Diskuze

Morče na talíři? V Andách největší pocta

Jakým pokrmem přivítáte vzácnou návštěvu? Méně šikovní kuchaři nejspíš raději pozvou hosty do restaurace na steak, typicky českým domácím svátečním obědem může být pečená kachna nebo husa, na vesnici třeba z domácího chovu. Původní obyvatelé peruánských velehor vás ale poctí zcela netradiční pečínkou. Je to totiž zvířátko, které u nás považujeme vyloženě za domácího mazlíčka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zbyňek6

30. 11. 2008 16:59
můj zážitek

Pracoval jsem v létě jako brigádník na velkém statku, kde se chovali prasata na chov a selata na porážku. Vydržel jsem to jen týden, měl jsem horory v noci, když jsem odebíral malé selátka prasnicím a vezl je na kolečkách zařezat vedle sedlákovi. Myslím, že jak prasnice tak malé selata tušili, přinejmenším hodně naříkali.

Takže moc velký rozdíl nevidím mezi grilovaným morčetem a cokoliv jiným zvířecím. Mě přešla chuť na maso.

(viděl jsem níže ty videa, a je jich více, to je opravdu síla, jak lidé zacházejí se zvířaty na porážku. Ostatně, se mnou dělal jiný brigádník a tomu to docela dělalo škodolibou radost se dívat, jak ty selata sedlák podřezával nebo jak je tahal za nohu nebo ocásek od prasnice.)

0 0
možnosti
M

medanek

2. 12. 2008 13:07
Re: můj zážitek

jsi normalni srab;-O nejlip chutna zvire ktere si sam zabijes!

0 0
možnosti

LOSOS

30. 11. 2008 14:51
chtel

bych soustat nejakou

0 0
možnosti
VP

bioskop

30. 11. 2008 14:12
Ňam

Sbíhají se mi na kui sliny. :-P

0 0
možnosti

U-22 osaka

30. 11. 2008 0:51
Grilované morče, proč ne, ale jíst filé z ryby, která žije?

Pobýval jsem nějakou dobu v Tokiu a proti eticky popravenému morčeti opravdu nic nemám, navíc, když si žilo pár měsíců ve výběhu. To v Japonsku už bylo horší vidět v restaracích, když kolem pluli ryby v akváriu, nebo langusty, hadi, želvy a dokonce žraloci nebo chobotnice. Číšník ji pak vylovil a před vámi za sklem usmrtil - třepajícího kraba napříč sekerou a hodil na wok do oleje. Nebo žraloka vpichem do oka a pak do mozku a páteře. Ovšem nejhorší byla jedna specialita - vykrajovali z jedné bílé žijící! rybky boky masa z těla (filé) a ty dali na talíř syrové fajnšmekrovi. Prý to je jejich staletá specialita.

0 0
možnosti
JN

r

1. 12. 2008 11:17
Re: Grilované morče, proč ne, ale jíst filé z ryby, která ži

a to si představ, že tradiční evropské jídlo - vařený rak - se připravuje tak, že živého raka hodíš do vroucí vody...Taky je to tradiční jídlo a nemusíš na něj do Tokia:-P

0 0
možnosti

Josef

30. 11. 2008 0:33
Nikoliv morcata - cheviche ...

Jsou typickou peruanskou pochoutkou. Je to syrova ryba, hodinu nalozena v citronove stave. Jinak bezna peruanska strava jsou smazena kurata, vykrmena sardinkami. Ty morcata jsou jen svatecni pochoutka hloubeji ve vnitrozemi ! 

0 0
možnosti

petr_leicester

30. 11. 2008 17:18
Re: Nikoliv morcata - cheviche ...

mas pravdu...a autor by mel trosku zagooglovat, morce je narodni jidlo v Ecuadoru, to neni placnuti do vody, ale os. zkusenost, mam totiz z teto krasne zeme zenu.

0 0
možnosti

Alena

29. 11. 2008 19:51
Lidi jsou deformovaná zvířata - viz video - ale maso chutná

Tady je přece jen trošku (hodně) odstrašující případ, jak zužitkovat zvíře - nejdříve na kožešinu a pak do polévky. Jen pro orlé!!! - bolí mě samou srdce - lidi jsou nejhorší zvířata. Ale číňanů jsou 1,3 miliardy!!! a ti lidé ve videu jsou, zdá se velice chudí. Jenže, netahají kluci v Mexiku polomrtvé krozany za nohy na trhu na prodej tak, že jim táhnou hlavy po zemi nebo nepřibijí hřebíky živé varany či obří ještěrky na stěnu tržnice abychom si na nich pak v Acapulku v restauraci pochutnali? Copak za komoušů nebyla rarita želví polévka? Nebo kaviár, i když se dodnes za živa rozpárá břicho jeseterovi - ale mńam, mńam, pochutnala jsem si na kaváru v Teheránu a potom jsem ze zvědavosti dala vařenou hlavu a oči ovce spolu s s vařenými střevy (opravdu pochoutka, v Barceloně hlavu berana dodnes grilují - v Česku jen prasete)- ostatně střívka ty samé, v kterých jíme dnes klobásky a párečky, nebo v Ghomu - Irán polévku s vařeným mozečkem v lahodné polévce, s lavašem a solí a citronem? stejná p

0 0
možnosti

Alena

29. 11. 2008 19:54
Re: Lidi jsou deformovaná zvířata - viz video - ale maso ch

tady je to video - ale pozor, jen pro silné žalůdky. máte-li zájem, přidám i popravu velbloudů ve stáji na grilování...

http://cafe.loveme.cz/video/cinska-farma-na-kozesiny-sokujici-video/

0 0
možnosti

Aleš Martinek

29. 11. 2008 19:41
Dostal jsem chuť

Když jsem uviděl ten obrazek tak jsem dostal chuť, že jsem musel jít trochu vyluxovat ledničku.

