Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnat

Už žádné zásoby s sebou! Přestože jsme měli dlouhá léta pověst paštikářů, kteří si na Jadran vozí hory vlastního jídla, v poslední době se karta obrací a Češi stále více slyší na výtečnou chorvatskou gastronomii. Ta patří k nejpestřejším a nejchutnějším v celém Středomoří.
Lahodná kremšnita. Kdo jednou ochutná, nikdy nezapomene.

Lahodná kremšnita. Kdo jednou ochutná, nikdy nezapomene. | foto: Archiv Luka lu

Grilovaná ryba nebo pljeskvavica. Tato dvě jídla nám obvykle naskočí jako první. Ale chorvatská kuchyně je mnohem bohatší, ostatně za poslední staletí byla výrazně ovlivněna kuchyní italskou, maďarskou či tureckou, díky čemuž zde můžete strávit měsíc a stále budete mít co ochutnávat.

Chorvatsko SPECIÁL

Navíc se liší kuchyně vnitrozemské Slavonie s kulinární nabídkou pobřežní Istrie či Dalmácie, takže k představení všech slavných chorvatských specialit by byla třeba kniha a ne jen jeden článek.

Všichni k moři

Přesto jsme pro vás s pomocí několika odborníků na chorvatskou gastronomii vybrali sedm jídel, které musíte při své letní cestě ochutnat.

A protože 99 % Čechů míří během léta hlavně za mořem na pobřeží, zaměříme se především na tamní kuchyni. Pokud vám letos na cestu do Chorvatska nezbude čas, máme pro vás několik tipů na tuzemské podniky, kde můžete vybraná jídla také ochutnat. A i když se do naší původní sedmičky nevešlo nic sladkého, připojili jsme na závěr ještě tip na legendární dezert.

1. Černé rizoto

Jedním z nejslavnějších jídel chorvatské kuchyně je lahodné černé rizoto, které můžete na pobřeží ochutnat snad v každé restauraci zaměřené na ryby a mořské plody.

V každé rybí restauraci můžete ochutnat fantastické černé rizoto s plody moře, které je obarvené inkoustem ze sépií.

Rizoto se obarvuje inkoustem ze sépií, který jim dává černou barvu, přičemž všechny tradiční restaurace získávají inkoust přímo v kuchyni z čerstvých sépií. Vedle masa sépií se do rizota přidávají další plody moře, jako jsou slávky, mušle či krevety.

2. Slavnostní sarma

“Sarma má na Balkáně stejné postavení, jako vaše svíčková. Jedná se o sváteční jídlo, bez kterého se neobejde žádná tradiční svatba,” vysvětluje Veso Djorem, majitel pražské restaurace Luka Lu.

A co že to tedy je? Jedná se mleté hovězí maso s rýží a kořením, pečené v listech kysaného zelí, které se na Balkáně před kvašením nekrájí, ale kvasí ve formě celých zelných hlav.

Přestože je sarma oblíbená hlavně v zimě, s trochou štěstí na ni narazíte i v létě. Pokud ne, zkuste kysané papriky plněné smetanovým sýrem, další slavnou specialitu tradiční venkovské kuchyně.

3. Pečené jehněčí

Chorvaté jsou velkými milovníky jehněčího masa, přičemž právě zde panuje zvláštní paradox. Turisté se obvykle domnívají, že na pobřeží se jí hlavně ryby, zatímco jehněčí je typické spíše pro vnitrozemskou Slavonii.

Ale není tomu tak „Nejkvalitnější jehněčí pochází právě z ostrovů, neboť tamní tráva je nasáklá jódem z mořského větru a také tam rostou nejchutnější bylinky, díky čemuž má maso znamenitou chuť. Když přijela státní návštěva do Záhřebu, servírovalo se vždy pečené jehněčí z ostrovů,“ upozorňuje Veso Djorem.

4. Chobotnice pod pekou

Nejoblíbenější úpravou chobotnice je pomalé pečení s brambory a zeleninou takzvaně “pod pekou”, kde se jídlo současně dusí a peče, neboť hrnec je v peci ze všech stran obklopen žhavými uhlíky.

Pohled přímo do pece aneb jak se připravuje maso pod pekou uprostřed žhavých uhlíků.

