Čokoláda, zvláště švýcarská

aktualizováno 
- V rovinách Amazonky těžko vysvětlit, co je to Matterhorn. V Nigérii je obtížné vylíčit sníh a v říši středu přesvědčit Číňana o lahodnosti sýra rovněž nelze. Všichni ale ocení světoznámou dobrotu, která se rozplývá na jazyku. Švýcarskou čokoládu. Nejproslulejším pojmem ze země helvetského kříže v cizině totiž nejsou ani hory a sníh, ani hodinky či sýr, ale právě čokoláda.
Přitom Švýcaři čokoládu nevynalezli. Jenže jména Milka, Toblerone, Suchard, Lindt+Sprüngli, Maestrani, Cailler-Nestlé, Favarger, Pfister, Bloch dnes letí světem.
Tajemství švýcarské čokolády přitom není v kvalitě kakaových bobů a skladbě hlavních prvků - drcených bobů, tukových a dalších přísad, ale v jejich - míchání! Jde o to, jak dlouho, za jaké teploty a jakým způsobem. Výrobní tajemství švýcarských čokolád si prý nezadají s legendárním supertajemstvím Coca-coly.
Švýcaři čokoládu odkoukali v italském Turínu od podomých obchodníků a rodinných manufaktur. Odkoukali a přidali k tomu cosi svého.
Dál to ve Švýcarsku šlo počínaje rokem 1826 často průmyslově. Přes Sucharda, Caillera a Nestlé, historické to pilíře místní sladké slávy. Čokoláda už najednou nejsou jen pralinky a kuličky, ale typické tabulky známé dodnes.
Říká se také, že čokoláda potěší každého. A právě v tom jsou také právě Švýcaři mistři. A tak je tu čokoláda hořká, mléčná, oříšková. Ale také nugátové plnění a celá řada příchutí, od kávové až po mnoho ovocných. Druhy chutí tabulkové švýcarské čokolády už v současnosti těžko vůbec vyčíslit.
A to jsou tu pořád staré dobré pralinky, kuličkové "truffes", tenounké plátky, plněné tvary vlaškých ořechů a mnoho další podob.
Čokoláda, a to nejen švýcarská, není jen obyčejná dobrota. Obsahuje povzbuzující kofein. Nositele dobré nálady serotonin. Šiřitele optimismu, radosti a euforie - phenylaethylamid. A také anandamid, který se normálně vyskytuje v marihuaně. V čokoládě je ovšem zastoupen spíš symbolicky. Na značně slabou dávku jednoho "jointa" byste museli najednou sníst jedenáct kilogramů čokolády. Což nám nepřímo připomene, že všechny psychostimulativní klady jsou v každé čokoládě vyváženy nepříjemným kalorickým závažím.
Jeden dlouholetý český emigrant ve Švýcarsku přitom rád rozebírá jednu příhodu, která oblibu čokolády mezi všemi vrstvami dokumentuje: "Několik let mi trvalo, než jsem přišel na to, že čokolády, které vozím kamarádovým synkům, mizejí v žaludku jejich dobrého tatíka. Jeho dobrá nálada, optimismus a radost ze života jsou přitom příslovečné. Zřejmě i díky švýcarské čokoládě."
Švýcaři ovšem hodně čokolády nejen vyrobí, ale i snědí. Ve spotřebě na jednoho obyvatele vedou suverénně na světě s jedenácti kilogramy na osobu a rok.
Konkurence ale číhá všude. A dobrou čokoládu tak dnes dokáží vyrobit leckde. I v domácích manufakturách v argentinském San Carlos de Bariloche nebo v severořeckém Xeresu. Řada belgických výrobců dokonce produkuje skutečně skvělé výrobky. Jenže málo platné, Švýcaři pořád vedou.

Dali byste si jogurtovo-jahodovou Milku?

Autor:


Nejčtenější

Ať žijí duchové. Podívejte se, kde skřítkové a tesaři vylezli z mechu

A ještě jeden snímek z poválečných oprav chátrající památky

Vy cizáci, zmizte! Tak odháněl ze svého hradu rytíř Brtník nezvané hosty. Dnešní hrad Krakovec je ovšem na hosty dobře...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Proč Mars? Lidé by jednou mohli osídlit Špicberky, říká český polárník

Biolog Josef Elster je šéfem špicberského Centra polární ekologie...

Na Špicberky se biolog Josef Elster vrací už třicet let. „Studuji tu nástup života po odlednění. Má to dost společného...

Podzimní balada v Tatrách. Dokonalý výhled z Barance vyváží náročnou dřinu

Vrchol Barance

Štíty pocukrované jinovatkou, modrá obloha bez bouřek, téměř nekonečná dohlednost a námaha bez potu. To vše čeká na...

Jak fotit podzim. Mlha a nízké slunce umí čarovat, naučte se to taky

Foťte proti slunci a najděte si takovou pozici, kdy je slunce ideálně zakryto...

Podzim patří k fotograficky nejvděčnějším ročním obdobím. Zejména krajináře láká k výpadům do terénu vybarvené listí,...

Další z rubriky

Kolo, surf i naháči. Podzimní dobrodružství v portugalském Algarve

Surf: vypadá to tak lehce, ve skutečnosti je to ukrutná dřina.

Na jihu Portugalska opadla spalující vedra a nastává ideální čas pro aktivní dovolenou. Do plážové provincie Algarve,...

VIDEO: Nádherná polární záře osvítila nebe nad Finskem

Polární záře rozzářila nebe nad Finskem

Finské Rovaniemi patří mezi jedno z vůbec nejlepších míst na světě, kde se dá pozorovat polární záře. Nádherné barevné...

Podzimní balada v Tatrách. Dokonalý výhled z Barance vyváží náročnou dřinu

Vrchol Barance

Štíty pocukrované jinovatkou, modrá obloha bez bouřek, téměř nekonečná dohlednost a námaha bez potu. To vše čeká na...



Najdete na iDNES.cz