0 0
možnosti

Alena

29. 11. 2008 19:32
Morče, kromě toho, že chutná, má ještě jednu vlastnost.

Ještě něco, o čem se kolega cestovatel nezmínil v čánku. Morče není jenom chutné na talíři buď grilované, pečené, smažené nebo vařené. Morče se oplatí také chovat proto, že se tvrdí, že od člověka vycítí a pořebírá nemoci. A je tomu opravdu tak. Některé nemoci morče přebare na sebe a často zemře. Ale vy jste zdraví. Je o tom dost literatury, stačí v angličtině googlovat. v tom případě bych ale nedoporučovala morče požívat když třeba se náhle nemocná babička nebo děcko uzdraví a morče chřadne. to bych počkala jak to s morčetem dopadne. v nejhorším, jsem-li pomstichtivá, bych pozvala hosty na grilované morče -ale ty, co nemám vyloženě ráda.

0 0
možnosti

Mat_Hawk

29. 11. 2008 23:46
Re: Morče, kromě toho, že chutná, má ještě jednu vlastnost.

no tak zaplať bůh za moje morčata - bez nich bych podle vaší teorie už prodělala prokousnuté uši, pár ulomených zubů, lipomů, abscesů, všenky, svrab a plíseň ze zverimexu, kokcidiózu, průjem po požití nadměrného množství trávy... Škoda, že na sebe ty chlupatiny nevemou třeba kocovinu, kopr, chřipajznu nebo namožený svaly...

0 0
možnosti

Alena

29. 11. 2008 19:11
Kdo najde zásadní rozdíl v obrázcích?

Teď jsem našla grilované morče na obrázku - níže v diskusi. A grilované prasátka z hostiny pana Xavera a gratulanta a znalce pochoutek, pana Paroubka. Je v tom nějaký rozdíl?

http://petrhingar.com/peage/perudem.html

http://revue.idnes.cz/foto.asp?c=A081128_103320_lidicky_lut&r=lidicky&strana=1

0 0
možnosti

Alena

29. 11. 2008 19:19
Re: Kdo najde zásadní rozdíl v obrázcích?

Ten odkaz se nepodařil na 100% - U té hostiny pana Xavera prosím kliknout na fotku číslo 9.

Není ten výraz prasátek podobný tomu grilovanýmu morčeti? I ta křupavá kůrka a také držení těla. Mňam mňam, tolik o tom píši, že jsem dostal chuť na moji včera koupenou Mařenku - morče z Ovenecké ze Zverotexu. Černo bílé, dlouhosrsté.

Možná pan Xaver z dietních důvodů nabídne svým hostům za rok grilované morčátka?

0 0
možnosti

Alena

29. 11. 2008 18:42
Konečně, konečně má někdo odvahu !!!!

Když jsem si pochutnala na morčatech v Americe - ze začátku jsem nevěděla, co to výborného křupavého jím - pozvracela jsem se, když mi to pak po třech porcích příští dny řekli...Měla jsem totiž mé dva miláčky morčátka doma u babičky...Ale pak jsem si řekla, jím doma králičky s omáčkou u dědy, grilované selátko na svadbě, naše slepičky v polévce, nebo mladé kuřátka na grilu, také kapry na vánoce, co chováme v rybníčku a když jsem procestovala Asii a Ameriku, to by bylo, abych nepřekonala sama sebe i s grilovanými morčaty. Nebylo to lehké ale dnes si kupuji morčata v Hornbachu v Praze-Řepích alespoň jednou za měsíc, a griluji nebo peču je jako kuřata. Chutnají výborně-křehké maso. I když si s němi hraji, tak jako se zajíci nebo kuřaty u dědy.

0 0
možnosti

Coldstone

29. 11. 2008 18:54
Re: Konečně, konečně má někdo odvahu !!!!

přesně, králíčky jsem jako dítě hladil v kleci, na talíři jsem je měl taky. Telátko mi lízalo ruku, já jeho kosti. Na vojně cigáni měli často grilovačku, vraj ten pes bol ozajstný cocot, nu což, nic proti cigánům, ale psa umí udělat líp než vietnamci v Sapě. S kaprem jsem se jako dítě koupal, večer ho tatík zabil a já jsem se s chutí do něho pustil, aby jéžíšek mně obdaroval. Říkám to furt, máme se v ČR dobře, ale u jídla se nemá rouhat.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...