Diskuse k článku

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza. Jsou výjimečné svou lahodnou chutí i tím, že se už od středověku připravují výhradně z kvalitního masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J77a90n 83Š77e38b16e56s38t24a 6277380780735

Ty Norimberské jsou fak výýýýbornéééé. Byl jsem si dvakrát :-)

0/0
22.2.2017 0:40

J19a39r51o63m64í90r 33P88o72p12l74e75r 4643761531634

tak každá klobása má něco dobrého, důležité jsou kvalitní suroviny. Mě to koření tam trochu vadí - římský kmín a sladká hořčice nemusím.

0/0
21.2.2017 12:04
Foto

M14i66r22o74s45l98a88v 54S71t73e48i55n39e63r 4130862540936

Sladká, kremžská hořčice je jenom k weisswurstům, ty s těmi norimbergskými nemají ale opravdu nic společného, ohřívají se v horké vodě ,v těch weissvurstech je petržel a telecí maso, ze střívka se vycucávají.

Ke grilovaným norimbergskům vuřtíkům se podává dušené zelí.

0/0
22.2.2017 17:45

L68u52c44i20a18n 91P96a16p53a12z21i74a63n 5394907601705

Škoda, že těch kvalitních z kvalitního masa je čím dál méně.

+5/0
18.2.2017 1:39

J63a33r22o60s44l93a51v 74H20o28r59á50k 8262724205729

Norimberské klobásy nejsou špatné, ale je to přesně, jak píše dole pan Novotný: Nejlepší klobásy (i tvrdé salámy) mají Maďaři. Ty nemají konkurenci.

+3/−1
17.2.2017 13:16

L76u32c59i93a61n 32P12a65p53a12z81i10a69n 5624727911985

Přesně tak, klobásy od slovenské menšiny v Maďarsku, to jsou nejlepší na světě. Čabajky jsou z Békešské Čáby a tam žije početná slovenská menšina, ta je kolébka těch výborných klobás, čabajek. Každoročně je tam v říjnu velký čabajkový festival, veletrh, který doporučuji navštívit, je to obrovský zážitek a hrdě se hlásí i ke slovenským kořenům této pochoutky zde. Výborná jsou z masa vepřového odrůda mangalica. A tyto klobásy jsou výborné i z blízkého Rumunska, neboť i tam žije slovenská menšina, která naučila své okolí vyrábět i pochutnávat si na této znamenité dobrotě. Fakt je, že po tomto ochutnání vyznívají norimberské klobásky dosti mdle.

+2/−1
18.2.2017 1:43
Foto

P72e51t26r 90Š69r55a90i10e25r 9663272862867

Základ článku dobrej ale nakonec se to pokazí brutálním Product Placement (Amaso, Lokál ... ) :-P Jinak na české "bavorské" klobásky jsem narazil kupodivu U tří růží a ty byly fakt k nerozeznání. Naštěstí mají originál norimberské klobásky často i řetězce (Lidl, Norma, Kaufland) a když si k nim koupíte i patřičnou německou hořčici a uděláte si je na grilu s dřevěným uhlím, můžete se zasnít, mňam ... :-P

+5/0
17.2.2017 11:58
Foto

M93i61r93o12s52l66a23v 38S21t68e71i89n58e77r 4500492910196

Opravdu typická příloha je kysané zelí, dušené na nakrájené cibulce a nakrájeném špeku, když je cibulka už sklovitá, přidá se zelí, bobkový list a piment. Zelí se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, je skoro suché, podává se teplé k těm vuřtíkům z grilu. Hořčice je v Bavorsku často sladká, v Čechách zvaná Kremžská, ale k norimberským vuřtíkům bych ji nepotřeboval. Ta patří k "weissvuřtům", což jsou v kotli vařené vuřty z telecího (jistě i jiného) masa s petrželí. Ty vuřty musí být v pravém střívku, které "znalec" vycucává.

+2/0
18.2.2017 19:08
Foto

M57i96r76o34s72l47a30v 60S40t88e48i69n32e85r 4980352240936

Norimberské klobásky jsou dědictví středověku. Vězni v městských vězeních byli odkázáni na podporu svých příbuzných, jinak hladověli. Proto se musely klobásky vejít do otvoru v zámku, ty bývaly ve středověku asi jako malíček.

Samozřejmě jich moc nemohli nastrkat, tak dbali na kvalitu.

V bavorských zahradních restauracích, "Biergarten" patří ty norimberské klobásky ogrilované a s kysaným zelím k základnímu sortimentu, jako příloha k mázu (1litr) silného piva. Další příloha je t.zv. "précl", což je pšeničný preclík z tužšího rohlíkového těsta, před pečením máčený v sodném louhu, poté posypaný hrubou mořskou solí z Itálie a upečený do zlatova.

+11/0
16.2.2017 20:51
Foto

P16e18t67r 70Š48r42a58i22e14r 9313962652427

Tak tohle mi zní spíše jako historka pro turisty ale na druhé straně to vypadá, že se v Bavorsku orientujete ... ;-)

+5/0
17.2.2017 12:00
Foto

M31i74r26o34s76l38a95v 83S69t38e15i45n62e96r 4310302120676

Po 40 letech bych snad mohl být už akceptován i domorodci. Jsem v Bavorsku od r. 1975.

+5/0
18.2.2017 18:55

J72a77n 24N34o96v13o49t38n15y 4847400883

Nejlepší klobásy jsou v maďarsku

+1/−2
16.2.2017 14:13

M18a55r19e91k 81K37l10u21f82a 3118474654196

Mohu potvrdit, že v Maďarsku (nejen) klobásy fakt umějí.

