0
18.2.2017 18:55

J12a52n 56N95o71v44o42t97n31y 4527710683

Nejlepší klobásy jsou v maďarsku

+1/−2
16.2.2017 14:13

M53a13r10e97k 34K16l96u89f22a 3968214224326

Mohu potvrdit, že v Maďarsku (nejen) klobásy fakt umějí.

V neděli jsem odtud přijel a několik párů jsem si přivezl.

0/0
16.2.2017 15:13
Foto

M31i88r64o74s94l79a66v 98S56t11e54i69n43e20r 6718694363555

Nechci se přít, ale paprika do buřtu nepatří. Nejlepší klobásky měli třeba v Kranji, to je ve Slovinsku, ale stejně dobré najdete i na Slezsku u soukromých řezníků s tradicí. V těch dobrých vuřtech kousnete vždy do kousku šťavnatého masa a kousku špeku, v koření bych detekoval hlavně kmín, trochu pepře a trochu česneku.

+1/0
16.2.2017 20:59

M47i49c81h34a98l 54M38i78l56l43e28r 9426782309672

paprika do burtu mozna nepatri, ale nic proti ni v klobasach a ruznych "sausages"

+1/0
17.2.2017 1:52
Foto

M40i95r49o62s40l31a95v 70S24t82e68i89n35e64r 6798514513725

Jsou to zejména španělské salámy, maďarské debrecínky a Gyula-kolbász, nevím jak to přeložit do češtiny, v Penny je to čabajka, jakási maďarsko-česká papriková fantazie.

0/0
22.2.2017 17:48

I25v86a22n 76M91i19n18á41ř 7752464867781

Byly doby, kdy každý řezník měl (i u nás) svou - více, či méně - proslavenou specialitu. Z tohoto důvodu i přivelké konkurenci, měl stálou klientelu. Tato tradice je v Bavorsku, nejen uzenáři, stále dodržována. Potěšitelná je skutečnost, že je ani sebeagresívnější supermarkety z trhu nevytlačí !

+14/0
16.2.2017 13:20

M87a70t57o30u79š 78B49á72r65t41a 2635794914

To se autorovi bude krásně nakupovat, až tuhle reklamu ukáže majiteli obchodu či restaurace... Nebo si to vybral dopředu?

+1/−3
16.2.2017 13:06

V97á44c74l86a36v 82K27ř41í30ž 7127383581326

Byl jsem před třemi roky v Norimberku na "slavných" vánočních trzích, ale tam prodávané klobásky mě zklamaly. Mně osobně chutnají pravé moravské klobásky.[>-]R^

+1/−1
16.2.2017 9:25

S64i72m26o53n52a 18S10e65d62l87á20č85k90o24v19á 3874915337877

Proc jste to slavne dal do uvozovek ? Mate pocit, ze brnenske ( kdyz pisete o moravskch klobasach ) vanocni trhy jsou slavnejsi ? Nebo ktere jine vanocni trhy jsou slavnejsi ?

+1/0
16.2.2017 12:53
Foto

P77e12t14r 82Š34r23a44i26e84r 9503392472927

Asi jste byl jinde. Já tam byl v listopadu už asi posedmé a klobásky furt stejně dokonalé. Zkuste příště ten Bratwursthäusle ... :-P

+1/0
17.2.2017 11:52

P56a63v35e96l 64Š65e75n11í90t80k22o 5528600778484

On už je rok 2026? 8-o

0/0
16.2.2017 9:12
Foto

J90a93n 52M51a98r33š74á96l 4506388989689

Tak jsou norimberské klobásy Evropskou unií chráněné už 13 let (foto), nebo od roku 2013 (text)?

0/0
16.2.2017 8:56

P11e77t61r71a 15Š33k83r87a36ň58k43o85v10á 1510751349503

2003 tam má být, překlep jsem opravila. Díky za upozornění. Editorka

+3/0
16.2.2017 9:14

R36o44b43e28r90t 73K84a26l63o49u51s 5272641664945

Docela by mě zajímalo, kolik lidí ví, co je to přeštík? Až po chvíli mi došlo, že to bude asi přeštické prase. V Přešticích mají prasátka dokonce svůj pomník, ale kolik lidí třeba na Moravě o takovémto praseti slyšelo.

+4/−3
16.2.2017 8:14

F85r13a13n94t67i96š33e26k 12N44o61v89á52k 1766277589957

Pro nás co to nevíme je u článku vysvětlující boxík.

+9/0
16.2.2017 8:20

K40a63r32e47l 34N82a83s24t21o29u86p68i27l 3920501540391

;-DR^

+1/0
16.2.2017 8:29

M89a42r53e51k 18K48l91u82f52a 3748234564366

Pomník v Přešticích pro neznalé, opravdu tam je:

http://www.drobnepamatky.cz/files/2014/prestice-11518.jpg ;-)

0/0
16.2.2017 8:38
Foto

M30i33r85o29s79l39a82v 20S71t91e83i18n97e78r 6408744573145

Tak můj přítel chová u Blatné už několik roků Mangalice. Musím říci, jitrnice i jelítka jsou opravdu pohádka!

0/0
18.2.2017 19:10

J70o56s97e35f 18M19i14k57u20l56í34k 8774567636

Tak nevím, nevím. Je to reklama, nebo není? co myslíte.

+3/−2
16.2.2017 7:11

K89a35r98e17l 39N44a81s78t62o54u81p44i74l 3200421900861

Myslíte, jako jestli je ten článek placený? Mě přijde v pohodě....

+7/0
16.2.2017 8:30

B21á95r76a 87T48e26s25n75e74r72o55v61á 5355550804659

to už byste nemohl psát o ničem, protože jako reklama se dá označit kdeco

+3/0
16.2.2017 21:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.