Michelinské kuře z bufetu za 35 korun. Recept neprodal ani za miliony - iDNES.cz

Michelinské kuře z bufetu za 35 korun. Recept neprodal ani za miliony

Když za své originální kuře v sójové omáčce, které nabízí v obyčejném bufetu v Singapuru, dostal Chan Hon Meng michelinskou hvězdu, stal se jeho stánek nejlevnější restaurací v rozsáhlém gastronomickém průvodci. Za porci kuřete s rýží zaplatí jeho zákazníci pouhých 35 korun. Skromný kuchař teď doufá, že založí nový celosvětový řetězec s kuřaty ve stylu KFC.
Michellinského kuchaře najdete v obyčejném bufetu | (1:05) | video: Michellin Guide Singapore

Stojí se tu dlouhé fronty, téměř každý návštěvník si tento malý bufet musí vyfotit. A každý chce ochutnat ono magické kuře. Ještě před osmi lety ale malý stánek s názvem Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle o rozloze pět metrů čtverečních v centru Singapuru téměř nikdo neznal.

Chan Hon Meng se originálnímu způsobu grilování a úpravy masa naučil od svého strýčka z Hongkongu. V té době nebylo grilované kuře běžným jídlem a Chan pomalu začal zlepšovat původní recept. Stánek otevřel v roce 2009.

Den za dnem, rok za rokem prodával svá grilovaná kuřata. Počet zákazníků rostl, dřina zůstávala. Jednoho dne se u stánku objevil zaměstnanec Michelinu a oznámil mu, že za své kuře v sójové omáčce získává michelinskou hvězdu.

„Nevěřil jsem, že by takové ocenění mohl získat obyčejný stánek s jídlem,“ vzpomíná Chan. „Cítil jsem, že za to vděčím hlavně svým zákazníkům.“ Aby si jejich přízeň zachoval i do dalších dnů, rozhodl se, že nebude zvyšovat ceny. Denně prý ve stánku prodá zhruba 100 kuřat.

Asijské KFC?

„Moje sójová omáčka se skládá ze zázvoru, česneku a kvalitního tajného koření, které si pečlivě vybírám,“ naznačuje opatrně Chan. Svému receptu věří natolik, že ho odmítl prodat za miliony amerických dolarů a začíná realizovat změnu své obchodní strategie.

Příběh Chana totiž ukazuje neuvěřitelnou sílu, kterou zapsání do michelinského průvodce ve skutečnosti má. Po získání ocenění se rozhodl spojit se společností Hersing Culinary, firmou, která má ve svém portfoliu další restauraci s michelinskou hvězdou v Singapuru.

Za jediný rok tak Chan mohl otevřít sedm dalších poboček a svoji působnost rozšířil i do Thajska a na Tchaj-wan. Ke konci letošního roku pak bude otevírat další pobočku v Austrálii.

Chan Hon Meng obdržel za své grilované kuře michelinskou hvězdu.

Do své vůbec první klimatizované restaurace zainvestoval s pomocí svého společníka 700 tisíc amerických dolarů. Ceny se už oproti malému stánku malinko zvýšily, za oceňované kuře v sójové omáčce platí zákazníci 2,8 amerického dolaru (60 korun).

„Musel jsem změnit provoz a celý obchodní model, aby zákazníci nemuseli čekat několik hodin jenom proto, aby dostali mé jídlo,“ říká 52letý kuchař. V době, kdy byla popularita stánku na vrcholu, čekali zákazníci před jeho stánkem až v pětihodinové frontě.

Chan dokonce sní i o tom, že by se jeho firma mohla stát asijskou obdobou celosvětového řetězce KFC. „Chtěl bych otevřít restauraci v každé zemi na světě, aby každý mohl ochutnat mé kuře v sójové omáčce,“ řekl Chan serveru CNBC.

Chan si tak musí zvykat na nové pracovní činnosti. Na starosti teď má řízení nového personálu, který také učí správným technikám restování a dušení masa.

Největší starost má o to, aby kvalita jídla v dalších pobočkách zůstala na stejné úrovni. A zatím slaví úspěch. Svou michelinskou hvězdu totiž obhájil i v letošním roce.

Autor:

Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

Díky tání ledu se na Lipně ukázalo Srdce Vltavy. Unikát je vidět až z vesmíru

Tání ledu na lipenské přehradě u Horní Plané na Českokrumlovsku v těchto dnech odhalilo původní koryto řeky Vltavy. To ještě před napuštěním šumavské přehradní nádrže tvořilo na hornoplánských...

Británie zpřísnila podmínky pro Čechy. Nově tam mohou jen s registrací

Čeští turisté stejně jako ostatní občané Evropské unie nově potřebují při krátkodobé návštěvě Velké Británie elektronickou cestovní registraci (ETA). Online žádosti lze s pomocí aplikace nebo...

