Salám kulen

Salám kulen | foto: Shutterstock

Když Chorvatsko, tak se vším všudy. Delikatesy, které musíte ochutnat

  • 13
Bývalá Jugoslávie je domovem masitých specialit, ale také výtečných nápojů, jako jsou višňový likér maraskino, rozličné pálenky a vína z Pelješace. Podívejte se, co všecho stojí za ochutnání z chorvatské kuchyně.

Hojnost je slovo, které dobře popisuje kuchyni většiny přímořských států, Chorvatsko nevyjímaje. Čerstvé ryby, zelenina plné chuti, mnoho delikates z vepřového a silná černá káva připravená v džezvě. To všechno jsou typické chutě regionu.

Fíky a víno

Mezi suroviny, jež jsou pro nás středoevropany exotické, patří v Chorvatsku fíky. Nejúžasnější jsou čerstvé, jen tak utržené ze stromu nebo koupené na trhu. Za nejchutnější bývá považována odrůda zamorčica.

Nedaleko pobřeží nezapomeňte ochutnat nepečený dezert zvaný smokvenjak, do nějž se kromě sušených fíků dávají též mandle a hroznová pálenka, na ostrově Vis pak jeho variantu viški hib. V okolí Šibeniku zase dělají slaný soparnjak naplněný fíky, mangoldem a olivami, pro Dalmácii je typický koláč s náplní z mletých fíků.

Ke sladkým fíkovým delikatesám se skvěle hodí dezertní vína, ceněný je třeba dalmácký prošek. Ovšem kombinaci se sladkostmi unesou i chorvatská červená: kabernet z Istrie, kaštelet z Hvaru, babic z Primoštenu.

Pokud se rozhodnete víno pít volnějším tempem, jděte na to jako místní a objednejte si bevandu, tedy červené víno s vodou, nebo gemiš, což je bílé s minerálkou.

Travarica zní podobně, jako slivovica nebo jiné pálenky, ale nemusíte mít...
Ajvar je čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem...

Kromě vína se hrozny v celé zemi mění ještě v jednu specialitu a tou je loza čili lozovačka – pálenka z vína. Hlavně ta domácí bývá trošku hrubší než grappy z nedaleké Itálie, ovšem jako digestiv je výtečná.

Na koho má lozovačka příliš mnoho procent alkoholu, může jídlo zakončit vyhlášeným likérem maraskino, který se dělá z dalmácké odrůdy višní zvané maraska a patřil k oblíbeným nápojům vojevůdce Napoleona nebo britské královny Viktorie.

Intenzivní chuť, jakou neznáme

K pestrému jídelníčku, který chorvatská tradice nabízí, patří neodmyslitelně čerstvě vylovené ryby a jiné mořské potvory, ke kterým se skvěle hodí zeleninové saláty. Ty mají díky dostatku sluníčka intenzivní chuť, jakou v našich zeměpisných šířkách sotva zažijete. Do salátů se báječně hodí různé čerstvé sýry, za rozumné ceny se dají pořídit ovčí, kozí i kravské.

Pokud ovšem chcete sáhnout po skutečné mléčné specialitě, nevynechejte sýr z ostrova Pag. Pažské sýry z mlékárny Gligora opakovaně bodovaly na světových sýrařských soutěžích. Není divu, když je ovčí mléko intenzivně voňavé díky bylinkám, na nichž se stáda pasou.

A i když na to v horkém letním počasí není vždycky nálada, aspoň jednou během prázdnin stojí za to zkusit některou z masitých specialit: kromě obligátních čevapů taky dušené hovězí pašticada nebo drůbeží žgvacet.

Vyhrajte pobytový poukaz do Chorvatska!

Čtěte sobotní magazín Víkend DNES a soutěžte každý prázdninový víkend o pobyt v Evropě.

Chorvatsko Makarska
Chorvatsko Makarska
Chorvatsko Makarska

Tento víkend je ve hře týdenní dovolená s polopenzí a vlastní dopravou pro dvě osoby od 17. do 24. září v Pavilonu Dukić-A Neptun Klub v chorvatském letovisku Promajna. Soutěžní otázku najdete v sobotu 6. srpna v magazínu Víkend DNES, který připravil velké prázdninové téma „Utajené Chorvatsko“. Úplná pravidla soutěže naleznete na www.mfdnes.cz/vikend.