Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě tyhle kulinární skvosty končí každé lepší a slavnostnější hodování. Také se necháváte podobně rozmazlovat? Z našeho přehledu si určitě vyberete svého tajného favorita na celkové vítězství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M58a42r27t37i48n 54V49o85j82á76č50e78k 9683737811546

já nevím ,mě do menu dezerty nezapadají ....rád mám třeba tiramisu ,ale tak nějak solo určitě ne po jídle tam mě zkrátka sladký nepasuje

0/0
5.10.2016 18:27

M17a30r28t26i27n 80V55a88v40ř81í20k 8311774952

Já to mám v podstatě stejně, kompletně do menu je moc nemusím, ale dát si kousek nějakého skvělého dezertu třeba odpoledne ke kávičce místo lehčí svačinky to fakt můžu;-)

0/0
6.10.2016 11:53

O79l85d83ř59i44c83h 11J85a30n98e27č73e24k 8479386813471

'kremšnita' z Balkánu? a jak ti Chorvati přišli na takový název? ;-D já bych řekl, že v jižním Rakousku - které má pravda se Slovinskem hodně společného - je Cremeschnitte celkem klasika, žádný moderní vynález.

0/0
5.10.2016 8:43

M23i42l90a15n 84Z90e89i78d77l85e37r 2952651446279

No nejsou k sežrání...? :-)

0/0
4.10.2016 13:49

J17a85r95o63s94l19a38v 97Š53k30r10o28b97á53k 3650185608585

Chybí mi tam moje oblíbená bílková Pavlova se šlehačkou, popřípadě s ovocem ...

0/0
3.10.2016 23:38

P43e95t88r 86S90i94m94e92k 6791663969724

a kde jsou šveskový buchty od mý 89.letý babičky ???

+3/0
3.10.2016 15:09

Š88á63r63k10a 65M38a50t73y85á38š83o43v47á 1831835712919

zlatej indiánskej pohřeb ( rakvička,věneček,indiánek)

+3/0
3.10.2016 12:52

P35e22t77r76a 46G31a47s38n30a94r10k68o11v39a 8718113798406

Tak on to predevsim neni vycet peti nejslavnejsich dezertu sveta, ale reklama na podniky na konci clanku.

Jinak by tam nejspis nechybel Sachr, tarletky, madlenky, strudl, koblih nebo baklava.

+8/0
3.10.2016 9:46

M46a63r97t86i37n66a 85V71a15n21k55o49v16á 4217323112532

Ve Švédsku je něco podobného jako kremšnita Napoleon bakelse...ale něco podobného dělají i Rusové myslím.

Zajímala by mě ale somloi galuska, snad maďarské, ale i na Slovensku.

0/0
3.10.2016 9:05

R53a28d95e52k 42D26o71l45e42ž49a15l 2849973220410

https://en.wikipedia.org/wiki/Arany_galuska

To je varianta. Prej je to maďarské.

0/0
5.10.2016 10:51

T66e52r47e18z92a 47H83a20j90k73o25v35a 5827792874880

kremsnit se mi nezda, ze by byl puvodem z Balkanu. Tam maji spis tuhe medove a orechove dezerty. Navic seu nas desetileti bezne prodava pod jmenem zloutkove rezy.

+2/−4
2.10.2016 19:32

J45i10n85d27r82i82c87h 13K47u36c51e93r27a 7798865171985

A co takhle misto vsech tech masturbaci a onanii s vyhratymi formickami a pofrancouzstelymi nazvy zkusit obycejny ,lety praxe vycizelovany tazeny jablkovy zavin s vlaskymi orechy a rozinkami macenymi ve slivovici ci rumu.?

+3/−2
2.10.2016 19:31

H23a81n63a 73M24á18r15o69v17á 2151776264897

Já například štrúdl nemám ráda, creme brulée miluju.

0/0
2.10.2016 20:38

J87a65n 54K59a68n83t 9221938588833

Ja napriklad strudl miluju, zato creme brulée nemam rad, a to ziju ve Francii. Schazi mi mezi dobrotami cokoladova pena (mousse de chocolat) a pak ty francouzské ovocné kolace (tartes) : jahodovy, malinovy, merunkovy, boruvkovy, mirabelkovy. A v Cesku si pochutnam mj. na ovocnych knedlicich, na puncovém dortu a na nekterych druzich vanocniho cukrovi.

+1/0
3.10.2016 17:51

M63a43r69t65i95n 89B92e20r85a18n 6369685966331

Ne, dík, toho jsem si užil až dost...

0/0
3.10.2016 8:57

I25v30o 91B79o57u74š77e 5202857578

Tak to nebyl dobrý závin.

0/0
3.10.2016 11:29

J47a85r48m66i20l13a 94P15í64c97h98o39v54á 5512197784233

Kremschnitty se dělaly doma i za komunistů, recept zněl "mraky".

+2/−1
2.10.2016 18:18

H93a90n18a 62D29o67s30t44á48l91o41v45á 1829154530564

Já si je za komoušů pamatuju z cukrárny v Žilině pod názvem kremšnity.

0/0
3.10.2016 17:43

H22a28n20a 51D36o98s82t23á31l13o97v34á 1859754490704

oprava: kremeše

+1/0
3.10.2016 17:43

I78g60o83r 28F77a93r27b27á27k 1328712201

Krémeš - opravdu známý od dob C-K monarchie. Krémeš dnes běžně dostanete v Bratislavě, Budapešti, Vídni a pod. jenom ne v Čechách.

