Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Světová kuchyně - cesty za jídlem

Ochutnejte s námi netradiční jídla z celého světa. Poradíme vám, kam se vydat za jídlem. S našimi tipy poznáte pouliční i michelinskou kuchyni a speciality, na které nezapomenete.

Na Hoře Pravdy leží botanický zázrak: jediná čajová plantáž v Evropě

Díky unikátnímu mikroklimatu se v jižním Švýcarsku podařilo vypěstovat čajovou...
20. července 2018

Vlastně je to botanický zázrak. Na Hoře Pravdy nad švýcarským Locarnem, kde žila před sto lety...

Gastro výprava do Kyjeva láká na kompot a králíky s chlupatou packou

Do Kyjeva běžní turisté moc nejezdí, město stále čeká na„objevení“.
30. června 2018

O kyjevských trzích se vypráví legendy. Od jara do podzimu zde najdete pestrou nabídku zeleniny a...

Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár

Židovský kaviár, čili kuřecí játra osmažená na cibulce s vařeným vejcem
10. června 2018

Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny...

Jak chutná Šumava? Vydejte se na výlet po jihočeské gastronomické stezce

Dobrá Chata na Zadově
31. května 2018

Zakousnout se na výletě do voňavého koláčku, svlažit se vychlazeným pivem nebo ochutnat kozí sýr s...

V Kuvajtu milují lanýže z pouště. Kvůli minám je dovážejí z Afriky

Denně se do Kuvajtu dováží až čtyři tuny lanýžů.
9. dubna 2018

Kuvajťané mají lanýže v mimořádné oblibě. Ne však ty černé, známé z Evropy, ale bílé, které...

Šnečí játra i hlemýždí kaviár. Polské delikatesy míří do celého světa

Zajímavý předkrm představují pečení šneci zabalení do plátku slaniny.
27. února 2018

Dominantou farmy v zapadlé vesnici na severu Polska je dřevěná, několik metrů vysoká maketa...

Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

Zatímco chudí obyvatelé města jedli hlavně obilné kaše a zeleninu, na stolech...
6. ledna 2018

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý...

Ani majolka, ani smažené. Italská vánoční večeře je nejpestřejší na světě

Panettone je legendární sladký chléb ochucený kandovaným pomerančem, citronem...
24. prosince 2017

Itálie nemá jedno typické vánoční jídlo. Ani deset. Slavnostní vánoční tabule se liší region od...

Hledáme nejstarší hospody v Evropě. Tři máme skoro za humny

21. prosince 2017

Ještě nestojí Karlův most, dokonce i kronikář Kosmas chodí po houbách. V Evropě končí stěhování...

Michelinské kuře z bufetu za 35 korun. Recept neprodal ani za miliony

14. prosince 2017

Když za své originální kuře v sójové omáčce, které nabízí v obyčejném bufetu v Singapuru, dostal...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

7. prosince 2017

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie...

OBRAZEM: Nejlepší je zažít Provence na talíři. Jídla, na která nezapomenete

8. října 2017

Když se rozhodnete vydat do Provence, asi se vás všichni budou ptát na víno a na levanduli. Přitom...

Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

23. září 2017

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a...

Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab

10. září 2017

Obliba kebabu v posledních letech v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má...

Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

29. dubna 2017

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého...

Ochutnávka čaje pchu-er v Číně. Zraje jako víno, prodává se za statisíce

23. dubna 2017

Tenhle čaj znají milovníci po celém světě a za nejkvalitnější lístky neváhají zaplatit statisíce...

Pravé lyžování po italsku: od chaty k chatě za knedlíky a vínem

8. března 2017

Lyžařské středisko v samém srdci Jižního Tyrolska nabízí ve výškách od 1 300 do 2 500 metrů zhruba...

Burger ze zlata, sushi z karbanátků. Kuchaři v Dubaji musí šokovat

1. března 2017

Dubaj je jedna z největších laboratoří multikulturalismu na světě. Ve městě dvakrát větším než...

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

16. února 2017

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie...

Pečené kaštany jsou nuda. Ochutnejte kaštanový dort nebo rizoto

21. prosince 2016

Asi nejčastější případ, kdy se s jedlými kaštany setkáváme, jsou vánoční trhy. A to je škoda, neboť...

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

9. října 2016

Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a...

Lesní houby jsou klenotem restaurací. Kam zajít na nejlepší speciality

18. září 2016

Dlouhá léta to byla marnost nad marnost. Zatímco v Itálii či v Rakousku používá v létě a na podzim...

Cesty za jídlem: Češi si dávají zmrzlinu pivní, čabajkovou i fernetovou

21. května 2016

Proti gustu žádný dišputát. Zmrzlináři se trumfují, kdo z nich vymyslí bláznivější chuť, a tak...

Jídlo kovbojů: nasekaný chřestýš sebou na pánvi ještě hází

1. května 2016

Někteří jsou na pokraji vyhynutí, jiní naopak poměrně hojně rozšíření. Všichni jsou jedovatí a...

Šlapej a zobej. Cyklosafari za největšími dobrotami Berlína

18. dubna 2016

Berlín je poslední desetiletí takzvaně „in“, to už vědí všichni, kdo cestují po Evropě. Jedním z...

Bílé zlato je tady. Kde u nás ochutnat nejlepší chřestové speciality?

12. dubna 2016

Chřestová mánie, které již dávno podlehla řada evropských národů, dorazila také do Česka. Od...

Z Louže do Šatlavy. Hledáme nejlepší hospody Českého Krumlova

5. dubna 2016

Nejkrásnějším a nejzachovalejším historickým městem střední Evropy se od března do listopadu valí...

Gastronomické velikonoční trendy. Tipy, co ochutnat o svátcích

26. března 2016

Je to sice brutální, ale sakramentsky dobré. V čase kolem Velikonoc přichází čas mléčných kůzlátek...

Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

21. března 2016

Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je...

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

2. března 2016

Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je...

Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

24. února 2016

Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem...

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

18. února 2016

Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se...

Zabijácké thajské polévky. Jak propadnout závislosti na pálivé chuti

8. února 2016

Po čele vám stékají čůrky potu, pusa hoří jako v plamenech, ale nepřestáváte jíst. Pálivá chuť vás...

Díky za falafel, hummus a kuskus. V arabské kuchyni si Evropa libuje

25. ledna 2016

Gurmáni se slova arab nebojí a už léta si pochvalují fantastické zpestření fastfoodové kulinární...

Fish&chips: britský jídelní fenomén, který začíná dobývat i Česko

14. ledna 2016

Zatímco Amerika má svůj burger a arabský svět nejrůznější kebaby, Británie dala světu smaženou rybu...

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

8. ledna 2016

Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v...

Najdete na iDNES.cz