V neděli jsem odtud přijel a několik párů jsem si přivezl.

0/0
16.2.2017 15:13
Foto

M34i97r41o42s95l94a25v 82S11t93e96i69n52e59r 4900362730886

Nechci se přít, ale paprika do buřtu nepatří. Nejlepší klobásky měli třeba v Kranji, to je ve Slovinsku, ale stejně dobré najdete i na Slezsku u soukromých řezníků s tradicí. V těch dobrých vuřtech kousnete vždy do kousku šťavnatého masa a kousku špeku, v koření bych detekoval hlavně kmín, trochu pepře a trochu česneku.

+1/0
16.2.2017 20:59

M67i77c83h97a26l 37M16i87l39l47e74r 9676602949232

paprika do burtu mozna nepatri, ale nic proti ni v klobasach a ruznych "sausages"

+1/0
17.2.2017 1:52
Foto

M86i41r92o24s40l73a52v 43S92t91e72i18n96e84r 4660562600906

Jsou to zejména španělské salámy, maďarské debrecínky a Gyula-kolbász, nevím jak to přeložit do češtiny, v Penny je to čabajka, jakási maďarsko-česká papriková fantazie.

0/0
22.2.2017 17:48

I73v73a75n 51M55i23n42á26ř 7682884367521

Byly doby, kdy každý řezník měl (i u nás) svou - více, či méně - proslavenou specialitu. Z tohoto důvodu i přivelké konkurenci, měl stálou klientelu. Tato tradice je v Bavorsku, nejen uzenáři, stále dodržována. Potěšitelná je skutečnost, že je ani sebeagresívnější supermarkety z trhu nevytlačí !

+14/0
16.2.2017 13:20

M62a29t39o18u57š 46B13á93r79t73a 2365144414

To se autorovi bude krásně nakupovat, až tuhle reklamu ukáže majiteli obchodu či restaurace... Nebo si to vybral dopředu?

+1/−3
16.2.2017 13:06

V63á33c44l42a79v 42K62ř17í20ž 7107133481236

Byl jsem před třemi roky v Norimberku na "slavných" vánočních trzích, ale tam prodávané klobásky mě zklamaly. Mně osobně chutnají pravé moravské klobásky.[>-]R^

+1/−1
16.2.2017 9:25

S65i51m68o26n40a 36S74e14d65l29á54č76k54o58v98á 3244875787927

Proc jste to slavne dal do uvozovek ? Mate pocit, ze brnenske ( kdyz pisete o moravskch klobasach ) vanocni trhy jsou slavnejsi ? Nebo ktere jine vanocni trhy jsou slavnejsi ?

+1/0
16.2.2017 12:53
Foto

P11e24t50r 81Š77r91a33i55e55r 9203982212297

Asi jste byl jinde. Já tam byl v listopadu už asi posedmé a klobásky furt stejně dokonalé. Zkuste příště ten Bratwursthäusle ... :-P

+1/0
17.2.2017 11:52

P17a53v96e89l 38Š37e15n20í72t15k88o 5298780228344

On už je rok 2026? 8-o

0/0
16.2.2017 9:12
Foto

J64a18n 58M20a85r25š69á30l 4646378289439

Tak jsou norimberské klobásy Evropskou unií chráněné už 13 let (foto), nebo od roku 2013 (text)?

0/0
16.2.2017 8:56

P61e43t51r57a 19Š19k55r64a35ň50k55o26v96á 1500641959133

2003 tam má být, překlep jsem opravila. Díky za upozornění. Editorka

+3/0
16.2.2017 9:14

R76o76b88e72r54t 42K30a55l90o62u18s 5312371364695

Docela by mě zajímalo, kolik lidí ví, co je to přeštík? Až po chvíli mi došlo, že to bude asi přeštické prase. V Přešticích mají prasátka dokonce svůj pomník, ale kolik lidí třeba na Moravě o takovémto praseti slyšelo.

+4/−3
16.2.2017 8:14

F72r10a86n75t21i70š46e70k 68N13o78v98á82k 1176647689277

Pro nás co to nevíme je u článku vysvětlující boxík.

+9/0
16.2.2017 8:20

K28a64r68e33l 50N66a71s70t96o25u87p63i63l 3120261280271

;-DR^

+1/0
16.2.2017 8:29

M89a37r76e63k 19K37l65u15f51a 3118844384506

Pomník v Přešticích pro neznalé, opravdu tam je:

http://www.drobnepamatky.cz/files/2014/prestice-11518.jpg ;-)

0/0
16.2.2017 8:38
Foto

M55i18r55o52s62l20a17v 14S14t76e45i19n48e10r 4490552790496

Tak můj přítel chová u Blatné už několik roků Mangalice. Musím říci, jitrnice i jelítka jsou opravdu pohádka!

0/0
18.2.2017 19:10

J25o96s65e87f 47M78i88k51u10l59í95k 8834607296

Tak nevím, nevím. Je to reklama, nebo není? co myslíte.

+3/−2
16.2.2017 7:11

K68a21r85e46l 17N55a55s73t65o17u81p33i71l 3860721280271

Myslíte, jako jestli je ten článek placený? Mě přijde v pohodě....

+7/0
16.2.2017 8:30

B15á12r55a 14T88e35s58n51e66r15o83v30á 5655130544809

to už byste nemohl psát o ničem, protože jako reklama se dá označit kdeco

+3/0
16.2.2017 21:42

Najdete na iDNES.cz