Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co Evropan, to jiný alkohol...

  10:48aktualizováno  10:48
Když se delší dobu zamýšlíte nad mapou Evropy prizmatem nabídky svého oblíbeného baru, jednoho dne si uvědomíte, že starý kontinent lze rozdělit na několik celkem kompaktních oblastí, jež stejně jako dějiny, kultura, mravy a jazykové kořeny spojuje záliba v určitém typu alkoholu. Kde se co pije - v článku.

A tak máme Evropu vodkovou. Je to region východní a severní části kontinentu, tedy Rusko, Ukrajina, Bělorusko, Polsko, většina Skandinávie včetně Pobaltí. Na ni navazuje Evropa střední, tedy oblast bývalého habsburského mocnářství, již bychom mohli nazvat Evropa pálenková. Lidé tam dávají přednost nápojům z destilovaného ovoce a bylinkovým likérům, jako jsou slivovice, barackpálinka či jägermeister.

Částečně sem patří i Německo, které je však napojeno i na románskou zónu, kde pijí nápoje vyrobené přepálením vína, tedy koňaky, brandy a podobně.

Dalším velkým regionem je oblast whisková, tedy země, kde se pálí lihoviny z obilí. Sem spadá i historické území Flander a znovu část Německa.

Balkán je tradičně směs všech proudů, neboť tak to bývalo ve všem. Pokud šlo o alkohol, Evropané nikdy nebyli xenofoby uzavírajícími se jiným vlivům.

Proto výjimky potvrzují pravidlo. Tudíž je třeba být ve střehu. Například calvados je ovocný destilát, jenž se přesto pije v románské zóně.

Člověk tedy může udělat faux pas i při pití. Víte, co je jenever? Nebo se to snad píše genever? Je to vlámsky "jezevec", středověký mučicí nástroj, nebo snad lihovina? Třetí varianta je správně. A teď dál: je to holandské, nebo belgické pití? Obojí je správně, ale jedna odpověď je správnější - jeneveru se říká holandský gin, avšak nezmiňujte se o tom belgickým Vlámům, kteří svůj genever pijí už půl tisíciletí.

Co tím má být řečeno: většina z nás má pocit, že zná Evropu. Koneckonců, jsme tady doma. Ale víme také, co se kde pije? Ale nejen to: jaký je rozdíl třeba mezi koňakem a brandy? A čím se liší skotská od irské? V nadcházejícím roce vstoupíme do Evropské unie, a tak je načase porozumět jí teoreticky i po stránce destilátů. A když už jsme v tom, nahlédněme i kousek za hranice unie. (Víno však nyní nechce stranou, protože pak by to byl příliš komplikovaný úkol.)

Autor si je skromně vědom, že tento článek je jen nepatrným poodhrnutím velkého evropského tématu, jež teprve čeká na své velké vědecké zpracování (a patrně i na udělení patřičných finančních grantů Bruselem ve výši asi tak 15 000 000 eur).

Alkoholové toulky po Evropě


Vodka

FINSKO: VODKA
Finská vodka by měla být kvalitnější než jiné druhy. Dělá se ze speciální odrůdy ječmene, zatímco ta původní se pálila z brambor či kukuřice. Prý se projevuje i to, že Finsko má jedno z nejčistších ovzduší v Evropě. Pije se chladná jako led.

 

 


Schnaps

NĚMECKO: SCHNAPS
Slovo schnaps znamená v němčině mimo jiné "chňap!". Zřejmě má vystihovat dychtivost, s níž člověk uchopí svoji malou skleničku s lihovinou. Šňaps znamená v Německu skoro cokoliv: pšeničnou, žitnou, ale také různé jablečné či hruškovice. Pije se spíš jako aperitiv nebo digestiv - podobně jako různé bylinné likéry.

 


Whiskey

IRSKO: WHISKEY
Irská whisky je podle mnoha lidí lepší než skotská. Správně se ale jmenuje whiskey. I v tom lehce odlišném jménu je cítit, že je jemnější. Prý je to proto, že na rozdíl od skotské, kde se ječmen suší nad kouřem z rašeliny, se v Irsku suší jen horkým vzduchem. Proto je whiskey jemnější a její chuť postrádá kouřový nádech. To, že je nejlepší, poznal například i bonviván Jan Werich.

