Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

aktualizováno 
Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na tisíc korun. Proto není divu, že většina Čechů dává přednost proseccu či domácím bublinkám.

Šampaňské se nikdy nenalévá až po okraj. Ve sklenkách tvaru tulipán by se mělo nalévat do jedné třetiny. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Šampaňské milují hlavně Francouzi, kteří mají s jeho konzumací bohaté zkušenosti. Naopak ve střední a východní Evropě je jeho prezentace a konzumace spojena s řadou chyb, které zákazníka ochuzují o výjimečný zážitek. A pozor, nevyhýbají se ani lepším restauracím. Čeho se vyvarovat, až sáhnete po lahvi vyrobené v kopcích kolem řeky Marny?

Buranské šáňo

Pozor na jazyk. Slovo šáňo je stejně odpudivé, jako celá řada dalších zdrobnělin a patvarů typu mimísek či manža. Stejně tak je nesmyslný výraz pravé šampaňské.

Šampaňské je jenom jedno, tak se může nazývat pouze víno z Champagne vyrobené tradiční šampaňskou metodou. Vedle šampaňského máme domácí sekt, italské prosecco, španělskou cavu a další „bublinky“. Ale to prostě a jednoduše není šampaňské.

Kam odletí zátka

V českých domácnostech se zabydlel zvyk střílet hříbečkové zátky do vzduchu. Proti gustu žádný dišputát, ale se šampaňským se tohle obvykle nedělá (pokud zrovna nevyhrajete Tour de France). Víno se otvírá tak, že se špunt pomalu vytáhne rukou a nikam po místnosti nelítá. Současně nedochází k žádnému hlasitému bouchnutí, nýbrž jen tichému zvuku, kterému se v lepší společnosti s lehkou nadsázkou říká „společenský pšouk“.

Pozor na otevření. Zátky nelítají po místnosti, ale zůstanou v ruce.

Pozor na otevření. Zátky nelítají po místnosti, ale zůstanou v ruce.

S šavlí na lahev

Jednu z mála výjimek, kdy špunt můžete vystřelit, představuje legendární sabráž, tedy ustřelení hrdla láhve šavlí, nožem či jiným předmětem. Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý, ale měla by se provádět jen při výjimečných situacích (oslava kulatých narozenin) a s obyčejnějšími druhy šampaňského. Jak na sabráž, si přečtěte v našem rámečku na konci článku.

Jen připomeňme, že obliba sabráže se ve Francii rozšířila v době napoleonských válek a samotný korsický dělostřelec Bonaparte, který si na pár let podmanil celou Evropu, královský nápoj z kraje Champagne miloval.

Pozor na teplotu

Obecně rozšířeným nešvarem při servírování je teplota šampaňského. V mnoha domovech i restauracích se servíruje silně podchlazené, o teplotě kolem pěti až sedmi stupňů, která nedá vyniknout jeho lahodné chuti. Ideální teplota podávání základních, tedy neročníkových šampaňských, je zhruba devět stupňů, lepším ročníkovým šampaňským svědčí teplota deset až jedenáct stupňů a ta nejlepší se mají pít klidně ještě o stupeň dva teplejší.

Téměř učebnicový příklad správné prezentace. Nalévá se Dom Perignon jen pár...

Téměř učebnicový příklad správné prezentace. Nalévá se Dom Perignon jen pár desítek metrů od místa, kde je slavný mnich pohřben.

Místo flétny tulipán

Chuť šampaňského ubíjí také nesprávný tvar sklenek a nalévání až po okraj. Houfně rozšířená sklenice ve tvaru flétny je vhodná na prosecco, tedy méně kvalitní sekt kvašený v tancích, u šampaňského však nenechá rozvinout jeho chuť (sklenicí si navíc nemůžete zakroužit). Ideální jsou větší sklenky ve tvaru tulipánu, znalci často využívají i skleničky na ryzlink. A nalévají si jen do třetiny či čtvrtiny sklenice.

K paštice i zvěřině

Dalším velkým omylem je považovat šampaňské za víno vhodné jen jako aperitiv či přípitek. Francouzi pijí šampaňské jako „běžné“ víno po celý večer, neboť se skvěle snoubí s nejrůznějšími pokrmy, od ryb a plodů moře (zde se doporučuje především minerální šampaňské připravené z odrůdy chardonnay) až po pečená masa, paštiku či zvěřinu, ke které se hodí šampaňské připravené z modrých hroznů pinot noir či pinot meunier. A k sushi zase skvěle pasuje růžové šampaňské.

