Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vídeň pro snoby. Kde večeří smetánka a kde pracující lid

Ještě před sto lety byla Vídeň centrem obrovského impéria, což se odráželo také na špičkové úrovni tamní gastronomie. Nejlepší restaurace a vyhlášené delikatesy nám představí šéfkuchař Marek Raditsch, který je velkým milovníkem vídeňské kuchyně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J20i11ř95í 65M54a80c92e88k 3305525244221

Bohužel, v levnějších rakouských restauracích často nabízejí "Wienerschnitzel (aus Schweinefleisch)". To je něco, jako když u nás nabízejí Cordon bleu z vepřového či dokonce kuřecího (a s G na začátku).

0/0
7.7.2015 9:45

D25a50v70i52d 45S25u31c80h35ý 1706710178508

to liskovy ragu s opecenym knedlikem vypada dobre...a to na knedliky moc nejsem

Nachtmarket je super, ale v sobotu je tam narvano ze se bojite o penezenku, nicmene nejen nabidka, ale take kvalita exotickeho ovoce je skvela...neco jsem videl na vlastni oci az tam...

0/0
6.7.2015 19:25

Z45b97y38n77ě84k 11R28e39i75c35h56l 8796619496619

Není řízek jako řízek. Tento je z telecího masa a osmažený na přepuštěném másle.

+6/0
6.7.2015 17:34

P40e13t75r 90D73v43o45r67a23k 5349838312583

A jake specialni znalosti k tomu potrebujete?

0/−3
6.7.2015 17:43

J13i40ř49í 39M87a24c18e82k 3635215444511

Co tím chcete říct?

+1/0
7.7.2015 9:42

P94e82t48r 24D24v72o83r75a68k 5499328932803

Takze abychom to uzavreli - pokud povazujete za "haute cuisine" smazeny rizek s bramborem (nic proti rizku, samozrejme), jen abyste mohli rict "byl jsem tam", tak nic proti tomu.

Ale, proboha, mi netvrdte, ze je to neco, co by stalo za navstevu....

Get a life....

+1/−4
6.7.2015 17:11

M42a17r10t40i25n 52P10r78o68k35o45p 7852262908468

Jednak nikdo nepsal, že to je příklad "haute cuisine". To ale není ani tatarák Na Kopci. Ale to jsou příklady, kdy se tradiční jídlo připravuje standardizovaným postupem z kvalitních surovin a má nějakou úroveň a to už prostě za ochutnání stojí.

+5/0
6.7.2015 17:47

O40l78d76ř90i40c48h 77S59t95a53r98ý 2619108555897

Vídeň pro snoby? To jste nebyli v Singapuru..;-D

0/0
6.7.2015 16:03

V63á17c54l57a55v 16N18o52v48á67k 9441710369577

Ve Vídni jenž hlediska gastronomie ještě jedna zajímavost a to heurige. Ve Vídni je na jenom okraji čtvrt kde je jedna restaurace vedle druhé a při vinobraní tam probíhají svátky vína což je velký zážitek.

+1/0
6.7.2015 9:36

M13a37r96t80i46n 45J89i72r40o63u41s63e57k 7136855255898

Vida, vida, i v luxusní restauraci je možné dostat jídlo, které skvěle vypadá a není to jen bobek uprostřed obrovského talíře, umazaného sosem.

+1/−1
6.7.2015 9:10

M98a33r78t71i37n 41P68r45o39k32o36p 7372322958768

Vy jste nejspíš ještě nikdy v žádné lepší restauraci nebyl. To, co popisujete, je obvykle porce mnohachodového degustačního menu. 

Často také funguje klasický optický klam, kdy lepší restaurace používají kvalitní designové talíře, které jsou často větších rozměrů. A to pak stejná porce jídla na jinak velkém talíři může vypadat jako malá porce...

