Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké Číně, kde je tamní mistři kuchaři vařili už dlouhá staletí před příchodem praotce Čecha do naší milé kotliny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V92a26c38l19a16v 42V82a77v27r60a 3797914385527

Moje žena vaří zde v USA houskové knedlíky jakými se může v Čechách pochlubit jen ty nejlepší restaurace. (Tak zvané "hrnkové knedlíky nezavání kvasnicemi a povedou se 100% vždy.

Bramborové dělám já z brambor, hrubé mouky Předměřicoé, vajíčko..sůl..Jejich chuť a kvalita je perfektní.

Také skvělou držkovou polévku, guláše, španělské ptáčky, Vrabce, sekanou nebo karbanátky.. svíčkovou a nebo kuře na paprice (na smetaně)...

tedy česká jídla ale i americká, skvělé Chilli, Fish n Chips, skvělé čerstvé ryby vytažené týž den z místních floridských vod, nebo si nachytat krevety (Shrimps), Craby, "Smažáka", a nebo se na všechno vykašlat a zajet k vodě do restaurace a nechat si posloužit..

Inu život důchodce...aktivity, sousedstvo, dobrej žvanec, a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich.

+1/0
17.1.2016 1:11

M33i47c27h60a66l 62M39i91l36l92e49r 9826432639722

" a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich."

Na rozdil od Australanu, kteri jedi oblozene chlebicky tak, jak se ma. A zvlast miluji ty "lonske", zbyle ze Silvestra, uchovane v lednici a snedene na Novy rok!

+1/0
17.1.2016 4:30

I89v48a59n88a 12M24o20t31a97l70í98k86o33v61á 5924511590632

vařím hrnkové a do mikrovlnky je dávám už léta, k tomu jsem nepotřebovala Láďu Hrušku, buď dám těsto do bábovkové formy anebo do jednotlivých hrníčků

+1/0
14.1.2016 8:27

V62a79c32l26a30v 46V96a92v11r89a 3457684325987

jsou vynikající

0/0
17.1.2016 1:13

N29o15r36b22e29r13t 35H37l23a26v28a89t66y 2745166390425

Knedlíky Češi odkoukali od Bavořanů. Jejich Knödl jsou ale nesrovnatelně lepší, než ty české jednoduché placky.

0/−1
12.1.2016 18:36

V50a88c29l80a82v 49V72a27v22r91a 3197234305857

Tak to jsi ještě bevidě knedlík. Ta německá napodobenina se prodává po světě a i když se to dá jíst se sebezapřením, český knedlík to není.

Proč myslíš že Němci po té vaší "sametové" jezdili do Čech na dobrý oběd po turnusech?

0/0
17.1.2016 1:13

A38n47t10o67n27í34n 80N31e56b37u34ž65e16l97s40k79ý 7315859706560

Nevím který národ,do činy bych kvůli tomu nejel,ale u nás doma neděláme špatný :-)VV

+5/0
11.1.2016 12:19

P93a79t13r27i45k 65P63í93c16h20a26l 4242926397

Dovolím si opravu. České národní jídlo není vepřo zelo nebo svíčková,ale smažák a to je fakt bez remcání.

+6/−3
10.1.2016 16:33

M89i51c66h17a87l 14M61i29l42l91e55r 9276432749862

nebo rizek?????

0/−1
11.1.2016 4:06

P42a69t32r51i72k 91P58í44c82h31a61l 4702866257

Na toho jsem zapomněl :-)

0/0
11.1.2016 10:14
Foto

J45a20r19o72s75l17a87v 22D24o97u65š93a 3742464214706

i kaťák se dá považovat za českou speciálnost

0/0
12.1.2016 18:12

M28i31c87h16a72l 50S93l71a29v47í40č17e83k 1849368432749

A co již zaniklé a nesehnatelné smažené vemínko? :-)

0/0
11.1.2016 12:38

I14v95a 80V46a53l66č66í97k29o55v34á 1859778271211

Nesóhlasím. Knedlyk, zelí a kus flákoty z něčeho, co běhalo po dvorku.;-)

0/0
12.1.2016 9:00

P33e21t13r 39S81c79h51ö94n 7263476522383

Takže třeba z potkana?

