Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké Číně, kde je tamní mistři kuchaři vařili už dlouhá staletí před příchodem praotce Čecha do naší milé kotliny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V63a45c53l19a71v 37V49a34v43r14a 3697134815367

Moje žena vaří zde v USA houskové knedlíky jakými se může v Čechách pochlubit jen ty nejlepší restaurace. (Tak zvané "hrnkové knedlíky nezavání kvasnicemi a povedou se 100% vždy.

Bramborové dělám já z brambor, hrubé mouky Předměřicoé, vajíčko..sůl..Jejich chuť a kvalita je perfektní.

Také skvělou držkovou polévku, guláše, španělské ptáčky, Vrabce, sekanou nebo karbanátky.. svíčkovou a nebo kuře na paprice (na smetaně)...

tedy česká jídla ale i americká, skvělé Chilli, Fish n Chips, skvělé čerstvé ryby vytažené týž den z místních floridských vod, nebo si nachytat krevety (Shrimps), Craby, "Smažáka", a nebo se na všechno vykašlat a zajet k vodě do restaurace a nechat si posloužit..

Inu život důchodce...aktivity, sousedstvo, dobrej žvanec, a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich.

+1/0
17.1.2016 1:11

M94i12c95h55a81l 87M49i41l69l98e10r 9116392819472

" a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich."

Na rozdil od Australanu, kteri jedi oblozene chlebicky tak, jak se ma. A zvlast miluji ty "lonske", zbyle ze Silvestra, uchovane v lednici a snedene na Novy rok!

+1/0
17.1.2016 4:30

I94v14a12n18a 13M88o34t50a45l13í41k81o51v63á 5294961620712

vařím hrnkové a do mikrovlnky je dávám už léta, k tomu jsem nepotřebovala Láďu Hrušku, buď dám těsto do bábovkové formy anebo do jednotlivých hrníčků

+1/0
14.1.2016 8:27

V26a61c95l60a56v 51V98a18v63r43a 3247374335427

jsou vynikající

0/0
17.1.2016 1:13

N45o31r34b10e79r78t 40H90l90a69v23a14t28y 2685526770965

Knedlíky Češi odkoukali od Bavořanů. Jejich Knödl jsou ale nesrovnatelně lepší, než ty české jednoduché placky.

0/−1
12.1.2016 18:36

V81a48c15l77a34v 95V95a94v47r73a 3877604105177

Tak to jsi ještě bevidě knedlík. Ta německá napodobenina se prodává po světě a i když se to dá jíst se sebezapřením, český knedlík to není.

Proč myslíš že Němci po té vaší "sametové" jezdili do Čech na dobrý oběd po turnusech?

0/0
17.1.2016 1:13

A98n80t17o80n70í84n 87N15e71b12u13ž57e77l90s14k73ý 7115359256380

Nevím který národ,do činy bych kvůli tomu nejel,ale u nás doma neděláme špatný :-)VV

+5/0
11.1.2016 12:19

P45a13t37r45i49k 83P60í21c28h78a33l 4902206627

Dovolím si opravu. České národní jídlo není vepřo zelo nebo svíčková,ale smažák a to je fakt bez remcání.

+6/−3
10.1.2016 16:33

M42i42c42h80a46l 15M94i78l90l36e85r 9296312939682

nebo rizek?????

0/−1
11.1.2016 4:06

P32a45t51r57i71k 71P59í95c55h68a51l 4152646237

Na toho jsem zapomněl :-)

0/0
11.1.2016 10:14
Foto

J60a48r69o24s44l20a66v 67D16o56u33š11a 3592824154506

i kaťák se dá považovat za českou speciálnost

0/0
12.1.2016 18:12

M79i60c24h68a70l 16S60l41a23v16í72č89e36k 1269338542559

A co již zaniklé a nesehnatelné smažené vemínko? :-)

0/0
11.1.2016 12:38

I18v75a 91V75a62l63č86í22k97o44v91á 1739668301781

Nesóhlasím. Knedlyk, zelí a kus flákoty z něčeho, co běhalo po dvorku.;-)

0/0
12.1.2016 9:00

P45e41t98r 79S98c13h81ö46n 7413956332173

Takže třeba z potkana?

