Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Už žádné kostky ledu. Naučte se od Skotů pít whisky

Ve Skotsku se každý rok vyrobí kolem miliardy lahví whisky, přičemž 80 procent z nich jsou whisky míchané. Ty míří hlavně do světa. Skotové dávají přednost jednosladové whisky, které se říká single malt. Míchaná whisky je jemnější a lépe se pije, single malt je pro znalce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R21a96d95e51k 65N66e93u49m48a16n69n 5162952828385

naprostý souhlas

na tvrdý alkohol led?? když to vypiju hned, tak led neucítím, pokud po chvíli, tak alkohol jen ředím vodou

0/0
14.7.2015 23:49
Foto

L12i58b22u25s14e 14P94a15l35k32o56v43a 6250844788907

tak to jdu vyzkoušet:-)

0/0
13.7.2015 22:19

M78i85l29a57n 75V32o79t36a18v19a 5454256641962

četl si to někdo po sobě??? tak malt nebo whisky???Ve Skotsku se neobjednává skotská, ale buď whisky, a tím se míní whisky míchaná, nebo se objednává (mnohem častěji) přímo malt. Zásadní a nepřekročitelné pravidlo říká, že malt se nikdy nedává na led, protože ochlazená whisky znecitliví jazyk.

0/0
13.7.2015 20:41
Foto

L77i25b85u86s85e 82P58a63l17k41o16v92a 6110454408447

možná autor při psaní velmi intenzivně degustoval:-)

0/0
13.7.2015 22:20

M47a16t33o30u89š 25B27á96r18t54a 4816890456778

Skoti mi tvrdí, že whisky má pít každý tak, jak mu chutná. Sami si do sklenky single malt kápnou chladnou vodu, prý nejlépe z oblasti, kde byla vypálena. Jo, a těch oblastí je sedm.

0/0
13.7.2015 14:13

M94a84r68t20i67n 59P64e98c98i91n14a 4941363

Zmiňovanou Balvenie Double Wood mám v plánu vyzkoušet. Měl jsem z této palírny 15letou Single Barrel a byla skvělá, můžu doporučit.

0/0
13.7.2015 10:26

M64a49r44e25k 85K34l72u78f11a 3778574734566

Chivas Regal 12yrs mi ke štěstí stačí. Moje nejoblíbenější ..... ;-)VR^

0/0
12.7.2015 21:05

J34i69ř68í 88K73ü14h81r 2260956370976

Dyť to je slevka.....

0/0
13.7.2015 19:14

I25g75o30r 75H86r50u33s31o97v21s31k69y 2539149473730

tak neviem. v jednej knihe o whisky som cital, ze maccalan je rolls royce  medzi whiskami a myslim, ze je to pravda. ale kazdy sme nejaky.

0/0
13.7.2015 20:44

M58a53r32e16k 67K41l19u85f18a 3738384324246

Tak jasně, že když je šance, tak si rád dám i něco lepšího, nějakou dobrou single malt. Ale Chivas mi prostě sedí .... ;-)R^

0/0
14.7.2015 17:13

F31r31a81n33t48i87š87e19k 95V58á34v89r16a 8495353363585

Slivovica sa pije při pokojové teplotě! A pálí sa na 51,5%, potom už pálí v krku. A vždycky trochu pecek mosíš  v kvasu nechat, aby slivovica voněla. Když něco nevím, tak nepíšu hovadiny! Trůbo!!!!

+3/0
12.7.2015 16:30
Foto

R47i29c30h10a44r52d 46P83o75l19á18š87e66k 9114423580929

to asi záleží na místních zvyklostech, ale děda pálil na 52-55%, protože to bylo obvyklé v místní palírně.

0/0
12.7.2015 18:16

J75a96r10o48s70l79a97v 85K70a44d35l57e43c 5501139452811

R^Kladivo na český alkoholiky.

0/0
12.7.2015 9:15

M47a78r83t94i10n 31K47r79a12l 7133220983877

Single malt je single malt. Ale z michanych whisky doporucuji nedocenene a levne Famous Grouse a White Horse. Ten druhy ma slusny podil Lagavulinu (pokud si to nepletu s Laphroigem).