+3/−1
6.7.2015 12:14

P51e12t92r 25Z12p80e63v20a98c90e75k 6901254913581

Nechápu lidi co nadávají na ceny, když se chcete najíst za účelem chuťového zážitku a ne za "zaplácnutí žaludku", tak v Praze dáte 20€ taky jen to hvízdne

+2/0
6.7.2015 8:43

P15e65t33r 77D44v48o57r85a74k 5949378442163

Nikdo nenadava na ceny. Jen se podivuji nad tim, ze se lidi rozplyvaji nad obycejnym rizkem. Rozklepat maso na rizek jak sloni ucho neni prece problem. Pak uvarit par brabor s cibuli a polit octem? Tomu rikate umeni?

+1/−8
6.7.2015 8:54

J22a62k44u17b 66F64e21i54f19a70r 7239189456239

víte, všechno chce svoje. Kvalitními surovinami počínaje a zkušeností kuchaře třeba konče. Proto ne ve všech restauracích jídlo chutná dobře. V článku nám někdo něco doporučuje, pokud se vám to nelíbí, nikdo vás nenutí tam jít. A že někdo jiný je z toho nadšený? Jeho věc, nemyslíte?

+9/0
6.7.2015 9:31

P78e79t60r 50D52v53o79r27a70k 5149548612373

Chudak clovek, ktery je nadseny z rizku...

0/−3
6.7.2015 16:39

M93a25r28t29i73n 46Š56t96u45d55e67n33t 6595794131945

Chudak clovek,ktery napise 20! prispevku v  diskusi, ktera ma 42 prispevku. A to jen kvuli rizkum, ktere se  daji pripravit treba na  100 zpusobu. :-)

+7/0
6.7.2015 17:06

P94e19t68r 98D35v77o15r23a54k 5839908352943

Tomu se rika "osveta", vite?

0/−2
7.7.2015 0:50

M91a39r62t14i37n 27Š38t90u50d48e71n87t 6255424331925

Vy nemate ani anung, co to slovo  osveta znamena.;-D

+2/0
7.7.2015 11:06

R26o91m73a75n 31K74u93b84a62l12a 8257200142

Jenže v ČR ani ten řízek neumí moc lidí správně připravit a usmažit... Ale je pravda že každému chutná něco jiného, tzn. že někomu chutná třeba i 1cm silný kus obaleného a usmaženého mastného vepřového kterému říká řízek, já mám rád Vienner Schnitzel...

+1/0
6.7.2015 17:39

M74a88r54t30i12n 53K26o15ž29í32n 1615736141530

Dvořáku malá otázečka. Když seš z toho obyčejného řízku rozklepaného jak sloní ucho tak nenadšenej, co tě nutí tady zvracet na diskuzi a plevelit to tady lidem, které pravý vídeňský řízek zajímá? Mě když něco nezajímá, tak to nečtu a nenutím ostatním lidem názor, že je to k ničemu,

0/0
6.7.2015 18:19

P70e95t20r 19D45v80o30r37a91k 5269588732273

Osveta, vime..?

0/0
7.7.2015 0:51

B44a76r51b34o11r28a 86S74v58o26b66o23d88o17v86á 6962697218120

Rozklepat maso a uvarit par brambor je jednoduche ale udelat to skutecne chutne aby vynikly ty spravne chute surovin jednoduche neni.

+8/0
6.7.2015 9:47

P27e30t33r 88D51v91o79r38a82k 5469968382703

Opravdu? A co je na tom tak sloziteho ?

0/−4
6.7.2015 16:40

M38a36r80t37i76n 97P60r55o26k77o21p 7782522958558

Doporučuji najít si video, jak se u Figlmullera vaří. Myslím, že tam natáčel i nějaký český pořad (Objektiv, ..?). Pak pochopíte v čem ty rozdíly jsou...

+2/0
6.7.2015 12:15

S73v42a39t32a15v56a 55D95u21r87a98n42o30v89á 3139389614871

Zkuste si to doma vyrobit, zajdete udelat srovnavaci test a uvidite. Jste to, cemu se na webu rika troll. Bud opravdu nerozumite a pak je treba udelat onen test, nebo rozumite a v tom pripade ... Ale to nic pak nemate daleko k tomu Franz Josefovi a ani zivot v NY to nezachrani. A opravdu neni rizek jako rizek.

