Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kulinářské cesty po světě

Jídlo a kulinářství ve světě, zvyky v jednotlivých zemích

Víme, co musíte ochutnat v Barceloně. Tipy českého znalce

29.6.2015  0:00
Katalánci jídlo milují. Můžete zde strávit několik týdnů a stále budete mít co objevovat. Zkušený pražský šéfkuchař René Vokurka pracoval v Katalánsku celý rok a prozradil nám, kde se zastavit a...  celý článek

Berlínské kavárny dobývají Prahu. Kam se vydat za opravdovou kávou?

3.5.2015  0:00
Zatímco tradiční české kavárny se inspirovaly spíše ve Vídni a Paříži, současné trendy podniky hledají vzory v kosmopolitním Berlíně, který ovládla generace hipsterů. Kdo chce být in, musí...  celý článek

Nevyjde bez sukně a nevydrží bez plivání. Co by Barmánec neudělal

2.3.2015  0:00
Mravy a zvyky v Barmě, která byla desítky let striktně izolována od okolního světa, jsou z pohledu Evropana hodně nezvyklé. V hospodě se hlasitě mlaská na číšníky, všude se plive na zem, milenci...  celý článek

Za exotickým ovocem jeďte do tropů. V Česku není dobré ani zdravé

16.2.2015  0:00
Zapomeňte na avokáda nebo manga prodávaná v českých obchodech. Se skutečnou chutí ovoce, které se prodává v exotických zemích, mají jen málo společného. Stejně tak je odlišná chuť našeho ananasu...  celý článek

Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

29.1.2015  0:00
Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie?...  celý článek

Jak se promlsat přes hory a doly. Tipy, co ochutnat v Alpách

3.1.2015  0:00
Byla by věčná škoda, ne-li přímo gurmánský hřích, minout vyhlášené dobroty, které na vás čekají v zimních střediscích a na horských chatách. Ať už jedete lyžovat do Evropy, nebo zůstanete...  celý článek

Vánoční průvodce pro snoby. Nejdražší a nejbláznivější jídla v Praze

25.12.2014  0:00
Zůstaly vám ve firemním rozpočtu peníze, které potřebujete do konce roku utratit? Nebo si chcete poslední dny v roce jen tak vyhodit z kopýtka? Představíme vám pár restaurací, kde měsíční plat...  celý článek

Průvodce pivního flamendra Prahou. Kde si dát stout a kde 33° speciál?

12.11.2014  0:00
Proč cestovat za pivem, když pivo přijede za vámi? Praha se proměnila v pivní velmoc a zdejší hostinští čepují neuvěřitelných 350 druhů piv z celého světa. Jaké jsou největší pivní výstřelky...  celý článek

Nový módní trend zachvátil Česko. Lidé si oblíbili exotický brunch

29.10.2014  0:00
Češi objevují nové způsoby gastronomického cestování. Třeba víkendový brunch, jehož prostřednictvím můžete doslova do sytosti poznávat kuchyně různých národů. Platí v něm totiž heslo: Sněz...  celý článek

Sedm nejslavnějších polévek světa. Nejlepší česká mezi nimi není

9.10.2014  0:00
Téměř každý národ Evropy má legendární polévku. V Rusku vládne boršč, Francouzi milují bujabézu, Španělé gazpacho a Rakušané dýňový krém. Thajci dobývají svět s pálivými opusy Tom Yam a Tom Kha....  celý článek

Budyšín. Město věží a hořčice, které patřívalo českému království

28.8.2014  0:00
Nedaleko českých hranic leží město věží, nabízející celou řadu nezapomenutelných zážitků. V německém Budyšíně, patřícím dlouhý čas k Českému království, v uličkách nad řekou Sprévou najdete...  celý článek

Pivní stezka s nejhezčími výhledy na Krkonoše. Splněný sen výletníka

18.7.2014  0:00
Nejhezčí partie Krkonoš a výborné pivo k tomu. To jsou nejnovější lákadla našich nejvyšších hor, kde nedávno otevřeli Krkonošskou pivní stezku. Krásný výlet dlouhý 22 kilometrů ocení - a nejen v...  celý článek

