Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které plní stovky fotek spojujících tuto gastronomickou novinku s krásou pražských památek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z30d94e25n35ě90k 34Č46e84r14v13e61n29k49a 2489360977529

Na Slovácku se trdelníku říkalo trdláč a byla to v tomto kraji tradiční pochutina, která se pekla nad ohněm. Článek o trdláči jsem našel v Uherskobrodském zpravodaji 1/1986.

0/0
13.3.2016 18:46

P89a22v19e11l 78V53i94z44i 8629626595296

Anglická Wikipedie, říká toto /překlad google/:

První známý rekord, který se zmíní rodiny koláče upečené otáčením plivat přes popel sahá až do středověku (asi 1450) a nachází se v rukopise z Heidelbergu. Popis zmiňuje pás vyvýšené těsta, který má být uzavřen ve tvaru šroubovice kolem zapékací rožni a potřené žloutkem před pečením.

V 16. století, vývoj rodiny dort postupovala ve třech větvích. První část obsahuje pečivo, které zachovalé obraz koláče podobného tomu, který výše uvedené, s pás ránu na rožni v šroubovicového tvaru. V Szekler-maďarské kürtőskalács, Skalický trdelník (trdelník z Szakolcai), a české-moravský trdlo / trdelník / trdelník, což je prakticky stejný jako posledně, stejně jako kürtősfánk (kürtősh kobliha) patří k tomuto oboru. Druhá větev má pečivo vyrobené z těsta, tedy litevské ragoulis, polský sakotis a sekacz, francouzská dort a la broche, německý Baumkuchen, rakouská Prügertorte a Prügelkrapfen stejně jako švédská Spettekaka. Třetí část je zastoupena jedním dortu, sedmihradské-Saxon Baumstriezel, kde je kontinuální těsto pás umístí na rožni:-P

0/0
11.3.2016 20:51

L24u81b80o78m48i14r 12M59a72c18h53o 2362950245237

nemecký "trdelník" je niečo iné.

Na http://www.baumkuchen-salzwedel.de/Ueber_uns.html to je aj vysvetlené.

a na videu https://www.youtube.com/watch?v=7Il-KrhfL6c to dobre vidno.

0/0
20.3.2016 12:13

P34a44v86e93l 70V59i78z67i 8699436805766

Tak jsem našel toto:

Historie trdelníků u nás sahá až do 18. století, kdy se na území dnešní Moravy prý usadil maďarský generál József Gvadányi, jehož kuchař s sebou přinesl recept na tuto sedmihradskou pochoutku (kürtőskalács komínový dort). Sedmihradsko je nyní součástí Rumunska, v 18 stol součást Habsburské monarchie, po té součást Uherska...Do Semihradska přinesli tuto pochoutku prý Němci (Baumkuchen- stromový dort). Trdelník připravují i Rakušané (Prügelkrapfen, což v překladu znamená kobliha na klacku), v Lucenbursku (Baamkuch), ve Švédsku (Spettekaka neboli dort pečený na jehle a má ochranou známku)

Pravdou je, že se Maďaři, Slováci i Češi přou o původ Trdelníku, stejně tak je pravdou, že receptury se v drobných detailech liší...

Pekl se prý hojně v domácnostech na sv. Jiří, kdy podle pranostik vylézají hadi, štíři a Trdelník svým tvarem opravdu svinutého hada připomíná...

Je určitě zajímavé, že jej nyní prosavil typicky český Good Food Coffee and Bakery...;-)[>-]---a není to jedno???, vždyť třeba typicky česká bramborová jídla, jsou zas amerických brambor... 8-o

0/0
11.3.2016 19:14

L14u12b25o89m55i91r 89M69a50c97h69o 2302330545267

slovo "trdlo" v maďarčine neznamená nič. Tak sa ťažko môžu hádať o trdelník.

0/0
20.3.2016 12:18

J73i51n18d17ř50i16c45h 50P18o65d48r45á93z78s94k86ý 6175888345445

Tak Vám nevím... český trdelník? Já žil v domnění, že trdelník je původem ze slovenska (přesněji ze Záhorí - Skalice). Dokonce si myslím, že má tento název registrován pod EU jako chráněné zeměpisné označení.

