Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na tisíc korun. Proto není divu, že většina Čechů dává přednost proseccu či domácím bublinkám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I85g92o41r 29S70v32a72t42o83s 8375488837705

I kdyz je to "masovka" - mne ten Moet proste chutna....

0/0
8.1.2016 13:54

J36a66r42o37s25l77a36v 97T43a19c25h91o53v46s24k72y 2212620604600

A cim se to lisi od piva ? Dela se to z rostlin, jsou v tom bublinky, leckdy i alkohol.

0/0
8.1.2016 8:41

P91e30t37r 96N67o16v30o65t16n32y 1101840941

Před kvašením se to nevaří. ;-D

0/0
13.1.2016 15:48

M46i27c32h61a20l 70B43ř78e69z52i83n26a 7365274840583

Když šampaňské tak Cristal a k tomu trošku dobrot z Astrachanu.

0/0
8.1.2016 6:32

P68e72t74r 87L32e77h16n38e45r68t 2187565698906

Já mám po pravém šánu a nejen po ránu hrozné prdíky skoro jako náš mimísek zvaný též cipísek. ;-D

+1/0
1.1.2016 10:15

M21a19r39t96i16n 29V90o20j10á91č26e80k 9323777531796

v článku je myšlen jiný "společenský pšouk";-D

0/0
1.1.2016 10:20

K41a88t45e17ř46i58n35a 96F71e68n20c93l26o50v61á 8853197788413

A co jahody? :-D

0/0
31.12.2015 20:36

M73i85c38h21a64l 66M58i71l81l71e51r 9556382839642

to si samozrejme musi rozhodnout kazdy sam podle sve chuti a kapsy.

U nas doma plati, ze sampanske nicim neredime ani k nemu nic nepridavame, pijeme je tak, jak je mineno si ho pozivat. Klasicky.

Kdyz chceme napoj typu ovoce + bublinky, jako treba silvestrovskou bowli, na to zasadne pouzijeme jedno z nasich australskych sumivych vin fermentovanych v lahvi "sampanskou metodou", nebo jeste lepe Prosecco, at uz italske nebo z nasi vlastni vyroby tady. Prosecco je totiz zvlast vhodne na pridani ovoce - viz prosluly koktajl Bellini jsou vpodstate rozmixovane bile broskve a prosecco, nebo broskvovy nektar a prosecco.

Obdobne "Strawberry Bellini", nebo "Berry Bellini". Prvni jsou rozmixovane bile broskve, jahody a prosecco, zatimco druhy je scezena smes rozmixovanych lesnich plodu jako maliny, ostruziny, boruvky, rozmixovane bile broskve a prosecco.

+1/0
1.1.2016 8:04

M37a28r21t61i54n 61V83o42j35á47č19e96k 9923597391396

my je maximálně přikusujeme ,ale nedáváme do pití

+1/0
1.1.2016 9:45

O71n53d45ř78e93j 12S77t79a49r86o85c52h 5340303232814

Tak je to taky správně. Vždy musejí být čerstvé a nikdy se nedávají přímo do nápoje.

Nikdy nezapomenu díl pořadu Ano, šéfe! s Pohlreichem, kde mu "barmanka" nalila sekt a hodila mu do něj jahody Z KOMPOTU! A když si nechal podat tu plechovku, byla na některých jahodách plíseň. Masakr :-)

+2/0
1.1.2016 10:08

M19i60c23h42a74l 56M34i78l89l53e13r 9726552689642

jahody se do sampanskeho nedavaji, ale je mozne je pouzit jako ozdobu sklenice kdyz se podava sampansky koktejl : cukrova kostka s nekolika kapkami Angostura Bitters do sampanske sklenice, na to strik konaku nebo brandy, sklenici naplnit sampanskym. Sklenici je mozne na okraji ozdobit CERSTVOU jahodou.