+1/0
13.1.2016 10:45

I92v43a 22V60a48l57č18í82k30o51v62á 1679628791761

Díky za tip.;-)

0/0
14.1.2016 18:10

V96a49c40l61a77v 74V73a19v37r23a 3507174245217

hlavně je smažák laciný a nedá se na něm nic zkazit. Teda když si ohlídáte kvality sýra. Protože v Čechách jsou některé sýry naprosto nepoživatelné.

Smažák mohu a dávám si ho i tady v USA.

Obalované kvalitní sýrové tyčinky jsou skoro totéž.

0/0
17.1.2016 1:16

L51u83b81o28s 50K36u72b50i35c18e52k 4245665214

O kvalite obalovanych syrovych tycinkach tady v USA velice silne pochybuji;-€!!!!

+1/0
19.1.2016 4:20

M81i61c32h82a59l 72M29i67l65l32e24r 9796792919142

pokud ty syrove tycinky jsou cisty syr, pak zadny problem, ale jestli jsou tzv. processed cheese od Krafta (kde je ta ikonka - blijak!)RvRvRv, jsou to prachsproste tavenakove tycinky a ty kolem nejake kvality proletely leda nadzvukovou rychlosti.

0/0
19.1.2016 5:30

O45s36k15a34r 11K12o10v35a93ř21í53k 8677543346727

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem je náboženství. Není nic lepšího R^

+17/−1
9.1.2016 12:29

J50a94n 23S51e36v76e49r30i49n 1576881376145

U nas se drzime hesla:

kachna, HK, BK, ČZ, BZ

:-)

+3/0
9.1.2016 15:24

J11a35k45u90b 46F44e11i17f50a24r 7409269696179

HK a BZ bych podával spíše k husiččce;-)

+2/0
10.1.2016 10:09

J63a38n 35S98e77v71e52r80i86n 1126391706645

Taky dobry! R^:-)

0/0
10.1.2016 10:13

M86i47l76a29n 98Č75e63r44n57ý 5753529609132

Dá se koupit v Rakousku či v Německu hrubá mouka, nezbytná k přípravě kynutých či bramborových knedlíků? V anglosaských zemích není k dostání, a tak si jí kuchaři v českých restauracích musí dovézt z Česka anebo si jí umlít sami.

+1/−4
9.1.2016 11:24
Foto

I19v41o 34C35h16u86d97o51b50a 9520766151184

a krupice se tam dá sehnat to je vlastně hrubá mouka,jestli se nepletu tak anglický puding je z krupice:-P

+3/0
9.1.2016 11:45

M50i12c70h63a80l 13M98i66l80l17e74r 9596952679932

v anglosaskych zemich hruba mouka je. Alespon v Australii. Mam ji ve spajzu.

+2/0
9.1.2016 12:17

J63a13r34a 25R67a53n46k 1451926889591

V Kanade take - zluty pytel a na nem Robin Hood:-)

0/0
10.1.2016 21:44

J88a28n 87S81e38v36e27r38i21n 1826411586195

Nechapu ty minusy. Treba v Anglii vim, ze s tim mela znama problem (treba uz je situace jina, je to nekolik let nazpatek).

0/0
10.1.2016 10:14

P71e53t38r 58R45i66h41a51k 7831728368816

spis neda nez da :) co vim tak maminka si ji vozi z domova :)

0/0
10.1.2016 18:46

P97a39v69e24l 60V51ě81t45r91o31v69e40c 6636788632761

Technický dotaz: jak si může český kuhař v Anglii sám namlít mouku? Netvrdím, že to nejde, jen nevím jak.

+1/0
10.1.2016 20:34

J63a18r83a 91R59a95n65k 1311856159921

Lehce, zrni se prodava ve vsech obchodech, nejdete ho v "bulk" :-)

0/0
10.1.2016 21:47

J19a25r32a 16R30a58n22k 1231756749551

Nekdy melu sama v kavovem mlynku, kdyz koupim organicke zrni, nezbavene veskerych vitaminu, na chleba definitivne:-)

+2/0
10.1.2016 21:45

M75i90c19h88a77l 18S74l74a81v80í57č56e59k 1339768702609

Nevím jak v Německu a Rakousku, ale ve Francii ne. A té jejich hladké by se v Čechách nejspíše říkalo pudrová.

+1/0
11.1.2016 12:36

O22n33d75ř15e45j 28M74a25l43ý 3194563633873

V Německu a Rakousku asi určitě, když se tam knedlíky vyrábějí stejně, jako tady.

