Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších polévek světa. Nejlepší česká mezi nimi není

Téměř každý národ Evropy má legendární polévku. V Rusku vládne boršč, Francouzi milují bujabézu, Španělé gazpacho a Rakušané dýňový krém. Thajci dobývají svět s pálivými opusy Tom Yam a Tom Kha. Jak obstojí naše polévkové království?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M93i89l71a79n 74M62i18k49o22j35a59n 2475861519209

Při čtení se mi navalilo.

0/0
3.12.2014 8:22

P15e41t52r 16V81i39n48t40r77l63í24k 3946694101

osobně za jednu z nejlepších polévek považuji zuppa ceci e gamberi, kde je cizrna, krevety a rajčatový protlak, znám variantu z Lazia, opravdu velmi chutná polévka

0/0
29.10.2014 23:27

M48i25c67h50a72l 88M92i21l61l56e54r 9806712229822

Moje australska rodina si oblibila ceskou bramboracku a gulasovku (ale musi byt opravdu huste) a jako nejlepsi lek na prichazejici virozu -si vyzadaji pekne ostrou cesnecku.

+1/0
12.10.2014 19:46

J89a45n31a 21M36r75á93z58k91o48v98á 8516830883500

Fantastickou kuřecí polévku vařila má první slovenská tchýně, ovšem to kuřátko bylo domácí, takže: do velkého hrnce:

- vše z kuřete mimo stehen, prsou a předních (malých stehýnek po odkrojení křídel), studená voda

- celá mrkev, petržel, kus celeru, malá cibule se slupkou kvůli barvě (očistit, tu vnější, jasně), kulatá červená feferonka (celá), sůl, větší snítka petrželové natě omotané nití

- nechat přijít do varu, sesbírat důsledně pěnu !!!! - na to mají Slováci "šumovačku" - speciální lopatku s dírkami

- přidat trochu nového koření, celého pepře a TÁÁÁÁÁÁHNOUT dvě hodiny

Domácí nudle (níťovky) se vaří zvlášť.

Do talíře se pak naloží nudle, zalije se vývarem, přidá se vařená zelenina. Když se to zbaští, do talíře si naložíme vařené maso a jíme ho s křenem.

+1/−1
12.10.2014 19:17

O36l32d40ř85i97c40h 88H46o47r36á52k 2634689621235

A stejně jsou české polévky krásně jednoduché, pár surovin a jaká je to chuť. Třeba včera, vařil jsem celerovou krémovou - cibulka, celer, mrkev, troška černého koření (bobkový list, nové koření a pepř) sůl, možno přidat libeček. Zeleninu osmažit, zalít vývarem či vodou přidat koření (na to jsou bezva ty závěsy na čaj) a povařit. Pak rozmixovat a možno zjemnit smetanou a krátce povařit. Možno ozdobit petrželkou, pažitkou, možno zjemnit kouskem másla.

Nikde desítky surovin či výroba na půl dne jako asijské polévky či nouvelle cuisine nebo fusion cuisine. A stejně je to lehké, zdravé, módně sezónní, české a modifikovatelné do kaloričtějších i lehčích podob.

Takže kde je problém s českou kuchyní jak je módní naříkat od každého fůd blogchudáčka?

0/0
12.10.2014 10:28

J69a77r90o84m95i90r 11C22h79a63l26o14u41p73k78a 4409107725617

Asijské polévky jsou možná z více surovin, ale jsou hotové hned, protože se spousta věcí jen spaří, takže jsou to minuty, ale o to je to lepší.

0/0
22.10.2014 8:48

J15a70n 90J31a85r60o59s 1599337800468

K videnske dynove polevce: Neni potreba pecena dyne, lze klidne na cibulku prihodit hokkaido na kostky a dusit nez zmekne, netrva to dlouho a vysledek je v poradku. A pokud nepridate do hotove polevky smetanu, lze zbytek zamrazit do kostek a priste kdyz delate treba steak, prihodit takovou zmrazenou kostku do vypeku. Vysledkem je naprosto famozni omacka k masu.

