Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete smažený sýr se šunkou. Ale časy se mění a vegetariánských podniků je čím dál víc. Jaké jsou ty nejlepší?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M13a26r44e92k 35V82e18s21e52l32ý 1847448730214

V Indii se ji prevazne vegetarianska jidla proto, ze je jich tam hodne, masa je malo a je drahe. Nic proti veganskym restauracim, ale proc je jejich nabidka cenove nad tou v bezne restauraci? Pak byt vegetarianem ztraci smysl (aspon teda kdyz to prevedu na penize) ;-D

+1/0
8.1.2016 9:31

P33a81v90e88l 22S95o36b39o51t28k76a 5920694

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

 

Takže soja a produkty z ní jsou pro Evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

0/0
18.11.2015 12:30

E25v42a 95S84v73o73b26o25d41o23v96á 4120606446902

Masaři by neměli psát články o vegetariánských restauracích. Kdo má číst takovýhle paskvil, proboha!! RvRvRv

+2/0
18.11.2015 9:37
Foto

K64r33i29s86t37ý57n19a 11V18a40ň93k71o29v32á 3517640585983

No, jak už jsem psala níž: většina lidí se stává vegetariány, protože nechtějí, aby kvůli jejich jídle něco umřelo (to, jestli to podle vás má nebo nemá smysl, tu řešit nechci, protože bychom tu byli do soudného dne - prostě to je pro některé lidi důležité a tečka). Jsme odkojeni na určitém způsobu kuchyně, tak je jasné, že se ta jídla budou točit pořád dokola, ať už s masem nebo bez něj.

+2/−5
17.11.2015 23:38
Foto

K14r71i59s82t65ý27n71a 37V27a46ň97k89o92v82á 3447170885283

A propos, vege škvarkovou pomazánku byste od té normální nepoznali.

0/−4
17.11.2015 23:38

P84a74v81e39l 15S41o86b53o78t12k96a 5920894

jj, je to jen otázka chemického složení, jak dobře dokáže ošálit vaše chuťové buňky.

+3/0
17.11.2015 23:46
Foto

J57i48ř12í 56K72r41á81k67o11r24a 9109403

Jíst zeleninu kvůli dobrému srdíčku je v pořádku. Jen nechápu, proč se jídlo takového člověka, který nechce ubližovat zviřátkům, musí tvářit, jakoby z těch zviřátek bylo vyrobené. Indové mají mraky výborných jídel, vyrobených z mouky, zeleniny, luštěnin atd., která se netváří jako masové pokrmy. A nikomu tam takové blafy jako seitan nechybí.

Potřebu nejíst masová jídla, avšak nedokázat se vzdát aspoň toho pocitu, že jím masová jídla, považuji za vrchol pokrytectví a fanatismu. Takoví lidé jsou mi krajně nesympatičtí. Chtějí se něčeho vzdát, ale nedokážou se od toho odpoutat. Jako kdyby chlap zabil svou milenku, aby neubližoval své ženě, ale nedokázal se jí vzdát, tak si ji aspoň vystavil mrtvou ve vitríně.

+8/−1
18.11.2015 1:03

E71v13a 28S47v20o37b21o42d32o79v82á 4260746656282

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové blbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

+1/−1
18.11.2015 9:28

E94v21a 48S69v40o33b56o49d50o89v36á 4710756176602

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové bblbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

0/0
18.11.2015 9:30

B82o60h81u97m43i38l 68P15e67t74r84a59s 1673764641842

Nechci-li podporovat masny prumysl a dam si vegansky karbanatek, jsem pokrytec a fanatik?8-o Najdete si vyznam techto dvou slov, nez je zacnete pouzivat.

0/0
10.1.2016 6:11

J16a23k85u55b 62Š53p68r16i25n62g76e56r 9831642452

Jsem všežravec, protože mi je jedno, zda kvůli mě umře zvíře nebo rostlina. prostě mi to chutná.

+3/0
18.11.2015 15:06

P35a70v95e32l 44S75o32b89o36t16k79a 5940544

Na Soju ovšem pozor...:

http://www.chempoint.cz/soja-dulezity-nutrient-i-nebezpecny-alergen-a-jeji-identifikace-metodou-rt-pcr

"V rámci tzv. velké osmičky potravin způsobujících alergie je sója pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a proto jsou považované za důležitý nutrient. Proteinové zastoupení v suchém sójovém semeně je okolo 35 %. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin. Zásobní proteiny jsou většinou odolné vůči teplotě. Sója se velmi často používá v potravinářském průmyslu a může být přítomna v celé řadě výrobků, na různém stupni opracování a ve velmi rozmanitém množství."

