Co vás čeká v legendární pražské kavárně, která proslula házením koblih

aktualizováno 
První díl nového seriálu Cesty po slavných českých literárních a filmových hospodách začínáme v pražském hotelu Imperial. Ve zdejší legendární kavárně byly ještě nedávno, stejně jako v Jirotkově románu Saturnin, k vidění koblihové bitvy.

Kavárna Imperial - Koblihy se nevrátí. Rozplácnout marmeládu o nádherné keramické obložení vypadá téměř jako svatokrádež. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Představte si noblesní kavárnu ve středu Prahy s vrchovatou mísou velkých, pocukrovaných koblih. Pokud jste člověk bez fantazie a smyslu pro humor, budete se na ně dívat tupě a bezmyšlenkovitě třeba až do poledne a pak se zvednete a půjdete k obědu.

Pokud smysl pro humor máte, budete se bavit představou, co by se stalo, kdyby někdo bez výstrahy začal návštěvníky kavárny koblihami bombardovat.

A pokud jste stejné nátury jako Saturnin ze stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky, která zvítězila v celonárodní anketě Kniha mého srdce, vstanete a tuhle myšlenku uskutečníte.

Ještě před pár lety byla tato kratochvíle spojena s kavárnou v pražském hotelu Imperial. Stačilo přijít, zaplatit 1 934 korun, číšník vám přinesl mísu koblih a řežba bez obav z postihu mohla začít.

Varování na jídelním lístku

Imperial CaféAby nic netušící hosté měli alespoň nějakou šanci se případné bitvě vyhnout, v jídelním lístku u Saturninových koblih stálo toto: "Mísa včerejších koblih určených k házení po ostatních hostech je viditelně umístěna na barovém pultu. Pakliže mísu nevidíte, je další setrvání v kavárně pouze na vaše riziko." Kdo nebyl ve střehu, mohl z podniku odcházet "mírně" znečištěn.

Po bitvě si všichni zatleskali

Tím, kdo takovou bitvu zažil na vlastní kůži, je telefonní technik Tomáš Kunz.

"První ostych z toho, kdo začne první, se rozplynul v několika vteřinách. Nejdřív jsme si začali pohazovat koblihami mezi sebou a pak, jakoby náhodou, začaly létat koblihy po okolo sedících, nic netušících hostech. Stůl vedle nás byl obsazen naprosto klasickými kavárenskými dámami, za nimi seděla normální rodinka, dál skupinka ostřílených, tvrdých chlapíků. Díky nim pak začala ta pravá bitka. Koblihy létaly sem a tam jako dělové koule. Rozprskávaly se na stěnách, na nás, na stolech a během chvilky bojovala celá kavárna. Podlaha, stěny i my, všechno bylo pokryto vrstvou koblihového těsta. Když se střelivo úplně rozdrobilo, vyhlásili jsme mír a všichni jsme si vzájemně zatleskali," vzpomíná Kunz, který bitvu s přáteli zorganizoval jako narozeninový dárek.

Mísa koblih už je minulost

Tomu je však od roku 2007 konec. Hotel Imperial včetně kavárny prošel několikaletou rekonstrukcí a koblihové bitvy byly pravděpodobně navždy ukončeny. "Tato zábava se už do kavárny nevrátí. Nemůžeme si to dovolit vzhledem k nákladné rekonstrukci interiéru," řekla ředitelka marketingu hotelu Blanka Nováková.

Dnes za slavným kuchařem

kavárna imperial

Kde: Na Poříčí 15, Praha 1
Co si dát: hovězí líčka na červeném víně (325 Kč) a některý z domácích dortů (79 Kč)
Proč přijít: kvůli krásnému interiéru kavárny a kuchyni Zdeňka Pohlreicha
Web: www.cafeimperial.cz

Představa, jak někdo svádí koblihovou bitvu v nádherném interiéru kavárny, je skutečně divoká. Dostávat marmeládu z nádherného keramického obložení, které vznikalo speciálně na zakázku, vypadá téměř jako svatokrádež.

Kromě exkluzivního interiéru tak dnes do Café Imperial láká především jeho šéfkuchař, kterým je kulinářská mediální hvězda Zdeněk Pohlreich, jehož proslavil televizní pořad Ano, šéfe. Z jídel jsou to jeho hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou se žampiony nebo jehněčí kolínko na majoránce.

Nevýhodou tohoto místa jsou však poněkud vyšší ceny. Většina masitých jídel se pohybuje kolem tří set korun, za skleničku nejlevnějšího vína dáte 65 korun a půllitr plzeňské dvanáctky je za rovných 60 korun. Výhodnější je polední menu, kdy do Café Imperial přicházejí obědvat manažeři z okolních firem sídlících v centru Prahy. Výjimkou nejsou ani české skupinky s náručemi květin, přicházející oslavit promoci svého potomka.

Cesty po slavných českých hospodách a kavárnách

Kavárnou Imperial začínáme na cestovani.idnes.cz seriál cest po slavných a zajímavých hospodách a kavárnách v celé České republice.

Nejčtenější

Otužilci se vydali na Sněžku ve spodním prádle, dolů je snášeli záchranáři

Sněžka (ilustrační snímek)

Sedm lidí, kteří se rozhodli zdolat Sněžku jen ve spodním prádle, snesli zpět dolů polští záchranáři. Otužilci se na...

Therme Erding. Největší termály na světě máme u sousedů

Therme Erding

Pokud existují lázně, kde mají nejvíc netradičních nápadů, pak jsou to bezesporu Therme Erding. Lokalita, kterou zatím...

Znáte Česko? Vyzkoušejte si kvíz a soutěžte o atlas

Pražský hrad - chrám sv. Víta. Ukázka z encyklopedie Český atlas

Atlasy a encyklopedie se v knihovnách nikdy neztratí. Zkuste si náš vědomostní kvíz o památkách a zajímavostech Česka....

Zachraňte si zadek, posviťte si do tmy. Vánoční dárky pro cestovatele

Vyrážet do světa bez zvídavosti je jedním z největších hříchů pod sluncem.

Některé dárky pro cestovatele, milovníky lyžování a outdooru nemusí okouzlit cenou, naopak jejich největší předností...

VIDEO: Na co zírá mašinfíra. Dráhou přes údolí a hřebeny Krušných hor

Motorový vůz M 131.1513 ve stanici Vejprty na trati 137

Dnes po železnici projedeme trať 137 z Vejprt do Chomutova. Čeká nás 58 kilometrů dlouhá jízda liduprázdnou krajinou,...

Další z rubriky

Přes Sněžník až za medvědy. Krásný výlet v Tiských stěnách pro tuláky

Jižní hrana Tiských stěn

Děčínský Sněžník patří k nejvýraznějším českým kopcům, jehož zdolání si dříve či později nemůže nechat ujít žádný...

Poslední šance. Hotely jsou na Silvestra a Vánoce téměř vyprodány

Brádlerovy boudy v Krkonoších

Ubytování v mnoha hotelech, penzionech či chatách v Česku je na období Vánoc a Silvestra již teď téměř vyprodáno....

Na Lipno budou jezdit turisté z Indie a Blízkého východu, tvrdí odbornice

Tajvan na Lipně

Okolí lipenské přehrady je podle expertů na turistiku ideální pro turisty z Blízkého východu, Indie nebo jihovýchodní...

Najdete na iDNES.cz