+1/0
11.3.2016 18:58

D88a38v36i76d 31P93e97t32r77l51í95k 4346296606184

My Češi jsme opět nezklamali, vzali jsme několik samostatně dobrých věcí a splácali z toho dort pejska a kočičky, který nazveme naším národním pokladem.:-)

0/−1
10.3.2016 23:29

M46i45r88e63k 12D62u92š18í49n 5495564498617

Ty co tady vyčíslují náklady okolo koruny či padesátníku lžou. I samotný velký Láďa Hruška potřeboval korun sedm ;-D

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/novy-recept-ladi-hrusky-vyrobte-si-trdelnik-jen-za-7-kc-na-trzich-stoji-60.html

+2/0
9.3.2016 15:32

V84á59c34l35a54v 59G39a66j61e82r 5719610763189

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickým českým občerstvením "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

+4/0
9.3.2016 11:33

V72á85c71l49a22v 25G36a97j61e86r 5379260963529

Omlouvám se za druhé vložení mého příspěvku, ale po prvním vložení se příspěvek neobjevil, už jsem myslel, že cenzorům vadí slovo "knajpa", tak jsem ho nahradil "občerstvením", i když každý, kdo byl v knajpě ví, že to není totéž ... :-)

0/0
9.3.2016 11:42

D49a71v74i67d 10P88e82t38r94l55í72k 4446106836214

"Studentka estetiky". Snad ji tam na budoucí kariéru většiny podobných studentů, tj. smažení hranolek ve fast foodu, dobře připraví. ;-)

0/0
10.3.2016 23:27

V90á38c34l45a10v 20G46a86j72e47r 5769740233209

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickou českou knajpou "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

0/0
9.3.2016 11:27
Foto

J22a19n 28M60a76c78k 5347662732195

Jen v Praze se da prodavat neco co ma vyrobni cenu 50 haleru za 80 korun. Rv

0/0
9.3.2016 0:43

R36o45b96e28r71t 59P38r86a41ž52á88k 4528376415850

Ten tyrolskej vypadá tak nějak přitažlivěji.

+1/0
8.3.2016 11:47

D60a21v47i39d 67P88e52t95r65l56í78k 4966316896714

To je na rozdíl od těch českých stánkových, jediný skutečný trdelník v článku.

0/0
10.3.2016 23:28

J12a72n 77P56r65o75c52h71a76z46k11a 1787565509597

"Streetfood" - jak pěkné, české slovo. Bojím se, že kdybych se někdy vrátil na návštěvu do Čech, byl bych šťastný, že mluvím anglicky a mohu se tak domluvit.

0/0
8.3.2016 2:19

D82a31n85i18e87l 36M96u34n87z57a24r 1979678602816

Prdelnik?

0/0
8.3.2016 5:55

V17i42l31é83m 72P90ř30í46h69o82d87a 2424909733907

Řveme z plna hrdelník, polibte nám prdelník.

+3/0
8.3.2016 12:11

J46a79n 28P28r54o10c50h79a40z87k79a 1857695689387

Nejdříve čtete, potom pište, prosím. Slovo "streetfood" jste v mém příspěvku neviděl?

0/0
14.3.2016 16:07

D78a28n83i29e31l 13M20u95n68z52a50r 1109128442956

Obdelnik?

0/0
8.3.2016 5:56

P16a59v64e14l 69J81e16ř93á68b45e36k 7231122384727

Když - rourník či spirálovník

0/0
11.3.2016 23:59

Š49á50r16k80a 13M11a72t32y44á22š27o95v98á 1961505882549

lepší to dělat jako kornout....

0/0
7.3.2016 14:25

K20a86r47e79l 82D34r71d32a 6283635787599

Čekám epidemii salmonelózy z pražských trdelníků. Hygiena by to měla kontrolovat. V Praze je to cizí prvek. Nikdy dřív se to tady nepeklo, až s tím přišli stánkaři a ještě téhle slovenské odpornosti dali vylhaný název "staročeský trdelník". Lež pro turisty.