+1/0
13.1.2016 10:45

I75v80a 38V38a70l31č29í70k50o40v34á 1739648311181

Díky za tip.;-)

0/0
14.1.2016 18:10

V52a93c68l84a50v 30V29a83v71r81a 3957604935617

hlavně je smažák laciný a nedá se na něm nic zkazit. Teda když si ohlídáte kvality sýra. Protože v Čechách jsou některé sýry naprosto nepoživatelné.

Smažák mohu a dávám si ho i tady v USA.

Obalované kvalitní sýrové tyčinky jsou skoro totéž.

0/0
17.1.2016 1:16

L11u63b97o11s 38K89u26b90i26c62e63k 4585565704

O kvalite obalovanych syrovych tycinkach tady v USA velice silne pochybuji;-€!!!!

+1/0
19.1.2016 4:20

M92i85c38h73a60l 71M97i10l56l61e11r 9186562969652

pokud ty syrove tycinky jsou cisty syr, pak zadny problem, ale jestli jsou tzv. processed cheese od Krafta (kde je ta ikonka - blijak!)RvRvRv, jsou to prachsproste tavenakove tycinky a ty kolem nejake kvality proletely leda nadzvukovou rychlosti.

0/0
19.1.2016 5:30

O56s73k70a34r 18K48o75v36a72ř36í40k 8907613776167

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem je náboženství. Není nic lepšího R^

+17/−1
9.1.2016 12:29

J31a91n 73S57e90v85e52r31i10n 1326631106165

U nas se drzime hesla:

kachna, HK, BK, ČZ, BZ

:-)

+3/0
9.1.2016 15:24

J45a98k29u43b 29F34e68i88f92a34r 7479329266599

HK a BZ bych podával spíše k husiččce;-)

+2/0
10.1.2016 10:09

J65a47n 30S79e45v31e50r40i19n 1436981156795

Taky dobry! R^:-)

0/0
10.1.2016 10:13

M14i51l69a11n 53Č47e69r89n72ý 5163959709362

Dá se koupit v Rakousku či v Německu hrubá mouka, nezbytná k přípravě kynutých či bramborových knedlíků? V anglosaských zemích není k dostání, a tak si jí kuchaři v českých restauracích musí dovézt z Česka anebo si jí umlít sami.

+1/−4
9.1.2016 11:24
Foto

I18v27o 37C67h35u35d73o36b85a 9830796521274

a krupice se tam dá sehnat to je vlastně hrubá mouka,jestli se nepletu tak anglický puding je z krupice:-P

+3/0
9.1.2016 11:45

M77i65c15h88a85l 44M23i54l64l46e33r 9326922839562

v anglosaskych zemich hruba mouka je. Alespon v Australii. Mam ji ve spajzu.

+2/0
9.1.2016 12:17

J68a92r41a 33R18a18n23k 1331126519181

V Kanade take - zluty pytel a na nem Robin Hood:-)

0/0
10.1.2016 21:44

J72a41n 52S27e67v89e58r35i68n 1136831826305

Nechapu ty minusy. Treba v Anglii vim, ze s tim mela znama problem (treba uz je situace jina, je to nekolik let nazpatek).

0/0
10.1.2016 10:14

P61e57t81r 52R80i14h44a41k 7511278668926

spis neda nez da :) co vim tak maminka si ji vozi z domova :)

0/0
10.1.2016 18:46

P52a55v43e19l 64V42ě12t47r76o70v81e11c 6476778422731

Technický dotaz: jak si může český kuhař v Anglii sám namlít mouku? Netvrdím, že to nejde, jen nevím jak.

+1/0
10.1.2016 20:34

J67a24r52a 84R19a20n70k 1601366699521

Lehce, zrni se prodava ve vsech obchodech, nejdete ho v "bulk" :-)

0/0
10.1.2016 21:47

J97a16r76a 31R23a85n33k 1251436259261

Nekdy melu sama v kavovem mlynku, kdyz koupim organicke zrni, nezbavene veskerych vitaminu, na chleba definitivne:-)

+2/0
10.1.2016 21:45

M14i70c80h45a53l 90S74l79a15v12í71č70e73k 1369738812839

Nevím jak v Německu a Rakousku, ale ve Francii ne. A té jejich hladké by se v Čechách nejspíše říkalo pudrová.

+1/0
11.1.2016 12:36

O41n83d81ř81e93j 89M14a40l10ý 3484683253233

V Německu a Rakousku asi určitě, když se tam knedlíky vyrábějí stejně, jako tady.

