Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších polévek světa. Nejlepší česká mezi nimi není

Téměř každý národ Evropy má legendární polévku. V Rusku vládne boršč, Francouzi milují bujabézu, Španělé gazpacho a Rakušané dýňový krém. Thajci dobývají svět s pálivými opusy Tom Yam a Tom Kha. Jak obstojí naše polévkové království?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M87i33l91a93n 97M73i61k10o44j92a80n 2245561749599

Při čtení se mi navalilo.

0/0
3.12.2014 8:22

P18e97t76r 68V53i70n43t56r21l13í53k 3846534281

osobně za jednu z nejlepších polévek považuji zuppa ceci e gamberi, kde je cizrna, krevety a rajčatový protlak, znám variantu z Lazia, opravdu velmi chutná polévka

0/0
29.10.2014 23:27

M62i90c17h49a97l 23M75i23l37l15e66r 9396612389902

Moje australska rodina si oblibila ceskou bramboracku a gulasovku (ale musi byt opravdu huste) a jako nejlepsi lek na prichazejici virozu -si vyzadaji pekne ostrou cesnecku.

+1/0
12.10.2014 19:46

J51a57n67a 78M33r46á27z89k85o52v27á 8886450823930

Fantastickou kuřecí polévku vařila má první slovenská tchýně, ovšem to kuřátko bylo domácí, takže: do velkého hrnce:

- vše z kuřete mimo stehen, prsou a předních (malých stehýnek po odkrojení křídel), studená voda

- celá mrkev, petržel, kus celeru, malá cibule se slupkou kvůli barvě (očistit, tu vnější, jasně), kulatá červená feferonka (celá), sůl, větší snítka petrželové natě omotané nití

- nechat přijít do varu, sesbírat důsledně pěnu !!!! - na to mají Slováci "šumovačku" - speciální lopatku s dírkami

- přidat trochu nového koření, celého pepře a TÁÁÁÁÁÁHNOUT dvě hodiny

Domácí nudle (níťovky) se vaří zvlášť.

Do talíře se pak naloží nudle, zalije se vývarem, přidá se vařená zelenina. Když se to zbaští, do talíře si naložíme vařené maso a jíme ho s křenem.

+1/−1
12.10.2014 19:17

O30l75d56ř25i39c89h 17H16o76r46á85k 2934709711125

A stejně jsou české polévky krásně jednoduché, pár surovin a jaká je to chuť. Třeba včera, vařil jsem celerovou krémovou - cibulka, celer, mrkev, troška černého koření (bobkový list, nové koření a pepř) sůl, možno přidat libeček. Zeleninu osmažit, zalít vývarem či vodou přidat koření (na to jsou bezva ty závěsy na čaj) a povařit. Pak rozmixovat a možno zjemnit smetanou a krátce povařit. Možno ozdobit petrželkou, pažitkou, možno zjemnit kouskem másla.

Nikde desítky surovin či výroba na půl dne jako asijské polévky či nouvelle cuisine nebo fusion cuisine. A stejně je to lehké, zdravé, módně sezónní, české a modifikovatelné do kaloričtějších i lehčích podob.

Takže kde je problém s českou kuchyní jak je módní naříkat od každého fůd blogchudáčka?

0/0
12.10.2014 10:28

J24a18r14o64m69i55r 85C16h29a81l44o10u30p95k80a 4339397405437

Asijské polévky jsou možná z více surovin, ale jsou hotové hned, protože se spousta věcí jen spaří, takže jsou to minuty, ale o to je to lepší.

0/0
22.10.2014 8:48

J84a89n 81J45a98r11o43s 1509907420468

K videnske dynove polevce: Neni potreba pecena dyne, lze klidne na cibulku prihodit hokkaido na kostky a dusit nez zmekne, netrva to dlouho a vysledek je v poradku. A pokud nepridate do hotove polevky smetanu, lze zbytek zamrazit do kostek a priste kdyz delate treba steak, prihodit takovou zmrazenou kostku do vypeku. Vysledkem je naprosto famozni omacka k masu.

