Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Co vás čeká v legendární pražské kavárně, která proslula házením koblih

aktualizováno 
První díl nového seriálu Cesty po slavných českých literárních a filmových hospodách začínáme v pražském hotelu Imperial. Ve zdejší legendární kavárně byly ještě nedávno, stejně jako v Jirotkově románu Saturnin, k vidění koblihové bitvy.

Kavárna Imperial - Koblihy se nevrátí. Rozplácnout marmeládu o nádherné keramické obložení vypadá téměř jako svatokrádež. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Představte si noblesní kavárnu ve středu Prahy s vrchovatou mísou velkých, pocukrovaných koblih. Pokud jste člověk bez fantazie a smyslu pro humor, budete se na ně dívat tupě a bezmyšlenkovitě třeba až do poledne a pak se zvednete a půjdete k obědu.

Pokud smysl pro humor máte, budete se bavit představou, co by se stalo, kdyby někdo bez výstrahy začal návštěvníky kavárny koblihami bombardovat.

A pokud jste stejné nátury jako Saturnin ze stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky, která zvítězila v celonárodní anketě Kniha mého srdce, vstanete a tuhle myšlenku uskutečníte.

Ještě před pár lety byla tato kratochvíle spojena s kavárnou v pražském hotelu Imperial. Stačilo přijít, zaplatit 1 934 korun, číšník vám přinesl mísu koblih a řežba bez obav z postihu mohla začít.

Varování na jídelním lístku

Imperial CaféAby nic netušící hosté měli alespoň nějakou šanci se případné bitvě vyhnout, v jídelním lístku u Saturninových koblih stálo toto: "Mísa včerejších koblih určených k házení po ostatních hostech je viditelně umístěna na barovém pultu. Pakliže mísu nevidíte, je další setrvání v kavárně pouze na vaše riziko." Kdo nebyl ve střehu, mohl z podniku odcházet "mírně" znečištěn.

Po bitvě si všichni zatleskali

Tím, kdo takovou bitvu zažil na vlastní kůži, je telefonní technik Tomáš Kunz.

"První ostych z toho, kdo začne první, se rozplynul v několika vteřinách. Nejdřív jsme si začali pohazovat koblihami mezi sebou a pak, jakoby náhodou, začaly létat koblihy po okolo sedících, nic netušících hostech. Stůl vedle nás byl obsazen naprosto klasickými kavárenskými dámami, za nimi seděla normální rodinka, dál skupinka ostřílených, tvrdých chlapíků. Díky nim pak začala ta pravá bitka. Koblihy létaly sem a tam jako dělové koule. Rozprskávaly se na stěnách, na nás, na stolech a během chvilky bojovala celá kavárna. Podlaha, stěny i my, všechno bylo pokryto vrstvou koblihového těsta. Když se střelivo úplně rozdrobilo, vyhlásili jsme mír a všichni jsme si vzájemně zatleskali," vzpomíná Kunz, který bitvu s přáteli zorganizoval jako narozeninový dárek.

Mísa koblih už je minulost

Tomu je však od roku 2007 konec. Hotel Imperial včetně kavárny prošel několikaletou rekonstrukcí a koblihové bitvy byly pravděpodobně navždy ukončeny. "Tato zábava se už do kavárny nevrátí. Nemůžeme si to dovolit vzhledem k nákladné rekonstrukci interiéru," řekla ředitelka marketingu hotelu Blanka Nováková.

Dnes za slavným kuchařem

kavárna imperial

Kde: Na Poříčí 15, Praha 1
Co si dát: hovězí líčka na červeném víně (325 Kč) a některý z domácích dortů (79 Kč)
Proč přijít: kvůli krásnému interiéru kavárny a kuchyni Zdeňka Pohlreicha
Web: www.cafeimperial.cz

Představa, jak někdo svádí koblihovou bitvu v nádherném interiéru kavárny, je skutečně divoká. Dostávat marmeládu z nádherného keramického obložení, které vznikalo speciálně na zakázku, vypadá téměř jako svatokrádež.

Kromě exkluzivního interiéru tak dnes do Café Imperial láká především jeho šéfkuchař, kterým je kulinářská mediální hvězda Zdeněk Pohlreich, jehož proslavil televizní pořad Ano, šéfe. Z jídel jsou to jeho hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou se žampiony nebo jehněčí kolínko na majoránce.

Nevýhodou tohoto místa jsou však poněkud vyšší ceny. Většina masitých jídel se pohybuje kolem tří set korun, za skleničku nejlevnějšího vína dáte 65 korun a půllitr plzeňské dvanáctky je za rovných 60 korun. Výhodnější je polední menu, kdy do Café Imperial přicházejí obědvat manažeři z okolních firem sídlících v centru Prahy. Výjimkou nejsou ani české skupinky s náručemi květin, přicházející oslavit promoci svého potomka.

Cesty po slavných českých hospodách a kavárnách

Kavárnou Imperial začínáme na cestovani.idnes.cz seriál cest po slavných a zajímavých hospodách a kavárnách v celé České republice.



Nejčtenější

Létají v noci a většími letadly. Letiště Praha začalo trestat za hluk

Airbus A380.

V okolí pražského letiště roste hluk vinou některých dopravců. Ti používají například jiná letadla, než by měli, a také...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, nejslabší mají stále Afghánci

Pokud by prý města a obce ze svých peněz nedotovaly úkony, které na ně přenáší...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, ale Singapurci. Obyvatelé tohoto městského státu v jihovýchodní Asii se díky...



Experti varují před tuningem elektrokol. Stroj zničí a je nebezpečný

Redaktor MF DNES Miloslav Lubas s manželkou si vyzkoušeli, jak se v Jizerkách...

Někteří majitelé elektrokol své stroje upravují a navyšují jejich maximální rychlost s podporou motoru. Proti tuningu...

Tady nepospíchá ani řeka. Pěšky naším nejmenším národním parkem

Ráno u Dyje na rakouské straně

Řeka Dyje vyhloubila za miliony let mezi Vranovem a Znojmem divoký a zalesněný kaňon se spoustou meandrů, kamenných...

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Další z rubriky

Výlet skutečnou divočinou na Moravě. Na lodi skrz Litovelské Pomoraví

Rezervace Ramena řeky Moravy představuje nefalšovanou divočinu.

Za současného sucha mají tuzemští vodáci čím dál těžší najít sjízdnou řeku. Při pátrání, kam vyrazit na dvoudenní...

Správný pivovar hledali i na Slovensku. Postřižiny zachránila až Vysočina

Magda Vášáryová, Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík a Jiří Schmitzer ve filmu...

Poetika filmových Postřižin dokáže okouzlit téměř všechny generace českých diváků. Najít vhodné lokace pro natáčení...

Nejhezčí výstup na Praděd. Trasu z malebné osady moc lidí nevyužívá

Výstup na Praděd

Na Pradědu byl skoro každý, ale skutečně nejhezčí cestou se na nejvyšší kopec Jeseníků vydává jen málokdo. Řeč není o...

Najdete na iDNES.cz