Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které plní stovky fotek spojujících tuto gastronomickou novinku s krásou pražských památek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z81d95e59n34ě29k 82Č68e50r78v69e30n35k78a 2359510227459

Na Slovácku se trdelníku říkalo trdláč a byla to v tomto kraji tradiční pochutina, která se pekla nad ohněm. Článek o trdláči jsem našel v Uherskobrodském zpravodaji 1/1986.

0/0
13.3.2016 18:46

P50a24v17e82l 45V98i14z30i 8959466715176

Anglická Wikipedie, říká toto /překlad google/:

První známý rekord, který se zmíní rodiny koláče upečené otáčením plivat přes popel sahá až do středověku (asi 1450) a nachází se v rukopise z Heidelbergu. Popis zmiňuje pás vyvýšené těsta, který má být uzavřen ve tvaru šroubovice kolem zapékací rožni a potřené žloutkem před pečením.

V 16. století, vývoj rodiny dort postupovala ve třech větvích. První část obsahuje pečivo, které zachovalé obraz koláče podobného tomu, který výše uvedené, s pás ránu na rožni v šroubovicového tvaru. V Szekler-maďarské kürtőskalács, Skalický trdelník (trdelník z Szakolcai), a české-moravský trdlo / trdelník / trdelník, což je prakticky stejný jako posledně, stejně jako kürtősfánk (kürtősh kobliha) patří k tomuto oboru. Druhá větev má pečivo vyrobené z těsta, tedy litevské ragoulis, polský sakotis a sekacz, francouzská dort a la broche, německý Baumkuchen, rakouská Prügertorte a Prügelkrapfen stejně jako švédská Spettekaka. Třetí část je zastoupena jedním dortu, sedmihradské-Saxon Baumstriezel, kde je kontinuální těsto pás umístí na rožni:-P

0/0
11.3.2016 20:51

L61u11b50o57m40i84r 12M87a69c24h44o 2922190745257

nemecký "trdelník" je niečo iné.

Na http://www.baumkuchen-salzwedel.de/Ueber_uns.html to je aj vysvetlené.

a na videu https://www.youtube.com/watch?v=7Il-KrhfL6c to dobre vidno.

0/0
20.3.2016 12:13

P40a29v53e27l 11V96i70z83i 8779206915766

Tak jsem našel toto:

Historie trdelníků u nás sahá až do 18. století, kdy se na území dnešní Moravy prý usadil maďarský generál József Gvadányi, jehož kuchař s sebou přinesl recept na tuto sedmihradskou pochoutku (kürtőskalács komínový dort). Sedmihradsko je nyní součástí Rumunska, v 18 stol součást Habsburské monarchie, po té součást Uherska...Do Semihradska přinesli tuto pochoutku prý Němci (Baumkuchen- stromový dort). Trdelník připravují i Rakušané (Prügelkrapfen, což v překladu znamená kobliha na klacku), v Lucenbursku (Baamkuch), ve Švédsku (Spettekaka neboli dort pečený na jehle a má ochranou známku)

Pravdou je, že se Maďaři, Slováci i Češi přou o původ Trdelníku, stejně tak je pravdou, že receptury se v drobných detailech liší...

Pekl se prý hojně v domácnostech na sv. Jiří, kdy podle pranostik vylézají hadi, štíři a Trdelník svým tvarem opravdu svinutého hada připomíná...

Je určitě zajímavé, že jej nyní prosavil typicky český Good Food Coffee and Bakery...;-)[>-]---a není to jedno???, vždyť třeba typicky česká bramborová jídla, jsou zas amerických brambor... 8-o

0/0
11.3.2016 19:14

L74u63b86o56m74i16r 48M37a21c88h49o 2752470815977

slovo "trdlo" v maďarčine neznamená nič. Tak sa ťažko môžu hádať o trdelník.

0/0
20.3.2016 12:18

J10i56n15d42ř66i15c78h 60P12o93d49r10á32z83s90k58ý 6805658305255

Tak Vám nevím... český trdelník? Já žil v domnění, že trdelník je původem ze slovenska (přesněji ze Záhorí - Skalice). Dokonce si myslím, že má tento název registrován pod EU jako chráněné zeměpisné označení.

