Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kulinářské cesty po světě

Jídlo a kulinářství ve světě, zvyky v jednotlivých zemích

Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

23.9.2017  0:00
I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si v posledních letech oblíbili...  celý článek

Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

10.9.2017  0:00
V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně, proč není kebab v našich...  celý článek

Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

29.4.2017  0:03
Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů o našem národním nápoji možná máte...  celý článek

Ochutnávka čaje pchu-er v Číně. Zraje jako víno, prodává se za statisíce

23.4.2017  0:00
Tenhle čaj znají milovníci po celém světě a za nejkvalitnější lístky neváhají zaplatit statisíce korun za kilogram. Čaj pchu-er pocházející z jihočínské provincie Jün-nan má specifickou, zemitou...  celý článek

Pravé lyžování po italsku: od chaty k chatě za knedlíky a vínem

8.3.2017  0:00
Lyžařské středisko v samém srdci Jižního Tyrolska nabízí ve výškách od 1 300 do 2 500 metrů zhruba 130 kilometrů sjezdových tratí. Byť jsou skvěle upravené a výhledy nádherné, vleky moderní a...  celý článek

Burger ze zlata, sushi z karbanátků. Kuchaři v Dubaji musí šokovat

1.3.2017  0:00
Dubaj je jedna z největších laboratoří multikulturalismu na světě. Ve městě dvakrát větším než Praha tvoří cizinci ze všech koutů světa 80 procent populace, což se projevuje v neskutečně pestré...  celý článek

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

16.2.2017  0:00
Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza....  celý článek

Pečené kaštany jsou nuda. Ochutnejte kaštanový dort nebo rizoto

21.12.2016  0:00
Asi nejčastější případ, kdy se s jedlými kaštany setkáváme, jsou vánoční trhy. A to je škoda, neboť z chutné kaštanové hmoty lze vykouzlit celou řadu delikates, včetně výborných dezertů....  celý článek

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

9.10.2016  0:00
Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a strašidelné vydlabané dýně jsou k vidění na každém rohu, ve střední Evropě začíná dýňová sezóna už na...  celý článek

Lesní houby jsou klenotem restaurací. Kam zajít na nejlepší speciality

18.9.2016  0:00
Dlouhá léta to byla marnost nad marnost. Zatímco v Itálii či v Rakousku používá v létě a na podzim lesní houby každý druhý podnik, u nás na ně hosté narazili jen výjimečně. Nyní i čeští...  celý článek

Cesty za jídlem: Češi si dávají zmrzlinu pivní, čabajkovou i fernetovou

21.5.2016  0:00
Proti gustu žádný dišputát. Zmrzlináři se trumfují, kdo z nich vymyslí bláznivější chuť, a tak můžeme ochutnávatt zmrzlinu chřestovou, lanýžovou, makovou, ale též koprovou či čabajkovou....  celý článek

Jídlo kovbojů: nasekaný chřestýš sebou na pánvi ještě hází

1.5.2016  0:00
Někteří jsou na pokraji vyhynutí, jiní naopak poměrně hojně rozšíření. Všichni jsou jedovatí a prakticky všichni jsou jedlí. Když tedy víte, jak na to. Chřestýši jsou další položkou extrémních...  celý článek

Šlapej a zobej. Cyklosafari za největšími dobrotami Berlína

18.4.2016  4:00
Berlín je poslední desetiletí takzvaně „in“, to už vědí všichni, kdo cestují po Evropě. Jedním z nových hitů se tady stalo cyklistické safari za nejlepším jídlem. Vyzkoušeli jsme to a můžeme...  celý článek

Bílé zlato je tady. Kde u nás ochutnat nejlepší chřestové speciality?

12.4.2016  0:00
Chřestová mánie, které již dávno podlehla řada evropských národů, dorazila také do Česka. Od poloviny dubna se v nabídce mnoha restaurací začnou objevovat chřestové speciality a už dávno to není...  celý článek

Z Louže do Šatlavy. Hledáme nejlepší hospody Českého Krumlova

5.4.2016  0:00
Nejkrásnějším a nejzachovalejším historickým městem střední Evropy se od března do listopadu valí statisíce turistů, kterým slouží zhruba stovka restaurací a hospod. Zatímco většina se vám...  celý článek

Gastronomické velikonoční trendy. Tipy, co ochutnat o svátcích

26.3.2016  0:00
Je to sice brutální, ale sakramentsky dobré. V čase kolem Velikonoc přichází čas mléčných kůzlátek a jehňátek, jejichž lahodné maso je považované za jedno z nejchutnějších na světě. Mléčná...  celý článek

Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

21.3.2016  0:00
Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je neskutečně pestrá a široká a liší se region od regionu. Představíme vám několik italských delikates,...  celý článek

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

2.3.2016  0:00
Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které...  celý článek

Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

24.2.2016  0:00
Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem víc: lahodné pomazánky z lilků či jiker, cibulový „guláš“ a famózní jehněčí pečené v pergamenu....  celý článek