0/0
11.1.2016 21:51

M62i97l58a50n 20Č81e13r73n66ý 5793859569642

My když jsme v mládí otočili volume na zesilovači na maximum, říkali jsme tomu "na plnej knedlík či knödl". Docela by mě zajímala etymologie tohoto rčení.;-)

0/0
9.1.2016 11:02

P49e36t45r 12R93i48h13a49k 7821598428446

taky se myslim lidove plynu na podlahu rika davat tomu plnej knedlik :)

0/0
10.1.2016 18:46

J19a80n 76S14m52í51š15e63k 9905487722225

Doporučuji "rychlý houskový" z Dadalovy kuchařky.

0/0
9.1.2016 8:31

M32i26l91o77š 20D73v14o94ř34á39k 8495777946961

nikdo nerozumi knedlikum vic, nez kapela SMASHING DUMPLINGS !!

https://www.youtube.com/watch?v=Id9TSrnBN6I

+2/0
9.1.2016 2:47

J53o29s21e73f 79M48i25k15e10l 2108350686232

Nejlepší jsou Hausknechtovy.

+1/0
8.1.2016 23:05

P37a79v91e72l 11R62a32t78h77o55u34s39k18ý 6540469191

Na některých těch fotkách není knedlík ale nok!

+4/0
8.1.2016 20:31

P79a40v98e19l 55V97ě85t51r27o68v34e96c 6276258902521

Srov. s hláškami pana Jiřího Kodeta k tématu ve filmu Pelíšky...

0/0
10.1.2016 20:21

I50v59a 75V25a41l65č47í24k71o27v75á 1729858431701

Rudý, bolševický?;-D;-)

+1/0
12.1.2016 8:58

J92i77ř95í 30Š68k36o59d67á39k 1937509546

Co je to za nesmysl srovnávat naše středoevropské knedlíky s těmi čínskými? Ty jsou plněné vším možným,jsou tuhé a patlavé koexistence. Ty naše jsou většinou jako příloha až na ty špekové tyrolské a naše chlupaté plněné uzeným a nebo na sladko plněné ovocem. Nejvíce druhů knedlíků mají v Tyrolsku,dokonce jsem tam jedl knedlíkový salát. Přikláním se k výkladu původu knedlíků v Tyrolsku,odkud se rozšířily do Bavorska a Rakouska. V Čechách to šlo přes Bavorsko a vznikl ten podlouhlý kynutý jen z mouky. U nás na Moravě to šlo přes Rakousko,máme v něm velký podíl housky,tak jako ve Vídni. Co se však z těch knedlíků stalo? Doma je už málo kdo vaří a kupují se hotové. Jsou však nevalné kvality,buď se po zahřátí sypou a nebo jsou patlavé a lepí se na patro a tak dostaly název tlamolep!

+4/0
8.1.2016 20:26

P42a38v35e61l 61V64e81b88r 2575777316766

;-D 'Koexistence ' ?? Ty asi myslis konsistence, vid ?? ;-D;-D

+4/0
8.1.2016 21:44

M23a92r83t46i37n 31N22o64v83o96t40n28ý 8309944317254

To nesmíš kupovat knedlíky za 15 Kč v Tesku ...

+2/0
8.1.2016 21:56

M89i91c46h30a90l 21M15i85l45l64e23r 9186142549222

to nesmis kupovat zadne hotove knedliky nebo polotovary a delat je poctive doma od zacatku!!

+5/0
9.1.2016 3:09

M24a56r28t17i75n 52N22o39v17o80t84n70ý 8459964177404

Dělat knedlíky když vaříš pro dva lidi je zbytečně spousta práce a když koupíš kvalitní, jsou (skoro) stejně dobré.

+1/−2
9.1.2016 13:12

M66i42l66a97n 65C41o10u85f11a87l 8973117723

Tak to v žádném případě. Jednak knedlíky zase tolik práce nedají, nikdy nedělám 1 šišku, ale rovnou víc. Za pár korun!

+1/−1
10.1.2016 10:30

M17a13r60t38i83n 25N71o12v86o55t72n77ý 8619384487154

A co budu dělat s víc šiškami?

0/0
10.1.2016 13:59

J49a69r87a 37R33a56n75k 1461556569821

...zamrazi...:-)

0/0
10.1.2016 21:49

M55a42r15t87i53n 21N66o98v77o34t41n60ý 8809454387784

Mražený knedlíky? To už raději ty kupovaný

+1/−2
10.1.2016 22:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.