+1/0
11.3.2016 18:58

D40a93v18i94d 64P97e84t75r63l81í71k 4296106496654

My Češi jsme opět nezklamali, vzali jsme několik samostatně dobrých věcí a splácali z toho dort pejska a kočičky, který nazveme naším národním pokladem.:-)

0/−1
10.3.2016 23:29

M50i20r14e22k 26D72u68š47í56n 5525314578787

Ty co tady vyčíslují náklady okolo koruny či padesátníku lžou. I samotný velký Láďa Hruška potřeboval korun sedm ;-D

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/novy-recept-ladi-hrusky-vyrobte-si-trdelnik-jen-za-7-kc-na-trzich-stoji-60.html

+2/0
9.3.2016 15:32

V40á33c28l60a16v 87G89a14j90e16r 5569900513969

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickým českým občerstvením "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

+4/0
9.3.2016 11:33

V87á82c93l98a44v 80G72a85j46e63r 5919610773829

Omlouvám se za druhé vložení mého příspěvku, ale po prvním vložení se příspěvek neobjevil, už jsem myslel, že cenzorům vadí slovo "knajpa", tak jsem ho nahradil "občerstvením", i když každý, kdo byl v knajpě ví, že to není totéž ... :-)

0/0
9.3.2016 11:42

D51a85v47i85d 66P61e56t13r74l83í39k 4946586586934

"Studentka estetiky". Snad ji tam na budoucí kariéru většiny podobných studentů, tj. smažení hranolek ve fast foodu, dobře připraví. ;-)

0/0
10.3.2016 23:27

V28á62c24l38a88v 74G48a22j70e57r 5709420763409

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickou českou knajpou "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

0/0
9.3.2016 11:27
Foto

J66a81n 33M46a13c66k 5157492942445

Jen v Praze se da prodavat neco co ma vyrobni cenu 50 haleru za 80 korun. Rv

0/0
9.3.2016 0:43

R47o32b14e53r98t 50P84r86a53ž33á31k 4358126865390

Ten tyrolskej vypadá tak nějak přitažlivěji.

+1/0
8.3.2016 11:47

D70a79v37i75d 52P89e30t88r30l50í47k 4356386526194

To je na rozdíl od těch českých stánkových, jediný skutečný trdelník v článku.

0/0
10.3.2016 23:28

J97a83n 24P90r33o45c74h96a36z82k14a 1477205509377

"Streetfood" - jak pěkné, české slovo. Bojím se, že kdybych se někdy vrátil na návštěvu do Čech, byl bych šťastný, že mluvím anglicky a mohu se tak domluvit.

0/0
8.3.2016 2:19

D79a52n61i65e75l 90M61u58n73z54a27r 1809668272706

Prdelnik?

0/0
8.3.2016 5:55

V96i74l87é69m 18P39ř11í66h21o41d43a 2954339373427

Řveme z plna hrdelník, polibte nám prdelník.

+3/0
8.3.2016 12:11

J48a92n 19P76r88o80c58h46a89z59k34a 1397965199667

Nejdříve čtete, potom pište, prosím. Slovo "streetfood" jste v mém příspěvku neviděl?

0/0
14.3.2016 16:07

D28a14n10i60e94l 44M39u79n49z70a68r 1219288682526

Obdelnik?

0/0
8.3.2016 5:56

P62a29v19e80l 44J49e91ř84á68b33e17k 7251632394207

Když - rourník či spirálovník

0/0
11.3.2016 23:59

Š29á44r48k16a 41M81a11t88y96á61š98o31v50á 1651705222169

lepší to dělat jako kornout....

0/0
7.3.2016 14:25

K83a69r49e53l 93D56r27d80a 6583805927459

Čekám epidemii salmonelózy z pražských trdelníků. Hygiena by to měla kontrolovat. V Praze je to cizí prvek. Nikdy dřív se to tady nepeklo, až s tím přišli stánkaři a ještě téhle slovenské odpornosti dali vylhaný název "staročeský trdelník". Lež pro turisty.

