Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě tyhle kulinární skvosty končí každé lepší a slavnostnější hodování. Také se necháváte podobně rozmazlovat? Z našeho přehledu si určitě vyberete svého tajného favorita na celkové vítězství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M37a30r93t34i77n 37V89o32j29á65č24e15k 9643117251826

já nevím ,mě do menu dezerty nezapadají ....rád mám třeba tiramisu ,ale tak nějak solo určitě ne po jídle tam mě zkrátka sladký nepasuje

0/0
5.10.2016 18:27

M58a83r44t46i80n 35V58a88v67ř80í60k 8681634132

Já to mám v podstatě stejně, kompletně do menu je moc nemusím, ale dát si kousek nějakého skvělého dezertu třeba odpoledne ke kávičce místo lehčí svačinky to fakt můžu;-)

0/0
6.10.2016 11:53

O47l94d74ř45i78c53h 81J30a82n46e80č32e26k 8159926813361

'kremšnita' z Balkánu? a jak ti Chorvati přišli na takový název? ;-D já bych řekl, že v jižním Rakousku - které má pravda se Slovinskem hodně společného - je Cremeschnitte celkem klasika, žádný moderní vynález.

0/0
5.10.2016 8:43

M32i24l79a95n 17Z41e77i11d11l70e14r 2652951766319

No nejsou k sežrání...? :-)

0/0
4.10.2016 13:49

J67a26r28o29s39l29a32v 70Š10k38r11o96b65á57k 3190525958855

Chybí mi tam moje oblíbená bílková Pavlova se šlehačkou, popřípadě s ovocem ...

0/0
3.10.2016 23:38

P53e37t53r 82S17i39m62e95k 6441763819764

a kde jsou šveskový buchty od mý 89.letý babičky ???

+3/0
3.10.2016 15:09

Š63á85r69k58a 64M98a86t73y51á17š10o52v79á 1661155442219

zlatej indiánskej pohřeb ( rakvička,věneček,indiánek)

+3/0
3.10.2016 12:52

P52e91t27r18a 79G52a49s76n83a19r87k66o43v83a 8558873328736

Tak on to predevsim neni vycet peti nejslavnejsich dezertu sveta, ale reklama na podniky na konci clanku.

Jinak by tam nejspis nechybel Sachr, tarletky, madlenky, strudl, koblih nebo baklava.

+8/0
3.10.2016 9:46

M25a37r17t92i19n65a 31V43a46n37k11o13v49á 4347283832912

Ve Švédsku je něco podobného jako kremšnita Napoleon bakelse...ale něco podobného dělají i Rusové myslím.

Zajímala by mě ale somloi galuska, snad maďarské, ale i na Slovensku.

0/0
3.10.2016 9:05

R84a63d67e82k 43D30o80l79e89ž97a16l 2189323540640

https://en.wikipedia.org/wiki/Arany_galuska

To je varianta. Prej je to maďarské.

0/0
5.10.2016 10:51

T56e92r89e16z14a 58H81a61j86k46o16v21a 5757802694630

kremsnit se mi nezda, ze by byl puvodem z Balkanu. Tam maji spis tuhe medove a orechove dezerty. Navic seu nas desetileti bezne prodava pod jmenem zloutkove rezy.

+2/−4
2.10.2016 19:32

J48i58n91d69r33i64c89h 81K17u35c23e28r66a 7258355231825

A co takhle misto vsech tech masturbaci a onanii s vyhratymi formickami a pofrancouzstelymi nazvy zkusit obycejny ,lety praxe vycizelovany tazeny jablkovy zavin s vlaskymi orechy a rozinkami macenymi ve slivovici ci rumu.?

+3/−2
2.10.2016 19:31

H45a55n55a 43M21á79r42o12v12á 2801466364187

Já například štrúdl nemám ráda, creme brulée miluju.

0/0
2.10.2016 20:38

J14a97n 30K44a67n59t 9391838408913

Ja napriklad strudl miluju, zato creme brulée nemam rad, a to ziju ve Francii. Schazi mi mezi dobrotami cokoladova pena (mousse de chocolat) a pak ty francouzské ovocné kolace (tartes) : jahodovy, malinovy, merunkovy, boruvkovy, mirabelkovy. A v Cesku si pochutnam mj. na ovocnych knedlicich, na puncovém dortu a na nekterych druzich vanocniho cukrovi.

+1/0
3.10.2016 17:51

M12a17r98t77i45n 62B93e70r20a91n 6389405346231

Ne, dík, toho jsem si užil až dost...

0/0
3.10.2016 8:57

I29v36o 77B59o67u30š82e 5532547978

Tak to nebyl dobrý závin.

0/0
3.10.2016 11:29

J31a24r97m31i56l75a 82P97í14c63h53o35v22á 5112957484173

Kremschnitty se dělaly doma i za komunistů, recept zněl "mraky".

+2/−1
2.10.2016 18:18

H19a35n44a 78D73o73s16t25á40l80o79v25á 1209194580624

Já si je za komoušů pamatuju z cukrárny v Žilině pod názvem kremšnity.

0/0
3.10.2016 17:43

H10a56n31a 64D71o23s44t18á39l35o70v69á 1929244750624

oprava: kremeše

+1/0
3.10.2016 17:43

I28g22o72r 27F20a29r56b49á90k 1168262931

Krémeš - opravdu známý od dob C-K monarchie. Krémeš dnes běžně dostanete v Bratislavě, Budapešti, Vídni a pod. jenom ne v Čechách.