0/0
11.1.2016 21:51

M32i87l85a54n 29Č16e83r84n30ý 5823509379582

My když jsme v mládí otočili volume na zesilovači na maximum, říkali jsme tomu "na plnej knedlík či knödl". Docela by mě zajímala etymologie tohoto rčení.;-)

0/0
9.1.2016 11:02

P43e84t47r 61R55i17h34a45k 7171398558806

taky se myslim lidove plynu na podlahu rika davat tomu plnej knedlik :)

0/0
10.1.2016 18:46

J59a56n 10S42m23í29š51e86k 9955367382495

Doporučuji "rychlý houskový" z Dadalovy kuchařky.

0/0
9.1.2016 8:31

M75i48l55o86š 20D83v73o41ř30á96k 8665297176181

nikdo nerozumi knedlikum vic, nez kapela SMASHING DUMPLINGS !!

https://www.youtube.com/watch?v=Id9TSrnBN6I

+2/0
9.1.2016 2:47

J72o48s34e41f 50M37i38k53e86l 2918630426432

Nejlepší jsou Hausknechtovy.

+1/0
8.1.2016 23:05

P86a23v98e18l 66R45a90t73h44o33u59s13k86ý 6420889611

Na některých těch fotkách není knedlík ale nok!

+4/0
8.1.2016 20:31

P52a48v36e92l 88V87ě10t59r67o81v51e57c 6226168222101

Srov. s hláškami pana Jiřího Kodeta k tématu ve filmu Pelíšky...

0/0
10.1.2016 20:21

I95v83a 65V74a83l15č91í83k82o58v68á 1609908521881

Rudý, bolševický?;-D;-)

+1/0
12.1.2016 8:58

J83i89ř27í 92Š12k74o41d83á28k 1417569596

Co je to za nesmysl srovnávat naše středoevropské knedlíky s těmi čínskými? Ty jsou plněné vším možným,jsou tuhé a patlavé koexistence. Ty naše jsou většinou jako příloha až na ty špekové tyrolské a naše chlupaté plněné uzeným a nebo na sladko plněné ovocem. Nejvíce druhů knedlíků mají v Tyrolsku,dokonce jsem tam jedl knedlíkový salát. Přikláním se k výkladu původu knedlíků v Tyrolsku,odkud se rozšířily do Bavorska a Rakouska. V Čechách to šlo přes Bavorsko a vznikl ten podlouhlý kynutý jen z mouky. U nás na Moravě to šlo přes Rakousko,máme v něm velký podíl housky,tak jako ve Vídni. Co se však z těch knedlíků stalo? Doma je už málo kdo vaří a kupují se hotové. Jsou však nevalné kvality,buď se po zahřátí sypou a nebo jsou patlavé a lepí se na patro a tak dostaly název tlamolep!

+4/0
8.1.2016 20:26

P54a38v78e72l 48V48e93b38r 2135377956766

;-D 'Koexistence ' ?? Ty asi myslis konsistence, vid ?? ;-D;-D

+4/0
8.1.2016 21:44

M69a89r67t42i97n 45N21o74v77o64t58n55ý 8469744377804

To nesmíš kupovat knedlíky za 15 Kč v Tesku ...

+2/0
8.1.2016 21:56

M64i36c15h29a54l 35M29i44l43l63e39r 9566632559212

to nesmis kupovat zadne hotove knedliky nebo polotovary a delat je poctive doma od zacatku!!

+5/0
9.1.2016 3:09

M23a98r58t59i13n 39N29o18v50o75t97n14ý 8189634507904

Dělat knedlíky když vaříš pro dva lidi je zbytečně spousta práce a když koupíš kvalitní, jsou (skoro) stejně dobré.

+1/−2
9.1.2016 13:12

M83i22l88a19n 57C11o76u42f35a35l 8373847443

Tak to v žádném případě. Jednak knedlíky zase tolik práce nedají, nikdy nedělám 1 šišku, ale rovnou víc. Za pár korun!

+1/−1
10.1.2016 10:30

M88a98r61t77i15n 97N51o16v54o29t40n87ý 8389104217904

A co budu dělat s víc šiškami?

0/0
10.1.2016 13:59

J83a37r60a 31R74a30n98k 1611786789861

...zamrazi...:-)

0/0
10.1.2016 21:49

M73a31r73t68i50n 30N56o72v70o10t61n11ý 8189314607944

Mražený knedlíky? To už raději ty kupovaný

+1/−2
10.1.2016 22:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.