Vinařská fabrika

Chybovat můžeme také při výběru samotné značky, neboť nejznámější rozhodně neznamená nejlepší. Spíše naopak. Přestože se v Champagne vyrábějí stovky druhů vín, když už se Čech rozhodne pro šampaňské, většinou si vybere „průmyslový“ Moët & Chandon z vinařské fabriky, jež chrlí každý rok zhruba 40 milionů lahví spíše podprůměrného šampaňského, ale zato má dokonalý marketing. V poměru cena výkon ovšem najdete řadu levnějších a chutnějších značek.

Napoleon byl velkým milovníkem šampaňského. A tamní sklepy také osobně...

Napoleon byl velkým milovníkem šampaňského. A tamní sklepy také osobně navštívil.

Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý.

Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý.

Předražené bublinky

Šampaňské nikdy nebude levným nápojem, výkupní cena hroznů v proslulém vinařském kraji je totiž velmi vysoká a víno prodražuje také dlouhé ležení ve sklepích. Na druhou stranu je možné ve vinotékách v Remeši či Epernay koupit výborné šampaňské v ceně kolem 20 eur. U nás se dají sehnat zajímavá šampaňská vína v cenách kolem 700 až 800 korun, většina šampaňských je ovšem dražší.

Kam na šampaňské

Kdo chce poprvé ochutnat šampaňské, nemusí kupovat hned celou lahev, neboť spousta podniků ho rozlévá po skleničkách. Jedním ze specialistů na šampaňské je nový pražský Balcony Bar nedaleko Můstku, kde je na výběr několik desítek druhů šampaňských, které můžete pít na balkoně s krásným výhledem na město.

Fotogalerie

Dalším oblíbeným podnikem je komorní, designový bar Vinit, v němž je možné ochutnat velmi povedené šampaňské z rodinného vinařství AR Lenoble.

Při cestě do Paříže si můžete dopřát nezapomenutelný zážitek v podobě sklenky šampaňského na špičce Eiffelovy věže, kde sídlí proslulý champagne bar.

Jak na sabráž

  • Sabráž je poměrně jednoduchá a při dodržení několika pravidel se povede téměř každému.
  • Za prvé je nutné sabrážovat kvalitní sekt, který má dostatečný tlak (u šampaňského je to samozřejmost).
  • Základem úspěchu je láhev dobře vychladit, ideálně ji nechat jeden den v teplotě kolem 3-5 stupňů. Pak z hrdla sundáme drátěný košíček a láhev otočíme tak, aby byl její šev směrem vzhůru, přičemž láhev držíme v úhlu zhruba 40 stupňů.
  • Pak již vezmeme šavli, mačetu či velký nůž (tupou stranou) a plynulým, nepříliš silným pohybem přejedeme po láhvi na místě švu tak, aby se pohyb zarazil o rozšířený nákružek na konci hrdla, čímž se konec hrdla odstřelí a i se špuntem odletí pryč.
  • Pokud se jedná o šampaňské, takto otevřeným vínem si můžeme připít, ale na vychutnání je příliš studené a je třeba ho nechat trochu zteplat.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (spuštění na vodu v září 1967)
Komfortní gigant na vodě Queen Elizabeth 2 místo oslav čeká na svůj osud

Zaoceánská pýcha Spojeného království Queen Elizabeth 2 slaví padesátku. Za 40 let služby loď přeplula Atlantik více než 800krát a převezla 2,5 milionu...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Microsoft Image Composite Editor - výběr zobrazení (projekce)
NÁVOD: Jak vyfotit a složit dechberoucí panorama? Zvládne to každý

Široké panoramatické fotografie dokážou na první pohled zaujmout. Lépe zachytí pohled na město nebo krajinu a zprostředkují tak zážitek, který běžná fotka 4:3...  celý článek

Další z rubriky

Eiffelova věž po pátečních útocích v Paříži zůstává zavřená (15. listopadu 2015)
Rozhodnuto. Stavba neprůstřelné zdi okolo Eiffelovy věže začíná

Okolí Eiffelovy věže se brzy změní ve staveniště. Na začátku října začnou dělníci okolo symbolu Paříže budovat 2,5 metru vysokou neprůstřelnou zeď, která má...  celý článek

Barely ropy zkrátka k Dubaji patří. Snímek byl pořízen 4. srpna 1961.
Před padesáti lety bylo v Dubaji 13 aut. Neznámá fakta o ropné metropoli

Perla pouště. Marnotratná, krásná, fascinující. Ačkoli je Dubaj známá svým oslnivým luxusním životním stylem a světovými rekordy, její kořeny sahají do...  celý článek

Eiffelova věž po pátečních útocích v Paříži zůstává zavřená (15. listopadu 2015)
Turisté objevují neznámou Paříž s osobními průvodci

Podobně jako mnoho Američanů snili Mike, Dennis, Brian a Derek o návštěvě Paříže. Nechtěli ji však poznávat jako běžní turisté. Vyžádali si tedy službu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.