Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie? Připravili jsme pro vás zábavnou exkurzi po stopách jídel, bez nichž si náš jídelníček už ani nedokážeme představit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D65a16v88i55d 31M46u30n18z56a29r 3248212614776

Psičkova a mnaubanatky…..

0/0
4.2.2015 15:33

O31n93d37ř23e49j 86Š95i28m61e43k 5963612377338

Na řízek do Řízkárny? Tak každého věc, ale... UTFG Některé recenze jsou libovka.

+1/0
4.2.2015 9:52
Foto

P84e77t24r 70Š71r95a44i92e75r 9193892282547

Ježíšikriste, jako rodilej Pražák miluju tyhle PR články, kde mi doporučujou trendy restaurace, ve kterých jsem ani při své zvědavosti a rozežranosti ještě v životě nebyl...:-P Trochu něco podobnýho, jako samozvanej "gourmet" Maurer, kterej si z toho udělal libový živobytí...RvRvRv

+3/−3
3.2.2015 11:48

J23a27r57o70m76i82r 70C38h38a72l62o18u68p52k13a 4719917935937

No a?

0/0
4.2.2015 8:54

P23e44t40r 41H58o51f24m26a83n55n 6839464935930

chybi mi tu UHO z nasi skolni jidelny.

+6/0
2.2.2015 14:54

A72l78a69n 90Ř66e23p89k97a 4935216

To dobrovolně nikdo nesní, takže tu nemá co dělat ;-D

0/0
2.2.2015 20:08

P24a16v11e28l 91R72e11z80n25i75c82e24k 3805684164552

Hodnota clanku NULA... Zrejme si nekdo objednal propagaci svych prazskych podniku a chtel tomu dat zajimavou nalepku...Rv

+6/−1
2.2.2015 9:15

I60v97a 54Z21i82k34e16š26o50v84á 2301674868536

Hezký PR článek jmenovaných podniků. Jen chybí označené, že se jedná o reklamu. Třeba o chvalořečené Řízkárně jsem slyšela pár názorů známých a doporučení k návštěvě to rozhodně nebylo. Takže nějaký špatný PR článek mě rozhodně nenaláká.

+8/−1
1.2.2015 19:38

P80e28t77r 97Č64e37r51v27e89n68ý 3656469857519

Mě se ten článek líbí. Jeho podstatou je poodhalit historii známých jídel. A to že tam autor uvádí i názvy některých podniků, kde lze daný pokrm v požadované kvalitě ochutnat, je jen dobře. Samozřejmě, obvinění, že je to skrytá reklama těchto restaurací, neunikne. Dobře to vědí autoři a autorky podobných článků v různých společenských časopisech nejen pro dámy:-) 

Já bych však tak skeptický v tomto případě nebyl. Např. restaurace FISH and CHIPS s adresou v Dlouhé ulici žádnou reklamu na Idnesu opravdu nepotřebuje. Ta luxusní adresa totiž prodává sama. A zákazníci se rekrutují v převážné většině z turistů a všech těch, kteří nemají hluboko do kapsy co se chodí do okolních podniků po večerech bavit. Ostatně, kdo z místních čtenářů by tam chodil na oběd nebo s manželkou na večeři?8-o

0/0
5.2.2015 15:05

L85u59k94á48š 24O59m80á46č97k80a 5201104951336

Ajajaj, to je špatnej článek...

+1/−1
1.2.2015 15:05
Foto

M68i81r73o68s26l39a27v 12S68t67e50i77n38e69r 6398884733955

Světská sláva, polní tráva- autor se v tom moc nevyzná.

Nejvíc se prodá asi různých burgerů, třeba mekáčů a tureckých dönerů. V Itálii bych si dal buď pizzu, nebo carpacio. Nejlepší vídeňský řízek dělali v Koperu ( Slovenie ), v bufetu u přístavu.

V Čechách bývala slavná svíčková, ale to je už dávná minulost. Teď ji všude dělají z polévkového masa a s hotovou omáčkou z kýblu. Cmundu ale ještě na pár místech v Jižních Čechách umí, nebo alespoň před pár roky uměli, třeba u rybníka Labuť. 

Občas se také trefí na vlašáček ještě poctivě vyrobený, ale většina výrobců už bere hotovou majonézu z kýblu. V Čechách jsme si už zvykli v restauracích na vaření z mrazáku, v těch nóbl restauracích vám to alespoň pořádně ohřejí, i když ne vždycky.

Ve Francii si dáte nejlépe ragů, třeba v Burgundsku nebo pečenou rybu (loup de mer) se salátem. Z Ruska si zase nechávám posílat růžový kaviár malossol. Okurky do soli si nakládáme s koprem, křenem, česnekem a vinným listem sami.

Šneky, mušle, housenky nebo žáby přenechám raději snobům.

+2/−3
31.1.2015 22:20

J81i30ř66í 55K46r15a18m15p17l 4816464666976

co je snobského na mušlích? Nepletete si to s ústřicemi?