Dyne je proste neuveritelne dobra podzimni zelenina, trvalo nam stoleti nez jsme to opet zjistili.

0/0
11.10.2014 6:23

M39a55r32t49i83n 40F87r70a29n72t44i46š43e93k 7955280193815

jinak článek je jeden velký nesmysl. Ne, že by to byly špatné polévky, jsou výborné, ale nejslavnější? taková slovenská kapustnicu je světově proslulá zejména na nitransku. Světově proslulé budou spíš polévky, které se vaří po celém světě, takže základem proslulosti je celosvětové rozšíření čínských, italských, thajských, irských, vietnamských, pakistanskych a dalších komunit a kuchařů.

+4/0
10.10.2014 10:12

M31a31r21t88i88n 31F22r95a25n85t24i15š69e25k 7615300143915

kapustnicu mám rád, nejlepší mívali v Bratislavě, v nonstop stánku na parkovišti, jezdili tam taxikáři, policajti, holky. Vařili ji nonstop, jen do špinavého hrnce doplňovali další suroviny. Mňam. Pak to zavřela hygiena.

0/0
10.10.2014 9:54

J33a93n 44J33a18r60o88s 1309267980718

Takhle nejak vznikl polsky bigos. Velky hrnec se zelim, masem a zeleninou, kus se ujedl a pak se jenom do hrnce se zbytky doplnily no suroviny a jelo se dal. Odpada myti nadobi po nekolik mesicu :D Ale ma to silu a na opravdu dobry odlezely bigos nedam dopustit.

0/0
11.10.2014 6:34

J57a50n23a 25M64r37á61z37k56o33v10á 8376930513650

Tak tímto způsobem dělali i sovětských jídelních vozech i borčš. Stejně byl vynikající.

0/0
12.10.2014 19:21

M58i32c56h58a31l 38M34i79l66l88e77r 9386972269542

takhle se dela prava minestrone

0/0
12.10.2014 19:42

J64a23n60a 17M93r68á24z42k21o74v47á 8146490643700

Kdy a kde v Bratislavě? Žila jsem tam 1980- 1991.

0/0
12.10.2014 19:20

J66i87ř98í 18F32r94o78l59e50c 7495114912917

Co je prdelacka?

0/0
9.10.2014 23:28

H86a40n56a 94K47r78i94v11a21n48e85k 2521965252623

zabijackova polevka. nejdriv se varily jitrnice, (nektere praskly, takze ta polevka mela masicko), pak se do tohoto vyvaru jeste pridaly vnitrnosti, krev a kroupy.

moc dobre, jako vse, co neni zdrave. :-)

+1/−1
10.10.2014 3:36

J88a16n 94J22a15r28o84s 1389737370588

Nesouhlasim ze to neni zdrave. Je to akorat nevhodne vzhledem k dnesnimu zivotnimu stylu. V dobe kdy lide travili vetsinu dne tezkou manualni praci byl tohle jeden z zivotabudicu a vydatnym zdrojem energie v zimnich mesicich.

+2/0
11.10.2014 6:38

J65a65n15a 37M21r25á18z72k91o20v81á 8546260183170

Určitě to bylo více zdravé než cokoliv, co dnes konzumujeme. Doma poctivě vykrmené prasátko, čerstvé vnitřnosti i krev, dobře provařené, kroupy přírodní.

Babička zabíjeli jednou do roka, pašík měl tak 150 kg, nic moc sádla, vzhledem k pravidelným výběhům měl i trochu pohybu, netísnil se v chlívku. A když jsme prdelačku jedli týden v roce, tak co?!

+1/−1
12.10.2014 19:57

M74a28r19e14k 16V21e55s91e17l53ý 1347478130844

Bramboracku urcite ne. Nesnasim v polivce brambory. Stejne tak nechapu jak nekdo muze davat do polevky ryzi. Krom masa, hub a zeleniny tam jako "priloha" patri jedine nudle a nebo kapani (svetla ci jatrova verze).

