Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se naštěstí v posledním desetiletí usadila i v českých kavárnách a cukrárnách, takže je můžeme ochutnávat téměř kdykoli a kdekoli. Najdete mezi nimi svého favorita? Připojte svůj hlas v anketě na konci článku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O80n84d90ř93e40j 19M14a35l65ý 3814693703743

Neochutnal jsme všechny, ale když se řekne dort, tak si představím Sacher. R^

0/0
21.2.2016 16:09

M57i52c49h14a43l 74M44i32l92l70e63r 9866902949362

nejlepsi Sacher, ktery jsem kdy jedl, nebyl ve videnske kavarne Sacher, ale v v ceskem, pozdeji rakouskem cukrarstvi Fleischer v Melbourne.

Pan Fleischer byl zidovsky pravnik z Karlovych Varu, s celou rodinou se vcas vystehoval do VB, kdyz videl co delaji Henleinovci. Odtud vedla cesta do Australie, kde se usadili v Melbourne tusim nekdy v 1938. Bez novych pravnickych studii nemohl provozovat pravnickou firmu a bylo nutne se preorientovat. Zalozil cukrarstvi protoze nejaky clen rodiny byl vyuceny cukrar. Otevrel si maly, ale exkvizitni obchudek ve ctvrti South Yarra, ne prilis daleko od sidla spolecenske smetanky ve vedlejsi ctvrti Toorak. Jeho vyrobky, male prepychove dortiky, velke dorty, rolady, babovky i strudly se po 2SV staly proslulymi po celem Melbourne. Styl cukrarstvi byl cesko- rakousky, ackoliv nektere zakusky francouzskeho stylu se u nej take vyrabely (Croquembouche na objednavku).

Nejznamejsi byl jeho Schwarzwalder zdobeny nadhernou kytici z tmave cokolady, slehackou a kompotovymi visnemi na povrchu a nadhernymi dortovymi vrstvami postrikanymi Kirschem, mezi tim slehacka a kompotove visne. V kazdorocne vydavane knize "Nejlepsi v Melbourne" byl vzdy zminovan jako "nejlepsi Schwarzwalder na cele Jizni polokouli". Jeho Sacher byl take velmi oblibeny a jak rikam, lepsi Sacher jsem nejedl ani u originalu.

Po Fleischerove odchodu do duchodu rodina prodala firmu novemu rakouskemu majiteli nekdy v 1974. Poctive se snazil udrzovat kvalitu i sortiment zavedeny puvodnim majitelem. Pozdeji to ale zabil jiny Rakusak v 90. letec, ktery nemel zadny respekt vuci dlouholetym zakaznikum a nakonec to prodal Talianum. Jmeno zachovali, ale hodne zmenili sortiment. Sicenadale delaji dorty jako Dobos, jejich verzi Schwarzwalderu a Sachera atd, ale k tomu take italske zakusky a vzhledem k tomu, ze v obchode a prilehle kavarnicce nabizeji i pizzu a foccacii.......8-o

+4/0
21.2.2016 7:12

M41i83c44h49a61l 55M66i33l41l63e30r 9376892349512

pro nas 1. Schwarzwald

2. Croquembouche

3. Sacher

a jen tam mimochodem k diskuzi dole, Philly neni zadny tavenak.

Zakladem je cerstvy tvaroh vyrobeny pridanim bakterii kyseliny mlecne k mleku se zvysenym obsahem smetany. Po dokoncene fermentaci pri 22C a koagulaci je zahraty na 52 - 63C, pridavaji se stabilizatory, odstredi se a produkt je rozmixovany najemno. Musi mit alespon 33% mlecneho tuku (v USA; v jinych zemich zalezi na mistnich predpisech), obsah vlhkosti ne vic nez 55%.

0/0
20.2.2016 3:20

P45e30t33r 88P18o25k32o17r81n85ý 3547514874249

Pátral jsem dlouho, ale všude jsem našel, ze "klasikou" je v dortech typu cheesecake "obyčejný" bez jakékoliv polevy.

