Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Syrový a slizký mlž s nálepkou luxusu. A Češi objevili ústřice

Konzumace ústřic vzrostla v Česku za poslední roky o stovky procent. Jedna z nejrozporuplnějších delikates světa a symbol gurmánské maturity zažívá v zemi pod Řípem zlaté časy. Chcete se zapojit? Víte, jak ústřice otevřít, kde je ochutnat a čím ochutit? Připravili jsme pro vás malý manuál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P63a72v56e34l 64M22a21r29t18i47n52e18k 9765215451493

Kdyz na ne narazim, tak je slupnu. Syrove jsou nejlepsi, ale uz jsem z nich delal rizoto, gulas a nebo proste jenom tak na grilu. V zadnem pripade nedochucuji syrove, jelikoz jsou jeste plne slane vody, jsou tak akorat.

+1/0
9.11.2015 21:47

M74a23r98t22i79n 34V31á31v43r28a 2150543779

Ústřice? To je jak když vsrkneš cizí chrchel R^;-D

+1/0
9.11.2015 12:49

P97a25v15l75í67n82a 32B49u46t56a37n13o81v80á 3564654888758

Fůůůůůůůůj! ;-D;-D

0/0
9.11.2015 14:39

M85a22r25t80i48n 90V66o61j50á91č31e12k 9423777911236

ale ale minimálně pocitronovaný;-D;-D ale vážně vyjíměčně si jich pár koupíme a přišli jsme jim na chuť ,ale asi se k tomu musí člověk prosrkat;-D;-D

+1/0
10.11.2015 9:18

Jindriska 7633681538913

me to trvalo dva roky postupneho ochutnavani:-)

0/0
10.11.2015 22:03

M71i44c76h65a52l 73M61i64l51l31e49r 9506862629262

ty mas zkusenosti se srkanim cizich chrchlu?8-o8-o8-o8-o8-o

0/0
11.11.2015 11:54

M77i91c85h10a33l 37M76i25l70l97e53r 9356352699132

ustrice jsem prvne ochutnal jako mlady kluk, kdyz jsem po bratrske invazi odjel z Ceskoslovenska k pribuznym na vychodni okraj Papuy Nove Guineje. O velikonocich me novi kamaradi, mladi zamestnanci tehdejsi australske administrace PNG, pozvali na 2 denni vylet na nejmensi ze skupiny Killertonovych ostruvku v zatoce Milne Bay, neobydleny, palmami a tropickou florou pokryty a lagunou obkrouzeny (snorchlovani, plavani).

Na okraji v lagune rostly mangrovy, na jejichz korenech se uchytly male divoke ustrice. Zatimco damska cast nasi vypravy sla "do lesa na klacky", aby pripravila ohniste na pozdejsi taboracek, opekani klobasek a vareni, muzska cast se vydala clunem mezi mangrovy na lov ustric.

Pak jsme vsichni sedeli na plazi, pozorovali tropicky zapad slunce nad Milne Bay (nadhera!), otvirali ustrice, oplachovali v morske vode, jedli a zapijeli je vychlazenym mistnim pivem South Pacific Lager (Jihopacificky lezak). Ostruvek byl jen vegetaci porostly atol bez vlastniho zdroje cerstve vody, tudiz voda, kterou jsme sebou privezli, se nepouzivala na omyvani ustric, ale na piti a vareni.

Chut ustric byla pro me nezvykla, jejich slizkost take, ale prece jsem se nemohl nechat zahanbit nejakymi Aussiky, ze se mi bude eklovat neco co oni a velka cast sveta povazuji za lahudku! Kazdou ustrici jsem hrdinne spolkl, zapil douskem SPL a byla to pohoda.

Od te doby jsem si na ne zvykl, v Australii se prodavaji velmi bezne. V nasi casti Australie mame na vyber 2 druhy, z chladnejsich vod Tasmanie a ze sadek v teplejsich vodach v oblasti kolem Sudney.

Na menu je ma mnoho restauraci, vedle syrovych servirovanych jen s citronem tu je oblibena cela rada alternativ a zalezi jen na tvurci inspiraci kazdeho kuchare.

Podavaji se s ruznymi marinadami, zapekame pod grillem s ruznymi prisadami jako anglickou slaninou, omackou Mornay atd. Daji se marinovat a hodit i na BBQ nebo lehce obalit a usmazit jako rizek.