0/0
1.1.2016 11:53

L22u52k41á78š 11O91m15á70č35k50a 5401214661746

Nejčastěji doma pijeme Bohemku Prestige Brut, v akci se dá pořídit kolem 2 stovek. Tak jednou týdně láhev padne a není to dle mého názoru špatný sekt. Občas si dáme Moet, výjimečně Veuve Clicquot. Šampaňské miluji já i moje žena.

+2/0
31.12.2015 20:31

T40o17m14á33š 36T87a41t46í95č63e24k 5290652880498

No vida. Rozumné slovo, které si nepotřebuje natrhávat kapsu.

0/0
1.1.2016 21:20

I97v14a33n 80A32b73r98t 5927509216

Jak pit spravne sampanske rozebira a velmi chytre radi novinar cestujici po Asii a Rumunsku. Neni to divne?

0/−1
31.12.2015 18:14

J89i14r89i 87C91e43e 5445661142588

Jdu hledat šavli po dědovi, co sloužil u dragounů a pak vyzkouším tu forsáž...

+2/0
31.12.2015 17:30

M46i98c48h29a80l 32P75l55e76š64t81i35l 2255301365

... s výborným šampaňským značky Robby Bobble :-D

0/0
8.1.2016 10:42

L46u16k40a43s 11V40o23n62d22r45a83c51e58k 7145303784616

Osobne mam rad Perrier Jouet a Piper Heidsieck, treba z Moeta me vzdy boli hlava;-) Mimochodem nekolikrat jsem zkusil Doma Perignona a rekl bych, ze to za ty prachy nestoji. Hezky Novy rok!

0/0
31.12.2015 16:00

T61o39m13á98š 64T14a98t98í97č53e25k 5850382630878

Jedině Krug! :-)

0/0
31.12.2015 16:30

M68a60r54t37i13n 33V12o27j32á45č36e82k 9953807271516

já bych nebyl úplně tak vyhraněný;-D máme rádi ochutnávat i jiný druhy ,ale třeba Jacquart a Taittinger jsou u nás asi top

0/0
1.1.2016 9:54

T56o84m30á72š 85T27a36t81í12č41e44k 5130862970768

Tak o tom žádná. Já chtěl jenom připomenout tu - v mých očích nejlepší - velkou značku.

0/0
1.1.2016 21:17

L83u81k95á82š 96O59m91á74č38k59a 5211804631376

Z Moeta mě naopak hlava nikdy nebolí. Zajímavé. :)

0/0
31.12.2015 20:06

M30a12r28e79k 11K67l10u17f90a 3118504344716

Piper Heidsieck je dobrý. Letos jsme měli Taittinger a ten mohu doporučit. R^

0/0
1.1.2016 1:25

M71i87c98h40a33l 67M52i11l10l97e30r 9906632209912

prozatim jsem mel prilezitost ochutnat ruzne produkty pod znackami Veuve Cliquot, Moët & Chandon, Mumm, Taittinger, Ruinart, Piper Heidsieck, Lanson, a nejake levnejsi jako Louis Auger, Pol Gessner, Duperrey. Nejlepe nam chutnal Taittinger, Lanson a prekvapive Louis Auger.

0/0
1.1.2016 6:04
Foto

L23e74n46k71a 54M80a38l26o32ň85o39v76á 9756894937416

A když pomineme Bohemia sekt, máte zkušenost s nějakými našimi sekty, které by stály za ochutnání?

0/0
31.12.2015 12:50

M66a13r49e59k 80K56a95l84i29n11a 3309594195148

Určitě od Bohemky Prestige Rose Brut, dále sekty (crémanty) z Vinselektu MIchlovský - ty jsou vynikající...

0/−2
31.12.2015 16:12

T17o51m62á92š 88T75a68t60í36č95e71k 5750352860608

Znovín dělá vynikající sekty.