 


Grappa

ITÁLIE: GRAPPA
Kdysi sprosté pití, z něhož se vyvinula velmi dobrá a uctívaná věc. Je to vlastně klasická vínovice, kterou Italové, především ti severní, popíjejí na dobré zažívaní, když se naloží špagetami a pizzami.

 

 


Genever

BENELUX: GENEVER
Bývá označován za "holandský gin", ale to je nejlepší způsob, jak naštvat belgické Vlámy, kteří ho dělají už od 16. století a mají na to dokonce muzeum v městečku Hasselt. Vyrábí se z obilí (třetina žita, třetina pšenice, třetina ječmene). Třikrát se destiluje. Chuť mu dodávají kuličky jalovce, anýz, kmín, koriandr. Chutná velmi dobře, jen budí dojem, že je slabší, než ve skutečnosti je. Takže pozor!

 


Brandy

ŠPANĚLSKO: BRANDY
Dost neuvěřitelná věc: ve Španělsku se vypije víc brandy, než kolik vypijí Francouzi, Američané a Japonci koňaku dohromady. Kdo by to do Španělů řekl, že? Klobouk dolů. Teď ještě, co to brandy je. Není to v podstatě nic jiného než koňak čili vínovice.

 

 


Whisky

SKOTSKO: WHISKY
Pravá skotská musí být vyrobena ve Skotsku a nikde jinde. Je to nejslavnější whisky. Cizinci většinou pijí jen jednu skupinu - blended neboli míchanou whisky. Druhá skupina se nazývá čistá sladová neboli single malt whisky. Laicky řečeno, single malts jsou ušlechtilejší, zatímco blended je směsí libovolného množství čistých sladových. Sami si podle chuti rozhodněte, zda whisky budete pít čistou, nebo s vodou, nebo s ledem.

 


Mastika

BULHARSKO: MASTIKA
Zcela zvláštní a zcela kosmopolitní nápoj. Je to v podstatě anýzovka, která chutná jako pendrek. Když do čirého nápoje přilijeme vodu, zbarví se jako mléko, řekněme mléko mužů. Už jste něco takového viděli i jinde? Ano. Bulharská mastika je totéž co francouzský pastis, řecké ouzo a orientální arak.

 

 


Gin

ANGLIE: GIN
Ideální pití pro zimní večery a námořníky. Hezky voní. Vzniká z pšenice a ječmene, pak se přidá jalovec, koriandr a mnoho utajovaných přísad. Nepít teplé! Pil se proto, aby byla záminka popíjet tonik s obsahem chininu v koloniích, kde zuřila malárie.

 

 


Wódka

POLSKO: WÓDKA
Picasso kdysi řekl, že tři nejúžasnější věci za posledních padesát let jsou blues, kubismus a polská vodka. I ostatní považují Wódku wyborowu, tu nejlepší z Polska, za nejlepší vodku světa. Je to zřejmě jediná vodka na světě, která se vyrábí přímo z žitného zrna. To musí být jen ze severozápadního Polska.

 


Koňak

FRANCIE: KOŇAK
Šlechtic mezi destiláty. Jediný správný koňak může pocházet jen z Cognacu ve Francii, všechno ostatní je brandy. Klíčové je zrání v porézních dubových sudech, kde ztrácí alkohol a získává svou barvu a chuť. Co znamenají zkratky na etiketách? V.S. je koňak tříhvězdičkový, a tedy nejobyčejnější, zraje 2,5 až 4,5 roku. VSOP čili Reserve zraje až 6,5 roku, zatímco X.O. čili Napoleon zraje aspoň 6,5 roku, často však až 20 let. Je krásné konstatovat, že barbarský český zvyk chladit koňak v lednici už patří minulosti!

 



Vodka

RUSKO: VODKA
Vodka je stará jako Rusko samo, ale svět ji začal pít až po druhé světové válce. Má totiž neutrální chuť, která se hodí do míchaných nápojů: dodá grády, ale nezmění chuť. Dobrá vodka se vyrábí z žita, ta horší z brambor. Destilát se přefiltruje přes dřevěné uhlí, pak ještě jedna dvě destilace, výsledek se smíchá s vodou. A pak už jen stačí sehnat maličký, asi tak půllitrový stakan na první přípitek do dna. Nejlepší vodka je ta skoro zmrzlá, která se táhne. Teplou nechte nepříteli.