0/0
12.7.2015 8:32

J70o67s88e72f 90V42o60s61i47c80k58y 4293457656743

Single malt je vzdy jecna whisky z jedne palirny, ktera se vyznacuje velice drsnou chuti, kterou kazdy nezvladne, cizinci obzvlaste. Proto se pro export delaji hlavne whisky michane. Jsou to smesi tech jecnych s psenicnymi, zitnymi a kukuricnymi. V USA se na vyrobu Whisky jecmen nepouziva vubec. Prevazuji tam whisky kukuricne (burbony). Duvodem je vzdy dosahnout jemne chuti, aby si na ni troufly i zeny. U nas v pivovarni velmoci CR nikdo ani nevi, ze whisky je destilat z piva a tudiz mame ty nejlepsi predpoklady k masove vekovyrobe whisky!

0/−2
12.7.2015 16:17

J49o49s60e73f 46R62i64c60h21t23e90r 9116985267333

Josefe kam na to chodíš? Každá jedna věta cos napsal je naprostej nesmysl nebo prachsprostá lež. Proč to prezentuješ jako fakta??

0/0
12.7.2015 20:37

M10a95r81t58i44n 47Č86e75r61n39ý 2547498869279

Single malt se vyznačuje drsnou chutí, kterou každý nezvládne? To možná tak některé silnější Islay whisky, ale Highland, Lowland, Speyside mají do drsnosti hodně daleko. To že jde na export více blended je dáno spíše neznalostí a zkrátka tím, že mimo Skotsko a Irsko není whisky tak populární. V USA si vystačí s bourbonem a jinde když si občas někdo objedná "vizoura", tak je mu jedno co mu nalejou.

0/0
13.7.2015 14:45

M46a24r50t11i12n 24Č36e62r71n48ý 2237338149339

Proslýchá se, že ten podíl Lagavulinu už je minimální. Ale i tak je WH vynikající.

0/0
13.7.2015 14:46

T22o78m29a68s 59N47a63v35r29a48t82i25l 8150119733975

Dobry clanek. Ve Skotsku jsem dlouho zil a dobra single malt byla vzdy neco, na co jsem se umel tesit. Da se pit i s ledem, a nekteri to delaji, ale preferuje se voda, protoze led whisky podchladi. Jinak i limonada je naprosto bezna. Pokud by nekdo chtel ochutnat nejaky dobry zakladni model single malt, tak doporucuju 12yo Glenfiddich nebo 12yo Highland Park. Obe maji jinou chut a jsou zacatecniky vyhledavany. Jo a co se tyce teploty, tak single malt do lednicky nepatri, ma se pit pri pokojove teplote.

0/0
12.7.2015 8:22

M83a33r20t20i34n 94K54r86a57l 7253300843697

Ja miluju whisky z Islay. Kdo nepil Lagavulin, Bowmore nebo Laphroig, neuveri, ze i tak muze chutnat whisky. Raselina, vres, slane more - vsechno tam je. :-)

+3/0
12.7.2015 8:30

T29o85m95a33s 62N70a37v26r74a30t27i67l 8970609253815

I ja jsem presel na Islay whisky s Highland regionem jako druhym. Zil jsem v Aberdeenu, takze se daly sehnat jakekoliv edice cehokoliv a to byla parada. Tak tak, jak rikate! :-)

0/0
12.7.2015 8:33

M62a40r20t57i70n 73P25e48c79i23n11a 4541333

Můžu doporučit i Bruichladdich.

0/0
13.7.2015 10:31

K24a71r89e47l 14N43a78s63t38o19u76p21i36l 3560161440891

při pokojové teplotě ano, ale tou pokojovou teplotou se myslí okolo 18 stupnu, takze ne ji nechat doma na nejakych 24 stupnich, to uz je moc...

0/0
13.7.2015 13:12
Foto

V16á36c55l36a42v 43P66a54n58e70n25k31a 8183235891240

Poznámka mimo. Je zajímavé, že článek má tag Malta. Není přitom ani o Maltě, ani o Maltě, ale o maltu.

+2/0
12.7.2015 7:33

D25a30v95i12d 94H18e22r20i47a83n 2759819482920

Jo, to je dobrý :-). Asi automat.