+2/0
19.2.2016 23:38

H36a16n48a 23D77o92s81t46á30l19o28v89á 1289184500234

R^

0/0
20.2.2016 20:11

V46l53a97d50i35m43í62r 11H86a21v19r75á62n62e17k 7146776190147

Sacher z Ostrova je lepší než originál...!!R^

0/0
19.2.2016 22:44

J56a80n24a 21L41a69v98i10c24k69o27v95a 9243667672487

Za dorty si čas od času dojdu do Café Louvre, které nikdy nezklame svou klasikou. Tvarohovým dortem s ůžasným krémem/náplní a broskví. Samozřejmě take Schwarzwald je neuvěřitelně chutný.

0/0
19.2.2016 22:06

M10i53r47a 87L92o53v47e 3364660828154

Miluju vlastnorucne delany (upraveny dle svych chuti) carrot cake, delala jsem ho na Valentynka, dneska jsme ho dorazili, mel 2 patra, takze byl 4x proriznuty a nemel chybu ...mnam!

0/0
19.2.2016 6:32

J82a66n11a 24L21a19n13g92o42v32á 2415666800363

Miluju elegantní sacher, ale jeho původní vídeňská verze přímo v domovském hotelu mi nechutnala... Zdál se mi příliš suchý. Zkusím zase někdy příště, třeba jsem jen měla smůlu, nebo jsem byla příliš natěšená a měla zbytečně vysoké očekávání.

+3/0
18.2.2016 17:29

V42ě48r40a 68B24e93n19o94v23á 9169600403

Přiznám se, že i já jsem byla zklamaná sachrem, nyní dávám přednost mrkvovému

+1/0
18.2.2016 18:19

J30a21n13a 42L86a54v57i63c25k43o22v55a 9153867202727

Spíše jste měla jen smůlu na cukráře. Kdykoli si jej ve Vídni v domovském hotelu dám, tak je úžasně chuťově vyvážený a extrémně dobrý.

+1/0
19.2.2016 22:02

V35l26a67d86i65m61í60r 14H16a66v51r88á95n87e52k 7946636790877

Jani úplně do puntíku, skvělá káva, průměrný dort...!!

0/0
19.2.2016 22:45

P91a89v98e44l 86N18o26v20á98k 4353848635371

Mrkvovy dort z Bakeshopu je fakt dokonaly. Jen kdyby tak nebyl kousek za cenu obedoveho menicka ;)

+2/0
18.2.2016 17:24

M83a45r68t96i48n 73B73u67n60e97š 8355304130682

Ten kterej poslete,ten bude nej.

0/0
18.2.2016 16:30

P67a36v89e27l 90F34o97l28t82á36n 4800802774

Nejlepší dort je pečené vepřové koleno!

+15/−2
18.2.2016 16:02
Foto

K49a50r60e78l 31M13a24l14ý 6596294550551

A co gyros?

0/0
18.2.2016 16:00

M89a16r29t40i90n 72F24o83r49m58á83n19e18k 5923383380640

A kde je ten muj? Z piskotu,zakys. smetany a rybizu? ;-(:-)

+2/0
18.2.2016 15:36

M62i42l26a67n 94K34l27o98u29č14e27k 9874637189166

Ten nepatří mezi 6 nejlepších, proto tam není.

0/0
18.2.2016 15:56

I43r70e11n28a 78P86e90l62h65r95i37m90o65v51s70k38a 3731851490

Nesnasim dorty, nejim dorty, je to hnus, Sacher jsem mela ve Videnskem hotelu v roce 1998, nebyla jsem ani schopna ho dojist, nechutnal me, ale ja jsem v minulosti delala svuj "Sacher", podle stareho rodinneho receptu, 100x lepsi, nez ten original ve Vidni s moji domaci visnovou marmeladou, protoze merunkova je moc sladka.

+1/−2
18.2.2016 15:01
Foto

V96o85j39t87ě93c80h 12P41a71v67l96í94k 5854501774748

Myslím, že meruňková si s višňovou v kyselosti nezadají, když se udělají pořádně, sladké moc nejsou a kyselé dost.

0/0
18.2.2016 15:12

P46a90v19l59a 77H70r78a59d70i67l43o60v56a 3587751521124

A to bych se prela. Visne jsou o dost kyselejsi nez merunky.