Chtěl bych vidět snoba jícího housenky

+1/0
2.2.2015 13:10

P67a13v82e44l 25O98d48r17a68z49i26l 6914549697850

Vždyť to píše: "autor se v tom moc nevyzná."

+1/0
4.2.2015 9:11
Foto

P88e51t56r 33Š84r38a79i39e77r 9323752652627

Výborná svíčková je v Novoměstském pivovaru, Praha 2...;-)

0/−1
3.2.2015 11:41

P19a56v79e44l 70O98d46r94a92z54i40l 6504669367420

Steinere, proč si myslíte, že zrovna těch pět hospod, které jste navštívil, jsou nějaké etalony stravování v dané zemi? To s tím jak si necháváte posílat kaviár, to je legrační fórek.;-D

0/0
4.2.2015 9:09
Foto

M45i58l71o81š 75K38o40s72t26k81a 3402365307266

A co svíčková?????Ta není světová.O českém bramboráku ani nemluvě.Sám B.Clinton se po něm mohl utlouci při návštěvě naší republiky.

0/−4
31.1.2015 16:29

P53e28t31r 35Š12m92e21j21c 3358278897399

Já svíčkovou miluju, ale kde si ji mám v tom světě dát?

+1/0
31.1.2015 23:36

J21a47r43o59m58i51r 61C62h30a43l17o14u93p94k92a 4519237885757

Když je tak světový, proč si ho B. Clinton nedal i doma?

+1/0
4.2.2015 8:56
Foto

3348224169536

Doporučovaná Řízkárna je ten podnik, jehož majitel neplatí (nejen) zaměstnancům?

+7/0
31.1.2015 15:08

T91o56m65á13š 20V52a19l40d81e51r 7643890969

Od místa, kde je napsáno, že hotdog je nazván podle použití psího masa, jsem přestal číst a blábolový článek ignoruju. ;-D;-D;-D

+7/0
31.1.2015 5:37

M23a66r39t77i73n 98P81o45s23p37í39š18i51l 8975311586927

to je blábolovina, na pizzu do nějaké velkohospody pro turisty, tatarák v pizzerii, hotdog ve Fish&chips a Fish&chips pro změnu v Creative Worldu z kapra, no prostě maglajz.

+4/−1
30.1.2015 20:58

L76a33d66i55s85l92a55v 40M18a52t88u61l64a 3491139970792

Rozumím tomu správně, že v Praze nemají vindaloo? ;-)

+1/0
30.1.2015 20:38

K34a39t69e40ř63i26n57a 60H22u31t60o47v14á 9281965440207

Mají ;-)

+2/0
30.1.2015 20:59
Foto

M91i69c45h93a27l 86Š90v51a56r46c 2515687874592

proč není tento článek označen jako PR?

+2/−1
30.1.2015 15:06

M83i51l79a24n 19K88l66o39u84č28e92k 3960215138787

Abyste se mohl divit.

0/0
30.1.2015 19:47
Foto

J67i63ř70í 52K50a83r26á80s80e39k 1673732432301

Jako Brnak nemajici Cajzly v lasce prosim vsechny, preneste se pres autorova doporuceni. Ja se kvuli burgeru taky do Praglu nepohrnu, dyt kazdej Brnak vi, ze jedny z nejlepsich maji v Zelwznym konovi vedle Fledy.

+1/−13
30.1.2015 11:23

J64a53n 77D94l40o67u76h53ý 8376740683610

a gde je v Brně Zelwzny kůň. Abych si tam došel...;-D

+3/−1
30.1.2015 15:34

J84o26s11e30f 75Š87l72o87u81f 1809267468751

No přece to píše. Vedle Fledy.

+2/0
2.2.2015 9:17

J55i12ř69í 49F56r44o54l45e73c 7405504962667

A nejlepsi u Suzies:-D

0/0
30.1.2015 22:42

I52g35n34á40c 88N11o89v64o67t24n60ý 3155512937849

v zeleznem konovi je burger jako vsude jinde ... nic specialniho v nem nemaji 8-o

0/0
3.2.2015 21:20

V61í49t 48J16e12ž49e38k 4966379969915

Vycestoval někdy autor článku za hranice hlavního města Prahy?

Právě kvůli takovým zabedněncům se ostatní pražáci nemohou divit, že jim mimopražáci nadávají do egocentriků.

+11/−4
30.1.2015 10:44

P29e33t87r 53V75i14n63a32ř 6613483573917

..co je to za reklamu na pražské restaurace? Opravdu to patří do cestování? Hned jedu na burger do Praheee... ;-O

+5/−1
30.1.2015 10:25

P79e35t80r 18Š40m51e64j97c 3618598927959

Hamburger se nezačal prodávat poprvé v New Yorku, ale v New Haven, Connecticut. Louis' Lunch se jmenovala a jmenuje ta malá restaurace. Dělají je tam v takovém, no vypadá to jako veliký toaster s plameny po obou stranách a ten burger je v tom nastojato a peče se z obou stran. Pak to vrazí mezi dva toasty a k ochucení vám nabízí pouze hořčici, cibuli a snad okurku. Ne kečup! Je tam nápis, že když se zeptáte na kečup tak s váma vyrazej dveře. Takhle to táhnou už 120 let. Pár dalších míst si chce přivlastnit prvenství v hamburgru, ale New York mezi nimi nikdy nebyl.

