Diskuze

V kuchyni u Slováků. Jak na halušky?

Pokud jedete na Slovensko, určitě vyzkoušejte tamní kuchyni. V tradiční slovenské převládají brambory, mléčné výrobky a další základní suroviny, pro které jsou na Slovensku příhodné klimatické podmínky. Které jsou ty nejvěhlasnější slovenské speciality? A jak si je můžete sami připravit?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ketchupík

1. 8. 2005 21:31
Najlepšie mám ja lebo mám otca ex-baču.
Najlepšie halušky s bryndzou mám ja, lebo mi moj otec dá fajn bryndzu od spolužiaka zo školy a úplne čerstvú a pravú heč! a halušky robí výbornéééé. A k nim žiaden acidofilný patok aj keď v núdzi postačí ale žinčicu.  Aklo mi handelci vravíme - baraní džús. Ale s b.h. to nie je tak 100% Slováci ich nemajú všetcia rovnako radi. Možno viac ich ľúbia Česi.
V reštaurácii v Brezne na námestí som ich objednal priateľke Francúzke a neboli dobréé. Doma je doma.
0 0
možnosti

Markoff

31. 7. 2005 20:34
bryndzove halusky
neodpustim si k nim svoj postreh - dlhe roky som ich ignoroval kvoli tomu, ze prekvapujuco nie kazdy slovak musi milovat bryndzu a tak som jej vzdy pouzival minimum, zhruba pred rokom som sa ich rozhodol spravit po naozaj dlhej dobe a naraz mi zacali chutit a obzvlast zaujimava chut bryndze v porovnani s tradicnymi gycovymi chutmi na ktore je uz jazyk uplne zvyknuty, vsetko to zaslo tak daleko ze som ich bol schopny mat 5x za tyzden ci kludne 3x za vikend, no co, ale ked cloveku zachutia a ta bryndza a taktiez osmazena slaninka su take dobre :-))
ad restauracie - zhruba kazdych par mesiacov ma pochyti napad skusit zase raz bryndzove halusky v restike aby som VZDY dospel k poznaniu, ze to co tam robia je humus a zase ich dlho v ziadnej restike skusat nebudem, prosto v zivote som v restauracii nejedol chutne bryndzove halusky
a je pravda ze kazdy ich robi ine, mne nechutia ani matkine, len moje s tonou bryndze a slaniny, obvykle celkovo cca 700-1000g porcia
0 0
možnosti

johnbook

27. 7. 2005 17:01
dotaz
Jenom malý dotaz. Když borovička je z jalovce,  z čehopak je gin? Jsem laik..........
0 0
možnosti

donau

28. 7. 2005 10:29
Re: dotaz..
z borievky
0 0
možnosti

Erben2

27. 7. 2005 16:24
.
Na Slovensku jsem byl letos 14 dní na dovolené a skoro ničím jiným než kapustnicou a haluškama jsem se tam neživil. Super dobrota!
0 0
možnosti

KartmenZino

27. 7. 2005 15:22
Detail o víně
Encyklopedie vín říká, že "král vín a víno králů" je Rýnský Ryzlink, ale to asi autor opět v rámci okurkového psaní někde opsal informaci a neobtěžoval se si to ověřit.
BTW : vzkaz pro H@vnivála - šlo by zveřejnit statistiku spadu listí na Slovensku.?
0 0
možnosti

david_sk

27. 7. 2005 17:15
Re: Detail o víně
Najväčšiu slávu a obdiv si tokajské získalo na francúzskom kráľovskom dvore Ľudovíta XIV./1638-1715/, kde si získalo titul "Vinum regum - rex vinorum" "Víno kráľov - kráľ vín".
0 0
možnosti

Chicco

27. 7. 2005 15:00
pravopys
taaak! Brynza nebo bryndza???
Vládne tu docela rozpor. Já jsem pro BRYNDZA
0 0
možnosti

Zlej

27. 7. 2005 15:17
Re: pravopys
páč redaktorskej je BRYNDA.  možná i BRINDA
0 0
možnosti

xxxyyy

27. 7. 2005 14:48
olomoucke syrecky
inac uprimne povedane, podla mna smrdia olomoucke syrecky a riadne.
ale napriek tomu ich mam velmi rada (aj halusky).
0 0
možnosti

xxxyyy

27. 7. 2005 14:46
p. jorik
ved vas nikto nenuti tie halusky jest, je viac ludi, ktori ich maju radi. mimochodom, nadava niekto na vase ceske jedla?
0 0
možnosti

xxxyyy

27. 7. 2005 14:45
bryndza z tesca
co sa tyka tej bryndze v tescu, tak ta nikdy nebude taka ako original nasa slovenska bryndza. nikdy sa jej nevyrovna.
0 0
možnosti

albert

27. 7. 2005 15:07
Re: bryndza z tesca
Je horsi nez domaci, ale lepsi nez jakakoliv balena (i slovenska). Ostatne je otazka, jestli ta tesco brynza taky neni slovenska...
0 0
možnosti

piatok

27. 7. 2005 12:20
hockey fan club bratislava
Pre mna je absolutnou a dobrou novinkou jedlo z Prahy-Kbely:
uzené kuře + listový špenát + noky z bramborového těsta
... na Slovensku som o tom ani nepocul.
PS
Víno kráľov a kráľ vín...vid historiu Tokaja: http://www.tokaj-vino.sk/web/mapa/historia.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://www.tokaj-vino.sk/web/mapa/historia.htm
 
0 0
možnosti