Co jsem ho koupil, to těsto se nedá na ulici propéct, takže bývá syrové. Na vrchu spálené, uvnitř syrové. Pochoutka. :-P K tomu kynuté těsto, aby z toho co nejvíc bolelo břicho. :-P

Docela ostuda světového formátu, koupit něco takového místo V kotcích na Staroměstském náměstí a Královské cestě. Rv;-D

+5/−3
7.3.2016 11:01

D49a95n26i36e33l 25M36u96n72z71a55r 1659538822116

to si priste kupte ten za 100 korun... ne ten co nabizej za korunu sedesat....

0/0
8.3.2016 5:57

D67a18v83i58d 56P27e40t24r15l87í82k 4946396286424

Nezlobte se, ale zkoušel jsem to asi třikrát a není to dobré. To těsto je navíc splácnuté, není to nadýchané, má to malý průměr, proti skutečnému trdelníku atd.

0/0
10.3.2016 23:32

B32o27h48u59s22l92a63v 26K48r56á53l72í28k 2851710219816

Jedinou Češkou byla Bezděk. ;-D

+7/−1
6.3.2016 19:39

J20i62ř26í 66N74o79s76e90k 1401226666790

jesli je trdelník pražský tak jsem domorodý Australan

+4/0
5.3.2016 18:11

J16a84n 21P90e84t88r60u35s 2342495777491

Trdelník je mňamka. Jako dítě ho mám subjektivně spojený s Rožnovem pod Radhoštěm, kde ho vždycky prodávali v tom jejich super venkovním valašském muzeu, kam jsme z Ostravy jezdili v devadesátých letech na školní výlety. R^

+1/−1
5.3.2016 16:55
Foto

M69a34r46e63k 62T23o74n 8572438208759

Kdyz jsem byl v Praze, tak kolem stánku s trdelníkem bylo asi 1000 vos. To me odradilo do konce zivota.

+1/−3
4.3.2016 22:20
Foto

S52t56a31n50i17s85l43a54v 27T83e49s56a26ř 9417154472784

prej Staročeský trdelník. Marketingová LEŽ. Ve starém Česku vůbec neexistoval.

+9/−2
4.3.2016 16:18
Foto

P10e89t35r 72Č64u40n50d40e97r51l70í86k 5305261538701

paráda! trdelník je skvělý nápad a je fajn, že se výrobcům a prodejcům daří jej úspěšně nabízet turistům i místním a že to má úspěch. Z tohoto byznysu pak sekundárně profitují i mnozí ti, kteří to kritizují, aniž si uvědomují, že na to je navázáno mnoho pracovních míst, které přímo s trdelníkem nesouvisí... A je určitě fajn, když sem lidé jezdí i kvůli takovým dobrotám! ;-)

+7/0
3.3.2016 23:50

I45v43a51n77a 83N81e77j28e37d41l83í90k90o45v78á 6738284413113

A jak ucpávají to dno, kdyz tam dávají suroviny, ktere mohou pak toho mlsala pokapat, to nepíšou ;-)

0/−4
3.3.2016 22:09

M14i37c72h69a31l 59M81i22l77l24e76r 9526502159542

treba to davaji do papirove misky, jako se prodavala v cukrarnach samostatna porce slehacky

0/−3
4.3.2016 4:35

M53a84r31t35i25n 63V56o82j94á80č57e71k 9223707191866

píšou vyrábějí z těsta kornout a ne hadici

+6/0
4.3.2016 17:00

V95i38k79t74o96r 27Š11p49i73č55k19a 6188952774

A je z trdelníku Štramberské ucho :/

0/0
4.3.2016 19:33

I59v71a22n76a 67N35e32j22e86d56l29í16k47o53v66á 6128974263963

To sice ano, ale kouknete na fotky. Trdelnik se vyrábí omotanim těsta na tyč, v případě kornoutu je to pořad na tyči, jen jiného tvaru....

0/0
4.3.2016 22:11

J65o14z40e79f 94B67e57n56c50e59l 1271466543430

Skalický trdelník, mimochodom tento názov je Európskou komisiou vyhradený pre sladký pekarenský výrobok na slovenskom Záhorí a to vyhradne pre okresy Skalica a Senica.

Nerviem odkiaľ ten názov pochádza, ale slovom trdlo sa na Slovensku označovala súčasť nádoby v podobe piestu ktorým sa kedysi dávno mútila smotana pri výrobe masla. Podľa záznamu z roku 1783 sa v Skalici na tomto nástroji piekli koláče, ktoré po ňom dostali aj pomenovanie trdelníky.

