Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie? Připravili jsme pro vás zábavnou exkurzi po stopách jídel, bez nichž si náš jídelníček už ani nedokážeme představit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D80a88v87i52d 69M19u12n72z25a13r 3658242134796

Psičkova a mnaubanatky…..

0/0
4.2.2015 15:33

O78n26d93ř51e76j 96Š17i86m86e84k 5613972567258

Na řízek do Řízkárny? Tak každého věc, ale... UTFG Některé recenze jsou libovka.

+1/0
4.2.2015 9:52
Foto

P82e43t40r 85Š61r96a58i63e24r 9363462422837

Ježíšikriste, jako rodilej Pražák miluju tyhle PR články, kde mi doporučujou trendy restaurace, ve kterých jsem ani při své zvědavosti a rozežranosti ještě v životě nebyl...:-P Trochu něco podobnýho, jako samozvanej "gourmet" Maurer, kterej si z toho udělal libový živobytí...RvRvRv

+3/−3
3.2.2015 11:48

J92a19r52o86m28i26r 73C13h32a87l16o95u28p33k72a 4119107675177

No a?

0/0
4.2.2015 8:54

P21e55t57r 41H68o35f37m50a82n29n 6629784245400

chybi mi tu UHO z nasi skolni jidelny.

+6/0
2.2.2015 14:54

A63l33a93n 77Ř42e74p78k39a 4515796

To dobrovolně nikdo nesní, takže tu nemá co dělat ;-D

0/0
2.2.2015 20:08

P20a51v79e64l 78R35e89z22n36i78c34e72k 3465614204272

Hodnota clanku NULA... Zrejme si nekdo objednal propagaci svych prazskych podniku a chtel tomu dat zajimavou nalepku...Rv

+6/−1
2.2.2015 9:15

I92v87a 32Z30i13k35e36š81o86v68á 2481174318346

Hezký PR článek jmenovaných podniků. Jen chybí označené, že se jedná o reklamu. Třeba o chvalořečené Řízkárně jsem slyšela pár názorů známých a doporučení k návštěvě to rozhodně nebylo. Takže nějaký špatný PR článek mě rozhodně nenaláká.

+8/−1
1.2.2015 19:38

P42e41t25r 15Č61e57r82v57e85n14ý 3936719667879

Mě se ten článek líbí. Jeho podstatou je poodhalit historii známých jídel. A to že tam autor uvádí i názvy některých podniků, kde lze daný pokrm v požadované kvalitě ochutnat, je jen dobře. Samozřejmě, obvinění, že je to skrytá reklama těchto restaurací, neunikne. Dobře to vědí autoři a autorky podobných článků v různých společenských časopisech nejen pro dámy:-) 

Já bych však tak skeptický v tomto případě nebyl. Např. restaurace FISH and CHIPS s adresou v Dlouhé ulici žádnou reklamu na Idnesu opravdu nepotřebuje. Ta luxusní adresa totiž prodává sama. A zákazníci se rekrutují v převážné většině z turistů a všech těch, kteří nemají hluboko do kapsy co se chodí do okolních podniků po večerech bavit. Ostatně, kdo z místních čtenářů by tam chodil na oběd nebo s manželkou na večeři?8-o

0/0
5.2.2015 15:05

L61u39k60á56š 25O31m57á85č51k29a 5591174261536

Ajajaj, to je špatnej článek...

+1/−1
1.2.2015 15:05
Foto

M82i90r65o50s14l14a53v 91S40t31e55i57n68e20r 4390462260196

Světská sláva, polní tráva- autor se v tom moc nevyzná.

Nejvíc se prodá asi různých burgerů, třeba mekáčů a tureckých dönerů. V Itálii bych si dal buď pizzu, nebo carpacio. Nejlepší vídeňský řízek dělali v Koperu ( Slovenie ), v bufetu u přístavu.

V Čechách bývala slavná svíčková, ale to je už dávná minulost. Teď ji všude dělají z polévkového masa a s hotovou omáčkou z kýblu. Cmundu ale ještě na pár místech v Jižních Čechách umí, nebo alespoň před pár roky uměli, třeba u rybníka Labuť. 

Občas se také trefí na vlašáček ještě poctivě vyrobený, ale většina výrobců už bere hotovou majonézu z kýblu. V Čechách jsme si už zvykli v restauracích na vaření z mrazáku, v těch nóbl restauracích vám to alespoň pořádně ohřejí, i když ne vždycky.

Ve Francii si dáte nejlépe ragů, třeba v Burgundsku nebo pečenou rybu (loup de mer) se salátem. Z Ruska si zase nechávám posílat růžový kaviár malossol. Okurky do soli si nakládáme s koprem, křenem, česnekem a vinným listem sami.

Šneky, mušle, housenky nebo žáby přenechám raději snobům.

+2/−3
31.1.2015 22:20

J62i68ř92í 35K39r87a60m16p12l 4846554726856

co je snobského na mušlích? Nepletete si to s ústřicemi?

