Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co vás čeká v legendární pražské kavárně, která proslula házením koblih

aktualizováno 
První díl nového seriálu Cesty po slavných českých literárních a filmových hospodách začínáme v pražském hotelu Imperial. Ve zdejší legendární kavárně byly ještě nedávno, stejně jako v Jirotkově románu Saturnin, k vidění koblihové bitvy.

Kavárna Imperial - Koblihy se nevrátí. Rozplácnout marmeládu o nádherné keramické obložení vypadá téměř jako svatokrádež. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Představte si noblesní kavárnu ve středu Prahy s vrchovatou mísou velkých, pocukrovaných koblih. Pokud jste člověk bez fantazie a smyslu pro humor, budete se na ně dívat tupě a bezmyšlenkovitě třeba až do poledne a pak se zvednete a půjdete k obědu.

Pokud smysl pro humor máte, budete se bavit představou, co by se stalo, kdyby někdo bez výstrahy začal návštěvníky kavárny koblihami bombardovat.

A pokud jste stejné nátury jako Saturnin ze stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky, která zvítězila v celonárodní anketě Kniha mého srdce, vstanete a tuhle myšlenku uskutečníte.

Ještě před pár lety byla tato kratochvíle spojena s kavárnou v pražském hotelu Imperial. Stačilo přijít, zaplatit 1 934 korun, číšník vám přinesl mísu koblih a řežba bez obav z postihu mohla začít.

Varování na jídelním lístku

Imperial CaféAby nic netušící hosté měli alespoň nějakou šanci se případné bitvě vyhnout, v jídelním lístku u Saturninových koblih stálo toto: "Mísa včerejších koblih určených k házení po ostatních hostech je viditelně umístěna na barovém pultu. Pakliže mísu nevidíte, je další setrvání v kavárně pouze na vaše riziko." Kdo nebyl ve střehu, mohl z podniku odcházet "mírně" znečištěn.

Po bitvě si všichni zatleskali

Tím, kdo takovou bitvu zažil na vlastní kůži, je telefonní technik Tomáš Kunz.

"První ostych z toho, kdo začne první, se rozplynul v několika vteřinách. Nejdřív jsme si začali pohazovat koblihami mezi sebou a pak, jakoby náhodou, začaly létat koblihy po okolo sedících, nic netušících hostech. Stůl vedle nás byl obsazen naprosto klasickými kavárenskými dámami, za nimi seděla normální rodinka, dál skupinka ostřílených, tvrdých chlapíků. Díky nim pak začala ta pravá bitka. Koblihy létaly sem a tam jako dělové koule. Rozprskávaly se na stěnách, na nás, na stolech a během chvilky bojovala celá kavárna. Podlaha, stěny i my, všechno bylo pokryto vrstvou koblihového těsta. Když se střelivo úplně rozdrobilo, vyhlásili jsme mír a všichni jsme si vzájemně zatleskali," vzpomíná Kunz, který bitvu s přáteli zorganizoval jako narozeninový dárek.

Mísa koblih už je minulost

Tomu je však od roku 2007 konec. Hotel Imperial včetně kavárny prošel několikaletou rekonstrukcí a koblihové bitvy byly pravděpodobně navždy ukončeny. "Tato zábava se už do kavárny nevrátí. Nemůžeme si to dovolit vzhledem k nákladné rekonstrukci interiéru," řekla ředitelka marketingu hotelu Blanka Nováková.

Dnes za slavným kuchařem

kavárna imperial

Kde: Na Poříčí 15, Praha 1
Co si dát: hovězí líčka na červeném víně (325 Kč) a některý z domácích dortů (79 Kč)
Proč přijít: kvůli krásnému interiéru kavárny a kuchyni Zdeňka Pohlreicha
Web: www.cafeimperial.cz

Představa, jak někdo svádí koblihovou bitvu v nádherném interiéru kavárny, je skutečně divoká. Dostávat marmeládu z nádherného keramického obložení, které vznikalo speciálně na zakázku, vypadá téměř jako svatokrádež.

Kromě exkluzivního interiéru tak dnes do Café Imperial láká především jeho šéfkuchař, kterým je kulinářská mediální hvězda Zdeněk Pohlreich, jehož proslavil televizní pořad Ano, šéfe. Z jídel jsou to jeho hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou se žampiony nebo jehněčí kolínko na majoránce.

Nevýhodou tohoto místa jsou však poněkud vyšší ceny. Většina masitých jídel se pohybuje kolem tří set korun, za skleničku nejlevnějšího vína dáte 65 korun a půllitr plzeňské dvanáctky je za rovných 60 korun. Výhodnější je polední menu, kdy do Café Imperial přicházejí obědvat manažeři z okolních firem sídlících v centru Prahy. Výjimkou nejsou ani české skupinky s náručemi květin, přicházející oslavit promoci svého potomka.

Cesty po slavných českých hospodách a kavárnách

Kavárnou Imperial začínáme na cestovani.idnes.cz seriál cest po slavných a zajímavých hospodách a kavárnách v celé České republice.




Nejčtenější

OBRAZEM: Nejlepší pláže světa. Chorvatsko v prestižní anketě není

Na celých osmi kilometrech Slunečního pobřeží nalezne člověk pláže pokryté...

Cestovatelský server FlightNetwork se rozhodl, že tentokrát opravdu vybere nejlepší pláže světa. Ne pro letošní rok, ne...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak ochutnat výbornou polskou kuchyni,...

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie našich severních sousedů...



Vzhůru do Afriky. A s dětmi. Pohodová dovolená v Senegalu bez turistů

Senegalská vozidla a vozítka se vyznačují zběsilou konstrukcí a prakticky...

Není to typicky dovolenková destinace, kde byste potkali davy turistů, ale o to větší kouzlo Senegal má. S rodinou se...

VIDEO: Zaniklé tratě v Česku. Za kolejemi pod hladinou Lipna

Nádraží v Želnavě (Nové Peci)

V dnešním díle našeho historického seriálu se vydáme do nitra šumavských hvozdů. Trať směrem na České Budějovice...

Uděláme až 186 verzí jedné boty, říká výrobce špičkových lyžáků na míru

Naši zaměstnanci musí mít ortopedické znalosti, vyznat se v prodeji, být dobří...

Hannes Strolz je třetí generací majitelů malé rakouské firmy z horského střediska Lech, která už téměř 100 let vyrábí...



Další z rubriky

VIDEO: Zaniklé tratě v Česku. Po stopách unikátní železnice v Praze

Lokomotiva 354.1217 na přejezdu přes Zenklovu ulici na Palmovce, 13. 6. 1980

V prvním dílu seriálu Zaniklé tratě zamíříme asi na nejznámější dráhu s pohnutým osudem. Jednokolejná spojnice...

Některé turistické trasy na Boubíně se opět otevírají veřejnosti

Vrchol Boubína s 21 m vysokou rozhlednou

Části turistický tras v šumavské přírodní rezervaci Boubín se v pátek téměř po měsíci opět otevřely veřejnosti. Od...

Nejkrásnější nádraží mají letos Doksy, nejpohádkovější Velký Valtinov

Nejkrásnější nádražím v Česku roku 2017 jsou Doksy.

Vítězem 11. ročníku soutěže o Nejkrásnější nádraží se stávají Doksy s celkovým počtem 1 602 platných hlasů. Titul...



Najdete na iDNES.cz