Dyne je proste neuveritelne dobra podzimni zelenina, trvalo nam stoleti nez jsme to opet zjistili.

0/0
11.10.2014 6:23

M51a56r28t83i38n 18F84r79a22n47t43i68š36e43k 7935880853195

jinak článek je jeden velký nesmysl. Ne, že by to byly špatné polévky, jsou výborné, ale nejslavnější? taková slovenská kapustnicu je světově proslulá zejména na nitransku. Světově proslulé budou spíš polévky, které se vaří po celém světě, takže základem proslulosti je celosvětové rozšíření čínských, italských, thajských, irských, vietnamských, pakistanskych a dalších komunit a kuchařů.

+4/0
10.10.2014 10:12

M94a22r56t63i37n 85F21r41a71n15t63i35š15e94k 7735820393875

kapustnicu mám rád, nejlepší mívali v Bratislavě, v nonstop stánku na parkovišti, jezdili tam taxikáři, policajti, holky. Vařili ji nonstop, jen do špinavého hrnce doplňovali další suroviny. Mňam. Pak to zavřela hygiena.

0/0
10.10.2014 9:54

J80a46n 67J71a48r59o28s 1949507310548

Takhle nejak vznikl polsky bigos. Velky hrnec se zelim, masem a zeleninou, kus se ujedl a pak se jenom do hrnce se zbytky doplnily no suroviny a jelo se dal. Odpada myti nadobi po nekolik mesicu :D Ale ma to silu a na opravdu dobry odlezely bigos nedam dopustit.

0/0
11.10.2014 6:34

J12a14n21a 57M41r94á29z89k87o29v42á 8716950463780

Tak tímto způsobem dělali i sovětských jídelních vozech i borčš. Stejně byl vynikající.

0/0
12.10.2014 19:21

M25i85c42h48a94l 53M14i16l18l48e50r 9336722959452

takhle se dela prava minestrone

0/0
12.10.2014 19:42

J41a44n89a 86M69r11á52z77k73o98v53á 8916500683480

Kdy a kde v Bratislavě? Žila jsem tam 1980- 1991.

0/0
12.10.2014 19:20

J73i71ř35í 68F44r41o62l12e35c 7105964962137

Co je prdelacka?

0/0
9.10.2014 23:28

H18a89n70a 55K93r52i86v97a81n19e75k 2771725182683

zabijackova polevka. nejdriv se varily jitrnice, (nektere praskly, takze ta polevka mela masicko), pak se do tohoto vyvaru jeste pridaly vnitrnosti, krev a kroupy.

moc dobre, jako vse, co neni zdrave. :-)

+1/−1
10.10.2014 3:36

J48a51n 61J63a47r68o73s 1789967140618

Nesouhlasim ze to neni zdrave. Je to akorat nevhodne vzhledem k dnesnimu zivotnimu stylu. V dobe kdy lide travili vetsinu dne tezkou manualni praci byl tohle jeden z zivotabudicu a vydatnym zdrojem energie v zimnich mesicich.

+2/0
11.10.2014 6:38

J13a78n42a 63M85r71á13z48k68o82v38á 8966970973800

Určitě to bylo více zdravé než cokoliv, co dnes konzumujeme. Doma poctivě vykrmené prasátko, čerstvé vnitřnosti i krev, dobře provařené, kroupy přírodní.

Babička zabíjeli jednou do roka, pašík měl tak 150 kg, nic moc sádla, vzhledem k pravidelným výběhům měl i trochu pohybu, netísnil se v chlívku. A když jsme prdelačku jedli týden v roce, tak co?!

+1/−1
12.10.2014 19:57

M50a91r62e58k 90V71e33s92e62l83ý 1487438590434

Bramboracku urcite ne. Nesnasim v polivce brambory. Stejne tak nechapu jak nekdo muze davat do polevky ryzi. Krom masa, hub a zeleniny tam jako "priloha" patri jedine nudle a nebo kapani (svetla ci jatrova verze).

