Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi se chobotnic bojí. Jak si vychutnat světovou pochoutku

Každý druhý už je ochutnal na dovolené u moře, ale většinou si odnesl negativní zážitek. Jednou byla moc tvrdá, jindy zase příliš gumová, nebo neměla žádnou chuť. Přitom maso chobotnic je považované za mimořádnou delikatesu. Ale musí se to umět. Poradíme vám, kde můžete dobrou chobotnici ochutnat a jak si ji doma připravit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L28u75m24i58r 80N71o31v47a96k 8361373666188

v luka lu je tak odměřenej personál, že už tam nechodíme... navíc věčně prázdná restaurace a všude na stolech rezervačky - jdeme za hodinu okolo a stále prázdné, ale místo neměli... trapný...

0/0
13.12.2015 13:29

M81i40r19o81s42l52a96v 17H78e78r16a79n 6898277251

Ja mel chobotnici jen tady v Praze na Zizkove. Naka Italska restaurace na voucher a byla dobra :-) Taky me chutna pytel morskych plodu z Kauflandu, kde davaj hodne ty mali chobotnice a pohoda :-) Je to o chuti, proto to mozna nekomu moc nejede. Rad mam jeste zabky ve Vietnamskych restauracich a nedam dopustit na kraba :-) Dal me chutna krokodyli maso ale hold jen mrazene do burgeru z Ice Landu. Hrozne rad bych ochutnal nekde hadi maso, ale neni moc kde. Exotickych zemich, to zrovna nemeli, kdyz jsem to shanel :-/ U nas je na to snad jen restaurace Mountstake ale palka 1800kc za kus masa nemam.

0/0
10.12.2015 13:48

H15a36m65p58l 69B65r37e80t55i77s95l42a24v 6766311534492

Je vidět, že autor ví..

Receptů je hodně, mne to naučily Chorvatky, lépe vzít /chytit/ menší kusy, nejsou tak tuhé, mrazák má výhodu, je v ní voda a ta to maso tzv.rozbije, takže nemusíte pracně naklepávat či s ní mlátit někde o zem... Ostatně, pokud je lovíte, stejně někde u pobřeží chytíte tak 2-3 kusy za den a na té relativně mělké vodě jsou spíše ty menší.. Takže pokud to vaříte pro více lidí, potřebujete jich víc... Zásadou je, neuspěchat to, vařit déle, proto to tady bývá tuhé, v hospodách to moc neumí...

Existuje i jiný a snadný způsob lovu, pokud to tu někoho bude zajímat, rád popíšu, ulovil jsem jich cca 300, tak o tom něco vím ;-)

0/0
8.12.2015 21:12

P15a98v24e58l 88J97a55n79k59o 8115492954188

Tož pověz jak. Já lovil na maka feke. Šlo to, ale zas takovej zázrak to nebyl.

0/0
8.12.2015 22:31

H77a90m53p16l 41B70r70e78t96i52s54l59a62v 6136451204812

Co je to maka feke ?;-D

Jednoduché, v prvním přímořském rybářském obchodě / v mém případě Split/, kopíš od Japonské firmy Yozuri gumového kulatého kraba, je na takové destičce podlouhlé, dole pod ní je olovo a čouhají z ní docela velké dva ostré háky / bez protihrotů/, trochu bych to přirovnal k sáním rohačkám, víš-li :-)) Pak ještě tamtéž cca 30m provazu / lanac za parangal /. může být i méně, ale ne o moc, a pak ještě korková destička cca 10 x 6 cm. Tu provrtáš, uvážeš provaz a druhý konec k oněm "sáňkám". Buď lovíš z lodi, nebo ze břehu, všude pomalu taháš po dně, já nejradší s brýlemi a šnorchlem, neb vidím, pomalu plavu, tahám to za sebou, jak asi víš, ona je dravec, schovává se v dírách, pod kameny, ale i ve staré pneu / Chorvati to běžně házejí do moře/, ale taky třeba do děravé tvárnice atd.. Docela dobré je koukat, kde jsou zbytky mušlí kolem.. Neplav rychle, pomalu tahej a když na to skočí, rychle tahej k sobě :-) Nevydržím na pláži, takže se takto bavím a funguje to...

Nejvíc jsem toho nachytal v Chorvatsku, tam ovšem doporučuju hlavně ostrovy, u pobřeží je moc randál... Ale nejen tam, funguje to všude ;-)

Pokud by tě to chytilo, najdi mne na FB a já ti pošlu fotku, celá ta švanda přijde cca na 500.-

+1/0
8.12.2015 23:13

J39a56r35o66s74l90a12v 65L25e38b20e77d19a 3636879837470

Dobrej hovězí stejk to jistí, s těmahle 'pochoutkama' dite někam...

+2/−6
8.12.2015 17:11

L98u15k87á18š 44Š60l82e70h18o56f69e98r 1363939205699

Chobotnice jsou skvělé, jen to chce najít podnik, kde je umí připravit ;-) Za mě například Nejen Bistro v Karlíně. Geniální! R^

0/0
8.12.2015 16:19

D77a70n91i70e50l 13K98r51o50n25e41r 7594104866877

Chobotnici jsem mel nekolikrat a nikdy mi nechutnala, takze priste uz si ji nedam.

