Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Michelinské kuře z bufetu za 35 korun. Recept neprodal ani za miliony

aktualizováno 
Když za své originální kuře v sójové omáčce, které nabízí v obyčejném bufetu v Singapuru, dostal Chan Hon Meng michelinskou hvězdu, stal se jeho stánek nejlevnější restaurací v rozsáhlém gastronomickém průvodci. Za porci kuřete s rýží zaplatí jeho zákazníci pouhých 35 korun. Skromný kuchař teď doufá, že založí nový celosvětový řetězec s kuřaty ve stylu KFC.

Stojí se tu dlouhé fronty, téměř každý návštěvník si tento malý bufet musí vyfotit. A každý chce ochutnat ono magické kuře. Ještě před osmi lety ale malý stánek s názvem Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle o rozloze pět metrů čtverečních v centru Singapuru téměř nikdo neznal.

Fotogalerie

Chan Hon Meng se originálnímu způsobu grilování a úpravy masa naučil od svého strýčka z Hongkongu. V té době nebylo grilované kuře běžným jídlem a Chan pomalu začal zlepšovat původní recept. Stánek otevřel v roce 2009.

Den za dnem, rok za rokem prodával svá grilovaná kuřata. Počet zákazníků rostl, dřina zůstávala. Jednoho dne se u stánku objevil zaměstnanec Michelinu a oznámil mu, že za své kuře v sójové omáčce získává michelinskou hvězdu.

„Nevěřil jsem, že by takové ocenění mohl získat obyčejný stánek s jídlem,“ vzpomíná Chan. „Cítil jsem, že za to vděčím hlavně svým zákazníkům.“ Aby si jejich přízeň zachoval i do dalších dnů, rozhodl se, že nebude zvyšovat ceny. Denně prý ve stánku prodá zhruba 100 kuřat.

Asijské KFC?

„Moje sójová omáčka se skládá ze zázvoru, česneku a kvalitního tajného koření, které si pečlivě vybírám,“ naznačuje opatrně Chan. Svému receptu věří natolik, že ho odmítl prodat za miliony amerických dolarů a začíná realizovat změnu své obchodní strategie.

Příběh Chana totiž ukazuje neuvěřitelnou sílu, kterou zapsání do michelinského průvodce ve skutečnosti má. Po získání ocenění se rozhodl spojit se společností Hersing Culinary, firmou, která má ve svém portfoliu další restauraci s michelinskou hvězdou v Singapuru.

Za jediný rok tak Chan mohl otevřít sedm dalších poboček a svoji působnost rozšířil i do Thajska a na Tchaj-wan. Ke konci letošního roku pak bude otevírat další pobočku v Austrálii.

Chan by si přál, aby jeho jídla ochutnali lidé z celého světa. Nejnovější...

Chan Hon Meng obdržel za své grilované kuře michelinskou hvězdu.

Do své vůbec první klimatizované restaurace zainvestoval s pomocí svého společníka 700 tisíc amerických dolarů. Ceny se už oproti malému stánku malinko zvýšily, za oceňované kuře v sójové omáčce platí zákazníci 2,8 amerického dolaru (60 korun).

„Musel jsem změnit provoz a celý obchodní model, aby zákazníci nemuseli čekat několik hodin jenom proto, aby dostali mé jídlo,“ říká 52letý kuchař. V době, kdy byla popularita stánku na vrcholu, čekali zákazníci před jeho stánkem až v pětihodinové frontě.

Chan dokonce sní i o tom, že by se jeho firma mohla stát asijskou obdobou celosvětového řetězce KFC. „Chtěl bych otevřít restauraci v každé zemi na světě, aby každý mohl ochutnat mé kuře v sójové omáčce,“ řekl Chan serveru CNBC.

Chan si tak musí zvykat na nové pracovní činnosti. Na starosti teď má řízení nového personálu, který také učí správným technikám restování a dušení masa.

Největší starost má o to, aby kvalita jídla v dalších pobočkách zůstala na stejné úrovni. A zatím slaví úspěch. Svou michelinskou hvězdu totiž obhájil i v letošním roce.

Autor:



Nejčtenější

Jak nenaletět na cestách. Nejčastější podvody v jihovýchodní Asii

Jihovýchodní Asie je poměrně bezpečný region, spíš než násilné přepadení vás...

Nejen pro evropské turisty je tato část světa svůdná svou exotikou, tropickým klimatem i příznivými cenami. Jenže kde...

Voda dojde 22. dubna. Kapské město je na suchu, šetřit musí i turisté

Kapské město trápí v posledních letech velmi vysoké teploty a sucha.

Klimatické změny přinášejí do některých světových regionů dosud nevídaná horka. S nimi přicházejí regiony o zdroje...



Nádherné fotky Rožmberku si na Instagramu prohlédlo přes 10 milionu lidí

Fotografie Rožmberku nad Vltavou na Českokrumlovsku, které pořídila Christina...

Fotografie Rožmberku nad Vltavou se objevily na jedné z nejsledovanějších turistických instagramových platforem...

Po stopách válečných hrůz ve Lvově. Statisíce mrtvých upadá v zapomnění

Z původního vybavení lágru Janowska se nedochovalo nic, nacisté tábor před...

Padesát tisíc obětí, o pár kilometrů dál třikrát tolik zavražděných. Připomíná je jen nevelký kříž či skromný pamětní...

Mami, tu hůlku fakt potřebuju! Parádní výlet do ateliérů Harryho Pottera

Harry Potter vás zavede do fantastického světa i při návštěvě ateliérů, kde se...

Harry Potter je fenomén. Příběhu mladého kouzelníka propadly po celém světě miliony lidí. Není divu, že do ateliérů...

Další z rubriky

Mami, tu hůlku fakt potřebuju! Parádní výlet do ateliérů Harryho Pottera

Harry Potter vás zavede do fantastického světa i při návštěvě ateliérů, kde se...

Harry Potter je fenomén. Příběhu mladého kouzelníka propadly po celém světě miliony lidí. Není divu, že do ateliérů...

Jeruzalémský syndrom? Britský turista zmizel v poušti na jihu Izraele

Britský turista Oliver McAfee zmizel v izraelské poušti.

Izraelská policie a záchranáři zatím marně pátrají po devětadvacetiletém Oliverovi McAfee ze Severního Irska, který...

Čím dražší benzin, tím lepší lidé. Češky projely Jižní Ameriku v tuktuku

Tuktuky jsou v cíli

Byl to šílený nápad. Ale vyšel. Dva růžové tuktuky s dámskou posádkou a tisíce kilometrů Jižní Amerikou. Vyrazily v...

Najdete na iDNES.cz