+2/0
6.7.2015 14:06

P94e84t62r 35D58v30o71r60a55k 5109518222193

No, pokud vam ke stesti staci rizek... Stastna to zena!

0/−5
6.7.2015 14:56

M98i94r33e64k 50T16u74r32e24č81e40k 4693492770642

To si take rikam kdyz se cpu parkem a rohlikem..

0/0
6.7.2015 9:39

P39e65t23r 49D59v89o56r21a92k 5479828192603

Stejne byl nejlepsi rizek z krkovicky mezi chlebama se znojemskou okurkou ve vlaku do Tater (nebo Bulharska)...:)

+5/−3
6.7.2015 8:10

J53i11ř55í 53N98o77v10á46č95e35k 4627311859651

Fuj.

+1/−1
6.7.2015 12:28

P80e12t32r 65D19v52o16r31a89k 5859128612293

Vite prd o zivote...:)

0/0
6.7.2015 16:41
Foto

R51i83c40h26a66r95d 24N77e22u36g85e70b71a76u28e42r 6408609276722

Vídeňský je z telecího.

+1/0
7.7.2015 8:09

P34e75t18r 70D80v73o66r53a32k 5209688502463

BTW: ziju v NY, uz jsem i kus sveta projedl a kdysi jsem i vystudoval hotelovku a obcas i varim...Proto to nechapu. To nadseni nad uplne obycejnou veci. Proste jen dobra reklama....

+2/−5
6.7.2015 8:06

A58l58e62x 65Š18t94a34j71n86e68r 7751454945463

Steirereck vřele doporučuji. Vídeňská špička a ochutnávkové menu je za relativně slušný peníz. Samozřejmě je to ale michelin a za gastráč to nebude.

+1/0
6.7.2015 8:03

P74e87t87r 59D35v83o88r93a74k 5759698442913

Proste stale nechapu, co je za umeni udelat rizek s obycejnym bramborovym salatem?

To je pro ucne prvniho rocniku....:?

+2/−7
6.7.2015 8:03

J39i69r55i 11S67m44i33t22e28k 7651765311

Tak si myslim, ze v kazdem hlavnim meste se najdou mista, kde si pochutnate, bohuzel si musite priplatit , pokud nechcete jist v bufetu.Samozrejme dulezity je I servis.

+1/0
6.7.2015 7:52

M64a92r11t47i17n 41P34r85o36k91o65p 7442602438668

Ten řízek u Figlmullera je v pohodě pro dva lidi. Je běžné, že si tam turisté objednají každý porci pro sebe a protože velmi často zbude na talíři polovina řízku, dostanete voskovaný papír a papírovou tašku s logem restaurace na odnos. Ač je řízek výborný, ještě lepší je zmiňovaný bramborový salát s polníčkem a speciálním octem. Má naprosto božskou chuť. A pokud je restaurace plná, je hned za rohem "pobočka". 

Naschmarkt také doporučuji nevynechat. Úžasný trh plný minirestaurací rozličného zaměření.

+4/0
6.7.2015 6:57

P56e64t82r 85R95i73h13a94k 7111418668186

Naschmarkt je fajn. Jedna strana s restauracemi, druha je balkan, balkan, balkan, rusko, balkan.  Ale ano i obchod s indickými, a asijskými ingrediencemi :). Rad tam chodim na nugat a do Kaselandu na sejra :P

+2/0
6.7.2015 10:00

J10o70s33e56f 32M21i37k69u90l87í55k 8674437446

Věřím, že to v tom Rakousku tak neojebávají jako u nás. Tam se jedná skutečně o kuchařinu. Holt nesmíme škudlit a zkusit to, ale je pravda že pak přijde oběd na tícku. Dobře se dá ale najíst i v různých gasthofech v prdelákovech v Alpách. Je-li sezona, tak jsou třeba chřesty nebo houby a ne jak u nás smažák po celý rok.