Co jsem ho koupil, to těsto se nedá na ulici propéct, takže bývá syrové. Na vrchu spálené, uvnitř syrové. Pochoutka. :-P K tomu kynuté těsto, aby z toho co nejvíc bolelo břicho. :-P

Docela ostuda světového formátu, koupit něco takového místo V kotcích na Staroměstském náměstí a Královské cestě. Rv;-D

+5/−3
7.3.2016 11:01

D41a14n29i59e14l 32M61u79n45z66a63r 1649678202586

to si priste kupte ten za 100 korun... ne ten co nabizej za korunu sedesat....

0/0
8.3.2016 5:57

D93a83v31i72d 61P48e46t74r19l45í62k 4126636886344

Nezlobte se, ale zkoušel jsem to asi třikrát a není to dobré. To těsto je navíc splácnuté, není to nadýchané, má to malý průměr, proti skutečnému trdelníku atd.

0/0
10.3.2016 23:32

B48o45h69u83s77l11a94v 98K87r85á34l54í51k 2281120399936

Jedinou Češkou byla Bezděk. ;-D

+7/−1
6.3.2016 19:39

J10i72ř95í 17N96o42s55e70k 1311676656570

jesli je trdelník pražský tak jsem domorodý Australan

+4/0
5.3.2016 18:11

J50a43n 37P41e98t96r78u86s 2662255587151

Trdelník je mňamka. Jako dítě ho mám subjektivně spojený s Rožnovem pod Radhoštěm, kde ho vždycky prodávali v tom jejich super venkovním valašském muzeu, kam jsme z Ostravy jezdili v devadesátých letech na školní výlety. R^

+1/−1
5.3.2016 16:55
Foto

M97a95r28e19k 30T43o45n 8252448898169

Kdyz jsem byl v Praze, tak kolem stánku s trdelníkem bylo asi 1000 vos. To me odradilo do konce zivota.

+1/−3
4.3.2016 22:20
Foto

S55t91a91n91i74s48l26a22v 52T53e65s60a54ř 9347564722414

prej Staročeský trdelník. Marketingová LEŽ. Ve starém Česku vůbec neexistoval.

+9/−2
4.3.2016 16:18
Foto

P44e24t44r 93Č73u98n88d86e22r22l34í15k 5325741518941

paráda! trdelník je skvělý nápad a je fajn, že se výrobcům a prodejcům daří jej úspěšně nabízet turistům i místním a že to má úspěch. Z tohoto byznysu pak sekundárně profitují i mnozí ti, kteří to kritizují, aniž si uvědomují, že na to je navázáno mnoho pracovních míst, které přímo s trdelníkem nesouvisí... A je určitě fajn, když sem lidé jezdí i kvůli takovým dobrotám! ;-)

+7/0
3.3.2016 23:50

I51v45a48n33a 58N62e74j23e70d92l54í53k71o70v46á 6878984313793

A jak ucpávají to dno, kdyz tam dávají suroviny, ktere mohou pak toho mlsala pokapat, to nepíšou ;-)

0/−4
3.3.2016 22:09

M50i25c17h66a14l 78M79i49l42l92e46r 9116582249242

treba to davaji do papirove misky, jako se prodavala v cukrarnach samostatna porce slehacky

0/−3
4.3.2016 4:35

M15a10r97t20i65n 30V52o51j49á30č37e27k 9503337231136

píšou vyrábějí z těsta kornout a ne hadici

+6/0
4.3.2016 17:00

V35i81k59t44o37r 46Š65p68i83č25k68a 6388222224

A je z trdelníku Štramberské ucho :/

0/0
4.3.2016 19:33

I77v39a48n70a 71N35e32j77e77d37l10í94k79o49v63á 6558654463163

To sice ano, ale kouknete na fotky. Trdelnik se vyrábí omotanim těsta na tyč, v případě kornoutu je to pořad na tyči, jen jiného tvaru....

0/0
4.3.2016 22:11

J20o85z65e30f 77B58e45n26c82e50l 1371186393720

Skalický trdelník, mimochodom tento názov je Európskou komisiou vyhradený pre sladký pekarenský výrobok na slovenskom Záhorí a to vyhradne pre okresy Skalica a Senica.