Letní letový řád potěší hlavně dovolenkáře. Jaké novinky můžete očekávat

Premium

Pražské Letiště Václava Havla chce letos počtem pasažérů překonat poslední předcovidový rok. Pomoci by mu v tom mělo i posílení linek do oblíbených dovolenkových destinací v jižní Evropě. Podobným...

Mastné Velikonoce. Letenky podražily o třetinu, parkování na dvojnásobek

Premium

Přestože jsou Velikonoce až za měsíc, cestovní kanceláře už u nejoblíbenějších destinací hlásí téměř vyprodané kapacity. To pochopitelně vede k nárůstu cen zejména pro ty, kteří si nekoupili letenky...

OBRAZEM: Takhle už ho neuvidíte. Srdce české železnice se změní k nepoznání

Na české železnici před pár týdny začala největší ucelená modernizace železničního uzlu v historii. Stavba, během které je mimo jiné naplánována výměna desítek kilometrů kolejí a stovek výhybek, bude...

2. dubna 2025  8:39

Británie zpřísnila podmínky pro Čechy. Nově tam mohou jen s registrací

Čeští turisté stejně jako ostatní občané Evropské unie nově potřebují při krátkodobé návštěvě Velké Británie elektronickou cestovní registraci (ETA). Online žádosti lze s pomocí aplikace nebo...

2. dubna 2025  8:21

Tarantule u nohou, vesmír nad vámi. Park Joshua Tree nemá ve světě obdobu

Spojené státy se mohou pochlubit desítkami unikátních lokalit, které jinde ve světě nemají obdoby. Národní park Joshua Tree mezi ně rozhodně patří. Pocity, které v této pouštní krajině zažijete, se...

2. dubna 2025

Řemeslné trhy v roce 2025: přehled těch nejlepších, které stojí za návštěvu

Se začátkem jara vzrůstá potřeba nechat dlouhou zimu konečně za sebou a vyrazit mezi lidi. Od nepaměti jsou ideální příležitostí trhy a jarmarky. Čím víc techniky nás obklopuje, tím raději se vracíme...

1. dubna 2025

25x nahoru na horu. Na Lovoši se zdolával Everest, příběhy dojímaly

Výkony dechberoucí, příběhy dojemné. Atleti, kondiční chodci a turisté o víkendu během unikátní čtyřiadvacetihodinovky zdolávali Lovoš, horu v Českém středohoří u Lovosic. Nahoru a dolů, tam a...

1. dubna 2025  9:13

Letní letový řád potěší hlavně dovolenkáře. Jaké novinky můžete očekávat

Premium

Pražské Letiště Václava Havla chce letos počtem pasažérů překonat poslední předcovidový rok. Pomoci by mu v tom mělo i posílení linek do oblíbených dovolenkových destinací v jižní Evropě. Podobným...

1. dubna 2025

Jak jsme se hádali kvůli kakau a domorodci nás měli za bohy. Pavel Liška vypráví

Premium

Toulá se světem a doma pak prostřednictvím filmů, dokumentů a besed vypráví o vzdálených krajích a lidech, kteří v nich žijí. Po Turecku, Kavkazu a Jižní a Střední Americe teď Pavel Liška projel s...

31. března 2025

Díky tání ledu se na Lipně ukázalo Srdce Vltavy. Unikát je vidět až z vesmíru

Tání ledu na lipenské přehradě u Horní Plané na Českokrumlovsku v těchto dnech odhalilo původní koryto řeky Vltavy. To ještě před napuštěním šumavské přehradní nádrže tvořilo na hornoplánských...

31. března 2025  12:49

Těstoviny se šlehačkou a ananasem? Nášup pokrmů, které odpuzují cestovatele

Přinášíme vám druhou část pekelného seznamu TasteAtlas – žebříčku pokrmů z celého světa, které v hodnocení cestovatelů propadly. Některé z těchto specialit vám nejspíš pořádně polechtají žaludek. Ale...

31. března 2025

Jedna ulice, která má všechno. Průvodce po zvláštní obchodní tepně Islandu

Laugavegur, neboli „umývací cesta“ byla pěšinou vedoucí k horkým pramenům. Právě tudy chodila většina obyvatel Reykjavíku s košem plným špinavého prádla k vodě, kde se dalo prát. Dnes už si tu prádlo...

30. března 2025

Ďáblova věž byla posvátným místem indiánů, teď jim vydělává miliony

Ďáblova věž z Wyomingu vyvolává nefalšovaný údiv. Podněcuje fantazii a probouzí zájem o geologii i u těch, kteří se o nějaké šutry běžně nezajímají. Prvořadá přírodní památka Spojených států...

29. března 2025

Nejhorší bylo dřepnout si na škumpu. Vytrvalec Kosek o hladu i vetřelci v rozkroku

Premium

Je prvním českým držitelem Triple Crown – ocenění za to, že prošel tři nejdelší americké dálkové trasy. Pokud bychom je sečetli, více než 12 tisíc kilometrů šel déle než rok. Extrémní vytrvalec,...

28. března 2025