Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co vás čeká v legendární pražské kavárně, která proslula házením koblih

aktualizováno 
První díl nového seriálu Cesty po slavných českých literárních a filmových hospodách začínáme v pražském hotelu Imperial. Ve zdejší legendární kavárně byly ještě nedávno, stejně jako v Jirotkově románu Saturnin, k vidění koblihové bitvy.

Kavárna Imperial - Koblihy se nevrátí. Rozplácnout marmeládu o nádherné keramické obložení vypadá téměř jako svatokrádež. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Představte si noblesní kavárnu ve středu Prahy s vrchovatou mísou velkých, pocukrovaných koblih. Pokud jste člověk bez fantazie a smyslu pro humor, budete se na ně dívat tupě a bezmyšlenkovitě třeba až do poledne a pak se zvednete a půjdete k obědu.

Pokud smysl pro humor máte, budete se bavit představou, co by se stalo, kdyby někdo bez výstrahy začal návštěvníky kavárny koblihami bombardovat.

A pokud jste stejné nátury jako Saturnin ze stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky, která zvítězila v celonárodní anketě Kniha mého srdce, vstanete a tuhle myšlenku uskutečníte.

Ještě před pár lety byla tato kratochvíle spojena s kavárnou v pražském hotelu Imperial. Stačilo přijít, zaplatit 1 934 korun, číšník vám přinesl mísu koblih a řežba bez obav z postihu mohla začít.

Varování na jídelním lístku

Imperial CaféAby nic netušící hosté měli alespoň nějakou šanci se případné bitvě vyhnout, v jídelním lístku u Saturninových koblih stálo toto: "Mísa včerejších koblih určených k házení po ostatních hostech je viditelně umístěna na barovém pultu. Pakliže mísu nevidíte, je další setrvání v kavárně pouze na vaše riziko." Kdo nebyl ve střehu, mohl z podniku odcházet "mírně" znečištěn.

Po bitvě si všichni zatleskali

Tím, kdo takovou bitvu zažil na vlastní kůži, je telefonní technik Tomáš Kunz.

"První ostych z toho, kdo začne první, se rozplynul v několika vteřinách. Nejdřív jsme si začali pohazovat koblihami mezi sebou a pak, jakoby náhodou, začaly létat koblihy po okolo sedících, nic netušících hostech. Stůl vedle nás byl obsazen naprosto klasickými kavárenskými dámami, za nimi seděla normální rodinka, dál skupinka ostřílených, tvrdých chlapíků. Díky nim pak začala ta pravá bitka. Koblihy létaly sem a tam jako dělové koule. Rozprskávaly se na stěnách, na nás, na stolech a během chvilky bojovala celá kavárna. Podlaha, stěny i my, všechno bylo pokryto vrstvou koblihového těsta. Když se střelivo úplně rozdrobilo, vyhlásili jsme mír a všichni jsme si vzájemně zatleskali," vzpomíná Kunz, který bitvu s přáteli zorganizoval jako narozeninový dárek.

Mísa koblih už je minulost

Tomu je však od roku 2007 konec. Hotel Imperial včetně kavárny prošel několikaletou rekonstrukcí a koblihové bitvy byly pravděpodobně navždy ukončeny. "Tato zábava se už do kavárny nevrátí. Nemůžeme si to dovolit vzhledem k nákladné rekonstrukci interiéru," řekla ředitelka marketingu hotelu Blanka Nováková.

Dnes za slavným kuchařem

kavárna imperial

Kde: Na Poříčí 15, Praha 1
Co si dát: hovězí líčka na červeném víně (325 Kč) a některý z domácích dortů (79 Kč)
Proč přijít: kvůli krásnému interiéru kavárny a kuchyni Zdeňka Pohlreicha
Web: www.cafeimperial.cz

Představa, jak někdo svádí koblihovou bitvu v nádherném interiéru kavárny, je skutečně divoká. Dostávat marmeládu z nádherného keramického obložení, které vznikalo speciálně na zakázku, vypadá téměř jako svatokrádež.

Kromě exkluzivního interiéru tak dnes do Café Imperial láká především jeho šéfkuchař, kterým je kulinářská mediální hvězda Zdeněk Pohlreich, jehož proslavil televizní pořad Ano, šéfe. Z jídel jsou to jeho hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou se žampiony nebo jehněčí kolínko na majoránce.

Nevýhodou tohoto místa jsou však poněkud vyšší ceny. Většina masitých jídel se pohybuje kolem tří set korun, za skleničku nejlevnějšího vína dáte 65 korun a půllitr plzeňské dvanáctky je za rovných 60 korun. Výhodnější je polední menu, kdy do Café Imperial přicházejí obědvat manažeři z okolních firem sídlících v centru Prahy. Výjimkou nejsou ani české skupinky s náručemi květin, přicházející oslavit promoci svého potomka.

Cesty po slavných českých hospodách a kavárnách

Kavárnou Imperial začínáme na cestovani.idnes.cz seriál cest po slavných a zajímavých hospodách a kavárnách v celé České republice.





Nejčtenější

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (spuštění na vodu v září 1967)
Komfortní gigant na vodě Queen Elizabeth 2 místo oslav čeká na svůj osud

Zaoceánská pýcha Spojeného království Queen Elizabeth 2 slaví padesátku. Za 40 let služby loď přeplula Atlantik více než 800krát a převezla 2,5 milionu...  celý článek

Microsoft Image Composite Editor - výběr zobrazení (projekce)
NÁVOD: Jak vyfotit a složit dechberoucí panorama? Zvládne to každý

Široké panoramatické fotografie dokážou na první pohled zaujmout. Lépe zachytí pohled na město nebo krajinu a zprostředkují tak zážitek, který běžná fotka 4:3...  celý článek

Další z rubriky

Hřbitov sovětských zajatců
Na moravském konci světa. Putování kolem nejvyššího kopce Malé Hané

Na tomto výletě davy určitě nepotkáte. Budete se totiž pohybovat po jednom z našich vnitrozemských „konců světa“, kde nevedou žádné hlavní silnice ani...  celý článek

Sbaleno a jedeme na prázdniny k příbuzným a známým na venkov.
Konečně volno. Kam pojedeme? Romantické začátky turismu v Československu

Letovisko. To slovo voní sluncem, lesy, vodou a svobodou prázdnin. První republika je milovala, chlubily se jimi obce od Krušných hor po Beskydy.   celý článek

Větrný mlýn v Přemyslovicích
Kde mají Keltové svatyni a Švédové šance. Utajená místa uprostřed Moravy

Tohle rozlehlé území západně od Olomouce patří k nejkrásnějším koutům Česka, málokdo však o tom ví. Oblast jako stvořená pro nenáročné vycházky nebo projížďky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.