Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co vás čeká v legendární pražské kavárně, která proslula házením koblih

aktualizováno 
První díl nového seriálu Cesty po slavných českých literárních a filmových hospodách začínáme v pražském hotelu Imperial. Ve zdejší legendární kavárně byly ještě nedávno, stejně jako v Jirotkově románu Saturnin, k vidění koblihové bitvy.

Kavárna Imperial - Koblihy se nevrátí. Rozplácnout marmeládu o nádherné keramické obložení vypadá téměř jako svatokrádež. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Představte si noblesní kavárnu ve středu Prahy s vrchovatou mísou velkých, pocukrovaných koblih. Pokud jste člověk bez fantazie a smyslu pro humor, budete se na ně dívat tupě a bezmyšlenkovitě třeba až do poledne a pak se zvednete a půjdete k obědu.

Pokud smysl pro humor máte, budete se bavit představou, co by se stalo, kdyby někdo bez výstrahy začal návštěvníky kavárny koblihami bombardovat.

A pokud jste stejné nátury jako Saturnin ze stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky, která zvítězila v celonárodní anketě Kniha mého srdce, vstanete a tuhle myšlenku uskutečníte.

Ještě před pár lety byla tato kratochvíle spojena s kavárnou v pražském hotelu Imperial. Stačilo přijít, zaplatit 1 934 korun, číšník vám přinesl mísu koblih a řežba bez obav z postihu mohla začít.

Varování na jídelním lístku

Imperial CaféAby nic netušící hosté měli alespoň nějakou šanci se případné bitvě vyhnout, v jídelním lístku u Saturninových koblih stálo toto: "Mísa včerejších koblih určených k házení po ostatních hostech je viditelně umístěna na barovém pultu. Pakliže mísu nevidíte, je další setrvání v kavárně pouze na vaše riziko." Kdo nebyl ve střehu, mohl z podniku odcházet "mírně" znečištěn.

Po bitvě si všichni zatleskali

Tím, kdo takovou bitvu zažil na vlastní kůži, je telefonní technik Tomáš Kunz.

"První ostych z toho, kdo začne první, se rozplynul v několika vteřinách. Nejdřív jsme si začali pohazovat koblihami mezi sebou a pak, jakoby náhodou, začaly létat koblihy po okolo sedících, nic netušících hostech. Stůl vedle nás byl obsazen naprosto klasickými kavárenskými dámami, za nimi seděla normální rodinka, dál skupinka ostřílených, tvrdých chlapíků. Díky nim pak začala ta pravá bitka. Koblihy létaly sem a tam jako dělové koule. Rozprskávaly se na stěnách, na nás, na stolech a během chvilky bojovala celá kavárna. Podlaha, stěny i my, všechno bylo pokryto vrstvou koblihového těsta. Když se střelivo úplně rozdrobilo, vyhlásili jsme mír a všichni jsme si vzájemně zatleskali," vzpomíná Kunz, který bitvu s přáteli zorganizoval jako narozeninový dárek.

Mísa koblih už je minulost

Tomu je však od roku 2007 konec. Hotel Imperial včetně kavárny prošel několikaletou rekonstrukcí a koblihové bitvy byly pravděpodobně navždy ukončeny. "Tato zábava se už do kavárny nevrátí. Nemůžeme si to dovolit vzhledem k nákladné rekonstrukci interiéru," řekla ředitelka marketingu hotelu Blanka Nováková.

Dnes za slavným kuchařem

kavárna imperial

Kde: Na Poříčí 15, Praha 1
Co si dát: hovězí líčka na červeném víně (325 Kč) a některý z domácích dortů (79 Kč)
Proč přijít: kvůli krásnému interiéru kavárny a kuchyni Zdeňka Pohlreicha
Web: www.cafeimperial.cz

Představa, jak někdo svádí koblihovou bitvu v nádherném interiéru kavárny, je skutečně divoká. Dostávat marmeládu z nádherného keramického obložení, které vznikalo speciálně na zakázku, vypadá téměř jako svatokrádež.

Kromě exkluzivního interiéru tak dnes do Café Imperial láká především jeho šéfkuchař, kterým je kulinářská mediální hvězda Zdeněk Pohlreich, jehož proslavil televizní pořad Ano, šéfe. Z jídel jsou to jeho hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou se žampiony nebo jehněčí kolínko na majoránce.

Nevýhodou tohoto místa jsou však poněkud vyšší ceny. Většina masitých jídel se pohybuje kolem tří set korun, za skleničku nejlevnějšího vína dáte 65 korun a půllitr plzeňské dvanáctky je za rovných 60 korun. Výhodnější je polední menu, kdy do Café Imperial přicházejí obědvat manažeři z okolních firem sídlících v centru Prahy. Výjimkou nejsou ani české skupinky s náručemi květin, přicházející oslavit promoci svého potomka.

Cesty po slavných českých hospodách a kavárnách

Kavárnou Imperial začínáme na cestovani.idnes.cz seriál cest po slavných a zajímavých hospodách a kavárnách v celé České republice.





Nejčtenější

Dopravní zácpy na vjezdu do Doveru, které přístav trápily loni v létě.
Brexit ochromí dopravu přes La Manche, Dover se děsí obřích kolon

Vystoupení Británie z Evropské unie ovlivní celou řadu obchodních sfér i životy obyčejných lidí. Velké problémy očekávají provozovatelé přístavu v britském...  celý článek

Pokuta za porušení zákazu kouření na thajských plážích může dosáhnout až 100...
Za cigaretu u moře pokuta 60 tisíc. Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil poté,...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Další z rubriky

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
PŘÍMÝ PŘENOS: Originální procházka za bitvou tří císařů v okolí Slavkova

V rámci seriálu Cesty kulturní krajinou míříme do krajiny okolo Slavkova u Brna. Projdeme se pěšky a popojedeme kočárem taženým koňmi s hosty, kterým na tomto...  celý článek

Kostelík na Byšičkách se nám v dáli ukáže již z oken motorového vlaku. To se...
Na tajemné Byšičky po stopách pochmurné balady o umrlcově nevěstě

Půvabné Podkrkonoší v sobě nese tajemný náboj. Tady se na odlehlých samotách dlouho udržela lidová forma komunikace s duchy zemřelých. A v tomto kraji též...  celý článek

Turisté na vrcholu Sněžky
Přírodní „Václaváky“ v Česku. Fenomén, který nechceme, ale máme

Patří mezi nejkrásnější místa v Česku, mají ale jednu velkou vadu na kráse: v sezoně je lepší se jim vyhnout. Velká parkoviště, restaurace, kiosky a přetížené...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.