+1/0
31.12.2015 16:30

Z23d66e36n19ě69k 23T69e77s82n36e62r 1156181189933

Rozhodně spíš Znovín, než Vinselekt...:)

0/0
31.12.2015 18:30

M63a12r15e17k 82K72l24u43f24a 3858574914166

Dá se pít Chateau Radyně, což se ale vlastně také vyrábí v Plzenci.

+1/0
1.1.2016 1:23

P74e14t77r 67M13a25n96d49a 5398480430821

ano, velmi dobrý ultrabut

0/0
16.1.2016 15:10

P46e73t79r 66S36o69k59o52l 8412421697691

Dáme šáňo? :-P

+7/0
31.12.2015 12:00

R28a13d86e97k 33Č22e32r21v30e62n12k77a 5574931114912

Včera jsem v tv zahlédl šot se Zemanem kde na nějaké recepci na Hradě někomu sděluje "..zas nám budou nalévat to kyselé šampaňské.."

+3/0
31.12.2015 11:27

M21i54l33a62n 71Č33e45r97n44ý 5753869259962

Cožpak Zeman, od toho přece nelze čekat nějakou znalost dobrého vína...

+3/−4
31.12.2015 11:30

M73a42r44t18i49n 10V38o97j26á27č25e31k 9623837711116

přesně tak kyselé šampaňské,slaný kaviar,plesnivý sýr ,syrová ryba,krvavý hovězí ...kam ten svět spěje;-D;-D

+8/0
31.12.2015 11:43

M18a42r68e67k 41K86a18l16i97n94a 3679874635568

A sladké Creme brulleé...;-D

+4/−2
31.12.2015 16:13

M34a17r24t79i88n 68V43o49j53á11č63e22k 9383167471506

odporné;-D;-D

0/0
1.1.2016 9:40

J69a61r36o42s67l54a56v 39C18h85a34l38u20p54a 8414491435695

No jo, není to sladká Becherovečka ;-)

0/0
31.12.2015 15:53

R92a17d17e82k 93Č12e67r67v87e67n13k28a 5584121674562

Ono to, jak mne upozornil kamarád, mělo pokračování - Zeman - a to je prý to nejlepší co dostupné, no já nevím, já bych dal přednost nějakému sladšímu.

0/0
1.1.2016 12:20
Foto

P34a16v60e31l 87B79ř60e83z70i12n44a 3149398981683

Označovat výraž šáňo za buranský je trochu přehnané. Prostě je to poměrně nový výraz, který se uchytil a bude se používat navzdory jakýmkoli protestům. A to, že "obyčejnému" sektu skoro všichni říkají šampaňské? Z hlediska evropských pojmů je to samozřejmě špatně. Ale koho to zajímá. Američané sektu říkají šempejn bez ohledu na to, odkud je a štrůdl je štrůdl, i když se upekl doma v troubě a není z Rakouska. ;-D;-D;-D

+10/−6
31.12.2015 11:25

R24o77m68a23n 39S42t86r66i34š 8745987657878

Alkohol moc nepiji a víno v jakékoli podobě také ne. Přesto bych rád okusil šampaňské. Je jeho chuť odlišná od sektu, nebo je to jen o značce metody a původu a při porovnání s kvalitnějším sektem není výrazný rozdíl?

Neřešme prosím z pohledu vinaře.

0/0
31.12.2015 11:12

M36a89r37t31i69n 62V29o35j87á22č80e22k 9563327211906

pokud sektem myslíte třeba polosladkou bohemku tak je ta chuť někde jinde ,ale když to vezmu z pohledu Bohemky prestige je to taková ta štíhlejší láhev u hrdla tak ta chuť se šampanskému blíží ...je to hlavně procesem výroby ,která je stejná jako výroba champagne .....zkusil bych pro začátek bohemku prestige a freixenet gordon negro (černá láhev)španělský sekt ....a uvidíte za pár stovek jestli vám vůbec bude champagne chutnat a pokud ano tak od champagne bych zkusil Mumm ,Moet Jacquart nebo Taittinger tam nemůžete sáhnout vedle...je lepší jít pro začátek do osvědčených než zkusit nějakou za 500 a být zklamaný