+2/0
8.12.2015 16:18

H65a74m25p13l 39B32r73e93t95i52s95l65a44v 6426651884432

Asi jste ji nejedl dobře připravenou, když se to umí, je to fakt mňam :-)

+2/0
8.12.2015 20:56

V10l18a41d92i95s23l95a95v 16B45u66r29e28s 9323695311679

Chobotnice a sepie delam casto - rychle, jednoduche, chutne. Tady je muj tip, jak je pripravit :-) http://miniradosti.blogspot.cz/2014/04/jak-jsem-se-pustil-do-chobotnice.html

+1/0
8.12.2015 16:01

B13e33d20ř90i79c46h 13K75u94d27r54n47a 1648188832350

Je lepší se zelím nebo se šípkovou omáčkou ?

+3/0
8.12.2015 15:56

P97e59t91r 54S94o69k61o28l 8172331857161

Dám si radši gumové medvídky, chutnají lépe.

+3/−2
8.12.2015 15:10

M74i76l30a35n 44V75o38t42a78v52a 5294706381262

Jinak slušnou dělají také v Dianě U Kuchařů na Praze 9

0/0
8.12.2015 14:54

J10a94r51o58s50l37a82v 92T29a72c77h75o72v42s71k90y 2822560604950

Ja se chobornic nebojim. Jen mi nechutnaji.

+5/0
8.12.2015 13:47
Foto

T11o27m96á28š 12D88v79o51ř56á55k 7395306267781

Mně jo, nejlepší jsou z vepřovýho bůčku:-)

+2/−1
8.12.2015 14:49

O69n65d76ř57e81j 58Š33r81u57b57a57ř 1675121945696

ta, co jsem mel v Recku, byla naprosto luxusni

+2/0
8.12.2015 13:38

P86e68t71e20r 42H25o81s97e32k 6552607569419

Ja taky:-)R^ v jake koliv uprave.

0/0
8.12.2015 13:22

M45i73l42a57n 59V93o72t16a24v34a 5734116711282

jen bych si dovolil opravit v jedné věci pana Michala Nikodéma, že nevadí, když se rozmrazená chobotnice dá "na mrazák". Vůbec jí to nijak neublíží. Kdyby "do mrazáku", to by byla jiná ;-)

+1/0
8.12.2015 13:08

V69i49k70t43o85r 83S80v69o85b67o19d83a 8622868662546

U nás doma se taky vždycky říkalo "na mrazák". Od dětství mi to vrtalo hlavou a jako jediné správné mi přišlo "do mrazáku". Z čeho to vzniklo? Asi z "dát na mráz"?

0/0
8.12.2015 13:36

K31a11t90e46ř82i24n98a 18L18h32o62t72s43k96á 3188694955213

U nás doma se to říká taky. A taky jsem přemýšlela proč. Napadlo mne, že když dříve nebývaly kombinované ledničky, tak se to běžně řešilo tak, že na starší lednici (bez mrazáku) se postavila samostatná mraznička. Takže "dát na mrazák" vzniklo jako jakési zkrácení slovního spojení "dát nahoru do mrazáku". 

Obdobným vysvětlením může pak být to, že pokud měly dříve ledničky zabudovaný mrazicí box, tak ten byl taky nahoře. Takže i pak platilo, že "dát na mrazák" je opět zkrácením slovního spojení "dát nahoru do mrazicího boxu".

+1/0
8.12.2015 14:26

M57i60l21a74n 72V59o75t86a74v47a 5744406841482

ta druhá verze mi přijde logičtější, ale těžko říct

+1/0
8.12.2015 14:53

M68a32r52i10e 80Č81e86r34m71á35k77o60v28á 1951522698118

ono se také říká dát vodu na čaj...

0/0
9.12.2015 9:41

M93i89l56a37n 41V69o94t49a61v43a 5764466241132

To ale snad ma svou logiku. Rano si caj zaliju vodou, takze dam vodu na caj. Nebo snad ne?

0/0
9.12.2015 10:35

P20a54v18e87l 24M33i33k88u85l95a 6218413786447

Ano, ale známé "Postav vodu na čaj" by ve Vašem případě nedopadlo nejlépe. ;-)

Ovšem v restauraci si čaj obvykle dávám do vody, neboť mi číšník donese horkou vodu a krabici čajů na výběr.

0/0
9.12.2015 13:42
Foto

M15a46r60i73a19n 39T74i41š95e71r 1484211916

Chobotnice miluji, nej v Čechách mi chutná v Kogu ve Slovanském domě, doporučuji ;-)R^

+2/0
8.12.2015 12:01

M84i19c90h10a24l 13B91u41ž25e92k 9357529516842

Poprve jsem mel chobotnici v Portugalsku pred tremi lety a od te doby kdykoli ji vidim na jidelnim listku si ji dam

+2/0
8.12.2015 11:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.