Chtěl bych vidět snoba jícího housenky

+1/0
2.2.2015 13:10

P12a50v65e14l 12O22d37r30a61z82i18l 6474299357680

Vždyť to píše: "autor se v tom moc nevyzná."

+1/0
4.2.2015 9:11
Foto

P73e87t74r 21Š82r43a97i62e83r 9883652352627

Výborná svíčková je v Novoměstském pivovaru, Praha 2...;-)

0/−1
3.2.2015 11:41

P53a97v50e16l 84O57d69r55a28z53i35l 6434139807420

Steinere, proč si myslíte, že zrovna těch pět hospod, které jste navštívil, jsou nějaké etalony stravování v dané zemi? To s tím jak si necháváte posílat kaviár, to je legrační fórek.;-D

0/0
4.2.2015 9:09
Foto

M16i20l26o91š 68K35o46s38t96k79a 3602135687516

A co svíčková?????Ta není světová.O českém bramboráku ani nemluvě.Sám B.Clinton se po něm mohl utlouci při návštěvě naší republiky.

0/−4
31.1.2015 16:29

P13e30t22r 55Š12m67e18j83c 3668408437769

Já svíčkovou miluju, ale kde si ji mám v tom světě dát?

+1/0
31.1.2015 23:36

J98a27r68o31m85i48r 39C27h30a76l78o48u42p93k27a 4619217195157

Když je tak světový, proč si ho B. Clinton nedal i doma?

+1/0
4.2.2015 8:56
Foto

3958654859766

Doporučovaná Řízkárna je ten podnik, jehož majitel neplatí (nejen) zaměstnancům?

+7/0
31.1.2015 15:08

T49o15m30á57š 77V74a96l35d58e61r 7343580469

Od místa, kde je napsáno, že hotdog je nazván podle použití psího masa, jsem přestal číst a blábolový článek ignoruju. ;-D;-D;-D

+7/0
31.1.2015 5:37

M20a37r57t74i63n 39P34o82s52p43í16š68i73l 8905321546307

to je blábolovina, na pizzu do nějaké velkohospody pro turisty, tatarák v pizzerii, hotdog ve Fish&chips a Fish&chips pro změnu v Creative Worldu z kapra, no prostě maglajz.

+4/−1
30.1.2015 20:58

L38a79d43i40s91l80a80v 28M80a48t54u78l52a 3891809680682

Rozumím tomu správně, že v Praze nemají vindaloo? ;-)

+1/0
30.1.2015 20:38

K24a11t81e56ř31i11n56a 51H66u61t86o50v19á 9101165120137

Mají ;-)

+2/0
30.1.2015 20:59
Foto

M40i94c77h13a78l 44Š76v92a45r57c 2845377724892

proč není tento článek označen jako PR?

+2/−1
30.1.2015 15:06

M26i87l14a31n 17K53l48o81u57č41e83k 3490245288417

Abyste se mohl divit.

0/0
30.1.2015 19:47
Foto

J39i54ř71í 50K85a49r73á90s21e31k 1463792382641

Jako Brnak nemajici Cajzly v lasce prosim vsechny, preneste se pres autorova doporuceni. Ja se kvuli burgeru taky do Praglu nepohrnu, dyt kazdej Brnak vi, ze jedny z nejlepsich maji v Zelwznym konovi vedle Fledy.

+1/−13
30.1.2015 11:23

J98a65n 38D87l95o33u30h95ý 8846930593910

a gde je v Brně Zelwzny kůň. Abych si tam došel...;-D

+3/−1
30.1.2015 15:34

J23o29s70e94f 93Š61l74o14u26f 1559827118491

No přece to píše. Vedle Fledy.

+2/0
2.2.2015 9:17

J40i47ř40í 40F95r32o11l12e29c 7755834832847

A nejlepsi u Suzies:-D

0/0
30.1.2015 22:42

I39g44n16á18c 58N86o55v35o57t60n70ý 3495352517279

v zeleznem konovi je burger jako vsude jinde ... nic specialniho v nem nemaji 8-o

0/0
3.2.2015 21:20

V63í59t 81J20e55ž86e56k 4926829659545

Vycestoval někdy autor článku za hranice hlavního města Prahy?

Právě kvůli takovým zabedněncům se ostatní pražáci nemohou divit, že jim mimopražáci nadávají do egocentriků.

+11/−4
30.1.2015 10:44

P97e37t89r 20V10i93n20a20ř 6763443693207

..co je to za reklamu na pražské restaurace? Opravdu to patří do cestování? Hned jedu na burger do Praheee... ;-O

+5/−1
30.1.2015 10:25

P47e34t23r 92Š14m88e78j69c 3558958597839

Hamburger se nezačal prodávat poprvé v New Yorku, ale v New Haven, Connecticut. Louis' Lunch se jmenovala a jmenuje ta malá restaurace. Dělají je tam v takovém, no vypadá to jako veliký toaster s plameny po obou stranách a ten burger je v tom nastojato a peče se z obou stran. Pak to vrazí mezi dva toasty a k ochucení vám nabízí pouze hořčici, cibuli a snad okurku. Ne kečup! Je tam nápis, že když se zeptáte na kečup tak s váma vyrazej dveře. Takhle to táhnou už 120 let. Pár dalších míst si chce přivlastnit prvenství v hamburgru, ale New York mezi nimi nikdy nebyl.

