Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když Chorvatsko, tak se vším všudy. Delikatesy, které musíte ochutnat

aktualizováno 
Bývalá Jugoslávie je domovem masitých specialit, ale také výtečných nápojů, jako jsou višňový likér maraskino, rozličné pálenky a vína z Pelješace. Podívejte se, co všecho stojí za ochutnání z chorvatské kuchyně.

Salám kulen | foto: Shutterstock

Hojnost je slovo, které dobře popisuje kuchyni většiny přímořských států, Chorvatsko nevyjímaje. Čerstvé ryby, zelenina plné chuti, mnoho delikates z vepřového a silná černá káva připravená v džezvě. To všechno jsou typické chutě regionu.

Fíky a víno

Mezi suroviny, jež jsou pro nás středoevropany exotické, patří v Chorvatsku fíky. Nejúžasnější jsou čerstvé, jen tak utržené ze stromu nebo koupené na trhu. Za nejchutnější bývá považována odrůda zamorčica.

Nedaleko pobřeží nezapomeňte ochutnat nepečený dezert zvaný smokvenjak, do nějž se kromě sušených fíků dávají též mandle a hroznová pálenka, na ostrově Vis pak jeho variantu viški hib. V okolí Šibeniku zase dělají slaný soparnjak naplněný fíky, mangoldem a olivami, pro Dalmácii je typický koláč s náplní z mletých fíků.

Ke sladkým fíkovým delikatesám se skvěle hodí dezertní vína, ceněný je třeba dalmácký prošek. Ovšem kombinaci se sladkostmi unesou i chorvatská červená: kabernet z Istrie, kaštelet z Hvaru, babic z Primoštenu.

Pokud se rozhodnete víno pít volnějším tempem, jděte na to jako místní a objednejte si bevandu, tedy červené víno s vodou, nebo gemiš, což je bílé s minerálkou.

Travarica zní podobně, jako slivovica nebo jiné pálenky, ale nemusíte mít...
Ajvar je čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem...

Kromě vína se hrozny v celé zemi mění ještě v jednu specialitu a tou je loza čili lozovačka – pálenka z vína. Hlavně ta domácí bývá trošku hrubší než grappy z nedaleké Itálie, ovšem jako digestiv je výtečná.

Na koho má lozovačka příliš mnoho procent alkoholu, může jídlo zakončit vyhlášeným likérem maraskino, který se dělá z dalmácké odrůdy višní zvané maraska a patřil k oblíbeným nápojům vojevůdce Napoleona nebo britské královny Viktorie.

Intenzivní chuť, jakou neznáme

K pestrému jídelníčku, který chorvatská tradice nabízí, patří neodmyslitelně čerstvě vylovené ryby a jiné mořské potvory, ke kterým se skvěle hodí zeleninové saláty. Ty mají díky dostatku sluníčka intenzivní chuť, jakou v našich zeměpisných šířkách sotva zažijete. Do salátů se báječně hodí různé čerstvé sýry, za rozumné ceny se dají pořídit ovčí, kozí i kravské.

Fotogalerie

Pokud ovšem chcete sáhnout po skutečné mléčné specialitě, nevynechejte sýr z ostrova Pag. Pažské sýry z mlékárny Gligora opakovaně bodovaly na světových sýrařských soutěžích. Není divu, když je ovčí mléko intenzivně voňavé díky bylinkám, na nichž se stáda pasou.

A i když na to v horkém letním počasí není vždycky nálada, aspoň jednou během prázdnin stojí za to zkusit některou z masitých specialit: kromě obligátních čevapů taky dušené hovězí pašticada nebo drůbeží žgvacet.

Vyhrajte pobytový poukaz do Chorvatska!

Čtěte sobotní magazín Víkend DNES a soutěžte každý prázdninový víkend o pobyt v Evropě.

Chorvatsko Makarska
Chorvatsko Makarska
Chorvatsko Makarska

Tento víkend je ve hře týdenní dovolená s polopenzí a vlastní dopravou pro dvě osoby od 17. do 24. září v Pavilonu Dukić-A Neptun Klub v chorvatském letovisku Promajna. Soutěžní otázku najdete v sobotu 6. srpna v magazínu Víkend DNES, který připravil velké prázdninové téma „Utajené Chorvatsko“. Úplná pravidla soutěže naleznete na www.mfdnes.cz/vikend.

Autoři:




Nejčtenější

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Microsoft Image Composite Editor - výběr zobrazení (projekce)
NÁVOD: Jak vyfotit a složit dechberoucí panorama? Zvládne to každý

Široké panoramatické fotografie dokážou na první pohled zaujmout. Lépe zachytí pohled na město nebo krajinu a zprostředkují tak zážitek, který běžná fotka 4:3...  celý článek

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (spuštění na vodu v září 1967)
Komfortní gigant na vodě Queen Elizabeth 2 místo oslav čeká na svůj osud

Zaoceánská pýcha Spojeného království Queen Elizabeth 2 slaví padesátku. Za 40 let služby loď přeplula Atlantik více než 800krát a převezla 2,5 milionu...  celý článek

Další z rubriky

Českou stopu ve Lvově najdete téměř všude. Dnes tu ale moc Čechů už nepotkáte.
Putin na toaleťáku a hrdý lev. Lvov učaruje unikátní atmosférou Východu

Češi sem odjakživa patřili, mají to z vlasti jen kousek. Přesto jich tady teď moc nepotkáte. Jejich škoda. Lvov je totiž zapomenutou perlou západní Ukrajiny,...  celý článek

Barely ropy zkrátka k Dubaji patří. Snímek byl pořízen 4. srpna 1961.
Před padesáti lety bylo v Dubaji 13 aut. Neznámá fakta o ropné metropoli

Perla pouště. Marnotratná, krásná, fascinující. Ačkoli je Dubaj známá svým oslnivým luxusním životním stylem a světovými rekordy, její kořeny sahají do...  celý článek

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...
Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.