Diskuze

NEJ pochoutka kočovníků - svišť grilovaný letlampou

Tradiční mongolská kuchyně nezná mnoho variací. Připravuje se hlavně skopové a brambory. A z koření znají snad jen sůl. Jako pikantní dobrůtku vám nabídnou sviště - loví ho jako škodnou a umějí ho připravit skutečně originálně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karl

14. 4. 2008 21:15
Letlampa

No jestli ta jejich letlampa používá jako palivo benzín-což je dost pravděpodobné, tak to muzí být opravdu zdravá pochoutka :-©

0 0
možnosti

Mysak_Usak

14. 4. 2008 12:12
kozle na svisti zpusob ...

Popsany postup jsem videl pri priprave kozla. Jeli jsme s Mongoly na mejdan, na nakladaku s nami skotacil kozlik a ovecka. Kozlik skoncil tak jako svist. Pohled na nafouknuteho kozla, kteremu z telnich otvoru unika smrduta para jsem nezvladl :-©. Dalsim chodem byla ovecka - pripravena v konvi od mleka s kameny. Konev valeli po zemi - aby se maso naklepalo.

Dalsi specialita - syr suseny na zdi. Vypada jako omitka, chutna jako omitka (a obcas i obsahuje kusy omitky :-)).

Do jine kategoria spada lecba moru po Mongolsku. Kulka do hlavy a karnistr benzinu na jurtu. Al to uz je jina story ...

0 0
možnosti

kulíšek nejmenší

14. 4. 2008 9:51
potvrzuji

Když jsem to viděl poprvé, tak jsem měl šok (rozdíl byl proti článku  v tom, že sviště se žhavými kameny a srstí dusili nevyvrženého !!! v mlékárenské hliníkové konvi). Při kon zumaci nejprve vylili z konve "sós", ten pak rozlili do mističek, a obřadně si jím připíjeli. Já jsem po přípitku potupně "vrhnul".:-P Ale decentně, neboť jsem stačil opustit jurtu.

Pozn. mongolský svišť je opravdu "tavrakan" nebo také "tavragan". POZOR nezaměňovat s ruským "tarakanem" = "šáb" "nebo též "rus";-)

0 0
možnosti

tata01

14. 4. 2008 9:56
Re: potvrzuji

tam jsou ty stravovací návyky tak trochu jiný divím se co se všechno dá sníst a přežít ve zdraví(a to nemluvím o hygieně), normálně bych si přinejmenším myslel, že to odnesu žloutenkou,tyfem,nebo tak něco, ale ten suchej vzduch tam spoustu bacilů zabije

0 0
možnosti

wyma

14. 4. 2008 9:47
?

článek bezesporu zajímavej. akorát teda jsem ho na jiným serveru četl cca 1,5 roku zpátky :( asi není co vydávat.....

0 0
možnosti

gilles

14. 4. 2008 9:32
připadá

mi to docela suchý

0 0
možnosti

tata01

14. 4. 2008 8:28
bódok

nejsem si jist, že zrovna letlampa je bodok.Mám dojem, že ten styl přípravy se jmenuje podle těch šutrů co jim cpou do břicha. Jiný spůsob přípravy je normální vaření, ale oni ho vaří jen 7 minut, aby se maso zatáhlo.Pro nás ho vařili hodinu a bylo to pořád stejně tuhý.

0 0
možnosti