+4/0
6.7.2015 6:44

P58e64t46r 14D20v50o34r77a76k 5579448782793

A jak jde asi jinak a lepe udelat obycejny rizek?

Myslim, ze tohle uz je jen o tom, rict, ja jsem tam byl a kdyz uz jsem zaplatil 20 E, tak to proste musi byt nejlepsi...

0/−6
6.7.2015 4:51

P57e61t96r 98Z16a50j33i34c 5249120444429

Pane Dvorak, zajedte si tam a uvidíte:-) A nebojte neni za 20, ale jen za 14. A třeba zkuste i místní smazany sýr...taky uvidíte rozdíl.

+4/0
6.7.2015 7:00

P32e33t72r 75D68v18o24r52a61k 5259478582953

Jen proste nevim, jak jinak, lepe ci lepeji...;) se da udelat rizek nez maso obalit v trojobalu a usmazit...

Nejlepe na sadle, samozrejme.

0/−3
6.7.2015 8:00

J30i25ř83í 32M93á75c21a 7538402793178

Zkus proto řízek v trojobalu usmažit na přepuštěném másle (jak na to viz net) a rozdíl poznáš hned ;-)

+6/0
6.7.2015 8:17

P93a87v49e27l 20Č19e43r61n12ý 2707875276600

Rozdíl to je, hodně rozklepané telecí v trojobalu, pomalu smažené na přepuštěném másle....

+4/0
6.7.2015 8:48

P11e18t49r 29D36v28o42r23a48k 5129848342483

No, to je opravdu umeni...

0/−2
6.7.2015 9:10

P12e29t36r 32D88v90o52r65a81k 5799678962423

To hned tak kazdej nezvladne.... Na to musi nejmin do Lausanne do Svycar nebo rovnou do CIA (pro mene chapave - Culinary Institute of America)

0/−2
6.7.2015 9:14

P51e80t85r 55D35v42o97r33a30k 5859358912263

Varene hovezi predni z polevky jsme jedli s jablecnym krenem odjakziva...

Akorat jsme tomu nerikali "tapfelspitz" a bylo to nejlacinejsi hovezi, co se dalo koupit. A jak bylo dobre !

Mohl by mi nekdo vysvetlit rozdil?

+2/−3
6.7.2015 4:49

S22v46a92t54a85v64a 92D70u17r23a34n78o80v95á 3739939294371

v podstate skoro zadny, ale jinak duvod, proc je to ve Vidni velmi popularni je, ze cisar Franz Josef toto jidlo miloval a protoze nebyl moc vybiravy velmi casto ho mel na stole. Tapfelspitz se tomu rikalo i u nas, ale v oblastech, kde se vice mluvilo nemecky. Ja tenhle nazev znam od detstvi moje oma mu takhle rikala bezne. A uvarit vybornou vyvar je docela umeni.

+4/0
6.7.2015 6:31

P81e32t93r 76D60v37o91r76a52k 5359258802433

Protoze Franz byl v podstate velmi jednoduchy, vodnik Cochtan by rekl ze byl dege...degenere...ze byl proste blbej...:)

+1/−3
6.7.2015 7:56

K11a40r71e78l 15F72l36o93r13i14a70n 6431677607762

Zrovna minuly tyden jsem byl v Plachutte i Figlmullerovi v ramci vyletu. Ten zminovany vyvar je opravdu umelecke dilo, jeste ted si na nej vzpominam :). Schnitzely (teleci) delaji obe hospody vynikajici, bramsalat mi vic chutnal i Figlmullera. Sakra, hned bych si dal zas! :D

+2/0
6.7.2015 0:43

J53o46s34e38f 10R57i52c69h32t44e85r 9646625187213

"v Plachuttě" znamená u Plachutty?

0/0
6.7.2015 1:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.