Nerviem odkiaľ ten názov pochádza, ale slovom trdlo sa na Slovensku označovala súčasť nádoby v podobe piestu ktorým sa kedysi dávno mútila smotana pri výrobe masla. Podľa záznamu z roku 1783 sa v Skalici na tomto nástroji piekli koláče, ktoré po ňom dostali aj pomenovanie trdelníky.

A je celkom správne, že sa aj trdelníky dočkali inovácie. Už sa teším až ich ochutnám.

+10/0
3.3.2016 18:01

P19a81v65e54l 24Š10m44í34d 5962815648644

Pochází se Sedmihradska neboli dnešního Rumunska. Je tam starou německou komunitou připravován stovky let. Maďaři je poté importovali do Skalice.V Maďarsku se jmenuje kürtőskalács, v Rakousku Prügelkrapfen,v Německu Baumkuchen, v Lucembursku (Baamkuch), ve Švédsku Spettekaka (také ošetřený ochrannou známkou). Jak vidno, je místní specialitou v polovině Evropy. Zřejmě dopady začátků globalizace. Maďaři ho pečou třeba i na Floridě, za $4 kus. Stroj stojí od 30 do 60.000. Suroviny si snadno spočítáte a můžete rozjet byzbys :)

+5/0
4.3.2016 13:57

D87a81n19i12e47l 18M57u51n55z90a10r 1809128532886

Sedmihradsko je pouze casti Rumunska...Siebenbürgen...Transylvania...

0/0
8.3.2016 6:01

M84i93l69o47š 64Ř89e22h23á93k 8496548307215

Sedmihradsko je DNES částí Rumunska. Slezsko je DNES z větší části částí Polska.

0/0
8.3.2016 10:38

J19o38z31e11f 42B94e48n42c78e73l 1911856613480

V rumunskom Sedmohradsku žijú predovšetkým Maďari ale v Maďarčine pre tento nástroj je iný názov.

0/0
11.3.2016 20:13

P71a37v78e21l 65V39i16z74i 8859426905516

No já jsem našel Kürtőskalács

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

a jak tedy ještě???

0/0
11.3.2016 20:37

L50u93b42o63m81i36r 98M29a29c54h58o 2152420695747

Trdelník je trdelník.

Článok je o trdelníku a nie o kalácsi ani kuchene.

A trdelník - od slova trdlo - je Záhorie na Slovensku. Nikde inde.

0/0
20.3.2016 11:49

V24l91a18d18i98m91í62r 43P11r38í19k48a55z34s76k47ý 4793593488618

A este by som podotknul, ze originalny skalicku trdelnik nieje obalovanu skoricou (ta nie je lokalnou surovinou), ale orechovou drtou z vlasskych orechov (tie su lokalne) ... A chutovo ten s orechmi je omnoho lepsi nez so skoricou!

0/0
5.3.2016 7:01

I83v60a52n74a 72N66e16j89e66d94l18í46k50o47v97á 6668864493383

Tak, a ted se mi s poučkou o trdelnicich vybavilo, ze babička říkala kremrolím "šmetrdolky"

Na Moravě se totiž slovo "kremrole" nepoužívalo...

+4/−1
3.3.2016 16:26
Foto

I49v65o 32C25h35u11d32o81b48a 9930196521584

šmetrdolky taky ne snad šmetynky ale to je něco jiného než trdelník:-P

0/−4
4.3.2016 3:39

I19v32a49n28a 51N11e19j35e67d34l64í86k71o50v87á 6468364193723

ano, je to neco jiného, ale nechápu to vaše minus. V článku je napsáno trdelnik = šmetrdol a od toho jsem se chytla. Proste u nas ty kremrole byly šmetrdolky

+7/0
4.3.2016 8:55

J20a82k39u68b 34M50a52t90ě27j22ů 5795232451985

to by me zajimalo jak vite, jak babicka pani (slecny) Nejedlikove nerikala kremrolim... ;-)

+9/0
4.3.2016 20:58

I24v11a28n55a 65N77e24j69e81d83l77í59k73o47v64á 6958724753823

Pěkné, děkuji

+4/0
4.3.2016 22:13

J36i23ř88í 83R80a96m37p33á87č38e21k 5311351503850

vemte si každé šmetrdolke a take trocho koláčo;-D , u babičke myho kamaráda z dětství to belo normálni

0/0
7.3.2016 22:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.