+2/0
12.7.2015 9:00

R62a87d91e73k 77H21o47l95e67c45e56k 3146460888301

Oslavný článek o tom, jak se učit chlastat. Co takhle spíš náš národ alkoholiků naučit, jak nechlastat?

Stejně mě ale nejvíc štve, když někdo poučuje, jak se něco dělá správně tím jediným možným způsobem. To je snad každého věc, jak něco dělá, jak mu to chutná, apod.

+2/−24
12.7.2015 6:33
Foto

P92ř23e86m67y96s45l 41Č90e24j93p 8138417478246

Tak si zkuste po Česku tu whisky do sebe kopnout, nebo ji v ústech krátce poválet a pak pomalu polknout. Pokud máte v pořádku chuťové receptory, tak byste měl poznat rozdíl. Jinak dáte si sklenku na chuť, ne jako je v Česku zvykem, flašku na hned ...

+14/0
12.7.2015 6:43

R32a94d82e77k 76H32o32l68e30c30e26k 3456140818981

Abych tohle věděl, nepotřebuju poučování od novináře. To snad platí o každém jídle a pití, že když si ho chci vychutnat, tak ho do sebe nenaházím.

0/0
12.7.2015 10:58
Foto

P44ř59e60m17y72s58l 63Č82e68j60p 8348647518606

Tak pokud to poučování od novináře nepotřebujete, tak jej přeci nečtete. Takový chytrý člověk a nevíte, že se to dá takhle praktikovat? :o) Já třeba po vzoru jiných taky popíjel toto pití stylem na zdraví, ale pak jsem si jednou přečetl hezké psaní o whisky a tak už vím, že se to vesměs odporné pití dá skvěle užít :o) Já jsem rád, že jiní své rady napíší, tak aby si je mohli přečíst další ...

+2/0
12.7.2015 11:45

J81o63s26e43f 64R30i30c34h18t63e20r 9536695907283

Whisky má nevýhodu, že ty levný jsou opravdu hnusný a bez ledu nepoživatelný, takže to moc lidí nepije :-) Nepovažuju se za znalce, ale myslím že dobrý základní pravidlo pro laika je, že by to mělo mít aspoň 10 let, a ideálně single malt. Pak je to úplně jiný pití a je to fakt výborný R^

+4/−1
12.7.2015 0:46
Foto

R46i75c28h94a86r41d 93P68o80l86á16š58e46k 9284943170719

až tak kategoricky bych to neviděl, i u míchaných se dá najít spousta značek co se dá pít a nemusí to jít až tak do peněz, jasně flaška za 180 kč to nebude.

+9/0
12.7.2015 1:05

M96a13r78t69i43n 81Č86e48r43n23ý 2387358979189

Hodně dobrých blended se dá sehnat mezi 300-500 kč - famous grouse, white horse, whyte&mackay. I klasika jako grants, vat69, black&white jsou dobré.

0/0
13.7.2015 15:17
Foto

R47i20c22h77a41r87d 87P32o64l94á31š32e73k 9834433230749

Obecně všechny kvalitní kořalky se pijí při pokojové teplotě. 

Jenom ty co mají něco schovat se musí chladit, nebo mrazit.

+16/0
12.7.2015 0:15

P71e44t25r 45J97a92r25o67š 2164841225987

tepla slivovice? muze byt sebelepsi, ale jak ztepla.... fujtajbl...

0/−9
12.7.2015 0:24

J92o59s54e51f 60R18i49c98h18t81e39r 9396195247553

Souhlasím s kolegou Poláškem. I kvalitní slivovici při pokojové teplotě.

+15/0
12.7.2015 0:39

M14a48r59t63i73n 59H79l24a59v36a73t31y 9741244837262

to sis asi spletl s nějakým 15% švestkovým Amundsenem :))

0/−8
12.7.2015 3:17

T29o81m47á51š 95K38u71b29a41l81á15k 3356719366439

Spíš ty to máš nějaký popletený. Slivovice, stejně jako ostatní kvalitní alkohol se pije při pokojové teplotě.