+2/−1
17.11.2015 21:32

M73i87l72a85n 14Č54e64r62n31ý 5153309169222

Dneska je mezi lidmi tolik potravinových alergií, že bych tomu nepřikládal zas až takový význam. Ovšem, nejsem si jist, zda-li není pravděpodobnější, že budete mít alergii na laktózu či lepek...

+2/0
17.11.2015 22:17

P90a27v74e91l 57S83o19b49o34t95k80a 5410504

Každopádně sója je pro Česko velice nepůvodní potravina, narozdíl od obilovin.

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

A asi proto také:

" Alergie na sójové proteiny je v Evropě a severní Americe poměrně častá. Tradiční asijská kuchyně využívá především fermentovaný sójový protein (sójová omáčka a podobně), ve kterém je hladina alergenů a antinutričních látek výrazně snížena."

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

Další věc je že prakticky veškera soja, kterou koupíte, vč. té zpracované do omáčky atd, je geneticky modifikovaná, ale to asi je už nad rámec této diskuse, a v zásadě BIO a GMO se zase tak moc nevylučuje.

+1/−1
17.11.2015 22:49

E15v83a 32S58v49o81b58o24d42o36v89á 4890526386102

A což takhle proto, že se v této zdegenerované části světa jí průmyslově zpracovaná strava??? Dovzdělejte se, člověče, než tady začnete zase hlásat nějaké bludy!! ;-O

0/−3
18.11.2015 9:33

P81a13v65e75l 26S31o83b14o24t44k57a 5950844

Nepoužívám průmyslově zpracované potraviny, s výjimkou např. průmyslově mletého obilí, ale to vy také, že??

+1/0
18.11.2015 12:25

E14v49a 91S91v53o63b49o80d39o71v65á 4470566966582

Biosója nesmí být GMO. Máte zoufalý nedostatek informací a žvaníte nesmysly. RvRvRv

0/−3
18.11.2015 9:34

P89a84v11e15l 54S18o66b30o39t14k25a 5280304

Na území EU se pěstuje i jiná sója než GMO??

A na dovozové potraviny se směrnice EU o GMO nevztahuje ;-D

0/0
18.11.2015 12:24

V78a18c24l90a85v 73P19e92r44o97u46t87k87a 6298527404101

takže co číńan to alergik

+1/−1
17.11.2015 23:36

P38a69v33e35l 23S38o42b51o50t75k46a 5280614

ne, v Číně je sója běžná potravina, už asi tak 3000 let.

+1/−1
17.11.2015 23:45

E86v38a 45S29v11o30b57o73d60o81v87á 4650556866632

V Číně se hlavně jí malé množství sójových bobů v jednom jídle, takže žádná alergie vzniknout ani nemůže. Už proto, že jde o čerstvou potravinu, a nikoliv o takové blivajzy jako sójové maso, nebo polotovary či průmyslově předvyrobené tempehy, tofu atd. Najděte si něco o histaminu/histidinu a jeho souvislosti s alergiemi, a přestaňte plácat nesmysly O VĚCECH, o kterých NEMÁTE ANI PÁRU!!

0/−2
18.11.2015 9:43

P27a65v88e24l 88S39o75b54o93t93k64a 5790804

"Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. První zmínky o sóji nacházíme v knihách známých jako „Pen-Cao-Kong-Mu“ datovaných př. 2838 lety. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. "

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

A jak dlouho se jí sója v EU?

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

Takže soja a produkty z ní jsou pro evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

+1/0
18.11.2015 12:29

E48v44a 96S71v73o82b20o18d52o68v28á 4310826356762

Přesně .... ale od pana Sobotky asi nelze očekávat, že by něco správně logicky vyhodnotil.;-D

0/−1
18.11.2015 9:36

M86i45l69a67n 50Č78e34r83n86ý 5323389319202

Zapomněli na Plzeň, kde už cca 20 let funguje Vegetka na Americké nebo bistro Satyr na Jižním předměstí. Pak je tu ještě Slunečnice v Jungmannově ulici, ta však není striktně vegetariánská, ale vaří i zdravé pokrmy z ryb, drůbeže či tmavého masa. Bistro Loving Hut, zmíněné v článku, fungovalo nějaký čas v Plaze, ale nedávno bylo nahrazeno New York Burgerem.;-)

0/0
17.11.2015 19:28

E82v50a 34S45v50o76b35o25d84o25v90á 4710756556732

Loving Hut není bistro, ale řetězec restaurací. Nepleťte si pojmy s dojmy .... ;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)