 Vyhodou tepelneho zpracovani je to, ze se ustrice tim zbavi sve slizkosti.

+1/0
9.11.2015 3:35

M87i42c12h29a31l 92M49i80l14l81e48r 9926982859492

pokr.

Moje nejoblibenejsi jsou grillovane Ustrice Kilpatrick. Recept je puvodne z Anglie. Omyte a osusene ustrice dat zpet do skorapek, zakapat Worcesterem podle chuti, bohate posypat malymi kostickami masite casti anglicke slaniny (tj. jeji masitou, ne sadelnatou casti), pripadne pridat malinky kousicek masla a dat pod grill na par minut, aby se slanina pekne propekla. Pak zakapat citronovou stavou a servirovat. (Anglicane nepouzivaji citron a do slaniny jeste michaji nastrouhany syr, v Australii se Kilpatrick dela bez syra).

Ze vsech nejnadhernejsi ustrice jsem videl pred 2 lety v Parizi. Kousek od naseho hotelu byl na rohu Boulevard du Montparnasse a Boulevard Raspail ustricovy bar Le Bar à Huîtres,  kam si zakaznici chodili pro ty nejnadhernejsi a nejvetsi ustrice, jake jsem kdy videl. Bud si je dali spolu s nejakym napojem primo u baru, po francouzsku na ulici otevreneho, nebo si je nechali otevrit a odnaseli domu v krabicich.

K baru je pripojena restaurace specializujici se na ustrice, ryby a morske plody.

http://www.lebarahuitres.com/fr/index.php#galerie-montparnasse.php

Absolutne skvela v kazdem smeru, vyborne jidlo, velmi ochotny a usluzny personal. Menu zacina asi od 15 Euro za nektere predkrmy a muze jit az k tisicovce za ty nejnadhernejsi, obrovske nekolikatacove kombinace morskych plodu, ryb a ustric v nejruznejsim podani.

Z jejich nabidek jsme si s manzelkou vybrali "degustacni" 4 chodove menu, kde jednim z chodu byly ustrice au naturel, servirovane s citronem. Kazda porce se skladala z 9 tech velikanskych, vybornych ustric.

0/0
9.11.2015 4:11

M10i61c91h90a39l 96M84i76l67l91e48r 9166982499802

jmeno se otisklo spatne, je to Le Bar a Huîtres, kde francouzske a ma carku v opacnem smeru.

 Mimochodem, ustrice se take udi a konzervuji podobne jako sproty a jsou velmi chutne na oblozene chlebicky a jednohubky.

0/0
9.11.2015 4:21

M74i17c39h26a60l 46M61i54l59l95e56r 9976452289282

Sydney, samozrejme

0/0
9.11.2015 4:17
Foto

T54o38m31á71š 22D14v34o73ř77á22k 3575443266526

"A to je asi tak všechno, co vím o krevetách." Pardón, ústřicích

+4/0
9.11.2015 8:50

L63u11m11i73r 15N42o66v28a90k 8551333486258

a přitom je to taková blbost, co? ;-D

0/0
10.11.2015 15:45
Foto

E39v45a 78V11i38n77k32l72e29r61o70v27á 8196625132153

Téda, podle toho, jak je do sebe vždycky všichni ládují na Slavnostech moře v Brně, jsem si nemyslela, že mají tolik odpůrců.

Já teda ústřice miluju a těším se na každou chvilku, kdy si je můžu dopřát. A rozhodně bych je nesolila! Mořská voda se o to už postará, stačí kapka citronu. 

Díky za článek, teď abych si pro ně v nejbližší době zajela :D.

+2/0
8.11.2015 23:22

J51i82n33d14r19i43c52h 91P96a43r54i23k 1220700135791

Na ústřice do Cancale v Bretani...

+1/0
8.11.2015 22:05

L66a79d84a 58N47o75v77a43k 4862743407

já snim všechno...