Komu dát Řád šunky zlaté? Itálii, za její vyhlášený pršut

22.9.2013  0:00
Itálie, to není jen pizza, pasta, pesto, risotto či gnocchi. Je toho mnohem víc, třeba slavný pršut, italsky prosciutto. Koneckonců, nepřipomíná snad italská bota tvarem vepřovou kýtu sušící se...  celý článek

Borovička minulostí? Slovensko začalo lákat turisty na vlastní whisky

10.7.2013  0:00
Tohle je neuvěřitelný příběh z východního Slovenska, kde oproti všem očekáváním voní první slovenská whisky. Každý ji může ochutnat a prohlédnout si, jak ji vyrábějí.  celý článek

Nudle, bageta i ananas. Jak vypadají nejpálivější jídla světa

28.5.2013  0:33
Při třetím polknutí máte pocit, že vám pusa hoří plamenem. Při dalších soustech začnete slzet a na čele se vám objeví krůpěje potu. A když dojíte, budete mít tričko mokré, že by se dalo ždímat....  celý článek

Nejšílenější knedlíky se dělají v Číně, ty nejlepší u moravské babičky

2.5.2013  0:00
Kdo by to byl řekl, že pokud někde leží království knedlíků, pak to bude v Číně, respektive v její provincii Kanton. Neboť právě tam jsou knedlíky plněné kdečím. Ale knedlíky milují i Gruzínci a...  celý článek

Mojito, daiquiri a Cuba libre. Kuba, kolébka legendárních drinků

17.4.2013  0:00
Je to malý paradox. Zatímco v anglosaském světě se pije Dry Martini či Manhattan, Češi milují hlavně mojito a daiquiri, které vznikly na Kubě a jejichž nedílnou součástí je kubánský rum. Oba...  celý článek

Smažené morče, vejce na jabloni a nakládané ryby. Velikonoce ve světě

1.4.2013  0:00
Zatímco českým domácnostem o Velikonocích tradičně vládne beránek, mazanec, biskupský chlebíček nebo jehněčí maso, ve světě můžeme nalézt i řadu zajímavých, netradičních i kuriózních...  celý článek

V Hongkongu ochutnáte skvělé jídlo s michelinskou hvězdou za pár eur

24.2.2013  13:21
Před vstupem do maličké restaurace v Hongkongu čekají vždy v poledne ve frontě desítky lidí. Stejně jako mnohé další sympatické podniky na tomto území na jihu Číny se může tento podnik pyšnit...  celý článek

Nejlevnější Švýcarsko. Lyžování a skvělé nákupy v bezcelním ráji

21.2.2013  0:00
Jedinečnou kombinaci skvělého lyžování a bezkonkurenčních nákupů nabízí malé alpské údolí schované v trojúhelníku mezi Švýcarskem, Rakouskem a Itálií. Dvě stě kilometrů sjezdovek doplňují...  celý článek

Nekvalitní maso, nebo jenom barbarství? Proč Češi zabíjejí tatarák

13.2.2013  0:00
Zveme vás na tatarákovou cestu kolem Evropy. Syrové hovězí maso patří k vyhlášeným delikatesám v mnoha zemích a většinou se servíruje tak, aby vynikla jemná chuť samotného syrového masa. Tedy...  celý článek

Pravé Mozartovy koule moc Čechů nezná. Netuší, že jedí levné náhražky

6.2.2013  0:00
Kdo se v tom má vyznat. Vypadá to stejně, jmenuje se to stejně, ale obsah je úplně odlišný. A zatímco levná napodobenina už dávno dobyla celý svět, originál koupíte jen na jediném místě. V...  celý článek

Estonští samotáři, zamrzlé moře i zrádný likér. Na cestách v Tallinnu

16.1.2013  0:00
Do estonského Tallinnu je možné přicestovat po moři, po souši nebo letecky. Hlavní město Estonska láká v zimě turisty na historické centrum Vanalinn, ojedinělé pohledy na zamrzlé moře, ale také...  celý článek

Oslí guláš, párková polévka i pečené žáby. Štědrovečerní stůl u sousedů

24.12.2012  0:00
Štědrovečerní tabule představují dokonalou přehlídku pestrých kulinárních zvyků a tradic. Francouzi až za hrob milují své syrové mořské potvory, Italové si dávají pastu a Němci zase klobásky se...  celý článek