+2/−4
9.10.2014 21:32

P91e27t51r76a 62N50o31v72á61k82o30v47á 7688136464798

Chápat to nemusíte, ale nám ostatním to chutná. Aspoň na nás zbyde víc.

+5/−1
10.10.2014 9:39

J42a13n 12J32a73r67o29s 1659627390568

Ryzi v polevce take moc nerozumim. Ale proti bramboram nemam zhola nic

0/0
11.10.2014 6:39

J61a97n26a 65M32r11á29z67k71o78v69á 8346900653970

Já do různých polévek, hlavně rajské, pórkové ap. (nerozmixované) dávám krupky - lámanku, vaří se to trochu déle, je to dobré a zdravější než tradiční nudle nebo rýže.

0/0
12.10.2014 19:03

J65a67r81o43m58i72r 71C68h83a30l11o32u51p87k24a 4289137935317

Naštěstí o tom, co tam patří nerozhodujete. Brambory v kulajdě nebo rýže v rajské nemají chybu...

+1/0
22.10.2014 8:51

J64a20n 31K35a68n49t 9521478248783

Nekteri ctenari zde opevuji cesnacku, ale nejedna se zdaleka jen o ceskou polevku. Cesnacka je mezinarodni, pripravuje se v rade evropskych zemi. - Nevim, jestli v cinskych restauracich v CR je nabizena ostra Pekingska polevka. Ve Francii, kde ziji, jsou desetiticice cinskych restauraci a v kazde serviruji ostrou Pekingskou polevku. Pokud je dobre udelana, je to super pochoutka, predevsim pro milovniky palivych pokrmu. - A kdyz uz je rec o te Francii, malo se zde hovori o zelnacce, zrejme je mnohem popularnejsi na Slovensku pod nazvem kapustnica. A pritom, kdo z vas nevidel francouzskou sci-fi komedii "La soupe au chou" ("Zelnacka") v hlavnich rolich Louis de Funes, J. Carmet a J.Villeret : zelnacka se stala slagrem pro mimozemskou civilizaci a nasi pozemstane, kteri ji varili, po ni moc a moc prdeli...

0/0
9.10.2014 16:01

P23e44t40r52a 13N43o37v98á64k73o87v78á 7638676914598

Ovšem poprvé to vidím psané jako česnačka. Jinak vždy česnečka od česnek. To máte nějakou krajovou záležitost?

+2/0
10.10.2014 9:41

J41a45n 46J70a56r28o45s 1769477940708

Srovnavate nesrovnatelne. Soupe aux choux je polevka z bileho zeli a varila se prakticky 9 mesicu v roce jako hutne hlavni jidlo. Kapustnica je polevka ze zeli kysaneho a radi se spis k polevkam s kyselym zakladem, znamym hlavne z vychodoevropske kuchyne. Soucasna podoba s mnozstvim masa a uzenin je spis vysledkem bohatnuti obyvatelstva v poslednim stoleti. Varila se zejmena v zimnich mesicich kdy bylo potreba doplnit nedostatek vitaminu jinak dostupnych z cerstve zeleniny. Kombinaci obojiho je pak treba polsky bigos, nebo severonemecke eintopfy. Ale porad jde v principu o hutne "zimni" hlavni jidlo dne, coz v pripade soupe aux choux neplati. Frantici proste meli vzdycky lepsi zvanec.

0/0
11.10.2014 6:51

J46a27n 33J36a47r13o29s 1419827850538

Ted to po sobe ctu a notne jsem se zamotal v myslenkach. Predchozi prispevek nedava moc smysl. Mea maxima culpa.