A je celkom správne, že sa aj trdelníky dočkali inovácie. Už sa teším až ich ochutnám.

+10/0
3.3.2016 18:01

P31a34v48e63l 25Š91m59í24d 5822605228494

Pochází se Sedmihradska neboli dnešního Rumunska. Je tam starou německou komunitou připravován stovky let. Maďaři je poté importovali do Skalice.V Maďarsku se jmenuje kürtőskalács, v Rakousku Prügelkrapfen,v Německu Baumkuchen, v Lucembursku (Baamkuch), ve Švédsku Spettekaka (také ošetřený ochrannou známkou). Jak vidno, je místní specialitou v polovině Evropy. Zřejmě dopady začátků globalizace. Maďaři ho pečou třeba i na Floridě, za $4 kus. Stroj stojí od 30 do 60.000. Suroviny si snadno spočítáte a můžete rozjet byzbys :)

+5/0
4.3.2016 13:57

D14a24n91i53e49l 70M63u39n75z60a54r 1259218622936

Sedmihradsko je pouze casti Rumunska...Siebenbürgen...Transylvania...

0/0
8.3.2016 6:01

M52i27l28o98š 72Ř64e86h36á30k 8566648947715

Sedmihradsko je DNES částí Rumunska. Slezsko je DNES z větší části částí Polska.

0/0
8.3.2016 10:38

J26o50z25e86f 44B52e73n94c38e20l 1521416403500

V rumunskom Sedmohradsku žijú predovšetkým Maďari ale v Maďarčine pre tento nástroj je iný názov.

0/0
11.3.2016 20:13

P76a84v76e10l 84V26i97z69i 8679496585556

No já jsem našel Kürtőskalács

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

a jak tedy ještě???

0/0
11.3.2016 20:37

L31u85b95o92m80i83r 83M37a19c28h95o 2582520935227

Trdelník je trdelník.

Článok je o trdelníku a nie o kalácsi ani kuchene.

A trdelník - od slova trdlo - je Záhorie na Slovensku. Nikde inde.

0/0
20.3.2016 11:49

V77l64a81d74i34m76í35r 76P82r87í26k23a28z86s49k49ý 4393703458828

A este by som podotknul, ze originalny skalicku trdelnik nieje obalovanu skoricou (ta nie je lokalnou surovinou), ale orechovou drtou z vlasskych orechov (tie su lokalne) ... A chutovo ten s orechmi je omnoho lepsi nez so skoricou!

0/0
5.3.2016 7:01

I16v55a79n64a 31N55e44j56e94d10l92í71k75o97v12á 6208244543453

Tak, a ted se mi s poučkou o trdelnicich vybavilo, ze babička říkala kremrolím "šmetrdolky"

Na Moravě se totiž slovo "kremrole" nepoužívalo...

+4/−1
3.3.2016 16:26
Foto

I76v65o 13C30h68u14d58o16b53a 9300116811404

šmetrdolky taky ne snad šmetynky ale to je něco jiného než trdelník:-P

0/−4
4.3.2016 3:39

I65v54a71n47a 93N46e90j27e31d54l22í60k41o81v66á 6328854553763

ano, je to neco jiného, ale nechápu to vaše minus. V článku je napsáno trdelnik = šmetrdol a od toho jsem se chytla. Proste u nas ty kremrole byly šmetrdolky

+7/0
4.3.2016 8:55

J63a72k43u72b 91M10a44t86ě64j51ů 5235872901515

to by me zajimalo jak vite, jak babicka pani (slecny) Nejedlikove nerikala kremrolim... ;-)

+9/0
4.3.2016 20:58

I85v28a55n95a 30N78e57j10e72d38l70í66k38o50v82á 6138934923873

Pěkné, děkuji

+4/0
4.3.2016 22:13

J29i25ř18í 79R97a94m83p31á12č28e35k 5301201343950

vemte si každé šmetrdolke a take trocho koláčo;-D , u babičke myho kamaráda z dětství to belo normálni

0/0
7.3.2016 22:07







Najdete na iDNES.cz