Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem víc: lahodné pomazánky z lilků či jiker, cibulový „guláš“ a famózní jehněčí pečené v pergamenu. Jenže přestože je Řecko vyhledávanou turistickou destinací, řeckých restaurací je u nás jako šafránu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M37i38c62h37a38l 95M90i12l34l24e84r 9436612679282

australske Melbourne je velikosti populace reckeho puvodu ekvivalentni 7. reckemu mestu. V Australii zije skoro 700 000 tisic osob reckeho puvodu. V to se pocitaji pristehovalci i v Australii narozeni obcane s reckymi rodici ci prarodici.

Recka kuchyne je tu tedy skutecne zakotvena a recke restaurace a taverny jsou pocetne a popularni i mezi populaci, ktera nema s Reckem nic spolecneho.

Stifado se v nich vari prevazne jako "Veal Stifado" tedy teleci, nikoliv hovezi nebo kralici.

Zminovane recke pomazanky jako predkrm jsou tak oblibene mezi populaci ne-reckeho puvodu, ze se bezne kupuji v samoskach. Vzhledem k tomu, ze Australie ma rozsahle morske pobrezi, recke speciality z oblasti ryb a ruznych morskych plodu jsou take velmi popularni a rozhodne jsou soucasti nekolikachodoveho "banketu" nabizeneho v kazde zdejsi recke restauraci a taverne.

0/0
26.2.2016 13:25
Foto

M76i16r38o66s14l47a10v 33S19t93e72i33n87e74r 6288484523985

V Řecku, tedy přesněji na Rhodosu, se na kleftikó žádný papír nebral. Ovčí kolena se nasolily, a daly do pekáče se vší zeleninou, která byla po ruce- mrkev, celer, cibule, česnek, lilky, cukety hodně petržele a vše se nejméně dvě hodin peklo troubě, mezitím i otáčelo a podlévalo. V restauraci je to asi třeba, jednotlivé porce nějak definovat. Ale papír by mi velmi vadil.

Moje osobní jídlo je pastítso, uvařené nudle smíchané s nadrobno umletým a osmaženým ovčím masem na cibulce, silně okořeněné, s vejci a celá směs zapečená v troubě, až se nahoře ty nudle vypečou do zlatova. Česky by se to jmenovalo nákyp.

0/0
25.2.2016 20:31

V59r87a95t46i67s67l55a85v 57K35a80l71i90c98h 3496405235931

Kavala ? To myslite tu spinavou kuchynku z tohodle klipku ? ;-D

http://video.aktualne.cz/sefkucharovy-recepty/udelejte-si-plnenou-papriku-na-recky-zpusob/r~847ce2f8da1b11e5a457002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=videobox&utm_content=2&utm_term=position-3

0/0
24.2.2016 14:50
Foto

M26i36r53o88s89l37a39v 27S43t32e67i24n58e94r 6468904623175

Až na ten sýr, ten do toho nepatří, docela běžný recept ba Středním východě.

0/0
25.2.2016 20:36

P40e80t69r70a 98A57n61t52o96n38o32v80i33č47o44v15á 6542364719154

Přidávám tip na výbornou řeckou restauraci na pražském Smíchově - Old Athens (www.oldathens.cz) nebo řecký gyros (www.gyros-gr.com), ulice Plzeňská 8

0/0
24.2.2016 11:04

Š97á15r18k37a 50M21a62t88y21á31š76o54v18á 1851335822239

pergamenový papír je papilota

+1/0
24.2.2016 10:14
Foto

M55i65r54o40s38l84a42v 87S21t51e44i75n24e89r 6918634893125

Pergamen je tuším vydělaná oslí kůže. Ten papír je spíš ze dřeva. Město Pergamon, slavná řecká knihovna, je dnes v Turecku a jmenuje se Bergamo.

0/0
25.2.2016 20:34
Foto

J41i74ř60í 42K58a45r97e62š 7848161549369

Všechny zmíněné jídla znám a mé nejoblíbenější je stifado :)

řecká kuchyně je vlastně důvod (jeden z hlavních), proč se do Řecka pravidelně vracím :)

Jo a ještě si dovolím osobní poznatek - čím zapadlejší vesnička na jednom z méně známých ostrovů, tím hodnější lidi a chutnější jídlo. Bez vyjímky R^

+6/0
24.2.2016 10:10
Foto

I24v61o 20V31l40a79s16á60k 7673754326

Jen bych chtěl upřesnit, že restaurace Kavala není v Dejvicích, ale v Bubenči.

+1/0
24.2.2016 9:45

L94u61b98o21š 53O44b17r85u61č54a 6951314516471

a co teprve kritaraki ;)

0/0
24.2.2016 9:28







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.