+3/0
18.2.2016 15:13

J24a20n30a 14L82a17n47g75o55v28á 2945686110503

Vida, teprve teď jsem četla váš příspěvek. Mám úplně stejnou zkušenost. Taky mi víc chutnal "můj" sachr, ale dělám ho s meruňkovou.

0/0
18.2.2016 17:33

P50e87t76r 33P46o64k36o70r35n17ý 3797264354479

Nechci byt hnidopich, ale pokud nesnasite dorty, A) proc čtete clanek/ anketu o nejlepší dort :-), B) proc je sama vyrabite/ ochutnávate? ;-)

+2/0
19.2.2016 23:34

H51a83n23a 91D54o91s71t39á56l69o62v83á 1719824310514

Pak to ale není originál sachr, tam patří neruňková. Jinak souhlas.

0/0
20.2.2016 20:13

L83u89m68i27r 92N71o79v34a38k 8871753526848

když jste udělala sachr s višňovou marmeládou, taxte ho spíš znásilnila ;-D;-D;-D češi mají neskutečně zkažené chutě a odpovídá tomu i skladba těch 6 dortů a taky komenty ;-D;-D;-D počítat se dá pochopitelně sachr, foret noire a croquembouche - což odhaduju na plněné minikoblížky lepené karamelem... skládá se i do obrzozměrů a je luxusní... musíte trochu cestovat, v česku se pečou buchty na které se nastrouhá margotka a obdivuje medovník, bleh... např. ve španělsku, argentině, francii, itálii má cukrářství naprosto jiný rozměr... vyfouknou z hmoty tvar jablka, naplní třemi krémy, uzavřou a když sníte, jdete k zemi... nebo "piškot" dělají v sifonové lahvi - mazec...

0/0
26.2.2016 13:44

P23ř34e65m80y98s34l 70H15r12o24m18a78d21a 2414176698611

Tak jen člověka dost mrzí, že se úplně zapomíná na tradiční české dorty a vůbec se s touto tradicí nepracuje na vynalézání nových dortů. vrcholem je, když nějaká cukrárna prodává medovníky z velkovýroben 8-o

Co to je za cukrárnu, když nemá vlastní výrobnu ?;-€

0/0
18.2.2016 14:57
Foto

V91o52j48t82ě32c88h 57P18a54v79l14í88k 5624661264288

Medovník je v českých kavárnách a restauracích mor. Navíc se vydává za "tradiční český" recept, což není ani omylem.

+5/0
18.2.2016 15:13

T53e43r44e96z13a 71H58a60j46k81o75v60a 5477802404710

Zatim jsem ho v zivote vynechala, prisla jsem o neco?

0/0
5.3.2016 13:59

L63u76m94i32r 13N12o89v45a18k 8721543546668

zkuste erhartovu cukrárnu ;)

0/0
26.2.2016 13:45

T26e48r57e91z59a 66H96a71j72k58o29v93a 5877452504230

Tam je dobry jen lanyzovy..

0/0
5.3.2016 13:59

P95a69v72e48l 41V34ě85t70r92o25v51e53c 6986878402271

Nic proti, ale svých top šest dortíků bych asi sestavil jinak...

+9/0
18.2.2016 12:41
Foto

K14a92t30e42ř27i68n87a 24M43a10r89t28í74n38k24o65v49á 8317217121809

Sacher! R^

+2/0
18.2.2016 12:27

J15a34r90m62i85l97a 44P25í52c72h84o28v12á 5892947254173

Mrkvový dort není žádná anglická nebo americká specialita, dělaly ho za války hospodyňky i v Čechách. Akorát po válce se na něj zapomnělo, protože mnoha lidem připomínal válečnou bídu.

+5/0
18.2.2016 11:35

P94ř37e81m58y15s41l 43H66r94o64m10a84d13a 2764756378451

Hlavně v té dnešní variantě z jůesej je třikrát tolik cukru

To máte jako s tím medovníkem. To je původně staroslovanská záležitost, kdy se medové placky v podstatě sušily. Hlavně tam však nebyl žádný cukr, ale pouze med. Dnes se to na kilo cukru ovoní lžičkou medu s antibiotiky a lidé myslí co nemají. Je jen málo cukráren, které pracují s českým medem.

