- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Co se práce týče.....na co stačí v Brně jeden člověk, dělají v Praze minimálně tři. a všichni tři Pražáci berou víc než ten jeden Brňák
"Co by Brňák nikdy neudělal?" Jenom co bude dokončená dálnice na Vídeň, už nikdy nepojede do Prahy.
btw. k tomu, že je Brno největší vesnice, se tady všichni hrdě hlásí, ale "největší česká vesnice", to slyším poprvé
Trocha logiky - pokud je nejvetsi, tak je i ceska nejvetsi.
Tak nevim jak kdo a jak kde v Brne, .... jsem narozena v Brne v padesatych letech, a o Praze se v Brne ani moc nemluvilo. Vetsinou se poslouchala Viden, telvizni anteny byly tez orintovany na prijem z Rakouska. Kdyz jsem jela ve 14nacti po prve do Prahy, tak mi maminka rikala:....."... a od Jihlavi jsou uz Cehuni a Ti jsou lakomi"..... pochopila jsem to az v Praze u z znamych kdyz se me ptali...... " a kafe si nedas?."..na Morave se ptaji..."toz jake kaficko mas rada? Na stesti je ale dnes v Praze spousta Moravaku a i do Brna prijdou Prazaci ...tak se to nejak vyrovnava.
Ale dá se pít. Výrazně se zlepšili. Musím uznat, že mi teď chutná. Tendenční kecy jsou jiná věc.
Můžete mi někdo poskytnou pomoc při vyhledávání vesnice, která se údajně jmenuje Brno. Nemohu ji na mapě najít ani s pomocí lupy.
Jako Jihlavák snad jsem dost neutrální. Brno sice nemá VŠE, ale přesto do Prahy dodala množství kafálů, kteří vědí vše lépe, všude byli a rádi poradí. Krněnského draka jsem si s respektem prohlédl jako dítě školou povinné, na školním výletě na Špilberk (chcete-li, spisovně na Spielberg).
Brněnské syrečky, autorem trochu nemotorně popisované, míval i v Jihlavě hospodský Šotola v Židovské ulici, pěkně pod poklopem. Pivem byly jenom lehce smočeny, aby nevysychaly- měly se pěkně roztékat do šířky. Kroužky cibule se dávaly na ozdobu. Tehdáž bylo pivo v podstatě dvojí: trojstupňové, na ty nebylo třeba dávat potravinové lístky a sedmička výčepní, na kterou se dával lístek na rohlík.
Po letech jsem si na ty syrečky vzpomněl- v Bavořích se podobně dělá "obatzter" čili okořeněný sýr. Skládá se z nakrájeného co nejzralejšího camembertu, musí už mít rezavé kraje a hezky vonět, Bavoráci říkají, že voní jako Boží ponožky. Do toho se naseká vychlazené máslo, přidá trochu pevnější tvaroh, trochu mletého pepře, papriky, nadrobno posekaná cibulka a vše se prohněte na husté těsto. Tato hmota se dá pod poklop a nechá nejméně den v teple. Potom se vychladí a může se servírovat- lžící na zmrzlinu se dělají kopečky, posypou paprikou, ozdobí kroužky cibule, kousky petrželky, zapíchnou se do nich slané tyčinky a servíruje se se slaným preclíkem. K tomu ovšem máz (1 litr) dvanáctky piva.
I tu ledovou kalamitu tam měli nejhorší, ani metro tam nejezdilo...
To mluvíte o tom formanském hostinci, kde postiliom přepřaná koňské spřežení na půl cesty mezi Vídní a Berlínem? Myslím, že tomu říká Praha.
Slávie? Co to pleteš, chlapečku? Chceš mluvit o Slávii, která má komplexy ze Sparty? Tak to nikdy nebylo, není a nebude. Slávia je na svůj klub hrdá a na nikoho nežárlí. Slavističtí fanoušci vědí, že jejich čas opět přijde a trpělivě si počkají. Nesrovnatelné s Brnem