Dva v jednom: ryba a chobotnice se zeleninou připravená v jednom hrnci

„Nejlepší chobotnice pocházející z chorvatského ostrova Lošinj, kde se loví harpunou,“ upozorňuje Dražen Horvat, majitel vyhlášené restaurace Chorvatský mlýn, která už mnoho let funguje v pražské Šárce. Tam vedle tradičně pečené chobotnice můžete ochutnat také výborný chobotnicový salát.

5. Krevety na buzaru

Ideální úprava pro různé plody moře, neboť je rychlá, jednoduchá a nepřebije jemnou chuť čerstvých surovin. Slávky, vongole či krevety se jen lehce podusí ve směsi olivového oleje, bílého vína, česneku a petržele.

Slávky na buzaru: jednoduchá úprava s olivovým olejem, bílým vínem a petrželkou

Jeden z klenotů chorvatské kuchyně: pečené kalamáry plněné pršutem a parmazánem

Často je možné koupit tuto „polévku“ s mořskými plody na tržnici. Samotná šťáva se nevylévá, ale buď se do ní namáčí chléb, nebo se nakonec vypije. Občas se přidává také červená paprika a místo bílého vína červené, pak má jídlo lehce načervenalou barvu.

6. Plněné kalamáry

„Jednou z velkých delikates chorvatského pobřeží jsou pečené kalamáry, které se naplní parmazánem a pršutem, a pak se grilují. Je to velmi syté jídlo, ale mimořádně lahodné, které můžete servírovat buď jen s chlebem, nebo se špenátem či s vařenými brambory,“ představuje další tip Veso Djorem.

Ostatně právě plněné kalamáry patří mezi nejpopulárnější speciality v jeho pražské restauraci.

7. Úhoři a žáby v brudetu

Poslední položkou naší sedmičky je brudet, legendární rybí polévka, často označovaná za rybí „guláš“. Brudet pochází z míst, kde řeka Neretva ústí do moře, a tudíž se v ní mísí sladká a slaná voda.

V deltě Neretvy žije mnoho úhořů a právě tučné úhoří maso je základem brudetu, do něhož se dále přidává jeden až dva druhy rybího masa, žabí stehýnka a občas také mušle, takže jde o jakousi dalmatskou verzi bujabézy, která je velmi sytá a podává se jako hlavní jídlo. A stejně jako sarma patří mezi slavnostní a svatební jídla.

Návykový ráj gurmetů

“Mým oblíbeným jídlem je arambaši z města Sinj, což je rolka z nakládaných zelných listů plněných mletým masem, tedy jedna z mnoha lokálních variací populární sarmy. Samotné město Sinj a celý region Cetinska Krajina je považován za ráj všech gurmetů a každý, kdo miluje jídlo, by sem měl vyrazit,“ říká Jelena Bilić, která v Česku reprezentuje chorvatský turismus.

Jako další tip doporučuje jídla připravená pod pekou, tedy pomalu pečená v těžkém železném hrnci, která mají mimořádnou chuť.

Hostina v chorvatském vnitrozemí. Nechybí ani lesní jahody.

Lahodná kremšnita. Kdo jednou ochutná, nikdy nezapomene.

A nesmíme zapomenout ani na dezert, který se sice nedostal do naší základní sedmičky, ale jehož ochutnávka je téměř povinná. Nemůže jím být nic jiného, než skvostně nadýchaná kremšnita, tedy vyšlehaný žloutkový krém ochucený vanilkou, který se rozetře na listové těsto upečené do zlatova, zatímco druhý plát listového těsta se položí navrch a pak se dá na několik hodin vychladnout do ledničky. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25. března 2024

Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?

22. března 2024

Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...

Mnohem lepší než Thajsko. Kambodža vás okouzlí vstřícností i památkami

21. března 2024

Kambodža byla loni zvolena asijskou vedoucí kulturní destinací. My jsme si její návštěvu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25. března 2024

Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28. března 2024

Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...

Láska na druhé sousto. Japonská kuchyně je plná nástrah i úžasných chutí

28. března 2024

Seriál Když jede člověk do Japonska, nevezme si s sebou zásobu paštik, to se rozumí tak nějak samo sebou....

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Výlet do thajského ráje. Některé ostrovy tu většina Čechů ještě neobjevila

27. března 2024

Premium Když se řekne dovolená v Thajsku, většina lidí si představí ruch a vřavu největšího z ostrovů...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...