+3/0
30.1.2015 1:55

M34a34r47i56o 38T55r97n36k47a 6690773118210

Presne toto bolo niekde mam taky dojem ze man v food. Chcel by som iba doplnit ze fish and chips nieje britsky vynalez ale zidia utekajuci z portugalska a spanielska priniesli pecenu rybu a prvu fish and chips predajnu otvoril zidovsky emigrant Joseph Malin. Ja som aj pocul verziu o taliansky emigrantoch. Neviem co je na tom pravdy. A podavaju k tomu aj mushy peas co som dostal v anglicku ale uz nie v irsku ale to moze byt lokalna záležitosť. Tiez by mohol autor clanku viacej popatrat.

+1/0
31.1.2015 23:24

P90e19t96r 82Š88m55e36j68c 3688228347939

Autor si tam toho dost navymýšlel. Já v té restauraci byl, burger nebyl nijak moc, ale co bych nezkusil. Man vs food byla moje oblíbená show. A když už se někdy podívám do Čech, spíše se sháním po svíčkové.

0/0
31.1.2015 23:34

J18i85ř42í 39S45v41a36š36e62k 9294378573359

nikdy jsem nepochopil ten zvyk dávat k burgerům hranolky nebo brambory. když mám housku, nepotřebuju přece další přílohu, ne? ale dělá se to už i v českých restauracích.

+14/−6
29.1.2015 21:58

J76i63ř21í 19F32r12o34l69e26c 7315534802187

Ja to pochopil.

+9/0
29.1.2015 22:10

L16i33b34o36r 21J98a52n47e51č22e67k 4905165425501

K rizku take davate prilohu, prestoze je to maso v chlebu.

+10/−4
29.1.2015 22:30
Foto

J47i90ř62í 61K71a16r34á43s26e45k 1663872632771

Ja si k burgeru hranolky davam proto, ze by toho bylo jinak malo.

+6/0
30.1.2015 11:25

I86g41n60á30c 38N18o11v98o51t30n83ý 3195822637959

malo?8-o ... no, ja myslim, ze burger samotny kolikrat bohate staci i bez hranolek. Jezte pravidelne, pak vam "mensi" porce budou akorat ;-)

0/0
3.2.2015 21:23

M29i13c88h60a85e78l 62C68h81a74r83v71á16t 9879698323442

Nic ve zlém, ale nějak se mi nechce zdáti, že by byla zrovna Praha takovým kulinářským rájem.

+29/−1
29.1.2015 18:06

T47a61d96e41á50š 95V70y78s52k87o52č38i24l 4227557158121

a kdyby jen kulinářským...

0/0
30.1.2015 12:39

R84i25c27h59a84r45d 66K12á22b39a 8289848190570

Hezky clanek, ale skoda, ze je tak odflaknuty, historie techto pokrmu je mnohem bohatsi a zaslouzili by si podrobnejsi clanek.

+12/0
29.1.2015 17:03

M73i11l57a66n 16B57i19n88d17e83r 6261930321

A mám hlad...

+6/0
29.1.2015 16:40

M55a57t92o42u63š 30B58á59r42t58a 4756110946948

Opět neskrývaná reklama a opět od stejného autora. Nebo se pletu a jenom mu závidím, že se může v uvedených podnicích zadarmo nacpat?

+17/−2
29.1.2015 11:55

T28o21m77á84š 68F93i23r50b79a56c16h96e94r 9220770404100

Na článku nevidím nic závadného. Takže asi za B. ;-)

+6/−1
29.1.2015 12:11

V62í89t19ě18z79s74l96a36v 58Č24a24c34k56ý 4712200394978

Taky mě zajímá, co chtěl autor článkem říci. Proč rovnou neudělal reklamní leták?:-/

+2/0
29.1.2015 14:43

V21e32r24o32n79i81k74a 10N86e45j67e17d80l28á 7421922230206

A co slavný kebab? ;-D

+15/0
29.1.2015 11:51

P85e86t47r 45R79o58m19á78n97e25k 8334847954664

Také mi tu chybí, tohle jídlo je ve světě daleko slavnější a dostupnější, než třeba kari, řízek nebo tatarák.

+6/0
29.1.2015 14:31

T96a11d54e26á77š 84V79y25s18k31o44č17i88l 4547407818301

kebab? Asi ho v Praze nikde nedělaj tak dobrý aby o něm autor napsal

+6/0
30.1.2015 14:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.