 


Rakije

BALKÁN: RAKIJE
Většinou průzračná, dost silná pálenka z vína. Lidé na Balkáně ji pijí před jídlem, po jídle, večer, v poledne, ale taky ráno před snídaní. Tedy kdykoliv a kdekoliv. Jako lék ji pijí i ti, kdo se jinak alkoholu vyhýbají. Mnozí tvrdí, že i tam, kde zrovna není jídlo, rakiji najdete vždy.

 

 


Pálinka

MAĎARSKO: PÁLINKA
Britský král Edward VIII. o ní kdysi řekl, že se sodou je lepší než whisky and soda a v čaji je lepší než rum. Je to klasická pálenka (toto slovo, podobně jako „král“, dali zřejmě Maďarům Slované). Nejznámější z pálinek je pravděpodobně barackpálinka čili meruňkovice. Opravdová veselá voda.

 

 



Metaxa

ŘECKO: METAXA
Klasickým omylem je, že všichni považují metaxu za koňak. Je to však brandy (což je vlastně totéž). Ale Řekové, aby to ještě víc zmátli, říkají, že to není ani brandy, protože je to něco víc. Vyrábí se destilací vína, do něhož se přidává ještě muškátové víno a tajné rostlinné ingredience. Pije se jako med, ale rozhodně není tak sladká. Mimochodem, jméno má po svém objeviteli, obchodníkovi s hedvábím Spirosi Metaxasovi.

 


Becherovka


Rum

ČESKO: BECHEROVKA A SPOL.
Jsme cizině lehce podezřelí, protože jsme se snažili propašovat do Evropy rum vyrobený z brambor (to musí mnohým znít jako víno ze zelí). Ale zase přinášíme kvalitní becherovku; jen je třeba učit se přeložit do evropských jazyků "kudy teče, tudy léčí" a "byli prý i lidé, které ráno hlava nebolela".

 


Bols

NIZOZEMSKO: BOLS
Lucas Bols, obchodník ze 16. století, jím zanechal nesmazatelnou stopu v dějinách lidstva. Za základ vzal jenever (viz Benelux) či směs různých koňaků - ale to, co vytváří bols, je směs přidaných koření a vůní. Protože byl tehdy Amsterdam centrem obchodu s kořením, může být v bolsu vše, co tam tehdy koráby dovezly: skořice, pomerančové květy, citrusy, vanilka, hřebíček, káva, růžový olej. Bols má mnoho barev, nejpověstnější je zlatý, v němž je zlatý písek.

 

Když Evropa slaví, vypadá to všude skoro stejně. Přesto je dobré vědět, s čím se kde slaví.

Řecko: Metaxa

Skotsko: Whisky

Německo: Schnaps

Rusko: Vodka

Český rum

Finsko: Vodka

Maďarsko: Pálinka

Polsko: Wódka

Benelux: Genever

Anglie: Gin

Becherovka

Nizozemsko: Bols

Itálie: Grappa

Irsko: Whiskey

Francie: Koňak

Bulharsko: Mastika

Autoři: ,




Nejčtenější

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
Procházka za bitvou tří císařů. Sledujte unikátní přenos z okolí Slavkova

V rámci seriálu Cesty kulturní krajinou dnes ve 13:30 zavítáme do krajiny okolo Slavkova u Brna. Projdeme se pěšky a popojedeme kočárem taženým koňmi s hosty,...  celý článek

Další z rubriky

Baťůžkář v Maroku
Z fabriky do světa. Šampón a lunchmeat jsem hned zahodil, říká cestovatel

Jsou to dva roky, co tehdy jednadvacetiletý Vojtěch Kadera z Touškova na Plzeňsku seděl v kuřárně pro zaměstnance firmy, kde pracoval, a koukal přes plot. „Tam...  celý článek

Pfaffenstein a königsteinská pevnost, tentokrát ze Spitzsteinu.
Liduprázdnou pustinou Labských pískovců do Saského Švýcarska

I v profláknutém Saském Švýcarsku se dají najít velice přitažlivá místa, kam masový turismus stále ještě nezatnul svůj drápek. Ba naopak. Na této dobrodružné...  celý článek

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.