+2/−4
9.10.2014 21:32

P43e20t72r51a 42N48o18v65á27k32o13v74á 7338486844208

Chápat to nemusíte, ale nám ostatním to chutná. Aspoň na nás zbyde víc.

+5/−1
10.10.2014 9:39

J53a62n 64J65a28r81o26s 1489237880798

Ryzi v polevce take moc nerozumim. Ale proti bramboram nemam zhola nic

0/0
11.10.2014 6:39

J84a78n79a 46M38r52á15z35k72o64v54á 8656580723840

Já do různých polévek, hlavně rajské, pórkové ap. (nerozmixované) dávám krupky - lámanku, vaří se to trochu déle, je to dobré a zdravější než tradiční nudle nebo rýže.

0/0
12.10.2014 19:03

J74a39r54o25m48i83r 18C52h40a85l77o93u24p61k93a 4349387525677

Naštěstí o tom, co tam patří nerozhodujete. Brambory v kulajdě nebo rýže v rajské nemají chybu...

+1/0
22.10.2014 8:51

J32a85n 46K85a74n32t 9271238228553

Nekteri ctenari zde opevuji cesnacku, ale nejedna se zdaleka jen o ceskou polevku. Cesnacka je mezinarodni, pripravuje se v rade evropskych zemi. - Nevim, jestli v cinskych restauracich v CR je nabizena ostra Pekingska polevka. Ve Francii, kde ziji, jsou desetiticice cinskych restauraci a v kazde serviruji ostrou Pekingskou polevku. Pokud je dobre udelana, je to super pochoutka, predevsim pro milovniky palivych pokrmu. - A kdyz uz je rec o te Francii, malo se zde hovori o zelnacce, zrejme je mnohem popularnejsi na Slovensku pod nazvem kapustnica. A pritom, kdo z vas nevidel francouzskou sci-fi komedii "La soupe au chou" ("Zelnacka") v hlavnich rolich Louis de Funes, J. Carmet a J.Villeret : zelnacka se stala slagrem pro mimozemskou civilizaci a nasi pozemstane, kteri ji varili, po ni moc a moc prdeli...

0/0
9.10.2014 16:01

P97e96t16r92a 43N16o85v92á96k50o95v75á 7368496594608

Ovšem poprvé to vidím psané jako česnačka. Jinak vždy česnečka od česnek. To máte nějakou krajovou záležitost?

+2/0
10.10.2014 9:41

J57a89n 72J77a39r26o23s 1909497970378

Srovnavate nesrovnatelne. Soupe aux choux je polevka z bileho zeli a varila se prakticky 9 mesicu v roce jako hutne hlavni jidlo. Kapustnica je polevka ze zeli kysaneho a radi se spis k polevkam s kyselym zakladem, znamym hlavne z vychodoevropske kuchyne. Soucasna podoba s mnozstvim masa a uzenin je spis vysledkem bohatnuti obyvatelstva v poslednim stoleti. Varila se zejmena v zimnich mesicich kdy bylo potreba doplnit nedostatek vitaminu jinak dostupnych z cerstve zeleniny. Kombinaci obojiho je pak treba polsky bigos, nebo severonemecke eintopfy. Ale porad jde v principu o hutne "zimni" hlavni jidlo dne, coz v pripade soupe aux choux neplati. Frantici proste meli vzdycky lepsi zvanec.

0/0
11.10.2014 6:51

J52a79n 92J30a69r95o96s 1419887710118

Ted to po sobe ctu a notne jsem se zamotal v myslenkach. Predchozi prispevek nedava moc smysl. Mea maxima culpa.