Nejšílenější kavárna v Evropě: kosmopornografie a hororoví Vetřelci

8.12.2012  0:00
Vítejte v království vizionářského umělce, jehož proslavily biomechanické kreatury z kosmického hororu Vetřelec. Přestože slavný film už poněkud stárne, Gigerovy obrazy plné nočních můr a...  celý článek

Žádné zbytky jídla, špína ani zpoždění. Co by Švýcar nikdy neudělal

19.11.2012  0:00
Uprostřed propojené Evropy leží stát, který se s ostatními spojovat moc nechce. Je totiž v mnoha ohledech napřed a jeho obyvatelé netouží být Evropany, když už jsou jednou Švýcary. A přestože je...  celý článek

Kilo hub za sto tisíc. Na slavném lanýžovém trhu nakupují i Češi

5.11.2012  0:00
Na první pohled vypadá jako malinká nevzhledná brambora. Ale jeho vůně a chuť je zcela nezapomenutelná. Proto se lanýže z Piemontu staly jednou z nejdražších surovin na světě. Za kilogram této...  celý článek

Jediné muzeum, kde budete slintat. Jak se dělá nejlepší šunka světa

24.9.2012  0:00
Gurmeti mají jasno. Nejlepší šunka pochází z prasátek vykrmených žaludy a dělá se na jihu Španělska. A pozor, není to žádná levná záležitost. Ty nejlepší šunky vyjdou klidně na dvacet až třicet...  celý článek

Večeře na stojáka a croissant s máslem. Co by Francouz nikdy neudělal

14.8.2012  0:00
I když se jednotlivé kraje Francie značně liší, přesto existuje několik nezbytných věcí, bez nichž se žádný správný Francouz neobejde. Ať už je to krásně propečená bageta, sklenka lahodného vína...  celý článek

Sangria v baru a mušle k večeři. Co by Španěl nikdy neudělal

23.7.2012  0:00
Španělsko již tradičně patří k oblíbeným letním destinacím. Nabízí nekonečné pláže, prohřáté moře, skvělé jídlo a spoustu večerní zábavy. Poradíme vám několik triků, jak si užít dovolenou ve...  celý článek

Skvělé hospody, muzea zdarma i nákupy pro snoby. Tajné tipy z Londýna

2.7.2012  0:00
Chystáte se na olympiádu a bojíte se totálně přeplněných turistických atrakcí? Chcete poznat trochu jiný Londýn, než jaký zná drtivá většina návštěvníků? Připravili jsme pro vás několik...  celý článek

Deset plážových perel Chorvatska

13.6.2012  4:00
Proč každým rokem tři čtvrtě milionu Čechů zvedne kotvy a vydá se povalovat na chorvatské pláže? Asi je to z části tím, že tato země leží tak blízko, přestože není úplně za hubičku. Zcela určitě...  celý článek

Chorvatský Pazin očaroval i Julese Verna, jeho hrdina odsud prchal

24.5.2012  0:00
Kdo navštíví istrijské městečko Pazin, bude silně omámen tamním jedinečným spojením přírodních krás a nedotčeného kouzla starobylých zákoutí. Pazin ovšem prostřednictvím Julese Verna vstoupil...  celý článek

Víno, které ocení znalci. V Gruzii ho vyrábějí pod zemí už 10 tisíc let

3.5.2012  0:00
Proč utrácet miliony za moderní lisy, nerezové tanky a počítačové systémy? Víno se dá přece udělat jednoduše a téměř zadarmo. Stačí nasypat rozšlapané hrozny do velkého "sudu" zakopaného v zemi,...  celý článek

Uzené pivo a 7 půllitrů za 6 eur. Ráj pivních flamendrů poblíž hranic

10.4.2012  0:00
V žádném jiném německém městě nenajdete tak živou pivní kulturu jako v Bamberku. Ve městě vaří pivo osm nezávislých pivovarů, můžete zde ochutnat několik desítek speciálů a tamní "uzené" pivo je...  celý článek

Jak jsem válela korbáčiky. Ty nejlepší prý 'šúlají' Slovenky na stehně

8.4.2012  0:00
Je to slovenský poklad, jako třeba u nás pivo. Učila jsem se je dělat tam, kde jsou doma. Slyšela jsem, že Slovenky je válejí na zpoceném stehně, protože pak jsou prý nejlepší.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.