+2/0
31.12.2015 11:31

M66a62r38t87i97n 88V49o89j88á37č24e47k 9483367551876

prosecco jsem vynechal záměrně je jich na trhu moc a snadno sáhnete vedle

0/0
31.12.2015 11:33

T23o71m57á80š 74T22a44t76í79č42e35k 5650862100818

Takhle: šampaňské v tom pravém slova smyslu, tedy ze Champagne, se vyznačuje dobrým vínem, ze kterého je udělané. Dále se k tomu přidá to zpracování, jak je nastíněné v článku.

Vzhledem k tomu, že na Moravě vypěstujeme vína takové kvality, že můžou směle konkurovat těm ze Champagne, jde jen o to, najít vinařství, které vyrábí sekt klasickou šampaňskou metodou. Nechcu tady podnikat v reklamě, ale zajdi do dobré vinotéky, kde ti na tomto základě poradí a doporučí. Ochutnat naše "šampaňský", ergo sekt, lze od 300 - 350 nahoru, přičemž jsme na kvalitě, která se z Francie prodává za dvoj- až trojnásobnou cenu.

Samozřejmě, vína mají svůj charakter podle oblasti, kde vyrostla, takže šampaňské je opravdu jenom ze Champagne, ale to už se pohybujeme mezi nama vinařama. ;-)

0/−1
31.12.2015 16:42

I19v74a75n 66A22b70r76t 5897479496

Bohuzel, nejste za 300-350 v kvalite pred Francii.

+1/0
31.12.2015 23:00

T47o42m41á48š 80T86a61t65í91č98e84k 5740402260548

Já neříkám před Francií, ale na stejné úrovni. Protože, promiň, když víš kde a co koupit z Moravy, tak bys za stejnou kvalitu z Francie vysolil prostě litr. Nebo třeba osm kil.

0/−1
1.1.2016 21:24

M27a60r18t65i62n 83V12o87j54á14č72e71k 9683437271456

mimochodem solidní výběr na champagne má Makro a ,když se zadaří tak se tam dají od 700 sehnat zajímavý lahve ,ale je třeba se tím propít a ne kupovat třeba jen Mumm nebo Moet i když těmi vůbec nic nezkazíte ...my třeba můžeme Jacquart

+2/0
31.12.2015 10:37

M80a19r41t36i78n 12V38o97j55á73č10e94k 9113967441446

než prosecco mám raději Freixenet brut s cenou kolem 200

+1/0
31.12.2015 10:23

P59a22v93e20l 68S34o83u65č45e54k 7864432187245

Fajn článek, jen pár upřesnění: Champagne není jen jedno, oblasti Champagne jsou ve Francii dvě: jedna v okolí města Reims, druhá v okolí města Troyes. Jinak k otvírání lahve: Správně se má šroubovat lahví a korek držet v ruce, takže se vlastně odděluje lahev od korku. Hezký Nový rok všem!

+4/0
31.12.2015 9:54

H92a31n74a 62K13r64i98v88a74n25e32k 2191195882833

Obe mesta patri k regionu Champagne-Ardenne, takze zadne dve oblasti. ;-)

0/0
31.12.2015 10:15

M16a86r57e69k 38K22a56l49i17n76a 3569354745908

Grand a Petit Champagne... MOžná tak to bylo myšleno...

+2/0
31.12.2015 10:22

A34l25e93x89a41n79d77r 30S47c92h78ö45n70f46e77l86d 6588249949813

Proti gustu žádný dišputát.

Ale mně připadá provádění sabráže ve společnosti (vyjma nějaké zcela neformální recesní skupinky dobrých přátel) stejně zbytečně okázalé a v podstatě buranské, jako užívání termínů "šáňo" nebo "bublinky".

+10/−4
31.12.2015 9:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.