0/0
11.10.2014 6:53

J38a53n83a 74M98r60á92z65k54o57v46á 8896840843540

Dobrý den, Jene! V čínských restauracích skutečně preferuji Pekingskou polévku, ale vždy poprosím, aby nebyla moc ostrá. Jde mi o vychutnání ingrediencí, obávám se (možná zbytečně), že ostrost zvítězí. Pokud jde o fr. komedii "La soupe au chou", nepochybuji že mimozemšťané  po zelňačce prožívali ryze "zemské" projevy, nicméně ten film mne osobně zklamal i přes hvězdné obsazení. A jestliže "chou", tak se mi moc líbí francouzský výraz : "Mon petit chou". Napište, víte kam. Jana:-)

0/0
12.10.2014 19:48

R63i46c76h97a69r95d 84K97á60b61a 8699138510610

Tak rikat, kterych sedm je neslavnejsich je trochu osemetne. Na svete frci velke mnozstvi polevek, ktere jsou slavne a na seznamu nejsou. Francouzska cibulacka je zminena a urcite by mela byt mezi nejznamejsimi, nekdo nize zminuje ze v GB ale i v USA frci chowder a to bud z ryb, nebo treba jeho kukuricna varianta s kurecim, v USA frci hodne treba mrkvovy krem .... a vubec je toho moc :)

U nas urcite na seznamu take chybi velka spousta polevek ... prdelačka, rozhodně kaldoun, krome obycejne cesnesky pak treba ourkop a dalsi a dalsi ....

Tezko vybirat nejznamejsi, ale urcite jich neni jen sedm a tezko by se do tech sedmi volilo ...

+2/0
9.10.2014 14:30

J40a40n54a 56M21r14á63z83k13o88v90á 8916710943200

Mám mezery...myslela jsem, že česnečka se někde nazývá oukrop.

+2/0
12.10.2014 20:04

R52i61c77h78a10r23d 44J56e37l32í16n60e55k 1246787241618

V Irsku jím vždycky jejich CHOWDER a je famózní, na ten se tu zapomnělo!

0/0
9.10.2014 13:37

J42i13ř84í 53K93ř37í53ž 2537104166356

Já mám nejraději česnečku. Je jednoduchá, lehká, v létě studená pěkně osvěží a po pár hodinách tak nějak urychluje moji chůzi....

A nebo čočková, ta je ještě lepší......;-D

0/0
9.10.2014 13:33

P72e43t84r91a 94N16o67v89á73k91o97v10á 7628616534438

Jenže lentil soup dělá celé Skotsko :)

0/0
10.10.2014 10:16

M76a57r36e61k 95V38o45k77á91l 1806574205579

thajskou určitě, boršč určitě, kyselicu taky .. dýňovou ne a gaspacho jedině teplou, jako Rimmer ;-D

+2/0
9.10.2014 13:30

J91a34n15a 84H90o12r36s25k80á 2876217386854

"Zavolejte kuchaře!" ... "Ta polévka je studená!" ;-D R^

+2/0
10.10.2014 20:35

J28a55r73o22m21i61r 95C37h89a90l55o71u58p25k17a 4339957665697

Dýňová je fantastická!

0/0
22.10.2014 9:26
Foto

J89a97n 91M44a86c51k 5697372472585

http://www.labuznik.cz/recept/thajska-polevka-tom-yum/

+1/0
9.10.2014 12:06

L85á54ď98a 45V25r50a33n48ý 7158618128457

Dvě feferonky => ať jím co jím tak to jen pálí.

+2/0
9.10.2014 15:10

J45a80n 72J19a56r10o20s 1809527320718

V subtropickem podnebi maji paliva jidla obrovsky vyznam. To neni modni zalezitost ale vysledek tisicilete zkusenosti. Pro nasince je to samozrejme irelevantni, protoze tady proste neni potreba denne dezinfikovat organismus.

Ale pekelne ostra jidla jednou za cas mam taky rad :D

+1/0
11.10.2014 7:00

A14n15t89o61n84i83n 24B28l27a18z85e30k 4638172237711

Ze svetovych polevek ktere jsem mel sanci ochutnat bych dal na prvni misto thajskou s krevetema a kokosovym mlikem. Super zazitek. Na druhe misto asi americkou polevku ze zapadniho pobrezi ktera se jmenuje myslim claim chowder a ktera je mlecna s rybami, kraby, muslemi.....a treti asi tu vietnamskou pho.