+8/0
2.10.2016 15:11

S62v68a81t92a55v81a 41D33u97r37a86n94o18v94á 3419269694951

tak nevim, kremsnit se bezne prodava v cukrarnach stareho strihu. Zrovna minuly tyden jsem kupovala.

+1/0
2.10.2016 15:47

J58o71s51e70f 66R31i31c35h78t28e10r 9926335147363

Kremšnit neboli Krémeš je naopak ze všech těch dezertů v Česku zdaleka nejznámější a má tady bohatou tradici minimálně od dob Rakouska-Uherska - proto nejspíš i ten název...

+6/0
2.10.2016 13:38

P72e59t61r 31H15o78v13o43r26k71a 5509736877

Chybi mi tam banana split a creme brylleuie

0/−3
2.10.2016 12:30

J20o81e61y 11B57a30l72c98a67r 9914118607718

creme brulee tam je! cislo tri

+2/0
2.10.2016 14:43

M29i12c23h33a15l 13K82o67l45á45ř 9780931630

Rozdíl mezi tím "fondantem" a klasickými "brownies" je...?

0/−3
2.10.2016 11:48

M27a54r38t35i97n 25N57o42v25o95t65n97ý 8449134407374

...obrovský

+11/0
2.10.2016 13:18

H14a66n60a 70D42o58s10t30á92l65o47v89á 1309744460814

Jaký? Já teda brownies nerada, vždycky tam cítím tu syrovou mouku v tom nedopečeném vnitřku...

0/0
3.10.2016 17:44

M16a92r12t28i70n 42N92o84v13o39t14n15ý 8579354697104

Dejte si někde v kvalitní cukrárně fondant a brownies a uvidíte že je to opravdu něco jiného. Brownies je v celém řezu tuhý, uvnitř je vlhčí a těžší, k povrvhu je těsto pórovitější, ale pořád je mnohem težší než u 'klasických' dortů. Rozhodně by neměla být cítit syrová mouka. Fondant má napovrchu lehčí těsto než browniesa které uvnitř přechází do polotekutého vnitřku, ten má konzistenci asi jako řidčí med. I chuťově je to něco jiného, brownies má konzistentní chuť 'hodně čokoládového dortu' zatímco fondant je kombinace lehké chuti těsta na povrchu a výrazné čokoládové náplně.

+3/0
3.10.2016 19:03

K52a39r40e77l 28T33r31o68n53n17e42r 2416774660214

Jak tak koukám, dříve jsme vzývali ruské pirohy a bliny, dnes se klaníme americkým "brownies". Ty jsou samozřejmě jakousi lokální variantou klasických evropských zákusků. Mimochodem, přijdou mi dost hnusné.

0/−10
2.10.2016 14:00

M50i59c82h90a51l 10K21o65l71á72ř 9740661130

Kdo se čemu klaní? Ptal jsem se na rozdíl...

0/0
2.10.2016 17:59

J53o93s72e67f 94T46r46n89k43a 1681638824700

Tak to jste klasické brownies nejedl. Ale bolševici se na vás bohužel podepsali. Ať žijí větrníky:)

0/0
2.10.2016 20:04

K43a73r62e98l 60T16r45o27n63n55e73r 2436284100414

Nemůžete vědět, že jsem strávil mnoho let v Kalifornii. To, co se tady prodává pod názvem "brownies" se originálu vůbec nepodobá.

0/0
3.10.2016 8:49

H73a68n14a 52M65á27r25o58v44á 2741466414297

Piroha ani blinu jsem v životě nejedla a nevím, že by se tady někdy (pod tímto názvem) prodávaly, takže jaké klanění?

+1/−1
2.10.2016 20:40

K30a16r89e29l 18T79r66o46n13n71e21r 2686314850894

Ale ano, před rokem 1989 se prodávaly, kupř. v Arbatu, trapné to napodobenině Mac Donald ́s na pražských Příkopech a nebo v Domu sovětské kultury v Rytířské ulici. A také v některých interhotelech jako byl Gomel v Českých Budějovicích, které měly povinnou "družbu" se SSSR

+2/0
3.10.2016 9:04

M47a97r33t76i45n15a 26V74a63n20k26o53v28á 4257283342242

Přesně tak. Ale v prvním patře měli i výborné saláty. Ruských restaurací bylo více, různé Berjozky a tak.V Arbatu prodávali taky krokety, snad první místo v Praze.

+1/0
3.10.2016 9:07

K74a26t95e57ř65i54n35a 47F43e93n69c95l91o83v44á 8413357208453

Přidala bych originál Sacher

+14/0
2.10.2016 7:19

H50a68n94a 23D14o40s35t18á91l36o48v31á 1839464960934

Ten chybět nesmí. A taky Pavlova a profiterolky.

+1/0
3.10.2016 17:47

C15h88r41i81s53t96i39a12n 21M55o78r71g36e80n22s92t14e81r82n 5555786126914

Kremsnita. Nemecke jmeno a hadaji se o puvod Jugosi. To urcite.

+3/−5
2.10.2016 7:00

K26a39r46e43l 21T94r71o84n58n94e89r 2396514920374

Jak píše pan Richter - krémový řez patřil mezi vyhledávané dezerty už ve starém Rakousko-Uhersku. Stejně jako Sachrův dort. Nemá cenu se dnes hádat, kdo ho vynalezl. Správná odpověď by nejspíše zněla, že zhruba před 150 lety některý z vídeňských cukrářů, poddaného to císaře Franze Josefa I. Žádná "Jugoška" tehdy neexistovala.

+4/−1
2.10.2016 13:56







Najdete na iDNES.cz