+1/0
8.11.2015 21:34

M38i81l22o43s24l57a65v 86V50l80c65e90k 1352356450573

Ja to jednou zkusil......proste jsem to do sebe nedostal:))))

0/−1
8.11.2015 19:37

M45a80r87t28i16n 48S10u24k39u95p 8336292929444

většina lidí se sice drží zásady: 

zásadně nejím něco, co se při cestě do úst ještě přidržuje talíře ;-)

ale pokud mi to není doslova odporné, stojí za to něco takového občas zkusit...třeba tomu přijdete na chuť R^

+1/0
8.11.2015 15:09

F57i35l75i56p 77N61o67v61o41t78n96ý 2230472916257

Mňam dal bych si. Osobně mám radši jiné mořské plody jako krevety, ale tohle vypadá skvěle.

+2/0
8.11.2015 10:27

J97i29r66i 22S49y42k84o50r93a 5523199741726

Pekne napsane

+1/0
8.11.2015 9:59

B43a10r27b69o63r30a 87S30v43o98b58o87d79o83v22á 6362857368500

Ustrice bych tedy jinde nez u more, kde se pestuji, nikdy nejedla.

0/0
8.11.2015 9:47

Z85d75e46n79e34k 98B35o32h17a91c90e15k 1838187577859

Pestuji se brambory. Ustrice se chovaji.

+11/0
8.11.2015 9:58

J68a45r96o94s77l37a93v 20P98l33a22c90h53e15t66k80a 7266336486319

A co takove houby? Ty se pestuji, nebo chovaji?

0/0
8.11.2015 15:06

L88a39d31a 61N96o35v17a67k 4822953757

houby se pěstují, <chov> se jako termín užívá pro živočichy, kteří se aktivně pohybují..., nikoliv pouze rostou...;-)

0/0
8.11.2015 21:33

J63a49r27o89s53l90a97v 18P84l24a98c12h20e26t48k85a 7486126916349

Ty ustrice toho nabehaj...

+1/0
8.11.2015 23:15

Z77d65e34n72e14k 24B31o59h85a19c67e80k 1448927827389

Nekteri mekkysi dosahuji ve vode rychlosti az 35 km/hod.

0/0
9.11.2015 0:05

P79a12v78l76í20n19a 22B65u96t14a15n92o77v76á 3574844258288

;-DR^

0/0
9.11.2015 15:06

T87o68m31a48s 50A82u83g50u97s25t86y46n 6507356251170

nevím o které zemi to autor píše. Země pod Řípem? Neznám? Já tam asi nepatřím, bydlím o 100 m výš než vrcholek Řípu...

0/−3
8.11.2015 9:34
Foto

L87a72d36i55s97l88a24v 62A91n58t33o55š 7798263898144

Ustrice pro zacatecniky jsou jednoznacne ze Stonu v Chorvatsku.

+1/0
8.11.2015 9:14

T86o18m66á20š 24H20e79r40t35i36g 4350706675805

Fuj, to bych v životě nedal do huby.

+4/−6
8.11.2015 9:01

V26o68j51t51a 60S49u96k 3517915427701

Jsi poseroutka................8-o!!!! Amici zase to Ceske kafe s piskem,humus.!!!!

+1/−1
8.11.2015 9:10

P42a33t87r90i34k 26H52r45a70d56i46l 9489172494760

Pro me je humus ustrice.

+2/−2
8.11.2015 9:34
Foto

T58o25m75á67š 63D87v36o30ř90á52k 3385213746476

Si vždycky vzpomenu na Funése, jak je do sebe ládoval a skákaly mu ty beďary... :-)

0/0
9.11.2015 8:52

P52a46v21e25l 28V81a49j46n16e46r 4440102534247

A že zrovna amíci maj delikátní kávu. ;-D

0/0
10.11.2015 9:30

J45a55n 22T14i13c53h98y 9294929750656

Je neuvěřitelné jak můžou být lidi blbí, když vidím nebo čtu něco takového, vždycky si vzpomenu na geniální Andersenovu pohádku "Císařovy nové šaty".

+4/−1
8.11.2015 8:20

M78a45r60t69i43n 73J23a33r95o18š 8932115958346

Vidim to uplne stejne,taky jsem si na to vzpomel :)

0/0
8.11.2015 9:37

L58a76d75a 38N60o26v53a36k 4762753167

já to tak nevidim, protože si tu pohádku nevybavuju...

