Diskuze

Nejlepší slovenské párance? Válené po ňadrech

Pokud míříte na Slovensko, bylo by chybou neochutnat halušky. Nabídnou vám je skoro v každé restauraci nebo v rychlém občerstvení. Ne všude si však na této specialitě pochutnáte. Záleží to na kvalitě brynzy. Nejlepší je přímo ze salaše, ale na většině z nich její výrobu Evropská unie zakázala.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mates

4. 11. 2007 16:55
ja

potrebuju slavnostni menu na sloveskou kuchin nevi nekdo neco prosim:-(

jestli nekdo neco voi tak mi to poslete na mael-matesk.@seztnam.cz dekuji predem:-)

0 0
možnosti

Maveric

21. 8. 2006 23:30
slovenská "husacina u Gálika"
kousek nad "Blavou" pár kilometrů z dálnice na Žilinu v levo - je "dedinka" Slovenský Grob a v ní neuvěřitelný počet krčem kde pečou husy v chlebových pecích a "římských" hrncích (všude na objednávku jen "U Gálika" - ambulantně)...výsledkem je senzační pečínka s křupavou kůžičkou jako u čerstvého chleba a s "lokšemi" namísto knedlíků jde o chuťový koncert...v Čechách se tomu vyrovná snad jen "U dělové koule" v Jičíně pečená půlka kachny na jablcích a pomerančích se třemi druhy knedlíků a dvěmi druhy zelí - vše za neuvěřitelných 197.- Kč!!! Husacina na Slovensku ovšem při stejné porci vyjde "v českých"cca 3x dráž...
0 0
možnosti

Martin

21. 8. 2006 20:21
Řešení existuje
Stačí, aby bača prodával svoje výrobky oficiálně za účelem nehumánní spotřeby, jako krmivo. Pak se EU může vesele vztekat, ale to je tak všechno co může.
0 0
možnosti

cote d'or

21. 8. 2006 20:42
jen počkejte
EU časem zatrhne i ty ňadra...
0 0
možnosti

mira

21. 8. 2006 19:25
tfuj
uznávám, je hloupost aby to zakazovala evropská unie, měl by to zakázat hlavní hygienik nebo úřad civilní obrany :)
0 0
možnosti

brco

21. 8. 2006 16:25
Mňamky
 Taková Kapustnica na Vánoce s klobásou a sušenýma hobama, to je něco. nebo pravé domácí škvarkové pagáče, hmmmm mňam.Nebo lokše z bramborového těsta pečené na plotně a k tomu husí játra nebo pečené husí masíčko. bože.....
0 0
možnosti

Dubak

21. 8. 2006 15:24
salas
kto ide smerom na vychodne Slovensko doporucujem navstevu salasa pri Ruzomberku. Je to asi 200 m od hlavnej cesty, vyrobky super, otvorene do 20:00, tento rok maju vybudovane nove posedenia a toalety. Osobne sa tam zastavujem casto a nakupujem pre kolegov v Prahe.  http://www.salas.badas.sk/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.salas.badas.sk/ Inak okolo cesty Zilina-Martin-Ruzomberok je viacero stankov zo syrom a pod. ale neviem odkial to beru a ako cerstve vyrobky maju, ale nemam dovod o nich pochybovat ze su tiez dobre.
0 0
možnosti

Mirka

23. 1. 2007 14:14
Re: salas

chtela sem len povedet ze vyrobky z thoto salasa su vynikajici mnela som moznost nahlidnut do vyrobi ...supeer ...zevaj uvazujii a otvoreny restavrace.  Odporucam kazdemu ....  http://www.salas.badas.sk:-)

0 0
možnosti

paja

21. 8. 2006 15:23
jo
jo ted si vzpomínám že když jsem byl za dávných časů na vojně na žnove brigádě kdesi na slovensku a bydleli jsme v domácnosti měli jsme řízek s ríží. bylo to zajímavé.
0 0
možnosti

Nedobik

21. 8. 2006 19:07
Re: jo
I ta RÍŽE sama o sobě je zajímavá
0 0
možnosti

david

21. 8. 2006 15:09
Brynza
Na Slovensku máme jedinečnú výnimku, ktorá umožňuje zachovať pôvodné vlastnosti ovčieho mlieka a vyrobiť z neho "prírodnú konzervu" bez tepelného spracovania. Je to tradičná slovenská bryndza zo surového nepasterizovaného mlieka, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Vďaka fermentačnému procesu na salaši a v bryndziarni sa v nej naviac premnožia dobré, prírodou vyselektované mliečne baktérie a kvasinky. Tieto mikroorganizmy spracovávajú jednotlivé zložky mlieka, napr. mliečny cukor, na kyselinu mliečnu a iné biologicky aktívne látky, ktoré brzdia rast patogénnych baktérií a ničia ich. Tento patent prírody je jedinečným samočistiacim procesom, ktorý nahrádza pasterizáciu, ale s tým rozdielom, že likviduje iba patogénne mikroorganizmy, kým pasterizácia ničí všetky, tak zlé ako aj dobré. Enzýmová aktivita mliečnych baktérií pomáha natráviť bielkoviny a tuk, čím vzniká stráviteľnejší syr s jedinečnými látkami, upevňujúcimu zdravie a vitalitu človeka. V tradičnej bryndzi
0 0
možnosti

david

21. 8. 2006 15:10
Brynza - pokračovanie
V tradičnej bryndzi je oveľa viac užitočných mliečnych baktérií a kvasiniek ako v jogurtoch a ostatných kyslomliečnych produktoch z kravského pasterizovaného mlieka. Kým v nich sú iba dva druhy mliečnych baktérií, v bryndzi je ich čo do druhovej rôznorodosti až desaťnásobok. Tradičná slovenská bryndza sa zložením podobá pôvodnému kaukazskému kefíru z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Medzi príslušníkmi kaukazských národov sa oddávna traduje, že ovčie nepasterizované mlieko spracované prírodnými postupmi je elixírom zdravia a dlhovekosti.
0 0
možnosti

BenediktSpinoza

21. 8. 2006 15:03
Nejlepi slovenska jidla
jsou samozrejme halusky s bryndou z nepasterizovaneho mleka a pak fazulacka s klobasou a rezancami co je tak husta ze v ni stoji lzice  boze, mam na to takovou chut ze slintam na klavesnici
0 0
možnosti

BenediktSpinoza

21. 8. 2006 15:00
baruch
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jak voní Barma a jak chutná Kolumbie. Slepá cestovatelka vypráví

22. dubna 2024

Premium Na otázku: „Proč cestujete, když nevidíte?“ Zuzana Habáňová lidem odpovídá: „A proč necestujete vy,...

VIDEO: Slavné havajské schody do nebe končí kvůli neukázněným turistům

22. dubna 2024  13:47

Jedna z nejkrásnějších stezek na havajském ostrově Oahu počítá své poslední dny. Místní úřady se...