0/0
18.11.2015 9:54

V96i70k92t16o13r 97W67o57l34f 8962388123236

Nemají některé formu bistra? Byl jsem v nějakém s obsluhou pouze za pultem. Nehorázně jsem se tam přejedl, mimochodem :)

0/0
18.11.2015 14:59

L20u49c44i60e 98H34o11p43f81o79v16á 6100601123305

ThaiBox Food v Praze je taky lahoda + skvělá obsluha :)

0/0
17.11.2015 19:08

J77i95ř74í 32M60a86c25e39k 3325285224251

Věřím tomu, že ta zeleninová pomazánka je dobrá. Ale proboha, proč jí říkají „tatarák“? Máme snad my masojedi potřebu dělat „masový květákový mozeček“ nebo „dušené maso a la mrkev“?

+11/0
17.11.2015 18:55

M91i98l48a22n 73Č21e64r73n74ý 5553209769312

A není to snad jedno? Název "tatarák" přece není chráněné označení původu, takže je to volně použitelné. Nechápu, proč to tolik lidí irituje.l8-o

+2/−4
17.11.2015 22:24
Foto

K71r62i87s22t10ý13n46a 64V37a56ň10k63o79v62á 3727940205223

To tak je, když se vegetariánem stane (z různých důvodů, to rozvádět nebudu) člověk, kterému určitá jídla chutnala a chce si je připravit v bezmasé variantě.

Mně osobně velice chutná náhražka kuřecího masa nebo vegetariánská svíčková omáčka.

+1/−4
17.11.2015 23:29

P42a86v18e19l 43S43o66b41o88t95k37a 5540314

Chemicky extrahovaná sója, dochucená chemií.

No, když vám to chutná....

+4/−3
17.11.2015 18:39

M84i96l10a87n 33Č36e26r32n25ý 5743599649522

Vy jste taky chemicky extrahovanej.;-O

Extrudace je čistě fyzikální proces, který má za pomoci tlaku a teploty zvýšit stravitelnost a snížit obsah antinutričních látek, obsažených v sóji. Dochucuje se to potom sójovou omáčkou, která se získává fermentací sójových bobů. A jestli je toto "chemie", pak jsou tedy chemie i sýry, jogurty, víno, pivo, kysané zelí apod. 

Co tam máte dál?

+2/−2
17.11.2015 18:54

J47i58ř93í 57M90a78c64e43k 3775885224621

A nešlo by diskuzovat věcně, bez zesměšňování toho, kdo má jiný názor?

+3/−1
17.11.2015 18:55

M28i54l54a67n 23Č50e36r81n34ý 5253659789742

Já nikoho nezesměšňuji. A věcně jsem popsal, jak se zpracovává sója. Chemie se do ní opravdu nedává, ta se používá spíše při výrobě konvenčních potravin - obligátní "éčka".

+2/−2
17.11.2015 19:21

P49a67v92e89l 26S22o57b53o90t94k18a 5460404

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/sojova-omacka-pozor-na-kvalitu/

"PRŮMYSLOVĚ VYROBENÁ SÓJOVÁ OMÁČKA

Nefermentovaná sójová omáčka je záležitostí několika hodin, chemikálií a barviv. Její chuť je ostrá a jednorozměrná. Výroba nefermentované sójové omáčky je o něčem úplně jiném. Sójové boby se vaří 15 až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce. Aminokyselinový roztok se dále neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje. Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolizovaný rostlinný protein přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu a soli. Konečný produkt se rafinuje a balí."

ale ano, možná kupujete nechemickou sojovou omáčku,

http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/

"Před další kostkou tofu nebo hrnkem sójového mléka vám doporučuji něco si přečíst o rizicích nadšenosti ze sóji...."

+1/−1
17.11.2015 21:28

M15i58l89a87n 16Č18e86r34n14ý 5803719639112

Já tedy prosím takovou nefermentovanou omáčku nekupuji. Nejsem blázen, abych kupoval levné náhražky v supermarketech.

+2/0
17.11.2015 22:21

E34v33a 81S28v31o92b24o82d51o20v71á 4520606766632

To se vyrábí a prodává pro Sobotku.;-)

0/−2
18.11.2015 9:46

V19i37k58t46o30r 82W45o77l91f 8462198563906

A proto je důležité kupovat zásadně přírodně fermentovanou sojovku.

0/0
18.11.2015 17:27
Foto

J50i44ř85í 30K36r25á87k34o70r72a 9739243

Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád. A jsou místa, kde mi vážně chutná. Co však nechápu je ta potřeba vyrábět bezmasá jídla, která se tváří jako masová. Všechny ty veganské burgery, tataráky, slepice na paprice bez slepice, místo masa sója nebo ten odporný seitan, ze kterého se mi zvedá kufr, jen si na něj vzpomenu.