0/0
8.11.2015 21:35

F98r69a43n97t46i90š31e51k 25Z46l67a70t85o73h66l79á11v21e59k 3131204117574

Pro mě je to to poslední, co bych chtěl konzumovat. A ochutnal jsem leccos, včetně hadů a brouků všeho druhu.

+1/−2
8.11.2015 7:41

V74o70j25t98a 37S51u62k 3917345927671

Open  fantaziji a chutnej morskr dary;-)!!!!

+1/0
8.11.2015 9:09

P66a40t34r35i73k 94H63r14a12d16i61l 9399702894390

Je to hnus,ale treba segra to ji rada.

0/0
8.11.2015 9:35

L78a68d96a 73N94o32v95a58k 4422503717

jenže holky jsou jiný.., nikdy nevíš co už měly v puse....:-/

+1/0
8.11.2015 21:36

M93i15c77h61a79l 97M22i69l86l33e38r 9256462529712

ja zas nemohu hady, housenky a brouky vseho druhu. Uz jen pri pomysleni mi je blivo.

Zato ale ustrice, sneky s cesnekovym maslem i zabi stehynka, proste francouzskou kuchyni ....mnam!

Uvazuji, jestli jsem "v nekterem prechozim zivote" nahodou nebyl Francouz.;-D

0/0
9.11.2015 4:15

J63a62n 69F65r60i32d22r64i95c92h 6715178389763

Ale prd, prostě mi to chutná nebo nechutná. A když mi to chutná tak se můžu shánět po kvalitnější. Ale když ne, tak je mi to fuk a neznamená to, že jsem o nic míň cool, když to nežeru.

+17/0
8.11.2015 7:39

M96a10r65t52i81n 31H43o82r65ň95á83k 7151501612

Já mám zase vždy obrovský pocit štěstí když mám pod kudlou maso z farmy Rudolec. Jejich hovězí zadní nebo roštěnky, to je oda na radost.

+6/0
8.11.2015 6:47

M55a95r70i54e 69Č75e98r88m34á11k48o53v23á 1931212878638

Ústřice jsem jedla před pár lety v Austrálii a dopřávala jsem si je často. Kupovala jsem je na tržnici, kde je měli uchované na ledu, otevřené. Konzistencí bych je přirovnala k morku z kostí, chuť připomíná mírně tresčí játra. Takže jen zakápnout citronem, malinko soli a ... pro mě nebe v "puse". Ochutnala jsem i mořské ježky, ale na šneky odvahu nemám.

+3/0
8.11.2015 6:43

X18e70n43i46e 56B91a26č52o81v51č11i81n55o81v24á 1643433514589

Mořský jezour je vynikajíci-gratinovany.Musle byly chunejsi shelky.

0/0
8.11.2015 7:27

F52r70a71n49t37i33š66e63k 57N30o93v39á51k 6121725266851

Tak si dejte, šneci jsou fajn. Klasická úprava v česnekovém másle mňam. Ostatně, velmi podobnou chuť získáte zapečením kousků masa z kuřecího stehýnka v másle s česnekem :)

+3/0
8.11.2015 8:28
Foto

D52a87v21i59d 23K62o52m33á27r47e32k 3283920710988

Ještě jsem ústřice neměl, nelákají mě ale kdyby byla možnost, tak bych je určitě ochutnal. Proč ne. Jídlo je jedna z mých vášní a rozhodně se v tomto ohledu nebráním zkoušet nové věci. Mojim nejoblíbenějším pokrmem by se ústřice asi pravděpodobně nestaly ale aspoň bych konečně věděl, jak chutnají :-D

+5/0
8.11.2015 6:37
Foto

R38i76c45h15a64r98d 71P95o29l67á59š87e33k 9314173520149

ve slušným krámě koupíš kus tak za 30-40 kč, tak v čem je problém?

+1/0
8.11.2015 8:12

A78l51e48x 57Š98t70a40j21n58e85r 7831104485253

Poctivě jsem ochutnal a už víc krát nemusim. Vždycky mně ale napadne při místních "specialitkách" kapitán Elánius a Hrrrr na ně! Doporučuju přečíst...

+2/0
8.11.2015 6:21

P34a11v10e66l 51T73r94o79j80a87n 1879499621920

Co má méně než 2 a více než 4 nohy nežeru.

+12/−2
8.11.2015 6:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.