+8/0
2.10.2016 15:11

S13v82a93t54a94v72a 21D54u74r83a45n95o90v35á 3489479134461

tak nevim, kremsnit se bezne prodava v cukrarnach stareho strihu. Zrovna minuly tyden jsem kupovala.

+1/0
2.10.2016 15:47

J31o26s14e26f 96R96i45c40h52t80e98r 9806725657963

Kremšnit neboli Krémeš je naopak ze všech těch dezertů v Česku zdaleka nejznámější a má tady bohatou tradici minimálně od dob Rakouska-Uherska - proto nejspíš i ten název...

+6/0
2.10.2016 13:38

P49e15t56r 40H25o73v30o13r31k87a 5439766767

Chybi mi tam banana split a creme brylleuie

0/−3
2.10.2016 12:30

J36o83e79y 18B46a54l83c10a89r 9854858967188

creme brulee tam je! cislo tri

+2/0
2.10.2016 14:43

M63i30c39h54a92l 21K79o97l50á30ř 9910161860

Rozdíl mezi tím "fondantem" a klasickými "brownies" je...?

0/−3
2.10.2016 11:48

M71a11r22t81i37n 62N29o68v14o67t11n89ý 8439284807964

...obrovský

+11/0
2.10.2016 13:18

H59a28n70a 43D16o19s98t72á75l94o32v96á 1779844630874

Jaký? Já teda brownies nerada, vždycky tam cítím tu syrovou mouku v tom nedopečeném vnitřku...

0/0
3.10.2016 17:44

M11a59r81t82i86n 17N58o32v76o49t59n61ý 8389644587924

Dejte si někde v kvalitní cukrárně fondant a brownies a uvidíte že je to opravdu něco jiného. Brownies je v celém řezu tuhý, uvnitř je vlhčí a těžší, k povrvhu je těsto pórovitější, ale pořád je mnohem težší než u 'klasických' dortů. Rozhodně by neměla být cítit syrová mouka. Fondant má napovrchu lehčí těsto než browniesa které uvnitř přechází do polotekutého vnitřku, ten má konzistenci asi jako řidčí med. I chuťově je to něco jiného, brownies má konzistentní chuť 'hodně čokoládového dortu' zatímco fondant je kombinace lehké chuti těsta na povrchu a výrazné čokoládové náplně.

+3/0
3.10.2016 19:03

K97a11r90e12l 30T72r79o62n12n49e16r 2426394320894

Jak tak koukám, dříve jsme vzývali ruské pirohy a bliny, dnes se klaníme americkým "brownies". Ty jsou samozřejmě jakousi lokální variantou klasických evropských zákusků. Mimochodem, přijdou mi dost hnusné.

0/−10
2.10.2016 14:00

M28i14c23h87a83l 45K97o19l51á69ř 9470661660

Kdo se čemu klaní? Ptal jsem se na rozdíl...

0/0
2.10.2016 17:59

J59o46s44e21f 45T39r97n76k93a 1611668384780

Tak to jste klasické brownies nejedl. Ale bolševici se na vás bohužel podepsali. Ať žijí větrníky:)

0/0
2.10.2016 20:04

K29a79r47e11l 25T92r53o58n40n57e24r 2756744560104

Nemůžete vědět, že jsem strávil mnoho let v Kalifornii. To, co se tady prodává pod názvem "brownies" se originálu vůbec nepodobá.

0/0
3.10.2016 8:49

H90a48n41a 81M15á23r12o64v15á 2931966104337

Piroha ani blinu jsem v životě nejedla a nevím, že by se tady někdy (pod tímto názvem) prodávaly, takže jaké klanění?

+1/−1
2.10.2016 20:40

K22a34r51e55l 58T14r26o27n71n50e53r 2546224170284

Ale ano, před rokem 1989 se prodávaly, kupř. v Arbatu, trapné to napodobenině Mac Donald ́s na pražských Příkopech a nebo v Domu sovětské kultury v Rytířské ulici. A také v některých interhotelech jako byl Gomel v Českých Budějovicích, které měly povinnou "družbu" se SSSR

+2/0
3.10.2016 9:04

M88a29r45t69i81n97a 85V54a29n83k33o65v26á 4257423162272

Přesně tak. Ale v prvním patře měli i výborné saláty. Ruských restaurací bylo více, různé Berjozky a tak.V Arbatu prodávali taky krokety, snad první místo v Praze.

+1/0
3.10.2016 9:07

K91a30t46e15ř15i68n26a 70F39e81n28c96l86o37v91á 8153837748843

Přidala bych originál Sacher

+14/0
2.10.2016 7:19

H58a37n27a 35D36o79s32t71á35l47o10v11á 1399434360614

Ten chybět nesmí. A taky Pavlova a profiterolky.

+1/0
3.10.2016 17:47

C91h70r22i82s60t29i97a51n 25M67o56r41g56e40n59s41t49e56r57n 5895736946194

Kremsnita. Nemecke jmeno a hadaji se o puvod Jugosi. To urcite.

+3/−5
2.10.2016 7:00

K35a82r95e89l 32T39r80o87n63n60e74r 2106444700914

Jak píše pan Richter - krémový řez patřil mezi vyhledávané dezerty už ve starém Rakousko-Uhersku. Stejně jako Sachrův dort. Nemá cenu se dnes hádat, kdo ho vynalezl. Správná odpověď by nejspíše zněla, že zhruba před 150 lety některý z vídeňských cukrářů, poddaného to císaře Franze Josefa I. Žádná "Jugoška" tehdy neexistovala.

+4/−1
2.10.2016 13:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.