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

18.2.2016  0:00
Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se naštěstí v posledním desetiletí usadila i v českých kavárnách a cukrárnách, takže je můžeme...  celý článek

Zabijácké thajské polévky. Jak propadnout závislosti na pálivé chuti

8.2.2016  0:00
Po čele vám stékají čůrky potu, pusa hoří jako v plamenech, ale nepřestáváte jíst. Pálivá chuť vás magicky očarovala a s každou další lžící se zvyšuje zvláštní, ale příjemný pocit. Tak mnozí...  celý článek

Díky za falafel, hummus a kuskus. V arabské kuchyni si Evropa libuje

25.1.2016  0:00
Gurmáni se slova arab nebojí a už léta si pochvalují fantastické zpestření fastfoodové kulinární nabídky, které přinesla četná arabská bistra. Hlavně mezi mladými letí karbanátky či pasta z...  celý článek

Fish&chips: britský jídelní fenomén, který začíná dobývat i Česko

14.1.2016  0:00
Zatímco Amerika má svůj burger a arabský svět nejrůznější kebaby, Británie dala světu smaženou rybu s hranolky. Jeden ze symbolů viktoriánské Anglie před pár lety oslavil již 150. výročí a...  celý článek

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

8.1.2016  0:00
Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké...  celý článek

Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

31.12.2015  0:00
Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na...  celý článek

Česká vánoční večeře je nuda. V Evropě si užívají i 12 chodů

24.12.2015  0:00
Češi se při vánočním hodování odbývají. Důležité je rychle sníst slavnostní večeři, aby zůstalo dost času na rozbalování dárků a tradiční vánoční pohádku. Naopak v jiných evropských zemích se...  celý článek

Češi se chobotnic bojí. Jak si vychutnat světovou pochoutku

8.12.2015  10:00
Každý druhý už je ochutnal na dovolené u moře, ale většinou si odnesl negativní zážitek. Jednou byla moc tvrdá, jindy zase příliš gumová, nebo neměla žádnou chuť. Přitom maso chobotnic je...  celý článek

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

17.11.2015  0:00
Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš...  celý článek

Steak z bizona i steak za 4 800 Kč. A kde si na něm nejvíc pochutnáte

3.11.2015  0:00
Je to skoro steakové šílenství, rozhodně nic pro vegetariány ani ochránce zvířat. Milovníci gastronomických zážitků sbírají skalpy v podobě unikátních steaků, třeba z muflona, bizona nebo...  celý článek

Vyzkoušeli jsme chléb ze všech koutů světa. Kde ho mají nejlepší?

26.10.2015  0:00
Češi chleba milují, zvláště ten kváskový se stal v posledních letech hitem všech farmářských trhů. Ale podoby chleba mohou být různé. Někdy je úplně placatý, jindy zase tvrdý jako kámen....  celý článek

Thajský kulinární poklad Pad Thai. Kde v Česku ochutnat ty nejlepší?

15.10.2015  0:00
Přestože na první pohled vypadá nejslavnější thajské jídlo jednoduše, v jejich provedení panují velké rozdíly a bohužel, v mnoha českých restauracích jsou rýžové nudle Pad Thai značně ošizené....  celý článek

Zelený nářez i (ne)obložený sendvič. Šílená jídla z paluby letadla

11.10.2015  0:00
V letadle v ekonomické třídě asi málokdo očekává lukulské hody. Některá jídla však občas téměř zavánějí atentátem. Cestující začali na sociálních sítích zveřejňovat fotky nevábně vypadajících...  celý článek

Nejšílenější jídla na světě, z kterých se Evropanům rosí čelo

3.9.2015  0:00
Jíst se dá skoro vše: vlaštovčí hnízda, shnilé ryby, žabí kaše či klokaní ocas. Řada bizarních pokrmů navíc platí za národní delikatesy, bez nichž se neobejde žádný svátek. Spolupracovnice...  celý článek

Cider, kir, aperol. Představujeme sedm slavných letních drinků

9.8.2015  0:00
Tři litry vody v letním horku je povinnost, ale žízeň to většinou stejně nezažene. Hledáme něco studenějšího, ostřejšího a chutnějšího. Španělé nabízejí sangrii, Angličané cider, Francouzi Kir...  celý článek

Vídeň pro snoby. Kde večeří smetánka a kde pracující lid

6.7.2015  0:00
Ještě před sto lety byla Vídeň centrem obrovského impéria, což se odráželo také na špičkové úrovni tamní gastronomie. Nejlepší restaurace a vyhlášené delikatesy nám představí šéfkuchař Marek...  celý článek

Víme, co musíte ochutnat v Barceloně. Tipy českého znalce

29.6.2015  0:00
Katalánci jídlo milují. Můžete zde strávit několik týdnů a stále budete mít co objevovat. Zkušený pražský šéfkuchař René Vokurka pracoval v Katalánsku celý rok a prozradil nám, kde se zastavit a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.