Proč, pro krista pána, dělají veganské jídlo, které se urputně tváří jako něco jiného? Jaký to má smysl? Dělat bezmasý karbanátek je jako zkoušet vyrobit z hovězího brokolicovou kaši. Prostě totální kravina.

+22/0
17.11.2015 17:54

M31i56l62a48n 27Č44e54r41n32ý 5243769329342

Snad pro lidi, kteří teprve s veganstvím začínají, aby se lépe adaptovali na nový druh stravy? Stejně tak, jako když se někdo odnaučuje kouřit pomocí nikotinových žvýkaček či elektronických cigaret...

+3/0
17.11.2015 18:11
Foto

J42i27ř88í 54K89r80á22k45o33r42a 9169333

To je jen proto, že ti lidé berou veganství ideologicky. Kdyby to nebrali ideologicky, dali by si prostě nějaké dobré jídlo a neřešili by, že v něm není maso.

+8/−2
17.11.2015 18:19
Foto

K50r26i45s88t39ý47n64a 84V32a97ň36k81o39v73á 3117630255673

Takže je špatně, že se chce někdo najíst bez toho, aby kvůli tomu něco umřelo?

0/−3
17.11.2015 23:31
Foto

J35i66ř63í 94K93r97á97k79o80r90a 9609773

Znovu opakuji, je špatné brát to ideologicky. Je to jen jídlo. Jezte co chcete, ale nedělejte z toho politiku, prokristapána.

+4/0
18.11.2015 0:53

E97v24a 55S24v75o28b19o52d92o76v21á 4460126436902

Nejvtipnější na tom je, že tahle jídla jsou v nabídce právě pro vás, protože: "Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád.", .. jenže ve skutečně vegetariánské nabídce byste se neorientoval, tak vám to usnadňují tímhle (hloupým) způsobem.

0/−1
18.11.2015 9:53
Foto

J17i25ř25í 79K58r30á64k16o48r68a 9549323

Tak pro mě určitě ne. Když jdu na jídlo bez masa, vyberu si s chutí něco z bohaté indické kuchyně. A že tam toho mají...

Fakt nepotřebuju tataráky bez masa, hamburgery bez masa a další maso bez masa.

+3/0
18.11.2015 12:20
Foto

K47r89i58s66t73ý33n53a 10V21a35ň24k97o81v53á 3727730575553

A co je špatného na tom jíst vegeburger nebo tofuburger? Vypadá to jako burger, dělá se to jako burger, jen proto, že je tam jiná placka, tomu přece nebudu říkat "bulka plněná plackou rostlinného původu".

A někomu třeba ta jídla dřív chutnala, jen je chce v bezmasé variantě. O nic nejde.

+2/−5
17.11.2015 23:31
Foto

J27i92ř59í 16K90r63á64k20o12r56a 9439173

Vegeburger mi dává asi takový smysl jako vepřový Dál. Je to totální nesmysl a úlitba všem pokrytcům.

+4/−1
18.11.2015 0:56

T17o54m30á95š 71T61a44t20í47č22e57k 5430792800108

Můžu poreferovat cobyžto Brňák z Rebia: Chálka dost předražená, jídelna  ve stylu základní školy za komárů. Člověk si nabere za kilo, nenají se ani chutně ani dosyta. Zato vysedává s lidma, kteří očividně nejí, ale se modlí. :-P

0/0
17.11.2015 17:26

Z27d97e14n57ě89k 57W92o51l61f 9711400977945

Ten samý pocit mám z Plevelu kde jsem sice nebyl, ale viděl v Ano šéfe. Asi dost záleží na majiteli, jestli chce jen rejžovat nebo se fakt snaží nabídnout zajímavá jídla. Taková ta rádoby masová jídla mají asi nalákat všežravce k ochutnání, ale efekt je spíš opačný. Já osobně si radši dám studený samotný tempeh než nějakou slepici nebo svíčkovou, kterou jsem nenáviděl i jako masožrout.

+4/0
17.11.2015 17:41

V11i62k31t96o65r 13W28o69l76f 8842818203396

Na Rebio jsem taky moc chvály od brněnských veganů neslyšel, takže moc nechápu, co v článku dělá.

V Brně máme mnohem lepší veganské restaurace. Například Forky's (zrovna vyhrává nějakou celorepublikovou anketu) nebo Junk Food Café. A další.

0/0
18.11.2015 8:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.