+3/0
30.1.2015 1:55

M65a26r12i72o 38T52r87n23k34a 6920413578970

Presne toto bolo niekde mam taky dojem ze man v food. Chcel by som iba doplnit ze fish and chips nieje britsky vynalez ale zidia utekajuci z portugalska a spanielska priniesli pecenu rybu a prvu fish and chips predajnu otvoril zidovsky emigrant Joseph Malin. Ja som aj pocul verziu o taliansky emigrantoch. Neviem co je na tom pravdy. A podavaju k tomu aj mushy peas co som dostal v anglicku ale uz nie v irsku ale to moze byt lokalna záležitosť. Tiez by mohol autor clanku viacej popatrat.

+1/0
31.1.2015 23:24

P66e49t69r 55Š25m40e50j28c 3898718727319

Autor si tam toho dost navymýšlel. Já v té restauraci byl, burger nebyl nijak moc, ale co bych nezkusil. Man vs food byla moje oblíbená show. A když už se někdy podívám do Čech, spíše se sháním po svíčkové.

0/0
31.1.2015 23:34

J72i62ř87í 92S85v84a51š40e40k 9364448773189

nikdy jsem nepochopil ten zvyk dávat k burgerům hranolky nebo brambory. když mám housku, nepotřebuju přece další přílohu, ne? ale dělá se to už i v českých restauracích.

+14/−6
29.1.2015 21:58

J46i47ř91í 81F95r22o41l80e45c 7165324392987

Ja to pochopil.

+9/0
29.1.2015 22:10

L10i79b28o43r 46J35a39n10e17č78e34k 4345415165561

K rizku take davate prilohu, prestoze je to maso v chlebu.

+10/−4
29.1.2015 22:30
Foto

J15i66ř36í 22K35a76r16á92s12e36k 1173742592891

Ja si k burgeru hranolky davam proto, ze by toho bylo jinak malo.

+6/0
30.1.2015 11:25

I90g27n81á70c 55N84o51v60o21t92n96ý 3515772467399

malo?8-o ... no, ja myslim, ze burger samotny kolikrat bohate staci i bez hranolek. Jezte pravidelne, pak vam "mensi" porce budou akorat ;-)

0/0
3.2.2015 21:23

M22i57c71h79a34e34l 40C48h94a26r72v32á72t 9349408193272

Nic ve zlém, ale nějak se mi nechce zdáti, že by byla zrovna Praha takovým kulinářským rájem.

+29/−1
29.1.2015 18:06

T64a49d27e86á17š 52V69y60s70k62o16č25i29l 4387347388561

a kdyby jen kulinářským...

0/0
30.1.2015 12:39

R72i23c59h13a78r65d 66K85á42b75a 8399228280860

Hezky clanek, ale skoda, ze je tak odflaknuty, historie techto pokrmu je mnohem bohatsi a zaslouzili by si podrobnejsi clanek.

+12/0
29.1.2015 17:03

M86i61l86a34n 22B95i22n35d49e28r 6201720621

A mám hlad...

+6/0
29.1.2015 16:40

M76a41t78o95u44š 97B44á76r67t94a 4666610696618

Opět neskrývaná reklama a opět od stejného autora. Nebo se pletu a jenom mu závidím, že se může v uvedených podnicích zadarmo nacpat?

+17/−2
29.1.2015 11:55

T29o30m20á93š 31F58i43r29b38a66c50h10e25r 9600590874190

Na článku nevidím nic závadného. Takže asi za B. ;-)

+6/−1
29.1.2015 12:11

V83í68t91ě14z19s10l95a42v 76Č30a51c19k93ý 4902660604358

Taky mě zajímá, co chtěl autor článkem říci. Proč rovnou neudělal reklamní leták?:-/

+2/0
29.1.2015 14:43

V29e18r25o51n13i42k22a 50N39e92j96e28d26l17á 7171572760106

A co slavný kebab? ;-D

+15/0
29.1.2015 11:51

P68e24t21r 19R96o88m80á23n76e28k 8724587424644

Také mi tu chybí, tohle jídlo je ve světě daleko slavnější a dostupnější, než třeba kari, řízek nebo tatarák.

+6/0
29.1.2015 14:31

T34a97d80e89á75š 52V49y11s75k87o55č12i82l 4327337918861

kebab? Asi ho v Praze nikde nedělaj tak dobrý aby o něm autor napsal

+6/0
30.1.2015 14:22







Najdete na iDNES.cz