0/0
11.10.2014 6:53

J80a54n18a 40M41r11á71z55k59o96v35á 8236730373500

Dobrý den, Jene! V čínských restauracích skutečně preferuji Pekingskou polévku, ale vždy poprosím, aby nebyla moc ostrá. Jde mi o vychutnání ingrediencí, obávám se (možná zbytečně), že ostrost zvítězí. Pokud jde o fr. komedii "La soupe au chou", nepochybuji že mimozemšťané  po zelňačce prožívali ryze "zemské" projevy, nicméně ten film mne osobně zklamal i přes hvězdné obsazení. A jestliže "chou", tak se mi moc líbí francouzský výraz : "Mon petit chou". Napište, víte kam. Jana:-)

0/0
12.10.2014 19:48

R43i25c81h83a24r52d 45K78á42b23a 8149308350790

Tak rikat, kterych sedm je neslavnejsich je trochu osemetne. Na svete frci velke mnozstvi polevek, ktere jsou slavne a na seznamu nejsou. Francouzska cibulacka je zminena a urcite by mela byt mezi nejznamejsimi, nekdo nize zminuje ze v GB ale i v USA frci chowder a to bud z ryb, nebo treba jeho kukuricna varianta s kurecim, v USA frci hodne treba mrkvovy krem .... a vubec je toho moc :)

U nas urcite na seznamu take chybi velka spousta polevek ... prdelačka, rozhodně kaldoun, krome obycejne cesnesky pak treba ourkop a dalsi a dalsi ....

Tezko vybirat nejznamejsi, ale urcite jich neni jen sedm a tezko by se do tech sedmi volilo ...

+2/0
9.10.2014 14:30

J39a17n70a 88M56r19á27z69k97o84v21á 8296920473400

Mám mezery...myslela jsem, že česnečka se někde nazývá oukrop.

+2/0
12.10.2014 20:04

R73i26c95h71a94r58d 96J47e25l56í84n36e15k 1286577561648

V Irsku jím vždycky jejich CHOWDER a je famózní, na ten se tu zapomnělo!

0/0
9.10.2014 13:37

J42i97ř73í 51K93ř80í57ž 2397824276276

Já mám nejraději česnečku. Je jednoduchá, lehká, v létě studená pěkně osvěží a po pár hodinách tak nějak urychluje moji chůzi....

A nebo čočková, ta je ještě lepší......;-D

0/0
9.10.2014 13:33

P50e61t41r11a 74N96o87v64á62k42o60v98á 7468376584708

Jenže lentil soup dělá celé Skotsko :)

0/0
10.10.2014 10:16

M50a53r39e57k 72V41o98k91á28l 1526804785459

thajskou určitě, boršč určitě, kyselicu taky .. dýňovou ne a gaspacho jedině teplou, jako Rimmer ;-D

+2/0
9.10.2014 13:30

J47a41n21a 40H79o96r63s24k82á 2616187396924

"Zavolejte kuchaře!" ... "Ta polévka je studená!" ;-D R^

+2/0
10.10.2014 20:35

J93a32r80o97m37i23r 45C19h17a85l52o69u53p18k62a 4499827325267

Dýňová je fantastická!

0/0
22.10.2014 9:26
Foto

J18a28n 24M10a48c67k 5667402942555

http://www.labuznik.cz/recept/thajska-polevka-tom-yum/

+1/0
9.10.2014 12:06

L66á91ď31a 27V79r47a76n20ý 7298258678437

Dvě feferonky => ať jím co jím tak to jen pálí.

+2/0
9.10.2014 15:10

J35a40n 55J67a70r35o87s 1119747100398

V subtropickem podnebi maji paliva jidla obrovsky vyznam. To neni modni zalezitost ale vysledek tisicilete zkusenosti. Pro nasince je to samozrejme irelevantni, protoze tady proste neni potreba denne dezinfikovat organismus.

Ale pekelne ostra jidla jednou za cas mam taky rad :D

+1/0
11.10.2014 7:00

A90n31t73o78n31i41n 40B69l81a50z63e49k 4928312527731

Ze svetovych polevek ktere jsem mel sanci ochutnat bych dal na prvni misto thajskou s krevetema a kokosovym mlikem. Super zazitek. Na druhe misto asi americkou polevku ze zapadniho pobrezi ktera se jmenuje myslim claim chowder a ktera je mlecna s rybami, kraby, muslemi.....a treti asi tu vietnamskou pho.