+4/0
18.2.2016 14:59

J98o67s39e79f 40V69a52l97a 9890363153983

proc musime psat cheesecake kdyz mame v cestine vyraz tvaroh ? Chapu, ze v anglictine je to jasne a i v nemcine se tvarohovy dort jmenuje Käsetorte, ale proc alespon v ceskem mediu to nemuze byt tvarohovy dort ?

+8/−13
18.2.2016 9:45

T72e48r29e50z41a 35H83o30l32á 4984923563947

možná proto, že to není tvarohový dort? Používají se tam spíše sýry (mascarpone a jiné).

+5/−3
18.2.2016 10:09

J90o43s43e40f 48V94a18l89a 9650903363853

kuchar jsem pouze z leknuti, ale mascarpone je prece syr z extremne tucneho prouktu, cili vhodny na krem na dort, ale nikoli jako "stavebni zaklad" dortu (tvarohoveho) . Cili technicky receno - co drzi tvar dortu je cesky "tvaroh", co je mazlave a nepevne je "syr" protoze to ma mnohem vice tuku v zakladu

+1/0
18.2.2016 11:49

J37a63n 66D38l59o25u14h38ý 8676320263790

tak si to přečtěte ještě jednou "cheesecake, tvarohový dort s krustou ze sušenek a ovocnou „polevou“"

+2/0
18.2.2016 12:41

J44a71n51a 91L17a23n98g74o81v83á 2495366190673

Mascarpone se používá na tiramisu.

+4/0
18.2.2016 17:35

M50i41r96a 19L17o56v92e 3634140708264

Zadne mascarpone, ale cream cheese se tam pouziva.R^

+1/0
19.2.2016 6:16

D90a71n82i87e28l 37J68i27r62á94č76e53k 3261820510908

No vidíte a kdybyste uměl alespoň trošku anglicky, tak byste věděl, že cheese není tvaroh, ale sýr a nedělal byste tady ze sebe blbce!

+8/−1
18.2.2016 10:21

T61e13r53e24z39a 29H91a74j71k40o58v24a 5687862794670

Tak syry. Nevim proc bych ze sebe mela delat blbce.

Tvaroh je anglicky cheese.

+1/−1
18.2.2016 11:36

J79a74r25o50s25l85a63v 56K80o19v55á71ř72í87k 4798353650650

Ne není.

0/0
18.2.2016 12:38

D40a60n59i56e85l 71J79i18r26á86č78e53k 3571750250198

Jsem reagoval na příspěvek pana Valy, nikoliv na Váš. :) A anglicky tvaroh se řekne curd. ;-)

0/0
18.2.2016 14:29

P72a51v67l10a 74H74r48a96d42i30l72o29v11a 3827601321584

A nebo cottage cheese.

+2/0
18.2.2016 15:08

M12a55r28i17e 32B87r52e70t17h69o76v76á 2365602796563

Tvaroh se kupuje pod jmenem quark a neda se koupit vsude.

0/0
2.3.2016 10:01

I63r24e38n66a 64P90e64l21h62r23i65m98o59v17s42k36a 3551941550

Jenomze treba v USA tvaroh neexistuje. V nekterych mensich Evropskych komunitach tvrdi, ze "vyrabi a prodavaji tvaroh", ale vsechno ma strasne daleko k chuti naseho tvaroh. Tvaroh proste v USA neexistuje. Tak taky proto cheesecake. Ani nevim, jaky syr na to pouzivaji, protoze dorty zasadne nejim, protoze jsou hnusny.

0/0
18.2.2016 15:09

P29a95v11l50a 62H25r39a67d15i71l29o15v68a 3927721461684

Americani pouzivaji Philadelphia cheese. Coz je v podstate tavenak.

0/−1
18.2.2016 15:13

M31i65c92h21a90l 17M53i18l31l53e20r 9986362509312

neni!

+2/0
20.2.2016 3:04

J41a15n60a 59L61a73n74g51o34v32á 2595496430183

Ale jo. Dá se koupit tzv. farmer cheese, to je náš tvaroh. Ale já používám Phili. Cheescake ovšem nemám ráda. Dělám ho jen kvůli dceři.

0/0
18.2.2016 17:37







Najdete na iDNES.cz