+1/0
9.10.2014 11:50

A69n17t87o79n25i45n 50B91l40a41z51e16k 4888642387111

No....byl jsem u Slovaku na navsteve a pani domu uvarila jejich specialni kapustnicovou polievku a jak mne pan domu upozornil- lepsi jsem pry nejedl! :-) po ochutnani jsem se musel pretvarovat ze mi chutna a mel jsem co delat, abych to snedl. Manzelka pochazi ze Vsetina a za jejich zelnacku bych dal nevim co! Ale musi byt s domacimi klobaskami a ne s parky, jak uz jsem to taky videl.

+1/0
9.10.2014 11:46

J84a43n 28S91o92u77k29u43p 1244104276605

Valašská kyselica a kapustnica jsou přípravou značně odlišné polévky, i když na první pohled vypadají zpřízněně. Kyselica je poměrně hodně jednoduchá na přípravu, není tam skoro co pokazit. Kapustnica má docela zdlouhavý postup kde je co pokazit, navíc se dělá v opravdu velké škále různých regionálních podob, já tu polévku mám rád, ale mnohé místní úpravy mi taky vysloveně nejedou. Paradoxně, nejlepší kapustnička, co sem měl v poslední době, byla na pumpě (Hot Pot u Červeníku u dálnice před Trnavou.. mimochodem tam mají i super koleno), asi hlavně proto, že je ohřívaná (čerstvá kapustnica je nic moc, nejlepší je odležela a ohřátá).

+2/0
9.10.2014 13:06

A30n62t55o10n70i79n 56B72l39a59z11e95k 4278202457481

Nevim, mel jsem zatim na Slovensku jen dve kapustnice. Tu prvni v Bratislave a tu druhou blizko Liptovske mary. Ale ze by neslo nic pokazit u kyselice...tak to zase prrrr.:-) Kazdy ji samozrejme dobrou nedela a je to celkem kumst to dochutit tak, aby mela ten spravny riz!;-)

+1/0
9.10.2014 13:40
Foto

I43v31o 87C84h66u78d41o98b77a 9210866361884

jo taková rajská ze školních jídelen to je mě blbě jen si vzpomenu;-€ nebo maminka párkrát zkusila mléčnou fuj slané teplé mléko a vněm petrželka nudle brbrbr:-P

0/0
9.10.2014 11:19

K94a85m47i26l 17P76y39t23e89l84a 8352190381409

Nejlepsi jsou samozrejme ty thajske. Mnam R^V

+2/0
9.10.2014 11:15
Foto

J15a85n 54M62a43c75k 5337262142635

Koukam ze vsichni opomijeji gulasovou nebo rajskou (s noky ci ryzi)... pritom by mely urcite byt v ceskem top 10 ;-)

+2/0
9.10.2014 11:11

K78a27m98i74l 69P43y90t47e57l93a 8272710741169

Gulasova z pytliku?

+1/−5
9.10.2014 11:13

K31a33m97i32l 36P53y57t71e75l93a 8152890491809

Za co ty minusy? Jinou gulasovku neznam. U nas jime maximalne gulas.

Dejte sem recept, at vim o co jde.

0/−4
9.10.2014 13:05

M80a49r43e42k 52V70o91k89á72l 1756444715859

třeba takhle .. nebo podobně http://www.recepty.cz/recept/gulasova-polevka-z-mleteho-masa-1739

0/0
9.10.2014 13:33

K60a48m93i48l 66P38y60t45e70l11a 8262930801649

Mouka, masox, rajsky protlak. To je teda smakulada. Tak ja radsi nic a zustavam spokojen s tim, ze jsem to vubec neznal :-)

0/0
9.10.2014 13:55

O55l90d54ř27i97c66h 96H42o67r53á45k 2904349711885

A proč ze sebe děláte úplné pako?

To opravdu neumíte napsat do google polévka gulášová recept, ta recepty projít a tak během pár minut najít základní strukturu, složení a styl?

To co předvádíte je totiž trolování.

+1/0
12.10.2014 10:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.