+4/0
12.7.2015 13:19
Foto

R15i68c83h10a22r11d 46P62o44l29á10š74e36k 9104803750769

no když piješ sračky, tak si to vychlaď. Já vyrůstal na Slovácku a nikdy jsem slivovicu v lednici neviděl.

+20/0
12.7.2015 0:51

P43e67t55r 22U88r41b18á61n51e31k 8915537286960

Opět kecy. Děláme si ji doma samy, jak má být 52-55, žádný rezmačkaný pecky. V zimě se ledová nepije, ale v létě je nejlepší z mrazáku -18 stupňů. ta pak zahřeje...

0/−15
12.7.2015 1:44

V19á34c63l47a87v 68P55o98u25s17t79k11a 3880601182

Vy jste kolem kvalitní slivovice ani nešel.

+17/−1
12.7.2015 6:40

P71e54t14r 81U33r58b94á91n75e58k 8555947676130

Jistě, pil jsem i více než dvacetiletou, pro vtipálky měla pokojovou teplotu. Nevím jakou máte doma Vy, ale já mám kvalitní.

+1/−1
12.7.2015 14:21
Foto

R48i93c40h52a74r81d 76P27o74l27á38š87e73k 9214563960819

A bílý hole máte k tomu taky kvalitní? Když čtu vaše příspěvky, tak si vzpomínám na pořekadlo - pijme rychle, nějak se stmívá.

+1/0
12.7.2015 18:13

V60á16c72l90a22v 30P98o23u25s84t75k68a 3540221202

Stáří slivovice o její kvalitě nevypovídá vůbec nic. Patok zůstane patokem bez ohledu na věk. Je fakt, že když je mražený, tak to není tak poznat.

+3/0
13.7.2015 6:10
Foto

R10i14c56h13a41r17d 58P17o43l88á76š85e17k 9164303160289

na zahřátí si dám horký grog, anebo svařák, ale slivovici mám na chuť, popřípadě si tu horší slivovici dám do čaje, ale vy si ji klidně pijte jak chcete.

+6/0
12.7.2015 7:22

J63o12s57e22f 17Z95d75r12á28h31a74l 2670610421988

Samy? Rozmackany? Snad sami a rozmackane! Je videt ze ty nevis zhola nic nejen o slivovici ale I o cestine! Slivovice z mrazaku...

+4/0
12.7.2015 8:58

T57o82m75á63š 21S52o49u77k29u98p 4243825780400

A ty nejkvalitnější se pijí z ohřáté sklenice aby víc vynikly.

+2/0
12.7.2015 1:23
Foto

R32i36c18h77a55r62d 36P58o17l51á90š49e16k 9644143400859

tu ohřátou bych asi nemusel, ale při konzumaci je samozřejmě důležitá i vůně a to u mražený sračky asi nebude to co je potřeba. Jsem sice Pražák, ale slivovici kde je ví pecek než švestek ještě poznám. A to jsou znalci co ten hořký ocásek po peckách ani necítí. To jsou ti co to potřebujou chlazený, anebo mražený.

+10/0
12.7.2015 1:33

P67e31t25r 53U17r58b46á40n63e51k 8595187436860

Kecy, kámoš byl ve Skotsku, skotská tam byla levnější než pivo a to 10 let stará. Místní si ji tam dávali s ledem, se sodou, prostě s čím kdo chtěl. Kdyby ji někdo chtěl s kečupem, tak by se nikdo nedivil. Pijte si prostě skotskou s čím chcete, jak vám chutná, na ostatní kecy se vykašlete.

+15/−2
12.7.2015 0:10

J95o61s28e48f 90R52i40c53h63t52e94r 9566265557693

tak pokud to tam stojí pár šupů, tak jasně. v tom článku je to spíš myšleno v českým kontextu - když si dám skleničku za 150-300 Kč, tak je blbost přebíjet to ledem.

+9/0
12.7.2015 0:49

O60n98d71ř63e94j 83N96o20v19á16k 2825104299195

Před týdnem jsem se ze Skotska vrátil. Máte pravdu. Pije se tam opravdu, jak kdo chce. Viděl jsem i borce, který si jí dal s Fantou. Řekl bych, že cena za pivo = skotská. V hospodě pivo 4 libry, skotská kolem 4 taky.

+4/0
12.7.2015 0:53







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.