Ochutnat po celé České republice to nejlepší z výběru šéfkuchařů bude možné hned ve třech kategoriích. Za 250 Kč bude připravena ochutnávka hlavního chodu s lahví vody, na dvojnásobek vyjde degustace dvou jídel, kde kromě vody bude servírována i sklenička vína či piva. Zájemci o velkou nefalšovanou degustaci toho nejlepšího od „svých“ šéfkuchařů budou moci využít tříchodové degustace za 600 Kč.
Sedmý ročník festivalu proběhne přímo v interiérech vybraných podniků z gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant. Lidé budou moci ochutnat luxusní delikatesy za zvýhodněné festivalové ceny, na jednotlivé degustace se bude možné objednat dopředu na internetových stránkách pořadatele.
Festival začne v polovině ledna a skončí na konci února, 15. ledna se uskuteční v pražské restauci Bellevue uskuteční Galavečeře ve stylu “Taste-Waste”, tedy připomínající zbytečné plýtvání potravinami. Pro zájemce bude připraveno 12 degustačních chodů od 3 mezinárodně uznávaných chefů, vařit budou Nicolas Isnard z Francie (*Michelin), Mahavir Kanswal z Indie a Marek Šáda z Česka. Kromě amuse-bouche na každém talířku budou během 3 samostatných chodů návštěvníkům servírovány vždy 3 různé degustační porce snoubené s vínem a nealko nápoji.
Kaviár, chobotnice i tradiční česká kuchyně
A co se letos bude mlsným českým jazýčkům podávat? Na talířích bude k vidění mořská sasanka s Bloody Mary, umeboshi, ceviche z chobotnice, prach řasy nori i kaviár. Chybět ovšem nebudou ani poctivé úpravy tradičních českých jídel, jako je jelito, uzený pstruh či zauzený jelení hřbet či zvěřinové klobáska. Přílohy nezůstanou stranou, na hranolky z friťáku zapomeňte. Podávat se budou uzené švestky, hříbkové krokety, medová řepa či různé druhy pyré. Všechny použité suroviny na menu jednotlivých restauracích musejí být zcela čerstvé a lokální.
Koncept vysoké gastronomie za přijatelnou cenu nabídne v příštím roce novinku – řadu Mňam zážitků. Kromě již zmíněné úvodní galavečeře půjde o speciální degustační procházky a výlety – třeba za asijskou a hispánskou kuchyní. Kulinářské požitky bude na festivalu možné spojit i s výlety do krajů České republiky, kde se o návštěvníky postarají i ve wellness. Inspirace k tomu, který z Mňam Balíčků si letos vybrat, hledejte na www.kudyznudy.cz.
Tip Kudy z nudy: Mňam procházka pro děti
Pro dětské návštěvníky je na sobotu 23. ledna připravena Mňam procházka malou Stranou spojená s ochutnávkami od místních šéfkuchařů. Děti budou mít možnost vyřádit se v Muzeum Karla Zemana, kde budou hledat gastronomické poklady, závěr dne bude patřit společné plavbě po Čertovce.
Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko
Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ.
Šťastnou cestu! |