+1/0
9.10.2014 11:50

A70n84t38o62n16i58n 74B92l83a53z79e96k 4408522927791

No....byl jsem u Slovaku na navsteve a pani domu uvarila jejich specialni kapustnicovou polievku a jak mne pan domu upozornil- lepsi jsem pry nejedl! :-) po ochutnani jsem se musel pretvarovat ze mi chutna a mel jsem co delat, abych to snedl. Manzelka pochazi ze Vsetina a za jejich zelnacku bych dal nevim co! Ale musi byt s domacimi klobaskami a ne s parky, jak uz jsem to taky videl.

+1/0
9.10.2014 11:46

J66a62n 40S94o16u68k54u77p 1884544846915

Valašská kyselica a kapustnica jsou přípravou značně odlišné polévky, i když na první pohled vypadají zpřízněně. Kyselica je poměrně hodně jednoduchá na přípravu, není tam skoro co pokazit. Kapustnica má docela zdlouhavý postup kde je co pokazit, navíc se dělá v opravdu velké škále různých regionálních podob, já tu polévku mám rád, ale mnohé místní úpravy mi taky vysloveně nejedou. Paradoxně, nejlepší kapustnička, co sem měl v poslední době, byla na pumpě (Hot Pot u Červeníku u dálnice před Trnavou.. mimochodem tam mají i super koleno), asi hlavně proto, že je ohřívaná (čerstvá kapustnica je nic moc, nejlepší je odležela a ohřátá).

+2/0
9.10.2014 13:06

A71n90t62o46n27i61n 27B25l46a46z32e42k 4568792947761

Nevim, mel jsem zatim na Slovensku jen dve kapustnice. Tu prvni v Bratislave a tu druhou blizko Liptovske mary. Ale ze by neslo nic pokazit u kyselice...tak to zase prrrr.:-) Kazdy ji samozrejme dobrou nedela a je to celkem kumst to dochutit tak, aby mela ten spravny riz!;-)

+1/0
9.10.2014 13:40
Foto

I61v42o 39C38h56u82d82o40b90a 9560676111404

jo taková rajská ze školních jídelen to je mě blbě jen si vzpomenu;-€ nebo maminka párkrát zkusila mléčnou fuj slané teplé mléko a vněm petrželka nudle brbrbr:-P

0/0
9.10.2014 11:19

K59a73m60i72l 81P31y91t90e42l79a 8782350771439

Nejlepsi jsou samozrejme ty thajske. Mnam R^V

+2/0
9.10.2014 11:15
Foto

J29a39n 96M48a35c73k 5777262562255

Koukam ze vsichni opomijeji gulasovou nebo rajskou (s noky ci ryzi)... pritom by mely urcite byt v ceskem top 10 ;-)

+2/0
9.10.2014 11:11

K55a45m88i18l 31P55y69t92e25l84a 8862720701689

Gulasova z pytliku?

+1/−5
9.10.2014 11:13

K73a58m12i84l 28P61y60t13e78l49a 8622100921189

Za co ty minusy? Jinou gulasovku neznam. U nas jime maximalne gulas.

Dejte sem recept, at vim o co jde.

0/−4
9.10.2014 13:05

M42a37r61e42k 26V45o26k46á42l 1836684865199

třeba takhle .. nebo podobně http://www.recepty.cz/recept/gulasova-polevka-z-mleteho-masa-1739

0/0
9.10.2014 13:33

K85a20m91i56l 55P68y37t73e75l70a 8912970931649

Mouka, masox, rajsky protlak. To je teda smakulada. Tak ja radsi nic a zustavam spokojen s tim, ze jsem to vubec neznal :-)

0/0
9.10.2014 13:55

O52l65d48ř54i31c62h 61H59o87r32á53k 2554349511375

A proč ze sebe děláte úplné pako?

To opravdu neumíte napsat do google polévka gulášová recept, ta recepty projít a tak během pár minut najít základní strukturu, složení a styl?

To co předvádíte je totiž trolování.

+1/0
12.10.2014 10:15







Najdete na iDNES.cz